Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Betablokátory a vedlejší účinky

Vnitřní lékařství Marcus 11.10.2020

Dobrý den, předem se omlouvám za moji vyčerpávající otázku, ale přesto doufám že mi odpovíte. Je mi 29 let od 18 let uzivam atenolol 25mg 1/2 každé ráno kvůli pocitu bušení srdce a vyššímu TK.
Občas se mi stávalo (většinou na začátku každého vztahu nebo když jsem chtěl podat lepší výkon) že díky nervozite jsem měl problémy s erekcí.Muj obvodní lékař mi předepsal sildenafil a díky němu jsem vždy přišel zpátky k sebevědomí a dlouhou dobu ho zas nepotřeboval (podotýkám že mi vždy stačila míň než 1/8 ze 100mg sildenafilu tzn. 8-10mg nalačno k uspokojivé erekci i přes větší nervozitu.Je to vždy takova moje záchrana abych se dostal z toho kruhu že zase zklamu. Vím že je to jen psychogeni záležitost. Jelikož při masturbaci nebo sledování porna se mi to nestává. Řešil jsem se Sexuologem a krevní testy na TST v pořádku,nočni i raní erekce taky v pořádku. S novou přítelkyní jsem nyní 2 rokem a vždy když se mi stala ta záležitost s tou erekci tak jsem řešil tím kousíčkem sildenafilu a vždy úspěšně, pak vše zase nejakou dobu v pořádku. Poslední dobou jsem začal mít problém s tlakem a necítil jsem se dobře v odpoledních hodinách a k večeru naměřená hodnota v průměru 145-150/80 tep 65-70. Vyřešil jsem to druhou půlkou atenololu tzn. 12,5mg v odpoledních hodinách a erekce i tlak v pořádku tlak 130/80. A teď k hlavní otázce: cca po 2 měsících když přišla ta moje klasická etapa s poruchou erekce a já si vzal ten můj kousíček sildenafilu tak to bylo bez účinku na erekci, jako bych si nic nevzal, ani spolu doprovázející mírné bušení srdce a zčervenání obličeje jsem necitil (tak jsem vždycky poznal že sildenafil už účinkuje) . Další pokus o sex jsem si vzal víc cca 12,5mg sildenafilu a cítil jsem jen mírné zlepšení, až po užití skoro 25mg jsem cítil mírný účinek na erekci ale spíše více negativních účinků. Zkoušel jsem si nechat předepsat i sildenafil od jiného výrobce a furt ten stejný problém. Přitom opět erekce u masturbace v pořádku, a raní erekce taky. Přesto jsem navštívil svého kardiologa a chtěl změnit atenolol kvuli potencionálnímu negativnímu účinku na erekci a zkusit jestli atenolol nemá vliv na účinek sildenafilu. Léky změněny na nebilet 5 mg s tím že mám uživat společně s atenololem tak-že budu pomalu ubírat atenolol a přidávat nebivolol.Pevně jsem doufal že přeskočím z užívání atenololu na nebivolol kvůli jeho žádným negativním nebo dokonce mírně pozitivních účinků na erekci. Už je to 10 dní a jsem ve fázy že Atenololu beru 1/4 ráno tzn. 6mg a v poledne 2,5mg nebiletu.Tlak relativně v pohodě, erekce při masturbaci taky, ale ten účinek sildenafilu při občasném problému v sexu s partnerkou je stále špatný. Dřív když jsem užíval jen těch 12,5mg atenololu ráno mi vážně stačilo cca 10mg sildenafilu většinou večer a účinek byl super.Tak se chci zeptat jestli je možný že účinky betablokatorů atenololu tak nebivololu nebo celkově mají vliv na účinek sildenafilu?Popř. Jaký lék by jste mi doporučil zkusit užívat který nebude ovlivňovat účinek sildenafilu a zároveň mi bude úspěšně snižovat tk, tep a nebude negativně ovlivňovat erekci? Někde jsem četl že nebivolol může zlepšovat účinky sildenafilu a někde zas že může rušit účinky sildenafilu. Nevím jestli mám zkusit pokračovat v léčbě počkat na úplný účinek toho nebivololu užívat jen ten ráno nebo zkoušet hned jiný lék.
Předem Děkuji za odpověď


1. doplňující informace 13.10.
Dobrý den, děkuji za odpověď.

EKG holter jsem měl několikrát (poslední v roce 2019) a vše v pořádku, s tím atenololem 12,5mg ráno. Jinak bez něho jsem měl vždy rychlejší puls, pocit bušení srdce a zvýšený tlak. Nebilet místo atenololu mi byl nasazen kvůli poslední dobou pocitu bušení a zvýšení TK i v odpoledních hodinách, protože když si potom změřím tlak, mám 145-150/85. Myslím, že po 10 letech potřebuji zvýšit tu moji malou dávku léku na tlak, protože vždycky, když jsem si vzal odpo. druhou půlku atenololu, udělalo se mi lépe, ale nechci zůstávat právě u atenololu, kvůli právě zmíněnému neg. účinku na erekci.

Proto jsem chtěl zvolit alternativu jako je nebivolol. Ještě mě napadlo zůstat ráno u té malé osvědčené dávky atenolu a k tomu přidat nějaký jiný lék z jiné kategorie léků, jako je například blokatory kalciovych kanálů? Nicméně jsem se právě ptal, jestli atenolol nebo nebivolol opravdu ovlivňují sílu účinku sildenafilu, kterou právě pociťuji, že je minimální oproti době, kdy jsem užíval jen 12,5mg atenololu ráno. O antidepresivech vím, ale nechci užívat díky osobním zkušenostem. Lepší volba je pro mě vzít si párkrát za rok kousíček (10mg) sildenafilu a následně nabrat sebevědomí a už ho nepotřebovat nějakou chvíli, než užívat AD.

Vím že lék na tlak stejně potřebuji a chtěl bych docílit právě toho, abych užíval nějaký který, samotný nebude ovlivňovat erekci, ale ani účinek sildenafilu a zároveň mi bude snižovat TK.
Prosím o radu děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Jarmila Aseemová


Dobrý večer pane Marcusi.
Jelikož máte svého kardiologa, který Vás má ve své péči a zná přesně Vaše problémy doporučuji se zatím řídit jeho léčebným postupem. Určitě existuje důvod, proč užíváte právě betablokátor. Skutečně Nebilet (nebivolol) patří mezi nejlepší betablokátory na trhu neboť patří do skupiny selektivních betablokátorů a impotence se u něj objevuje jen zřídka. Doporučuji, jak sám píšete, počkat na úplný účinek Nebiletu. Je možné, že po úpravě léčby na monoterapii Nebiletem, Sindenafil nebudete vůbec potřebovat. Jak píšete podle vyšetření sexuologem jsou hladiny TST v normě a erekce jinak funguje. Jestli-že jste ve vztahu s partnerkou již 2 rokem, předpokládám, že je mezi Vámi důvěra, a že partnerka situaci určitě pochopí, můžete prodloužit předehru a Vy se soustřeďte na uvolnění a pohodu k uspokojení partnerky. Možná Vás zbytečně brzdí obavy ze selhání. Nejsem ani kardiolog ani sexuolog, proto Váš dotaz předám ještě specialistovi. Přeji Vám všechno dobré a pohodový vztah.

MUDr. Martin Tišler
Odpovídá lékař:

MUDr. Martin Tišler

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Nemocnice Svitavy, interní oddělení

Dobrý den, léčba je vedena velmi podivně, předpokládám, že holter EKG jste něměl, ten by mohl ověřit, jestli nějaké bušení - tachykardii opravdu máte nebo jestli ho jen vnímáte. Nebilet máte nasazený správně, skutečně erekci nezhoršuje, ale nelze očekávat, že ji zlepší. Postupný přechod z Atenololu (kterého jste měl navíc velmi malou dávku) na Nebilet nechápu a je nestandardní. Udělat EKG holter, bez Nebiletu, pak teprve rozhodnout o jeho nutnosti, dle mě se jedná o psychogenní faktory, dá se užít antidepresivum - které sníží úzkost a zvýší libido - váš PL by měl vědět jaké.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, pane Marcusi, děkujeme Vám za důvěru a za doplnění Vašeho dotazu. Stran léčení Vašeho tlaku a rychlejší tepové frekvence důvěřujte Vašemu kardiologovi. Sleduje Vás dlouhodobě, měl jste potřebná vyšetření, která potvrdila vhodnost užívání betablokátorů. Nyní postupně přecházíte na jiný typ betablokátoru, který, jak sám zmiňujete, nemá vliv na erekci. Je to jen deset dní, nemyslím, že je možné v tomto směru očekávat nějaký zázrak v tom smyslu, že se Vám vlivem Nebiletu zlepší erekce. Navíc tím, jak máte vysoko nastavené očekávání a erekci sledujete a má obavu ze selhání, je to o to složitější. Hodnoty tlaku a pulsu by měly být při nově nastavené léčbě dobré. Pokud by nebyly, bylo by pak vhodné upravit dávku nebo přidat další antihypertenzivum za kontroly hodnot tlaku. Tlak můžete nyní sledovat dvakrát denně za stejných podmínek, na stejné ruce, hodnoty zapisovat a záznam probrat s Vaším kardiologem. Objednejte se, prosím, na kontrolu. Rozumím, že nechcete užívat antidiepresivum, ale zároveň víte, že je potíž spíše psychická. Proto bych Vám doporučila konzultovat znovu Vašeho sexuologa a zkusit se zaměřit na příčinu obavy ze selhání a zvládání těchto situací. Myslím, že postupně byste Sindenafil nemusel potřebovat. Kromě výše uvedeného bych doporučila zkusit sex-koučing nebo podobně zaměřené postupy, abyste zkusil k sexu přistoupit jinak. Nejde o erekci a ani o výkon. Můžete se věnovat nekoitálním aktivitám, předehře, tantrickému sexu, používat pomůcky. Proberte to se svou partnerkou. Spokojený sex obou dost často stojí na vzájemné důvěře a porozumění, k čemuž otevřený rozhovor může napomoci. Přeji Vám, aby se Vám srovnal tlak a puls a osobní sféře bylo vše zas brzy v pořádku. Držím palce. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Zulbex- vedlejší účinky
Dobrý den, Mám dotaz ohledně refluxu žluči do žaludku....
Dobrý den, můžou se vedlejší účinky antikoncepce projevit...
Vedlejší učinky
Dobrý den, za jak dlouho se po užívání antikoncepce...
Vedlejší účinky
Dobrý den, před dvěma měsíci mi byly praktickou...
Kotvičník zemní a jeho účinky
Dobrá den je mi 14let a před třemi dny jsme začal pít...
Vedlejší účinek psychofarmak
Dobrý den beru léta antidepresiva nejprve Seropram...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Beta-crosslaps-není v normě

Dobrý den, prosím o informaci co pro mě znamená když při kontrole osteoporózy...

Beta-hemolitycký streptokok + oslabená imunita

Dobrý den, prosím o radu jaké přípravky používat na velmi oslabenou imunitu....

Beta-Hemolytický streptokok

Dobrý den, předevčírem jsem již bolest v krku nevydržel a šel zpět k OL (bolelo...

Beta-karoten v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 29.tt těhotenství. Posledních cca. 5 dní jsem si spolu s...

Beta-karoten v těhotenství

Dobrý den, jsem v 7.týdnu těhotenství a užívala jsem 15mg betakarotenu/den....

BETABLOKÁTOR

Dobrý den Mám 50 let a před rokem mi diagnostikovali onemocnění štítné žlázy...

Betablokatory

Dobrý den,trápí mě sinusova tachykardie.Srdce vyšetřene,vše v pořádku.Byla mi...

Betablokátory a alkohol

Dobrý den, mám jednu otázku. Byl mi předepsán nárazově betablokátor v malé dávce...

Betablokátory a gravidita

Dobry den, druhym rokem uzivam Bisoprolol Mylan 2,5 mg jedenkrat denne rano...

Betablokatory a lokalna anesteza

Dobrý deň, mala by som o mesiac ísť k zubarovi a chcem si nechať vymeniť staré...

Betadine

Dobrý den, dnes mi lékař předepsal Betadine čípky na vaginální zánět (před 8...

Betadine

Dobry den,chtela bych se zeptat,jestli mam pokracovat s uzivanim cipku Betadine,kdyz...

Betadine

dobry den dostala jsem od gynekolozky betadine cipky na zanet. a chtela bych...

Betadine - vřídek, podebraný pupínek

Dobrý den, prosím o radu. Před 14dny se mi na stehně udělala malá boulička -...

Betadine a pohlavní styk

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, bylymi předepsány vaginární čipky betadine,=)...

Betadine a pohlavní styk

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, bylymi předepsány vaginární čipky betadine,=)...

Betadine čípky

Dobry den, byli mi lekarem predepsane cipky betadine, vsude ctu ze se maji zavadet...

Betadine čípky nebo rosalgin easy výplach na počátku těhotenství

Dobrý den, v zásobě mám od p.doktorky čípky betadine na 7 dní. Myslim si,...

Betadine čípky-pálení

dobrý den,pane doktore,chci se zeptat,včera jsem na gynekologii dostala Betadine...

Betadine mast

Dobry den, měla jsem podhnisanou hrčku a paní doktorka mi dovolila pouzit betadine...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vodnaté pupínky a fleky v obličeji

Dobrý den, již 3 měsíce se mi na obliceji kolem nosu a na bradě vyskytují vodnate...

Chronické praskání v kotníku

Dobrý den, dříve jsem trpěl na častější výrony kotníku, většinou se nejednalo...

Pozitivní ANA protilátky

Dobrý den, v březnu 2017 jsem prodělala akutní formu mononukleozy, která...

Prášky na ředění krve a alkohol

Dobrý den už týden beru prášky Stacyl 100mg na ředění krve po úrazu nohy. Budu...

Otok rukou

Dobrý den, poslední dobou pozoruji, že mi otékají ruce. Vždy mám pocit tlaku...

Pervitin před operací

Dobrý den, nejspíš mám tříselnou kýlu. Tedy na 99% jen teď čekám ještě na...

Ložisko v plicích

Dobry den, prosim chtel bych porozumet zprave od pani doktorky. Vim jen ze...

Hemangiom jater

Dobrý den.Cca před 2 lety mi byli náhodou při sonu zjištěny malé hemangiomy...

Strep v lytku,akutni

zdravim,mam z 90 procent strep v lytku-uz mi byl kus skla do hloubky 3 cm odstranen...

Bolest žeber


Otěhotnění mimo ovulaci

Dobrý den, jak je možné tedy, že se dá oplodnit i mimo ovulaci? Měla jsem...

Střídání poloh, opadání erekce

Dobrý den, prosím o radu, nejspíš to bude rada jakého lékaře zvolit - jestli...

Ředění krve a Alkohol


Podpora chuti k jídlu u seniorů

Dobrý den, mám ležícího otce ,kterému je 95 let a nemá chutˇ na jídlo ,takže...

Červené tečky na šourku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na červené tečky na šourku. Je jich v počtu...

Biosil

Dobrý den, už dlouho dobu jsem přemýšlela o užívání biosilu plus. Po dlouhém...

Mravenčení a husí kůže

Dobry den, v posledni dobe se mi stava, ze mam mravenceni a husi kuzi na levem...

Hořké šťávy ze žaludku


KAšel


Biolog.léčba


Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.