Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Autoimunitní zánět

Endokrinologie m 3.2.2014

Dobrý den, paní doktorko,
ráda bych Vás požádala o zodpovězení otázek týkajících se chronického autoimunitního zánětu štítné žlázy, který mi byl diagnostikován (dnes jsem byla poprvé na endokrinologii).
1)v listopadu mi prováděli odběry krve na alergologii na protilátky proti š.ž., kde vyšlo TG 556 a TPO 81, nyní v lednu už bylo TG více než 4000 a TPO 107? je normální, že se tyto hodnoty v tak krátkém čase zhoršily? (v září jsem byla ještě na TSH - vyšlo 3,5 a nyní 8).
2) hraje množství protilátek v další léčbě nějakou roli, probíhá destrukce šlázy rychleji, když je zánět "silnější"?
2) dostala jsem Letrox 50 - v letáku se píše, že sója může narušit vstřebávání hormonu - já mám intoleranci na kravské mléko, tak mám omezit její konzumaci, nebo je lepší ji úplně vynechat z jídelníčku? Jsou známy jiné potraviny, které by se měly v této souvislosti omezit?
3) dá se nějakou přírodní cestou autoimunitní proces potlačit?
Předem děkuji mockrát za Vaše odpovědi!

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den.
Protilátky (antiTg a antiTPO) se obecně nepovažují za ukazatele průběhu nemoci, jenom za diagnostické markery. Proto se při jejich pozitivitě ani nedoporučují jejich další opakované odběry. Jejich vstupní výše každopádně může pomoct odhadnout, jaká je závažnost autoimunitního procesu.
Destrukce žlázy bude ale záviset od mnohých dalších paramterů, jako jsou míra stresu, přítomnost dalších nemocí, stav imunitního systému, kontakt s ionizujícím zářením, kontakt s různými infekcemi.
V mnohých situacích to tedy můžeme jen málo ovlivnit. Hodně ale pomáhá, pokud se podaří léčbou dostat hormony do normálu a dlouhodobě je tam udržovat. Někdy se může po této terapii autoimunitní proces i utlumit (jedná se o princip senzibilizace imunitního systému zvenčí podávanými hormony štítnice=Letroxu, podobně jako senzibilizace při alergiích).
Co se týče sóje, či jiných potravin, o škodlivosti mluvíme tehdy, pokud je jejich konzumace nadměrná. Podobně jsou na tom i zeleniny typu květák, zelí, kapusta a pod. Nicméně, při vyvážené a pestré stravě se nemusíte ani jedné z nich obávat.
Spíše je dobré dávat si pozor na různé léky a doplňky stravy, které mohou ovlivnit proces vstřebávání, jako např železo, či vápník a další (většinou uvedeno v příbalovém letáku) a dodržovat jejich dostatečný časový odstup od Letroxu.
Mějte se hezky.

Související dotazy

Autoimunitní zánět
Dobrý den chci se zeptat mám autoimunitní zánět a kvůli...
Autoimunitní onemocnění
Dobrý den, prosím o radu, co znamenají hodnoty zjištěné...
Autoimunitní thyreoiditida v těhotenství a jód
Dobrý den pane doktore,mám autoimunitní tyreoditis,poslední...
Autoimunitní zánět štítné žlázy
Dobrý den, před několika lety mi byl diagnostikován...
Chlorella a autoimunitní zánět šž
Dobrý den, mohu užívat chlorellu, pokud mám autoimunitní...
Autoimunitní zánět štítné žlázy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.V těhotenství mi byla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Autoimunitní tyreoiditida

Dobrý večer, konečně se blížím k vyřešení mých problémů, jsem objednaná na...

Autoimunitní tyreoiditida

Dobry den, byla mi DG chronicka autoimunni thyreoditida. Nasazen mi byl Euthyrox...

Autoimunitní tyreoiditida

Dobrý den, je mi 15 let a mám sníženou funkci stitne zlazy a chtela bych se...

Autoimunitní tyreoiditida

Dobry den, dnes mi prisly vysledky lab. vysetreni. Vysledky mam Anti tyreoglobulin...

Autoimunitní tyreoiditida a tehotenstvi

Dobry den, mam autoimunitní tyreoiditidu. 1) Behem prvniho tehotenstvi mi samozrejme...

Autoimunitní tyreoiditida, změny na ultrazvuku a nutnost operace

Dobrý den, lékař mi doporučil odstranit štítnou žlázu, ale já se operarace...

Autoimunitní tyreoiditis bez strumy, bez EO s lehkou hyperfunkcí

Dobrý den, paní doktorko prosím Vás o Váš názor : je mi 50 let, při náhodném...

Autoimunitni tyreopatie

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně krevních výsledků týkajících...

Autoimunitní tyroiditida

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vysvětlení přillžených výsledků z...

Autoimunitní tyroiditida

Dobrý den paní doktorko, asi před dvěma roky mi zjistili sníženou funkci štítné...

Autoimunitní zánět

Dobrý den,již několik let se léčím s autoimunitním zánětem štítné žlázy, beru...

Autoimunitní zánět

Dobrý den chci se zeptat mám autoimunitní zánět a kvůli tomu mi přestane fungovat...

Autoimunitni zanet SZ-lecba

Dobry den, prosim Vas o nazor - v krvi mi byly namereny nasledujici hodnoty:...

Autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobrý den, byl mi před 3 měsíci diagnostikován autoimunitní zánět ŠŽ, na sonu...

Autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobry den pani doktorka,pisala som vam ze mam TSH 7,1 a ATG 1,060. Vsetko ostatne...

Autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.V těhotenství mi byla objevena snížená funkce...

Autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobrý den, jsem pět měsíců po porodu a rozjel se mi autoimunitní zánět štítne...

Autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobrý den. Měla byc dotaz. Loni jsem prodělala zánět štítné žlázy. Teprve nedávno...

Autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobrý den, naší dceři, věk 6 let byla před cca 2 měsíci, obvodní lékařkou, zjištěna...

Autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobrý den, vyšetření na endokrinologii mi byl zjištěn autoimunitní zánět štítné...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Operace ramene

Dobrý den.Je mi 50 let. Jsem pět let po operaci ramene - prasklá rotátorová...

Zvětšená (tvrdá) uzlina pod uchem

Dobrý den. Přes noc mi z ničeho nic, úplně ztvrdla uzlina pod levým uchem. Bylo...

Nepotvrzené těhotenství


Lokální anestezie při vrtání zubu

Ještě jednou dobrý den, v minulém dotazu jsem se ještě zapomněla zeptat, zda...

Alkohol a Ibalgin


Svědivá červená vyrážka

Dobrý den, v příloze Vám zasílám vyrážku, která se mi nejdříve udělala na spodní...

Nazelenalý výtok v těhotenství

Hezký den, jsem v 13tt těhotenství. Už cca 2 dny mám nazelenalý hlenovitý...

Coca cola u dětí


Zvětšené tvrdé uzliny pod uchem


Molusky

Dobry den, Chtěl bych se zeptat co to je za pupinky na penisu. Poradí mi někdo...

Zalehlé ucho

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jeden takový problém. Již asi třetí den jsem...

Zvětšené mízní uzliny v tříslu a riziko rakoviny


Je zánět močového měchýře přenosný?


PSA a cvičení

Dobrý den, zajímalo by mne, zda-li fyzická námaha, posilování (např. vzpírání...

Gastroezofageální reflux

Dobrý den, je mi 27 let a před týdnem mi zjistili gastroesofageální reflux (léčba...

Diagnostika HPV u mužů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existují testy na určení HPV typu v těle?...

Lexaurin

Vcera sem pozila alkohol muzu si dnes vzit lexaurin? Dekuji

Červené skvrny a "štípance"

Vážená paní doktorko, chtěla bych vás poprosit o názor k tomuto problému. Je...

PSA


Lexaurin a alkohol, lze před silvestrem vysadit?

Dobrý den, posledních pár měsíců mě každý den něco pobolívá, na prsou, pod...

Reklama