Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bolest svalů

Ortopedie David 30.11.2018

FYBROMYALGIE

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na něco ohledně této nemoci. Už přes měsíc cítím zvláštní pocit na předloktí a občas v oblasti tricepsu a také od kolen směrem dolů (vše na obouch stranách těla), nevím jak bych to charakterizoval, jde o takové pálení ale není to nic hrozného. Dále jsem si všiml, že mi zatuhávají kolena po chvilce sezení a trvá mi chvilku než to rozchodím. Měl jsem teď v poslední době stres ohledně jedné záležitosti a přijde mi, že jsem začal tyhle problémy vnímat nějak po tom. Jelikož jsem momentálně v Asii studijně a začal jsem zde jezdit na motorce a také zde hrozně využívají klimatizace, tak jsem si myslel, že to mám z toho - právě odkrytá místa na těle. Ale už to trvá přes měsíc a nijak se to nelepší. Přijde mi, že jsem si zatáhl tuto nemoc do hlavy a pořád na to myslím. Proto jsem se chtěl zeptat, jestli se tato nemoc může projevit jako problém, který momentálně člověka nijak neomezuje v ničem a není to bolest kvůli které bych musel chodit k doktorovi, jen prostě cítí zvláštní pocit na těchto místech(velmi slabé pálení) a postupně se zhoršovat nebo se projeví hned akutní bolesti a problémy. Mě momentálně tohle nijak neomezuje, můžu normálně sportovat a žádné další bolesti a problémy nemám, jen na to pořád myslím, protože to nijak nemizí. Děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Jsou různé situace, kdy člověka něco bolí. Nejčastější příčinou je normální přetížení šlach a svalových úponů, což bývá při opakovaných stereotypních pohybem, při velké fyzické námaze, při prochladnutí atd. Zde se jednoznačně doporučuje dané místo namazat nesteroidní mastí (např. Aulin gel, Fastum gel, Ibalgin gel atd.) a rozhodně nechat v klidu, tj. svaly a šlachy nepřetěžovat. Potíže odeznívají zhruba do tří týdnů, ne hned, jak si mnozí pacienti myslí. Další příčinou bolesti mohou být různé infekce, nejčastěji virosy a další příčinou mohou být různé další diagnózy od revmatických potíží až po autoimunitní. Diferencitální diagnostika je hodně široká a na tomto místě to nemá smysl rozebírat, neboť odpověď by zahrnovala několik stran. Pokud vás potíže nijak neomezují, tak se držte toho, co jsem napsala v úvodu - klidový režim a lokální použití masti. Pokud by potíže pokračovaly, tak je nutné vyšetření. Z vašeho dotazu a subjektivních pocitů nelze určit diagnozu, jednalo by se o spekulace. Základem je vždy vyšetření krve. Nevím, jak dlouho v Asii budete, ale myslím, že tyto potíže, pokud nejsou akutní byste měl řešit v ČR. Těžko říci, jestli by vám tamní lékaři vyšli vstříc a kompletně vás vyšetřili. Osobně si myslím že ne, protože při takto neurčitých potížích někdy trvá dlouho, než se na přesnou diagnozu přijde a jedno vyšetření navazuje na druhé. Nakonec se stejně na nic nemusí přijít, bolesti šlach a svalů mohou být způsobeny jakýmikoliv viry, infekce probíhá podprahově, tj. neprojeví se naplno, krev je normální, imunitní systém je aktivní, s viry bojuje, což vyvolává únavu. Nakonec se s tím tělo vyrovná, potíže odezní, což je velmi dobře. Přeji, abyste se rychle uzdravil a nic se nedělo, aby potíže tak, jak začaly sami odezněly. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil


U mladých lidí se nejčastěji jedná o bolestivé svalové úpony po přetížení.
Kolem svalového nebo šlachového úponu na kost se vytváří drobný zánětlivý nemikrobní infiltrát a ten bolí.
Nález bývá většinou ojedinělý, výjimečně může postihnout více úponů. Na tyto změny někdy naváží i změny v kloubech s bolestivostí.
Pokud jsou potíže difuznější je na místě revmatologické vyšetření s odběrem vzorku krve na případné změny tohoto charakteru, což u vás sotva bude možné.
Jedinou v hodnou léčbou je omezení přetížení, které tyto potíže zapříčiňuje, vhodné rehabilitační cvičení spojené s fyzikální léčbou.
Krátkodobě vhodný Ibuprofen, preparáty se nazývají různě.
Dále podle výsledků léčby.
Vyšetření krevních testů, širší laboratorní screening a vůbec vyšetření u lékaře je na místě vždy.

Související dotazy

Torvacard a bolest svalů
Dobrý den, při posledním vyšetření mi byl zjištěn...
Bolesti svalů
Dobrý den, již jsem sem vnesl dotaz na mou bolest svalů...
Bolesti a křeš svalů celého těla
Dobrý den, již měsíc mám silné svalové bolesti celého...
Bolesti svalů, fibromyalgie, léčba
Vážený pane doktore, v roce 1994 viróza, doprovázená...
Bolest svalů
Dobry den, prosim o radu. Zacla jsem s behanim a pri...
Bolest svalů
Dobry den, poslednu dobu ma zacali pobolievat svaly,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolest svalu

Dobrý den,4.3 jsem si ve spánku natáhla sval nejspíš,měla jsem hrozný bolesti,druhý...

Bolest svalu

Dobry den,asi pred 2 mesici jsem se narazila o roh nabytku do boku jakoby do...

Bolest svalů

Dobrý den, poslední měsíc mám problém s bolestí stehen, pocit unavených stehen...

Bolest svalů

Dobrý den. Obracím se na vás s mým dlouho trvajícím problémem - bolest svalů...

Bolest svalů

Potřebuju radu od ortopeda. Jsem objednaná na totální endoprotézu kolene, posléze...

Bolest svalů

Dobrý den, už několik let mě trápí slabost v nohou. Jsem často a hodně unavená...

Bolest svalu

Pri tlaceni auta zespod slapky bylo citit rupnuti chodit muzu ale boli zezadu...

Bolest svalů

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně bolesti nohou. Nějak od prosince mě začaly...

Bolest svalů

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,už 3 den mě bolí svaly na celým těle jako by...

Bolest svalu

Dobrý den,asi před 2 roky jsem si při tvz.: "páce" natrhl biceps a udělala se...

Bolest svalů

Asi půl roku pociťuji velké bolesti svalů horních končetin. Ruce zvednu max...

Bolest svalů

Dobrý den, již čtvrtý den me bolí svaly na rukou a nohách, dnes mi trochu i...

Bolest svalů

Dobry den, poslednu dobu ma zacali pobolievat svaly, pri normalnych cinnostiach,...

Bolest svalů

Dobrý den, už pár měsíců mě bolí svaly, a mívám křeče. Možná mám hodně kyseliny...

Bolest svalů

Dobrý den ,cca 1rok mám svalové bolesti rukou i nohou .Po jakékoliv činnosti...

Bolest svalů

Dobrý den, mám problémy s krční páteří, občas závratě a dle sdělení lékaře...

Bolest svalů

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu. Uz 3měsíc mi není dobře. Ze začátku...

Bolest svalů

17.2.2018 redakce jsem vám psala: Ve čtvrtek jsem ulehla s chřipkou, 3 dny...

Bolest svalu

Asi před rokem jsem v nevhodných pantoflích vystoupala jeden horský kopec. Od...

Bolest svalu

Dobrý den, při lezení jsem se zhoupla v sedáku (ale v zásadě jen malé "kyvadlo",...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Brneni koncetin, nemuzu se postavit

dobry den chci se zeptat. jiz nekolik let mam problemy se vsemi koncetinami.nekolikrat...

Fraxiparine a alkohol


Nevolnost a žluté bělmo

Dobrý den, včera ráno mě probudila velká nevolnost a zvracel jsem, ale jen...

Cukání prstu, oka a jinde

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na problém začalo to cukanim prstu na leve ruce....

Průvan?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na antibiotika. Dostala jsem třídenní ATB kvůli...

Orální sex a HIV

Dobrý den pane doktore, před týdnem jsem měla orální sex s velice promiskuitním...

Papilární karcinom štítné žlázy

Dobrý den, před rokem mi našli papilární karcinom štítné žlazy metastazující...

Folikulitida

Dobrý den, před zbruba 2 měsíci se mi udělalo tohle po holení, ale bojim se...

Hematom na začátku těhotenství

Dobry den, po větším krvácení v 7tt mi byl doktorkou zjištěn hematom cca 3x3cm....

Vynechání antikoncepce ve 3. týdnu

Dobry den. Dva roky uzivam Marvelon. Vcera v 16:00 jsem si nevzala tabletu a...

Tranvestismus nebo shemale?


Vlna T na EKG

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co znamená na mém ekg, které mi dnes při...

Něco mě štíplo

Něco mě štíplo, není to vosa ani včela. ale mám svědivý otok na noze a neustupuje....

Bolest pod kolenem

Dobrý den, mám pětiletého syna, a ten posledních čtrnáct dní nepropíná pravé...

Boulička na stydkém pysku


Menstruace a koupání v moři

Dobrý den, ráda by se Vás zeptala, jestli je možné koupat se v moři při menstruaci...

Dg m544 - bolest bederní páteře při sezení vystřelující do nohou

Dobrý den pane doktore. Od dubna r.2015 řeším moje stupňující se bolesti bederní...

PH moči


Čepy na mandlích a chronická rýma

Dobrý den, mám takový problém v oblasti krku a nosu. Nutno ze začátku řict,...

Výplachy ucha a bolest hlavy

Dobrý den,používal jsem peroxid vodíku3% do ucha,který mi doporučil lékař a...

Reklama