Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Asi 14 dní před tím jsem trpěl nespavostí.

Jiří 23.11.2017 redakce uLékaře

Dobrý den,

cca před 14 dny jsem se vrátil z dovolené v Americe. Asi 14 dní před tím jsem trpěl nespavostí. Zřejmě cestovní horečka. Bohužel se mi nestalo poprvé, že jsem takovým stavem trpěl. Před odjezdem na dlouhou cestu se mi to stalo několikrát. Nespavost se u mě projevovala různě, někdy mám problém s usnutím (usnul jsem třeba až po 2 či 3 hodinách), někdy se v noci opakovaně probouzím a mám problém s dalším usnutím, někdy je to kombinace obojího. Před dovolenou jsem si občas pomohl hypnotikem (1/2 tablety stilnoxu), ne každý den. Za celých 14 dní jsem takto užil asi 4 tablety. V exotické destinaci se mi tento stav vždy srovná a po návratu již nespavostí netrpím. Tentokrát to bylo jiné. První noc po návratu jsem bez problému usnul. Další noc už jsem opět trpěl nespavostí. To se opakovalo další 3 noci (2x z toho jsem si pomohl hypnotikem). O víkendu jsem byl mimo domov a podařilo se mi opět spát normálně bez jakékoliv pomoci. Stejně tak i tři poslední dny doma. Avšak poslední noc jsem opět nebyl schopen dlouhou dobu usnout. Po návratu z dovolené mám obecně pocit, že spánek není kvalitní a před spaním nemám pocit dostatečné únavy, i když se snažím chodit spát pravidelně. Myslím ale, že to může být způsobeno i částečně strachem, že nebudu moci usnout. Vím, že můj problém není nikterak závažný a je možné, že se časem vše samo srovná. V každodenním životě mě to zatím nijak zásadně neomezuje. Občas se cítím trochu unavený. Spíš mě někdy přes den dost trápí myšlenky na další nespavost. Dříve, kromě výše uvedených stavů před cestováním, jsem nikdy nespavostí netrpěl. Naopak jsem ještě nedávno usínal do několika minut bez nejmenších obtíží.

Děkuji za jakoukoliv radu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, vzhledem k tomu, že nespavostí trpíte přechodně, při změnách prostředí, v souvislosti s cestováním, vlivem jet-leg a obvykle se tento problém spontánně upraví, doporučila by jsem v první řadě dodržování základních pravidel spánkové hygieny.
Od pozdního odpoledne (4–6 hodin před usnutím) nepijte kávu, černý či zelený čaj, kolu nebo různé energetické nápoje a omezte jejich požívání během dne. Působí povzbudivě a ruší spánek.
Vynechejte večer těžká jídla a poslední pokrm zařaďte 3–4 hodiny před ulehnutím.
Lehká procházka po večeři může zlepšit Váš spánek. Naopak cvičení 3–4 hodiny před ulehnutím již může Váš spánek narušit.
Po večeři již neřešte důležitá témata, která Vás mohou rozrušit. Naopak se snažte příjemnou činností zbavit stresu a připravit se na spánek.
Nepijte večer alkohol, abyste lépe usnuli – alkohol kvalitu spánku zhoršuje.
Nekuřte, zvláště ne před usnutím a v době nočního probuzení. Nikotin také organismus povzbuzuje.
Postel i ložnici užívejte pouze ke spánku a pohlavnímu životu (odstraňte z ložnice televizi, v posteli nejezte, nečtěte si a přes den ani neodpočívejte).
V místnosti na spaní minimalizujte hluk a světlo a zajistěte vhodnou teplotu (nejlépe 18–20º C).
Uléhejte a vstávejte každý den (i o víkendu) ve stejnou dobu ± 15 minut.
Omezte pobyt v posteli na nezbytně nutnou dobu. V posteli se zbytečně nepřevalujte, postel neslouží k přemýšlení.
U déle trvající poruchy spánku je nutno vždy navštívit lékaře. Je nezbytné totiž vyloučit jiná onemocnění, jež vedou k nespavosti. V případě vyloučení jiné choroby je důvodné podezření na primární nespavost a zde pak vhodně volená léčba vede k úpravě spánkového režimu. Používání hypnotik typu Stylnoxu i přechodně a v menší dávce je zcela nevhodné, jedná se o lék návykový, který neupraví spánkový režim, spíše je příčinou únavy a nevýkonnosti během dne. Dnes v léčbě nespavosti vede Trittico, Mirtazapin či antidepresíva typu SSRI podle dominující příčiny nespavosti. S pozdravem, Dr. Horáková

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Menstruace 14 dní
dobrý den chtěla bych se zeptat: může být menstruace...
Menstruace o 14 dní dříve
Beru antikoncepci již rok a půl (lunafem) a tento mesic...
14 dní se cítím unavená
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat. Už je tomu asi 14...
Krvavý výtok 14 dní
Dobrý den, mám gynegologycký problém, už víc jak 14...
Bolest břicha 14 dní po apendektomii
Mám dotaz byla jsem na pohotovosti s tím, že mě bolí...
Bolest v podbřišku 14 dní po MS
Dobrý den, už nějakou dobu mám problémy nejspíš gynekologického...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Aseptická nekróza hlavice kyčelního kloubu

Dobrý den. Zjistili mi aseptickou nekrozu hlavice kyčelního kloubu. Asi po...

Aseptická nekroza kyčelniho kloubu

Dobrý den Je mi 45 mám aseptickou nekrozu kyčel.kloubu,zajímá mě jak bude nemoc...

Asexualita

Dobrý den, pane doktore, hledám pomoc v oblasti sexu, protože v manželství...

Asexualita

Dobrý den, půl roku mám mladšího přítele, který se považuje za asexuála. Přede...

Asexualita a somatická erektilní dysfunkce

Máme s přítelem problém. Nikdy jsem neměla moc zájem o sex, po nuceném sexu...

Ashermannův syndrom

Ashermannův syndrom a nízká děložní sliznice - chtěli bychom druhé dítě. Dobrý...

Ashermanův syndrom

Dobrý den paní doktorko, již jsem zde pokládala dotaz na tohle téma. Po dalším...

Ashermanův syndrom

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké komplikace a jaká je léčba Ashermanova...

Ashermanův syndrom

Dobrý den, Způsobuje prosím chlamýdie trachomatis a kapavka Ashermanův syndrom...

Asi ) boulička v prsu

dobrý den , prosím o radu již cca 2 roky zpet sem si všimla že mam menší bouličku...

Asi 3 tydny me trapi tyto priznaky - svirava bolest na hrudnim kosi, v oblasti zaludku a srdce.

Dobry den. Asi 3 tydny me trapi tyto priznaky - svirava bolest na hrudnim kosi,...

Asi 4 roky zpět postupně začala hrubnout vnitřní sliznice stydkých pysků.

Dobrý den, už několik let jsem po operaci změně pohlaví FM to M. Beru již více...

Asi absces..

Dobrý den, mám takový problém v třísle u levé nohy se mi udělala taková uzlina-tuhá...

Asi alergicka reakce

Dobry den mam mensi dotaz. Vcera jsem mela s pritelem pohl. Styk pri nemz se...

Asi alergické reakce

Jsem abstinující kuřák, ne 100%, nejsem alkoholik a nejsem léčen na žádnou chronickou...

Asi alergie na ořechy?

Dobrý den, mám takový problém, včera jsem snědla jednu řádku čokolády s ořechy....

Asi alergie,nevím?

Již asi půl roku se v noci od 12 00 začnu drbat po horní části těla včetně hlavy...

Asi bronchitida

Dobrý den, je mi 28 let. Před třemi týdny jsem onemocněl, byl jsem u doktorky,...

Asi cca. 10 dnů před menstruaci mě pobolívá břicho a špiním cca. 4 dny.

Dobrý den. Uz několik let beru antikoncepci yasminelle. Ted uz po druhé se mi...

Asi cysta

Dobrý den,paní doktorko mám takový problém,před 14.dny jsem byla na ultrazvuku...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nízký počet bílých krvinek

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Moje dcera (5let) prodělala nedávno zápal plic...

Zvýšená hodnoty lipázy při vyšetření slinivky břišní


Lichen planopilaris

Dobrý den Je mi 65 let. Před dvěma léty mi byla zjištěna diagnoza lichen planus...

Nehojící se podebraný palec

Dobrý den, již 3 měsíce mám problémy se zahnisaným palcem na noze. Hnisání se...

Urychlení skončení menstruace

Pěkný den pane Doktore, s přítelem jsme se spontálně rozhodly tento víkend...

Lichen planus v ústech

Už rok mám v ústech (podle parodontologa) lichen planus.Jakákoliv léčba je neúčinná,...

Zkolabování, smrt

Dobrý den , já bych se chtěl zeptat, jaký je zozdíl mezi zkolabováním (např....

Natržené vazy v kotníku

Dobrý den, sem ze Slovenska a pri fotbale mi způsobily výron v kotníku. RTG...

Systemový neurolupus

Jde systémový lupus léčit biologickou léčbou



Padání obočí

Dobrý den, paní doktorko. Cca před půl rokem jsem zažila více velmi stresových...

Zánět mandlí


Steatóza jater

Prosím mám diagnostikovanou steatozu až steatofibrozu jater.oba mi rodiče zemřeli...

Erythema nodosum vs červené bolestivé fleky kůže


Otok po zlomenině

dobry den,jsem po operaci hlezeni kosti prave nohy,mam 8.dni sundanou sadru,noha...

Bolest kloubu v malíčku u ruky

Dobrý den, před několika dny mě začal ráno z ničeho nic bolet malíček. Myslela...

Zarudlá varlata

Dobrý den, už měsíc pozoruji, že moje varlata jsou zarudlá a barvu vůbec nemění....

Hylak

Zdravím, chtěla bych se zeptat...bylo mi doporučeno ještě asi 5 dní brát kapky...

Boreliosa


Mravenčení


Inzerce
×