Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bojím se roztroušené sklerózy

Mozek a nervy Denisa 25.10.2021

Dobrý den, od roku 2016 mě trápí občasná citlivost nohou při chůzi , závratě a občasné brnění v oblasti úst .
V minulosti jsem podle testů prodělala boreliozu, která v těle podle kontrolních testů stále je .
V roce 2017 jsem byla poslána na na lumbální punkci + CT mozku pro vyloučení neuroboreliozy - vše v pořádku .
Při posledním vyšetření na neurologii se zdále lékaři při prohlídce vše v pořádku .
Bojím se nejvíce například roztroušené sklerózy . ( Je vyloučená při odběru lumbální punkce , i když byl odběr zaměřený na neuroboreliózu ) ?
Děkuji za odpověď .

Odpovídá lékař:

MUDr. Eva Nováková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ordinace Chuchle

Vážená paní Deniso, děkujeme za projevenou důvěru. Nezastupitelnou roli v diagnostice roztroušené sklerozy hraje MR. Objevují se zde léze. Jelikož se jedná o zánětlivé autoimunitní demyelinizační onemocnění. Imunitní systém tedy napadá vlastní nervovou tkáň. Objevují se příznačné klinické stavy. Velmi často bývá porucha vidění, porucha hybnosti, porucha vnímání některých vjemů (čití), může být výpadek hybnosti některých svalů v obličeji apod. Pokud se tedy objeví jakákoli ataka, neurolog jistě pomyslí i na tuto možnou variantu. Toto onemocnění má různé formy, nejčastější je taková, že se objeví ataka, postupně se stav upraví až normalizuje. Objeví se další ataka. Poté se stav zas o něco vylepší, nebo normalizuje. Tedy tito pacienti jdou k neurologovi a neurolog na základě klinického stavu, jejich vyšetření a zobrazovacích vyšetření může stanovit diagnosu RS. U Vás takto dle Vašeho popisu a dle toho, že jste nyní byla u neurologa s odstupem času podruhé, je málo pravděpodobné, že byste RS měla. Při lumbální punkci se stran RS objevují oligoklonální pásy. Vyčkejte ještě prosím odpovědi našeho specialisty z oboru neurologie. S přáním hezkého dne; E.N.

MUDr. Jana Nováková
Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Nováková

Specializace: Neurologie, Rehabilitační lékařství‎, Celostní medicína (Psychosomatika) Pracoviště: Lékařská poradna Ave-Vita-Mea

Dobrý den,

píšete, že v krvi máte stále pozitivní testy na boreliozu, je ale důležité hlavně to, které protilátky jsou pozitivní a zvýšené. Po prodělané borelioze je normální zvýšení IgG protilátek. Pokud jsou ale vyšší jiné imunoglobuliny, mohlo by se jednat o novou aktivaci boreliozy. ( například při nějakém oslabení vaší imunity). To by mohlo vysvětlovat vaše potíže a nález v mozkomíšním moku být pozitivní nemusí..
Roztroušená skleróza je málo pravděpodobná, jak píše praktická lékařka, a určitě by se poznala ve vzorku z lumbální punkce, přestože byla původně provedena k vyšetření neuroboreliozy.
Napadá mne ještě, zda se u vás nejedná o latentní tetanii , a doporučuji tuto možnost probrat s vaším ošetřujícím lékařem.

s pozdravem Dr.J.Nováková neurolog

Související dotazy

Léčba roztroušené sklerózy
Dobrý den, je možné pozastavit celkovou léčbu roztroušené...
Riziko rozvoje roztroušené sklerózy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda následující nález...
Začátek roztroušené sklerozy
Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně počátku a příznaků...
Příznaky roztroušené sklerózy
Dobrý den, trápí mě bolesti svalů a svalové záškuby....
Příznaky u roztroušené sklerózy
Děkuji za odpověď no popravdě mají podezření na RS...
Analgosedace u roztroušené sklerózy
Prosím chtěla jsem se ještě zeptat co si myslíte o...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bojím se masturbovat

Zdravím, Chtěl bych se jen zeptat... Je mi 15 let a neměl jsem nikdy nějak problemy...

Bojim se nechteneho otehotneni

Dobrý den, Mám hrozny strach z nechtěného otěhotnění. V 1. Týdnu uzivani HA...

Bojím se nějakého vážného onemocnění např. rakoviny penisu

Dobrý den, udělaly se mi na penisu dva vředy, bojím se nějakého vážného onemocnění...

Bojím se o své srdce

dobrý den, je mi 15 a občas když večer ležím v postely tak najednednou jakoby...

Bojím se o svého otce

Dobrý den. Bojím se o svého otce. Za 3 měsíc zhubl 28kilo. Dva dny ma horečku...

Bojím se o svůj zrak

Dobrý den, jsem na gymnáziu a v březnu tohoto roku jsme měli za úkol pozorovat...

Bojím se Parkinsona

dobry den, chci se zeptat, mam tres rukou, vice leva ruka,jsem pravak, kdyz...

Bojím se pohlavní nemoci

Dobrý den, na konci července jsem měla nechráněný pohlavní styk a orální...

Bojím se rakoviny

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli tyto příznaky mohou být vážné či nikoliv....

Bojim se rakoviny slinivky

Milý pane doktore, v únoru jsem začala mít potíže (bolest v levém epigastriu...

Bojím se sexu

Dobrý den, je mi 16 let a už rok se s přítelem snažíme o sex, ale já se strašně...

Bojím se smrti

Dobrý den, je mi jen 13 a už se bojím smrti.Musím na smrt pořád myslet..někdy...

Bojím se střevní chřipky

Dobrý den Mám takový dotaz prosím. Dneska jsem byla s přítelem venku a v...

Bojím se vyšetření, jaký je Váš názor?

Byla jsem na magnetické resonanci hlavy a tam se zjistilo, že mi na některých...

Bojím se zavřít oči a spát

Dobrý den,už delší dobu se bojím,když je tma a ještě více, když jsem sama doma.Ne...

Bojim se ze jsem těhotná

Dobry den, Před asi týdnem jsem měla s přítelem pohlavní styk. Od te doby me...

Bojim se ze mam HIV

Dobrý den,zhruba před 3 měsíci.jsem mel pohlavni styk,asi po 3 tydnech se mi...

Bojím se že jsem gay

Dobrý den! Je mi 13, jsem v pubertě. Vždycky jsem chtěl mít ženu, rodinu a děti....

Bojím se že jsem těhotná

Dobrý den, je mi 15 let, za měsic 16 a asi pred dvemi tydny, jsem měla svůj...

Bojím se že jsem těhotná

Vím, že je to hrozně brzo se ptát, ale jelikož je má matka sestřička na gynekologii...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Otok kolene

Dobrý den pane doktore. Prosím o radu. Před ca. 4 týdny se mi na vnější straně...

Piercing ucha a jeho náslekdy

Přeji dobrý den. Poprosila bych o radu. Je mi 16 let a udělala jsem hloupost....

Pocit tlaku v krku

Dobrý den, už téměř 2 týdny mám každý den pocit jakoby "knedlíku" v krku, nebo...

Pálení močové trubice


Řídká stolice po antibiotikách

Dobrý den, dcera 6 let brala před třemi měsíci antibiotika a od té doby má...

Vyšší d-dimery

Dobrý den, je mi 27 let a v krvi mi byli zjištěny vyšší d-dimery ( zhruba dvojnásobné...

Červený flek nad kuličkou na prsu

Dobry den , mam dotaz ... pred mesicem se mi narodila holcicka a tyden jsem...

Pád na kole na zápěstí


Měření délky penisu

Dobrý den, měl bych dotaz asi spíš na nějakého urologa či sexuologa, ohledně...

Citlivé a tvrdší varle

Dobrý den, je mi 15 let a před cca měsícem jsem byl na chirurgii s tvrdším varletem,...

Trombotizovaný hemoroid

Dobrý den, Mám trombotizovaný vnější hemoroid-udělal se mi po baronově ligaci...

Čepy na mandlích a krvácení

Dobrý den, už několik let mě trápí čepy na mandlích, respektive jen v pravé...

Nejde přetáhnout předkožka

Dobrý den, jsem 14letý mladík a nejde mi přetáhnout předkožka. Cítím a vidím...

Pluzgier na zaludi

Dobry den Asi rok a pol mam problem so zapalmi predkozky, ktore su ale bakterialneho...

Ekzém na lýtku

Dobry den,uz dva roky se lecim s koznim ekzemem na lytku leve nohy,pan doktor...

Svědění konečníku

Dobrý den, už tři dny trpím svěděním v oblasti konečníku (zejména při pohybu)....

Erekce

Chtěl bych se na něco zeptat co mě trápí několik měsíců. Právě už před pár měsíci...

Nedrží mi předkožka za žaludem

Dobrý den, při erekci mi příliš nedží předkožka za žaludem (i když jde normálně...

Kašel, bronchitida, antibiotika

dobry den,je to zhruba mesic a pul co jsem prodelala akutni bronchitydu,byli...

Vyrážka

Dobrý den, můj přítel má už 14 dní ošklivou vyrážku po celém těle. Je zarudnutá,...

Reklama