Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Astma

Plíce, dýchání Martin 16.3.2019

Dobrý den
Už dlouhodobě mám velký problémy s motáním hlavy a silnou dušností a unavou při jakékoliv zátěži a nemůžu přibrat na váze. A poslední dobou i silný kašel s pálením na průduškách. Byl jsem na vyšetření plic a bylo mi řečeno že mám vysoce pozitivní bronchodilatační test. To znamená že mám astma? Dostal jsem Alvesco kortikoidy a atrovent. V příloze zasílám lékařskou zprávu. Myslíte že ty problémy co popisuji souvisí s Astmatem? a nemůžu mít třeba i CHOPN nebo nějaké poškození plic. A ještě se chci zeptat jestli užívání Alvesca mi nemůže způsobit pokles vlastní tvorby kortizolu? Z toho mám strach protože při zátěži už takhle mi přijde, že moje tělo je málo odolné natož pokud by se vlastní produkce kortizolu snížila. A jestli by bylo možné se objednat na nějaké specializovanější plicní vyšteření protože mi přišlo, pí. doktorka u které jsem byl mi dala jen laxně inhalátory a nic moc neřekla co s tím a nebo proč to mám atd. Děkuji předem za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Pokusím se váš dotaz rozebrat tak, aby jste tomu co nejvíce rozuměl. Astma je onemocnění, kdy je chronický (trvalý) zánět v průduškách a na základě toho jsou průdušky stažené a proto je dušnost. Bronchodilatační test prokáže, jestli jsou průdušky schopny se normálně roztáhnout po inhalaci určité látky. U vás k tomu došlo, průdušky byly stažené, inhaloval jste a průdušky se roztáhly - tzn. pozitivní bronchodilatační test. Na základě toho jste dostal Alvesco a Atrovent (klasická a běžná léčba). V tento okamžik máte astma. Ovšem jste nový pacient a diagnoza astma se definitivně stanoví až časem, podle toho, jak reagujete na léčbu, jakou budete mít spirometrii podruhé atd. Je možné, že se bude jednat pouze o akutní stav a nepřejde do chronického zánětu (u vás ve větě pozánětlivé astma). Pokud ovšem i s odstupem času (tj. zhruba po 6-12 měsících) bude stále s pozitivním nálezem na spirometrii, pak diagnoza astma bude definitní. CHOPN je úplně jiná diagnoza, zde se nemoc vyskytuje kromě průdušek i na plících. CHOPN znamená následky neléčených potíží, například neléčeného astmatu, neléčeného chronického zánětu průdušek (především u dlouhodobých kuřáků). CHOPN na 100% nemáte, jednak jste na to mladý a jednak váš problém je velmi krátký, CHOPN se rozvíjí postupně měsíce a léta. Přiložené zprávy, které jste zaslal udávají v podstatě to, co jsem vám napsala. Je zde nález na spirometrii a ve zprávě je prozatimní diagnoza astma. Výše jsem se vám snažila popsat celý problém. Dušnost znamená zátěž pro tělo, proto trpíte únavou a následně i nepřibíráním na váze, potřebujete větší zdroj energie. Ještě nesmím zapomenou odpovědět na váš další dotaz ohledně hormonů. Preparáty jsou inhalační, působí lokálně, do krve nepřejdou a váš vlastní kortizol nesníží, pokud vám to přijde, tak je to jen pocit, nic jiného. Tyto léky se užívají i u dětí a zde jsou bezpečné, děti normálně rostou a nebyl zaznamenán tento úbytek hormonů ani u batolat. Přeji rychlý ústup potíží, s pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Astma
Dobrý den, dcera má astma na které užívá Seretide Diskus...
Astma ??
Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně mé 2,5 leté...
Astma
Dobrý den od dětství trpím alergií. Delší dobu mě trápí...
Léčba astmatu
Dobrý den, Ráda bych se zeptala na léčení mého astmatu....
Astma u dítěte
Dobrý den chci se zeptat dcera 3,5let 14kg, prokázané...
Astma a kouření e-cigaret
Dobrý den,Mam astma zatím neni nějak akutní.. Kdybych...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Astma

Dobrý den, jaký je rozdíl mezi pneumonií a rakovinou plic ? Myslím, zda to ukazují...

Astma

Hezky den! Po porodu dcery pred rokem mi začly problémy s dýcháním. Vzdy je...

Astma

Dobrý večer, Chtěla bych poprosit o tip co by mohl mít syn za potíž , než se...

Astma

ted jsme vam psala takže jak ted ukončime lečbu tim flixoitdem tak pokud začne...

Astma

dobri den chtěla jsme se zeptat muj syn nema ješte diagnozu astma ale alergoložka...

Astma

Dobrý den mám jen dotaz nevím jak se astma projevuje ale už asi 2 roky se mi...

Astma

Dobrý den, je mi 18 let a jsem alergik, bývalý kuřák a žiji v Praze. Alergii...

Astma

Jsem astmatik, dle plicního lékaře mám CHOP a 2x za rok mívám zápal plic. Na...

Astma

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli synovo astma má spojitost s návštěvamy...

Astma

Dobrý den, Syn trpí dráždivým kašlem, který je většinou nejhorší v noci. Jak...

Astma

Dobrý den, může být dýchací test u alergologa ovlivněn tím, že jsem 4 dny před...

Astma

Dobrý den, ráda bych se zeptala, mám Astma Bronchiale dědičné po babičce. Již...

Astma

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, asi rok jsem byl kuřák, jen slabý, tak 4 cigarety...

Astma

Dobrý den, mám 3letého syna. Od 1,5 roku má časté obstrukční bronchitidy. Ve...

Astma

Dobrý den, dnes dceři (10 let) nasadila ECOBEC 100 ml, na dlouhodobou léčbu...

Astma

Vážený pane doktore, již od dětstva jsem mívala problémy s dechem při sportu,...

Astma

Barronová ligace-Dobrý den,před 7 dny jsem byla na této metodě,druhý den ukrutné...

Astma

Dobrý den od dětství trpím alergií. Delší dobu mě trápí kašel po ránu,kdy jsem...

Astma

Dobry den,je mi 22 let.Mam dotaz,zhruba pred 10 dni jsem vykaslala hlen a v...

Astma

dobri den chtěla jsme se zeptat jak se projevuje astma? mam 15měsični dceru...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Prášky

dobrý den existuje prosím antikoncepce,která se nemusí používat pořád? dcera...

Bílé kousky ve stolici

Dobry den pane dokzore/ pani dokzorko. Vcera jsem byl na velké a protoze si...

Plicní embolie v těhotenství

Dobrý den, jsem v 31 týdnu těhotenství. V 9 týdnu jsem prodělala plicní embolii....

Potíže s trávením

Dobrý den, v poslední době mám potíže s trávením, zácpa, průjmy, strava projde...

Úraz kolene

Dobrý den. V únoru jsem spadla na ledě na pravé koleno. Z počátku to nebolelo...

Bodavá bolest kotníku


Infekce v krku


Bolest kolene z vnitřní strany


Bolestivé lymfatické uzliny, noční pocení

Dobrý den, zhruba před 3 týdny sem měl horečky (hlavně v noci kolem 39) a noční...

Úraz prsu

Připojuji k předešlému dotazu. Ještě mě zajímá, jestli může po úderu dojít k...

Pálení při močení, časté močení

Dobrý den, Během posledního přibližně měsíce pociťuji poměrně nepravidelné...

Trhání zubů - za jak dlouho, co a jak jíst


Černo před očima a hučení v hlavě

Dobrý den, občas mě začne hučet v hlavě, nic nevidím, zalehnou se mi uši a je...

Bílý pupínek jazyka


Antikoncepce nebo prášky na zvětšení poprsí

Dobrý den, mám takový dotaz je mi 18náct mám malá prsa nejspíš jedničky. CHtěla...

Prekolapsové stavy

Již několik měsíců me trápí stavy,kdy se mi začne motat hlava,jen velmi těžko...

Pořezání

Dobrý den rád bych se zeptal co mám dělat když sem se pořezal o sklo vytáhnul...

Kampylobakterie

Dobrý den. Byla jsem s průjmem u lékaře a z výtěru byla potvrzena kampylobakterie....

Persen a alkoholtest

Dobrý den. Zajímalo by mě, jestli při používání léku Persen forte může být...

Ovulace

Dobrý den, pane doktore. Už nevím, na koho se obrátit. Má poslední MS byla 12.1.2017,...

Reklama