Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bolest zad

Záda, páteř Iva 19.1.2020

Dobrý den,
ráda bych se na Vás obrátila s prosbou odpovědi a příp. pomoci ohledně bolestí páteře.
Zde stručná anabáze vývoje bolestivých projevů:
- rok 1999 - léto klíště z lesa, za 4dny po přisátí podána ATB (červená skvrna s bledým středem), dále bez projevů ev. nákazy boreliozou, bez bolestí
- rok 2009 - bolesti (mírné VAS asi 2) v oblasti dolní krční páteře a horní části hrudní, bez vystřelování jinam, v této době psaní knih a trvalý pracovní poměr, fyzická a psychická zátěž k tomu (používání internetu skoro každý den cca 4-5hod., manipulace s břemeny) - jemné masáže, teplé koupele, snaha vyhnout se stresovým situacím, bez pravidelného užívání analgetik (za rok jen asi 3 x Ibalgin 400mg po1 tbl. za den s mírným efektem, s bolestí (VAS 2) se nadále dalo pracovat (v noci jsem spala, přes den mě od ní odpoutala práce)
- rok 2010 - intenzita bolestí stejná, zvykla jsem si, neřekla jsem nikomu nic, držela jsem prací celou rodinu, únor (zima, těžký nákup v levé ruce, v pravé ruce plato s vejci, běh s touto zátěží na odjíždějící aus a potřebou na "malou"), úraz - uklouznutí po igelitu na kolejích tramvaje při běhu, poranění nosu s krvácením, vše si pamatuji, rtg vyš. potvrdilo polyosteochondrozu C5-7 s UV neoartrozou adorz. osteofyty (dle lékaře), byl doporučen klidový režim
- rok 2011 - intenzita bolestí v krční oblasti stejná intenzitou, nicméně se přidaly bolesti v oblasti bederní a sakrální bez vystřelování (tlakové v jednom místě), rtg v době návštěvy u lékaře nebyl v provozu, aplikován Ketonal i.m., NN 2xDimexol 2 tbl, klid, teplo
- rok 2014 - přetrvává bolest v oblasti krční a bederní páteře (VAS 2, někdy 3, někdy lehké "cvrnknutí do kalhotek" - při vstávání z postele, zvednutí ze židle, nesení těžkého nákupu, očekávaná stresová situace), bez vyzařování, červen - úraz na hlavě při dobíhání na vlak, rtg vyš. - regresivní změny na páteři s max. C5 - 7 s drobnými etážovými posuny (viz lékařské vyš.), doporučen klid
- rok 2019 - bolesti intenzivnější (oblast krční a bederní páteře, VAS 2-3), při chůzi "knedlík mezi nohama", prosinec - úraz s tržnou ránou na hlavě, pád po zamotání hlavy na hlavu a na zadek, potřeba jít na WC, vše si pamatuji, 3denní hospitalizace s doplněním krve, doma poté vnímání výrazného zhoršení bolestí v LS oblasti - v sedu a v klidu bolest 1-2, podstatně horší v noci vleže, změna polohy až neúnosná VAS 6-7), vyzařování do DK, teď (17.,18.,19.1.) 3x denně si vezmu aspoň po 1 tbl Ibalgin - malý efekt a magnetický pás kolem zadku (přes den - trochu zlepšení) a k tomu se přidala bolest svalů LHK v klidu (nejvíc v noci) spolu s pohybovou bolestí palce a ukazováku LHK.

Obracím se na Vás - může jít o artrózu, zánět, nádor, borelioza?
Lékaři mi moc nepomohli, výsledně u nich dodržovat klid.
Vím, že to nestačí. Pomůžete mi?

Doplňující informace: Poprosila bych o tu možnost neurologického vyšetření.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství

Dobrý den paní Ivo.
Potíže, které popisujete s občasným rentgenovým nálezem, dle kterého dochází k neustále progresi onemocnění, budou mít nejpravděpodobněji příčinu v chronickém degenerativním onemocnění páteře a funkčním přetížení v důsledku nerovnoměrného zatížení. Vliv boreliozy, zánětu a nádoru je dost nepravděpodobný. Doporučuji návštěvu neurologické ambulance s důkladným neurologickým vyšetřením, dále magnetickou rezonanci páteře a na základě výsledků bude rozhodnuto jak dále postupovat. Pokud nebude přítomen senzomotorický deficit, tak stav bude s největší pravděpodobností nutno řešit s rehabilitačním lékařem a fyzioterapeutem. Pokud budete mít zájem, tak sestřička z naší poradny Vám neurologické vyšetření zajistí. Vyčkejte na její telefonát. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie Pracoviště: Neurochirurgické oddělení FN Plzeň

Dobrý den,
souhlasím s názorem dr.Smejkalové. Opravdu je potřeba, aby Vás vyšetřil neurolog, vhodná je i zmíněná MR C páteře. Podle nálezu se pak zvolí další postup.

Související dotazy

Bolest zad
Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat, již delší dobu...
Bolest zad
Dobrý den, mám celkem velkou bolest zad při ležení...
Bolest zad
Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. Cca...
Bolest zad
Dobrý den, už nějakou dobu, zhruba půl roku mě trápí...
Bolesti břicha a zad
Dobrý den mám řezavé bolesti ve spodní části hrudníku...
Bolesti zad
Bolest zad v okoli beterni patere a ledvin. Dobry...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolest zad

Dobrý den,dle vyšetření mám téměř zaniklou ploténku. Mám cvičit. Zajímalo by...

Bolest zad

Dobrý deň pán doktor! Chcem sa spýtať na Váš názor: podľa nálezu je vhodná...

Bolest zad

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Delší dobu mě trápila bolest zad ve spodní...

Bolest zad

Dobrý den chtěla bych se zeptat mám poslední dobou problémy se záda dost měbolí...

Bolest zad

Dobrý den.Potřeboval bych poradit na koho se obrátit s mými obtížemi.V 15 ti...

Bolest zad

Dobrý den, dnes jsem byla v atletice. A skákaly jsme výšku samozřejmě sme měli...

Bolest zad

Dobry den,mam otazku mela sem zanet mocaku po vyleceni atb se mi to moc nezlepsilo....

Bolest zad

Dobrý den, je mi 38 let, muž. Po asi měsíční bolesti zad v oblasti SI skloubení...

Bolest zad

Popis rentgen.snímku páteře: Páteř LS:výrazná sinkonvexní skolióza editací...

Bolest zad

Dobrý den, už asi měsíc a půl mám problémy s krční páteří, při dlouhodobém sezení...

Bolest zad

Dobrý den,od roku 2013 trpím bolestí zad,bolest vystřelovala do pravé nohy,stehna v...

Bolest zad

Pane doktore,, poprosila bych o zpravu. Zda se muzu zbavit bolesti a osteochondrozy....

Bolest zad

Dovbry den..již delší dobu me trápí bolest vystřelující od zadku do zadní části...

Bolest zad

Dobry dne chtela jsem se zeptat,v patek v noci me zacly bolet zada...najednou...

Bolest zad

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Bolí mě už přes 3týdnu záda. Ve střední...

Bolest zad

Dobrý den, je mi 32 let, dvě děti. Jsem 3 měsíce po porodu. Bolesti zad trpím...

Bolest zad

Prosím o vysvětlení, děkuji Protruse ploténky C3/4max. do 2mm dorsálně, protruse...

Bolest zad

Dobrý den, už zhruba měsíc mám často hlavně v noci křečovitou bolest jako by...

Bolest zad

Dobrý den, byla jsem na RTG páteře, bohužel mi nebylo moc vysvětleno od čeho...

Bolest zad

Dobrý den,zhruba před 3 týdny jsem upadla na schodech na záda.Pro velké bolesti...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hypothyreosa

Dobrý den, léčím se na hypothyerosu, teď mám hodnoty TSH 0,033 a FT4 25,21....

Bolest kloubu

Dobrý den , již 2 roky mám bolesti nohy , nyní jsou velké , v noci mně budí...

Pupínky kolem močové trubice

Dobrý den, kolem močové trubice penisu se mi už pár měsíců dělají takové malé...

Respirační infekt v rodině

Dobrý den,jen bych se chtěla zeptat před necelými čtyřmi týdny zjistili synovi...

Otok kolem kotníků a zadýchávání


Mastná stolice


Skolióza - je nutná operace?

Dobrý den, mám skolózu (v hrudní části 40 stupňů) a můj lékař mi doporučuje...

Zánět močového měchýře a opakované gynekologické záněty

Dobrý den. Mám více dotazů, proto se pokusím začít nějak postupně a od začátku. Loni...

Závislost na nosních kapkách

Dobrý den, už pár dní mě trápí "ucpaný nos", přitom ale nemám rýmu. Použila...

Zátěž po operaci karpálního tunelu

Dobrý den, vážená poradno, připravuji se na fyzické testy, a už zhruba 8 měsíců...

Alkohol v moči


Extrakce kovů z kotníku

Jsem po operaci kotníku,fractura trimaleolaris sin post luxationen 8 měsíců...

Drobná atyp. hypodenzita v oblasti hlavy pankreatu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamená: drobná atyp. hypodenzita v oblasti...

Ptóza břišních orgánů

Dobrý den. Minulý týden mi lékař oznámil, že mám ptózu břišních orgánů do malé...

Třesavka

Dobrý den, paní doktorko, před týdnem jsem se v noci probudila a měla třesavku,...

Sex po odstranění dělohy

Dobry den chtěla bych se zeptat,jestli odebráni dělohy muže ovlivnit a jak u...

Malý penis

Dobry den je mi 25 roku a muj penis jen 3 cm co mamdelat aby byl vesi a delsi

Nehybnost kloubů po operaci kladívkových prstů a možná náprava

Dobrý den, v září 2014 jsem podstoupila operační zákrok s odstraněním dvou kladívkových...

Praskání žilek

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Již několik let mi bez jakéhokoliv mechanického...

Aplikace Clexane po zlomenině krčku

Dobrý den, mám dotaz na aplikování Clexane 0,4 ml. Píchám jej manželovi od začátku...

Reklama
Zavřít