Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bolest břicha, hubnutí

Vnitřní lékařství Lenka 4.7.2018

Dobrý den, od února mě trápí zdravotní problémy. Začalo to bolestí na hrudi. Infarkt vyloučen. Přidaly se bolesti kloubů, obrovská únava a bolest žaludku, říhání, bolest v krku, pocit cizího tělesa v krku, zápach z úst. Zhubla jsem 9 kilo za 3 měsíce, mám žlutou stolici. Následoval rtg páteře - březen (poč. degenerativní změny, skolioza), sono břicha - březen (pouze Gyn cysta), rtg jícnu, gastroskopie žaludku (mírný zánět jícnu - v polovině dubna nasazen Helicid 2 x 20). Revmatolog a ortoped - o RA se nejedná, klouby přiměřené věku. Krevní obraz od revmatologa v normě z dubna - až na vyšší bili k.: 5,7 a moč PH 7,0. Na gastru změna - místo Helicidu (nezabíral po 2 měsících) Emanera 2 x 40 denně.
Poslední výsledky z června mám z imulogie, kde pozitivní protonová pumpa IgG 55.3 a ASCA IgA IF hraniční, ASCA IgG IT titr 500 slabě pozitivní. Vitamin D total (25 OH) 20,6. Léčím se s autoimunitní zánětem štítné žlázy - hypofunkce (Euthyrox) a na alergie a astma beru Desloratadin a Alvesco. Jsem objednaná na kolonoskopii a denzitometrii.
Můj dotaz zní, zdali je v pořádku brát Emaneru, jestliže mám pozitivní protilátky proti protonové pumpě? A jestli bych neměla podstoupit jiné vyšetření než sono, kde se lépe zobrazí játra a žlučové cesty? Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Hezký den Lenko, díky za dotaz, je mi líto Vašich obtíží, jejich rozklíčování nebude jednoduché. Stanovené protilátky proti protonové pumpě mohou souviset s tím, že byste mohla trpět malabsorbcí, tedy zhoršeným využitím živin, či by Váš žaludek nemusel vyrábět správné množství kyseliny chlorovodíkové, ovšem Emaneru klidně užívejte, ta Vám neublíží. Ovšem je nezbytně nutné zjistit příčinu obtíží, hubnutí. Kolonoskopie je správná volba, dále doporučím CT břicha, poté ERCP - to je vyšetření, které je právě zaměřeno detailně na žlučové cesty a slinivku. Přeji Vám, at vše dobře dopadne a je Vám brzy lépe, s pozdravem, K. Jiříčková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Lenko, Emaneru užívejte dál, pokud Vám ji předepsal gastroenterolog na zánět jícnu.
Protilátky proti protonové pumpě jsou autoprotilátky zaměřené proti buňkám v žaludku, což vede k poškozování sliznice žaludku. Důsledkem bývá dlouhodobý zánět žaludku zvaný autoimunitní gastritida (A). To může mít za následek například chudokrevnost. Je třeba abyste měla vyšetřený krevní obraz, pokud trpíte chudokrevností, měla byste dosat vitamín B 12 injekčně. Nemocní s autoimunitní gastritidou jsou sledovaní v gastroporadně (zde se poraďte ohledně léčby a gastroskopických kontrol, které musejí být v případě potvrzené chrocnické gastritidy A pravidelné). Měla byste být také sledovaná na hematologii kvůli možné chudokrevnosti, zde se také řídí léčba vitaminem B 12.
Vzhledem k tomu, že se jedná již o druhé autoimnutní onemocnění, měla byste být vyšetřená inmunologem (pokud se tak již nestalo), protože někdy kromě poruchy štítné žlázy a zánětu žaludku bývají přidružené další nemoci, z nichž některé by mohly způsobovat Vaše potíže. ASCA protilátky bývají přítomné u zánětů střeva (Crohnova nemoc a ulcerosní kolitida), celiakii atd., měla byste být dovyšetřená i v tomto směru, vyšetření provede gastroenterolog. Je dobře, že jdete na kolonoskopii. Případně by bylo podle nálezů dobré doplnit CT vyšetření břicha a malé pánve.
Přeji Vám, aby se brzy přišlo na příčinu Vašich obtíží a mohla jste být léčená a cítit se lépe.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Nadměrné hubnutí
Dobrý den chtěla bych se zeptat na podle mého názoru...
Bolest břicha
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co to může být,...
Hubnutí
Dobry den, je mi 27 let mam 3 deti pribrala jsem 30...
Bolest břicha
Dobrý den, včera hned po probuzení mě přepadla nevolnost,...
Bolesti břicha
Dobrý den, od ledna t.r. mám bolesti břicha - na pravé...
Bolest břicha a hubnutí
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,asi dva roky mám...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolest břicha, černá stolice

Dobrý den, mám prozbu jaký jsou příčiný a příznaky rakoviny tlustého střeva...

Bolest břicha, HA

Dobrý den, mám na Vás menší dotaz. Už asi 2 měsíce mě trápí tupá bolest žaludku....

Bolest břicha, hlavy a nevolnost

Dobrý den, Předem se omlouvám jestli píši do nesprávného oboru. Kdyžtak prosím...

Bolest břicha, hlavy, teplota

Dobrý den. Mám dotaz na 8 letou dcerku. Už měsíc se to s ní vleče. Prvně to...

Bolest břicha, hlavy, teplota

Dobrý den, už několik let mě trápí silné křeče břicha, které se dostaví asi...

Bolest břicha, hlavy, závratě

dobrý den, moje problémy začly před dvoumi měsíci.Nejdřív mě jen bolelo břicho...

Bolest břicha, hlen a trocha krve ve stolici

Dobrý den, mám dlouhodobě problémy s bolestí v pravém podbřišku ,vždy se bolest...

Bolest břicha, hnědý výtok

Dobrý den, mám problém s břichem, už tak měsíc mě pobolívá většinou ráno a k...

Bolest břicha, hnis v pupku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, manžela už druhý den bolí břicho, oblast kolem...

Bolest břicha, hořkost v ústech

Dobrý den, vím, že nejím zrovna pravidelně a v poslední době jsem prožívala...

Bolest břicha, krku, pocit na zvracení

Už 3 dnem vůbec nejím.I když mám velký hlad tak si něco věku ale stačí mi jedno...

Bolest břicha, krku, pocit na zvracení

Už 3 dnem vůbec nejím.I když mám velký hlad tak si něco věku ale stačí mi jedno...

Bolest břicha, krvácení

Dobrý den,uz dlouhou dobu mě poboliva břicho někdy podbřišek kromě toho mám...

Bolest břicha, ledvin a kloubů

Dobrý den, včera mi bylo hodně špatně. Bolelo mě břicho, nemohla jsem jíst,...

Bolest břicha, levá strana pod žebry

Dobrý den, dnes jsem začala mít takové křeče v břiše, došla jsem si na záchod...

Bolest břicha, motání v těhotenství

Dobrý den, jsem 25tt. Hlavně v podvečer mě pobolívá břicho na pravé straně,...

Bolest břicha, nadbřišku

Dobrý den paní doktorko, mám dlouhodoby problém s občasnou nevolností, na...

Bolest břicha, nadýmání

Dobrý den, před několika měsíci mě začal trápit tento problém. Často po jídle,...

Bolest břicha, nadýmání a nemoct si dojít na velkou

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat už přes tři dny mám nadýmání, které způsobuje...

Bolest břicha, nadýmání, nechutenství, zvracení

Dobrý den, je to asi dva týdny co jsem zde psal. Je to měsíc a dva týdny, co...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pulzuje mi tepna na krku, chvílemi rychle

pulzuje mi tepna na krku chvilemi rychle

Potíže s loktem a ramenem

od února chodim k lekaři mam bolest v loktu až k rameni.nemužu v noci se otocit...

Nurofen a panadol, syn 17 měsíců

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli mohu dát synovi 17 měsíců nurofen a...

Beru Klacid 500 2 krát denně a mám neustále hořko v ústech.


Jak se pozná rakovina?

Dobrý den, chci se jenom zeptat, jak třeba doktor pozná, že má někdo rakovinu,...

Nízký neutrofilní segment (26.000%) a vysoký počet lymfocytů (65.000%)

Dobrý den, v poslední době jsem měl žlučníkové koliky, které se začaly léčit,...

Pupínky? Vřídky? Nějaký beďary?

Dobrý den. Udělaly se mi nějaké asi.. pupínky? Vřídky? Nějaký beďary? Nevim...

Noční pocení hlavy

Dobrý den, mám problém s tím jak se mi v noci potí hlava. je mi 45 žádné léky...

Má již po dvou mesicich opet spalovou anginu


Bolest v podbřišku

Dobrý den . Trápí mě bolesti v podbříšku spíše na leve straně. Mám silné...

Útvary na kůži penisu

Dobrý den, poprosil by jsem o radu týkající se malých útvarů na kůži penisu....

Pravidelné koupání

2 dny jsem se nekoupal protože nám netekla voda a mam červené tečky na penisu

Polymorfní obtíže

Dobry den, můj děda uz byl dele unaven. Měl zanět na zubu, ktery mu splaskl,...

Zlomenina hlezna

Dobrý den, ráda bych se poradila s mou situací zdravotního stavu a problému....

Hnisavý váček dásně

Dobrý den udělal se mi hnisavý váček na dásní .Zub dvojku už mám dva roky vytrhlou...

Oči-Dg laické přeložení

Dg:Artefakia PC IOL oc.utr. S,suchého 2-4xD do OP ev. i do OL.Membrana epiretinalis...

Následky poranění vazu v kotníku

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na problémy s pravým kotníkem, 13.3 jsem si...

ANtibiotika a alkohol


Hořká chuť v ústech při užívání antibiotik Fromilid 500


Silná menstruace


Reklama
Zavřít