Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Asepticka mastitida

Gynekologie Eliska 8.12.2018

Dobry den, rada bych se zeptala na doplnujici otazku ohledne predchoziho dotazu. Bylo mi odpovezeno, ze asepticka mastitida u nekojicich matek (diagnostikovana sonem) muze byt zpusobena hormonalni zmenou. Pokud vyjdou krevni testy (obraz i CRP) dobre, prestoze je z prsu vytok pripominajici kapky mleka jako pri kojeni (posledni kojeni ale pred 2 lety), kdy se tento stav zlepsi? Jak takova hormonalni zmena vubec vznikne? Pomuzou antibiotika? Po 4 dnech to vypada stejne, stejna zdurenina i paleni bez zarudnuti. Dekuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý večer Eliško, asepticka mastitida je poměrně vzácný zánět, vzniká nejčastěji ve věku 20−40 let. Jeho podkladem jsou duktektázie (rozšíření vývodů prsní žlázy), periduktální mastitidy (zánět tkáně v okolí vývodů prsní žlázy) nebo vznikají druhotně z infekce cyst či hematomů.Vzhledem k vzácnému výskytu tohoto zánětu, je v diferenciální diagnostice obykle nutné myslet na zánětlivý (inflamatorní) karcinom. Tento zánět obvykle léčíme punkcí zánětlivých ložisek, případně drenáží při tvorbě abscesů a ATB. Za jak dlouho dojde ke zlepšení stavu nelze předvídát, ale pokud budou ATB e efekte, pak by jste zlepšení měla pozorovat již během této léčba ATB. Hormonální změna vedoucí k zánětu může být provokována větším stresem, nepravidelným režimem, nevhodnými stravovacími návyky, nedostatkem pohybové aktivity, infecí a jinými dalšími vlivy. Pokud by se stav nelepšil určitě doporučuji stěry na kultivaci a připadně i cytologické vyšetření k vyloučení zánětlivého (inflamatorního) karcinomu. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Lidák


Dobrý den, bylo by dobré odeslat tekutinu odkapávající z prsu na kultivaci. Aseptická mastitis je nebakteriální zánět způsobený rozkladem mléka a drážděním okolí vzniklou kyselinou mléčnou. Antibiotika v případě negativního CRP a negativní kultivace "mléka" budou neefektivní. Je třeba vyšetřit i hladinu prolaktinu, zda-li nedošlo k jejímu zvýšení s následnou reaktivací tvorby mléka.Případně zaléčit zvýšenou hladinu léky jao opři zástavě laktace. Dobré je nahřívat zduření a případně lehce odstříkávat, tak, aby se ložisko vyprázdnilo. Možno i užívat např.Ibalgin, sníží zánětlivou reakci i bolestivost. Punkce prsu se provádí až v nejzazším případě. Inflamatorní karcinom, mívá poněkud jiný obraz, vždy je kůže zarudlá jako při růži!!! S pozdravem PL

Související dotazy

MAstitida
Dobry den, jsem 4 tydny po porodu (vyvolavanem). Kratce...
Idiopatická aseptická nekróza hlavice femuru
Idiopatická aseptická nekróza kosti - Pánevní krajina...
Infekce, záněty
Dobry den, jsem momentalne na MD se svym 2,5 letym...
Císar
Dobrý den,jsem 10týdnu po sekci a porad ma zvysenou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Asentra - dlouhodobé užívání

Dobrý den, mám dotaz ohledně léků Asentra 50mg. Před osmi lety jsem prodělala...

Asentra 50

Dobrý den, před pul rokem jsem skončila v ordinace na psychiatrii z neznámých...

Asentra a Neurol

Dobrý Den ,již 3 rokem beru neurol a asentru 1 * denně poslední dobou se potykám...

Asentra a spánek

lupnul jsem 2 kusy Asentra 50mg zhruba kolem 16:45 prášek jsem měl poprvé a...

Asentra a vedlejší účinky

Pěkný den, chtěla bych se zeptat, jaký je Váš názor na antidepresiva typu...

Asentra a vyšší nitrooční tlak


Asentra PP GAD

Dobrý den paní doktorko,již 3 měsíce užívám Asentru,teď 3 týden 100 mg.Dávka...

Asentra při panické poruše

Dobrý den, od 10. listopadu uzivam na pan. poruchu asentru 50 , bylo mi po 3...

ASENTRA vs. poruchy sexuálních funkcí

Dobrý den, Bohužel jsem musel začít brát Asentru 50 kvůli depresivní poruše......

Asentra- i přes užívání se stav nelepší

dobrý den, dnes je to 35 den, co beru asentra 50 každé ráno, bohužel nepřichází...

Aseptická nekrosa hlavice stehenní kosti

Dobry den,13.4.16 jsem byl na RTG vyšetření ,tam my našli aseptickou nekrozu...

Aseptická nekróza hlavice kyčelního kloubu

Dobrý den. Zjistili mi aseptickou nekrozu hlavice kyčelního kloubu. Asi po...

Aseptická nekroza kyčelniho kloubu

Dobrý den Je mi 45 mám aseptickou nekrozu kyčel.kloubu,zajímá mě jak bude nemoc...

Asexualita

Dobrý den, půl roku mám mladšího přítele, který se považuje za asexuála. Přede...

Asexualita

Dobrý den, pane doktore, hledám pomoc v oblasti sexu, protože v manželství...

Asexualita a somatická erektilní dysfunkce

Máme s přítelem problém. Nikdy jsem neměla moc zájem o sex, po nuceném sexu...

Ashermannův syndrom

Ashermannův syndrom a nízká děložní sliznice - chtěli bychom druhé dítě. Dobrý...

Ashermanův syndrom

Dobrý deň, pred pár dňami mi bol diagnostikovaný ashermanov syndróm, kvôli ktorému...

Ashermanův syndrom

Dobrý deň, pred pár dňami mi bol diagnostikovaný ashermanov syndróm, kvôli ktorému...

Ashermanův syndrom

Dobrý den, Způsobuje prosím chlamýdie trachomatis a kapavka Ashermanův syndrom...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest břicha, nechutenství, úbytek váhy

Dobrý den,prosím o radu....Mé potiže začaly před cca šesti týdny..bolestí břicha,nechutenství...

Bolest hrudní páteře - angina pectoris ?

Dobry den, posledne 2 mesiace mavam slabe bolesti v oblasti hrudnej chrbtice...

Bolest žeber

Dobrý den, už druhý den mě trapí bolest mezi žebry na levé straně pod srdcem....

Bolest prsu


Zvětšené uzliny


Krev a leukocyty v moči

Dobrý den, pří náhodné vyšetření moči mi byla zjištěna krev v moči 1 arb.j,...

Bolesti v levém rameni

Dobrý den, tak jsem podstoupil magnetickou rezonanci: MRI: zúžení SA prostoru...

Bolest čelistního kloubu


Brnění necitlivost leve pulky obličeje

Dobrý den, Druhým dnem mam problem jakoby lehke necitlivosti mozna i obcasneho...

Nákaza salmonelami nebo kampylobakterem

Hezký den, včera ve 12h jsem smazila rizky, takové ty predpripravene, polotovar...

Bušení srdce po alkoholu


Zvýšená hodnota jaterních testů

Dobrý den, v dubnu letošního roku při odběru krve při preventivní prohlídce...

Spermiogram a jeho výsledky

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor na následující výsledky SPG: Celkový...

Bílý povlak jazyka


Cytologie

Pokračovaní mé otázky je že sestřička mi oznámila že cytologie je 2 a pry je...

PSA a PSA frakce

Dobrý den, prosím o zhodnocení hodnot PSA 2,33 ng/ml, frakce 10%. Děkuji.

Pukanie v uchu

Dobrý deň, prosím o radu. Dúfam, že to dobre opíšem, neviem ani aké slová by...

Bolest sternoklavikulárního kloubu

Dobrý večer/den, mám dotaz ohledně mého zranění. Zraněni trvá již asi rok a...

Poruchy spánku,špatné usínání,živé sny,časté probouzení

Trvá mi dlouho než usnu a potom se mi zdají živé sny.Mluvím ze spaní,prožívám...

Pityriasis versicolor

Dobrý den, trápí mě onemocnění kůže. pravdepodovne způsobené slunickem či plisnove...

Reklama