Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Beru léky na RS Gilenya, hladinu jaterních testů mám dlouhodobě vyšší(ALT 1,9), (AST 0,75), (GGT 2,7)

Mozek a nervy Petr 15.8.2018

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat beru léky na RS Gilenya (2 roky) - ty musím brát neustále. Ale hladinu jaterních testů mám dlouhodobě (ALT 1,9), (AST 0,75), (GGT 2,7) beru ostropestřes (silymarin atd. i ve větší dávce než je doporučená) - přesto se hladiny pohybují +- v tomto rozmezí, spíš nepatrně pomalu stoupají. Dále mám i vysoký cholesterol , přesto že se snažím jíst zdravěji a více pohybu (CHOL 7,27), (TAG-4,6),(LDL 4,9), (NONHDL 6,0) - nekouřím a roky jsem alkohol téměř nepil nyní si dám jen třeba 2x týdne 1 pivo či skleničku vína. Bilirubin celkový je v pořádku 17,2. Chtěl jsem se zeptat zda dlouhodobě tyto jaterní hodnoty - neničí nějak nevratně játra či zda jsou v pořádku ? A zda i kdybych si dal třeba 1 pivo denně zda vadí či ne ? Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, zvýšení jaterních testů souvisí dle mého názoru s užívanou léčbou. U pacientů s roztroušenou sklerózou léčených přípravkem Gilenya byly hlášeny zvýšené hladiny jaterních enzymů, zejména alanin aminotransaminázy (ALT), ale též gama glutamyltransferázy (GGT)
a aspartát transaminázy (AST). V klinických studiích se objevilo zvýšení hodnot ALT na 3násobek
horní hranice normálu nebo vyšší u 8,0 % pacientů léčených fingolimodem 0,5 mg ve srovnání s 1,9 % pacientů užívajících placebo. V klinických studiích bylo podávání fingolimodu ukončeno, pokud zvýšení přesáhlo 5-násobek horní hranice normálu. Recidiva zvýšení jaterních transamináz se objevila u některých pacientů po opětovném nasazení léku, což podporuje souvislost s tímto lékem. V klinických studiích se zvýšení jaterních transamináz objevilo kdykoliv během léčby, ačkoliv většinou k tomu došlo během prvních 12 měsíců. Hladiny sérových transamináz se vrátily k normálu přibližně během 2 měsíců po přerušení léčby, proto poškození jater není nevratné. Požívání alkoholu během této léčby může nadále přispívat k zvyšování hladiny jaterních enzymů, proto se nedoporučuje. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den Petře
Gilenya na roztroušenou sklerosu je velmi komfortní lék s jednoduchým užíváním. Ale pochopitelně působení na organismus je silné. Proto vedle neurologického nálezu se pravidelně typicky u tohoto léku kontroluje i krevní obraz, EKG a zrak,ale také jaterní testy. Jejich zvýšení zde může být / pochopitelně zde může být teoreticky i jiná příčina- jiné onemocnění jater apod ale toto u Vás jistě vyloučili. Nejvíce je zvednutá hodnota ALT, ostatní testy nejsou zase tak výrazně ovlivněny. Je potřeba se opravdu vyvarovat dalších vlivů, které zatíží játra- tučné jídlo a alkohol. Jedno pivo za týden nebo společensky malá sklenička vína je možné pokud se stav nehorší, ale jinak pravidelněji ev ve větších nárazech bych alkohol nedoporučoval. Tzv hepatoprotektiva je možno rozšířit o léky s obsahy vit B jako Flavobion apod.

Zdravím dr. Šigut

Související dotazy

Hladiny jaterních testů
Dobrý den, jsem ve 13.tt a z krevních testů (a moči)...
Dlouhodobé zvýšení jaterních testů
Dobrý den pane doktore, mám dlouhodobě zvýšené jaterní...
Hodnoty jaterních testů a Essentiale N
Vážený pane doktore, obracím se na Vás s mými problémy....
Zvýšená hladina ALT u jaterních testů
Dobrý den, před necelými třemi měsíci jsem byl na odběru...
Zvýšení jaterních testů
Dobry den Chtel bych se zeptat ohledne jaternich testu. Mam...
Zvýšené hodnoty ALT a AST
Dobrý den, již delší dobu mám zvýšené hodnoty ALT...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Beru antikoncepci a přitom krvácím

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, 2 roky beru HA Sunya a nikdy jsem s ní neměla...

Beru antikoncepci Asumate

Dobrý den beru antikoncepci Asumate chci se jen zeptat po tom21 dnu je tam pauza...

Beru antikoncepci Lindynette 20 (už 9let), nyní beru bez pauzy 3 měsíce

Dobrý den, beru antikoncepci lindynette 20 (už 9let), nyní beru bez pauzy...

Beru Antikoncepci Luiseu krvacim nepravidelne a neni mi dobre, bojim se tehotenstvi

Dobry den Pane doktore, beru poprve antikoncepci Luiseu, ted beru druhe platicko,...

Beru antikoncepci Minisiston a pár prášků (6 ks) jsem nechala doma

Dobrý den, Již 3. měsíc beru antikoncepci Minisiston, včera při odjezdu jsem...

Beru antikoncepci Mistra

Dobrý den mám takový problém beru antikoncepci Mistra už 10let..ted jsem měla...

Beru antikoncepci, můžu užít postinor?

Dobrý den pane Doktore, cca po 5 letech jsem začala brát antikoncepci Jangee,...

Beru Brintellix jednu tabletu rano 5mg a amisulprid.

Dobry den beru brintellix jednu tabletu rano 5mg. A amisulprid pul tablety rano...

Beru HAK, zkracuje se mi doba trvání menstruace

Dobry den, posledni dobou se mi zkracuje doba trvani menstruace. Zacinala mi...

Beru Klacid 500 2 krát denně a mám neustále hořko v ústech.


Beru léky na vysoký krevní tlak, zjistila jsem, že jsem nejspíš těhotná

Dobrý den, je mi 34 let a s nástupem do zaměstnání po rodičovské dovolené mi...

Beru Letrox 50 již týden

Zdravím Martin chci jse zeptat beru letrox 50 jiz tyden moje THS7,25...

Beru Macmiror complex

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Beru Macmiror complex 500 a zároveň s přítelem...

Beru moc často antibiotika

Dobrý den, mám obavy o své zdraví, protože beru moc často antibiotika a stejně...

Beru pravidelně HA a přítel se udělá do mě tak se nic neděje?

Dobry den, jestli to dobře chápu tak když beru pravidelně HA a přítel se udělá...

Beru teď druhe balení v kuse a objevilo se u mě silne krvácení

Dobrý den potřebovala bych poradit s antikoncepci Yadine. Beru teď druhe balení...

Beru Triquilar a poklesla mi chuť k sexu

Dobrý den, beru HA Triquilar a mám problém týkající se mého libida - postupně...

Beru už delší dobu antikoncepci (Stylia)

Dobrý den, beru už delší dobu antikoncepci (Stylia) se sedmi denní pauzou. Při...

Besnierovo prurigo čiže alergický ekzém

Dobrý deň Svrbenie v zadku čo ma doviedlo na chirurgiu. Vyšetrili mi konečník...

Best-2

Dobrý den zpozdila se mi menstruace, proto jsem si dělala těhotenský test a...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Boelst palce u nohy

Dobrý deň. Už je to asi 5 rokov čo ma bolí kĺb na palci lavej nohy. Bolí to...

Hemeroidy a anální styk


Bolest kolene při chůzi do schodu˚

Při chůzi do schodů i ze schodů, klečení a dalších podobných pohybech mne bolí...


Dobrý den chtěl bych se zeptat po delších problémech ze žalukem,střevy a klouby...

Onkomarker ca 72-4

dobrý den chci se zeptat mám Ca 72-4 na úrovni 23 a sem po zánětu prostaty měl...

Agresivní chování a hypothyreosa

Dobrý den, přítel má hypotyreózu, každý den bere Euthyrox 175 mg. Je to typický...

Revmatická polymyalgie

Dobrý den, píši Vám, protože bych moc potřebovala Vaši radu. Počátkem září...

První sexuální styk

Dobrý den, chtěla bych se když do mě muž vnikne poprvé a jsem panna jestli mě...

Nutkání na sdtolici, pocity nevyprázdnění po stolici, nepříjemný pocit

Vážený pane doktore Je mi 22 let a během velmi stresového obdobní z ničeho...

Bolesti zad

Dobrý den, zhruba před týdnem se mi při špatném pohybu zablokovala bederní páteř,...

Vysoké leukocyty

Dobrý den, již asi 4-5 let jsem pravidelný darce krevní plasmy, interval odberu...

Meteorismus

Dobrý den, v noci, ze dne na den se mi nafouklo břicho v horní části - mezi...

Odstranění krčních mandlí

dobrý den,je mi 23let,jsem týden po odstranění krčních mandlí a chtěl bych udělat...

Zánět žaludku

Dobry den, pred rokem jsem prodelala zanet zaludku, delana gastroskopie, po...

Natržené kolenní vazy

Dobrý den, syn má natržené vazivo v koleně ve vnitřní části. Dostal ortézu...

Bolest pod kolenem


Z krku vychází hnilobný zápach

Dobrý den, již delší dobu trpím pocitem cizího tělesa v krku a dalšími příznaky....

Únava a nechuť k jídlu

Dobry den, jmenuji se Lucie a je mi 19 let. Uz pres tyden trpim vysokou unavou...

Neléčená varikokéla

Dobrý den, chtě bych se zeptat jestli může mít neléčená varikokéla nějaké následky,...

Zvětšená uzlina při infekci


Reklama
Zavřít