Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Autoimunitní zánět štítné žlázy

Endokrinologie jana 18.3.2014

Dobry den pani doktorka,pisala som vam ze mam TSH 7,1 a ATG 1,060. Vsetko ostatne aj usg v poriadku. Napisala ste mi ze pri dlouhodobě zvýšené TSH totiž může způsobit zvětšování štítné žlázy, tvorbu uzlů atd. Navíc, při takto pozitivní rodinné anamnéze se léčbě časem nejspíš i tak nevyhnete.
Na tie uzle sa chcem spytat to znamena ked nebudem liecena budem ma uzle na SZ a atd, to znamena ze ani ked mi bude potom nasadena liecba tak tie uzle nezmiznu alebo je tazsie to potom liecit? Ci vzdy ked sa zacne neskor s liecbou potom sa musia brat vyssie davky liekov,je potom uz ZS nenavratne poskodena? A myslite ked to mame v rodinnej anamneze-moja babka aj mama sa liecia ze aj ja sa budem liecit?
A chcem sa spytat ci v pripade tehotenstva uz by som mala brat liecbu,aj pri takto nizkych hodnotach,kvoli plodu. A naozaj HAK nema vplyv na SZ? Kedze to mame v rodine ci to nemoze narusit alebo spustit poruchu SZ,predsa su to umele hormony,toho sa obavam. Dakujem za odpoved a pekny den prajem

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den,
jakmile se uzly ve štítnici utvoří, léky je odstranit nelze. Jediná možnost jejich odstranění je operace (ta se samozřejmě indikuje jen v jistých případech, ne paušálně).
Čas začátku léčby a výši substitučních dávek nelze dát do jednoznačné souvislosti. Co se týče poškození žlázy - když se s léčbou začně hned v počátcích nemoci, je tu jistá šance, že nemoc vymizí. Byť ve větším procentu je doživotní.
Genetická zátěž zvyšuje riziko propuknuntí nemoci u Vás, nicméně, dedičnost je multifaktoriální, tudíž se nemoc projeví jen v případě souběhu dalších okolností (těch může být ale kvantum a velice různorodých - stres, běžné infekce, záření, některé léky, ...).
Při plánování těhotenství i v jeho průběhu doporučujeme hodnoty TSH kolem 2,5-3,5. Tudíž hodnota 7 by byla již vysoce nad normou a jednoznačně k léčbě. Nejcitlivější je přitom první trimestr.
HAK by nemoc spustit neměla.
Mějte se hezky.

Související dotazy

Onemocnění štítné žlázy
Dobrý den, mám autoimunitní zánět štítné žlázy. TSH...
Autoimunitní zánět štítné žlázy
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.V těhotenství mi byla...
Autoimunitní zánět štítné žlázy
Dobrý den, před několika lety mi byl diagnostikován...
Zánět štítné žlázy, příznaky
Dobrý den mám autoimunitní zánět štítné žlázy, už mi...
Onemocnění štítné žlázy
Dobrý den, užívám Euthyros 100 mikrogramů denně (plná...
Autoimunitní zánět štítné žlázy
Dobrý den, vyšetření na endokrinologii mi byl zjištěn...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Autoimunitní tyreoiditida, změny na ultrazvuku a nutnost operace

Dobrý den, lékař mi doporučil odstranit štítnou žlázu, ale já se operarace...

Autoimunitní tyreoiditis bez strumy, bez EO s lehkou hyperfunkcí

Dobrý den, paní doktorko prosím Vás o Váš názor : je mi 50 let, při náhodném...

Autoimunitni tyreopatie

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně krevních výsledků týkajících...

Autoimunitní tyroiditida

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vysvětlení přillžených výsledků z...

Autoimunitní tyroiditida

Dobrý den paní doktorko, asi před dvěma roky mi zjistili sníženou funkci štítné...

Autoimunitní zánět

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych Vás požádala o zodpovězení otázek týkajících...

Autoimunitní zánět

Dobrý den,již několik let se léčím s autoimunitním zánětem štítné žlázy, beru...

Autoimunitní zánět

Dobrý den chci se zeptat mám autoimunitní zánět a kvůli tomu mi přestane fungovat...

Autoimunitni zanet SZ-lecba

Dobry den, prosim Vas o nazor - v krvi mi byly namereny nasledujici hodnoty:...

Autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobrý den, byl mi před 3 měsíci diagnostikován autoimunitní zánět ŠŽ, na sonu...

Autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.V těhotenství mi byla objevena snížená funkce...

Autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobrý den, jsem pět měsíců po porodu a rozjel se mi autoimunitní zánět štítne...

Autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobrý den. Měla byc dotaz. Loni jsem prodělala zánět štítné žlázy. Teprve nedávno...

Autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobrý den, naší dceři, věk 6 let byla před cca 2 měsíci, obvodní lékařkou, zjištěna...

Autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobrý den, vyšetření na endokrinologii mi byl zjištěn autoimunitní zánět štítné...

Autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych se zeptala na jednu věc. Loni v říjnu...

Autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobrý den, vzhledem k neplodnosti mi byla vyšetřena štítná žláza. Hladiny hormonů...

Autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobrý den, před několika lety mi byl diagnostikován autoimunitní zánět štítné...

Autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně autoimunního zánětu štítné...

Autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobrý den, při vyšetření krve mi byly naměřený hodnoty TSH 5,459, anti-TG 92...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest podbřišku, stydké kosti, beder

Dobrý den pane doktore, Již delší dobu trpím na bolesti břicha, přetrvávají...

Zánětlivá ložiska

Dobrý den.Dne 22.2.mi po vyšetření MR bylo zjištěno 10 zánětlivých ložisek nejasného...

Bolest v bicepsu na leve ruce

Dobry den, je to tak mesic az dva zpet co me zacalo bolet v levem bicepsu. Nevybavuji...

Roztroušená skleróza a svalové záškuby

Dobrý den,již asi tři dny me trapí svalove zaškuby,neni to v kuse je to jen...

Bolest pod žebry v boku

Zdravím od středy mám takovou tupou bolest v oblasti pod žebry v levém boku...

Seropram

Dobrý den, moje partnerka, 36 let, užívá jednu tabletu Seropram 20mg denně....

Zarudlý,červený svědící vyrážka na předkožce penisu

Dobrý den, asi tak 5 dnu mám na předkošce, šourku červenou zarudlou vyrášku,cca...

Suchost dutiny ústní


Každé ráno když vstávam do školy tak mě boli hlava a je mi špatně na zvracení a mam nechuť k jídlu

Dobrý den chtěla bych se zeptat je mi 16let a každé ráno když vstav do školy...

Zvyseny marker 72-4

dobry den, pravidelne chodim na preventivni vysetreni a dnes mi pri vysetreni...

Skvrna na noze

Dobrý den. Asi před 8 měs jsem prodělala ošklivý úraz na noze - probodnutí lýtka...

Zlomený nebo naražený?

Dobrý den, dnes jsem se skřípl ukazováček na levé ruce do dveří. Prst je celý...

Bolest pod žebry

Dobrý den, již delší dobu mě bolívá při nádechu pod žebry na pravé straně v...

Pálení ve stehně

Dobrý den. Již asi dva roky mne občas (asi co 3měsíce) trápí pálení ve stehně....

Karunkuly?

Dobrý den již delší dobu mám v močové trubici takový jako výstupupek. Nikdy...

Vypadávání vlasů a zarudlé temeno hlavy

Dobrý den, v říjnu 2018 mě do temene kousek kloš jelení (jakoby malé okřídlené...

Zvýšená nervosvalová dráždivost

Dobrý den. Chtěla bych vás poprosit o odborný názor. Vždy jsem se cítila...

Poševní bělotok

Dobry den. Je mi 25 let a už mnoho let trpím bělotokem který je občas i mírně...

Tříštivá zlomenina hlezenní kosti

Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vam položit dotaz. Maminka měla uraz diagnoza...

Naražený nebo zlomený prst


Reklama