Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bolesti bederní páteře

Záda, páteř Jan 24.2.2018

Dobrý den, od října loňského roku trpím bolestmi zad v oblasti bederní páteře. Rovněž mi při delším stání nebo sezení začne trnout pravá noha od třísel po koleno. Neurologem jsem byl odeslán na rtg páteře s výsledkem:
Lp osové postavení, och. disku L2/3 a L5/SI se sníženým MOP.

Poté jsem dostal 5 obstřiků a začátkem prosince jsem byl odeslán na rehabilitace, kde mě prohlédl fyzioterapeut (nemají tam vstupní prohlídku lékařem a fyzioterapeut vychází ze zprávy od neurologa ) a ten mi stanovil 10 x parafín, magnetoterapii a elektroléčbu. Rovněž jsem asi 5 minut prováděl procvičování - protahování páteře.
Protože se stav nijak zvlášť nelepšil, navrhla mi praktická lékařka, ať požádám neurologa o doporučení na vyšetření CT, které jsem postoupil v polovině února s tímto nálezem:

L4/5 - diskrétní retrolistéza posun cca 2 mm ,cca 5 mm cirkulární protruze disku, osteoprodukce dorsolaterálně bilat. foramina volná.

L5/S1 protruze disku zasahující asymetricky doleva, je v kontaktu s kořenem S1 vlevo.

Ostatní výsledky byly v pořádku.

Neurolog po přečtení této zprávy konstatoval, že je to dobrý výsledek a léčbu ukončil konstatováním, že stárneme .

Mám otázku, zda z Vašeho pohledu se jedná o správné rozhodnutí neurologa a zda by nebylo vhodnější absolvovat rehabilitace opakovaně a to již se zaměřením na konkrétní problém.
Mám pocit, že rehabilitaci jsem absolvoval bez stanovení konkrétní diagnózy a že byla zaměřena jen všeobecně na ,,bolesti v kříži" .
Děkuji.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

ano, s takovým to nálezem je postup opravdu konzervativní. Nejdůležitější je cvičení (rehabilitace).
Rehabilitace lze zopakovat, a to max. 1x za půl roku, dle stavu. Zpočátku Vás lékař může vysílat na rehabilitaci takto častěji, ovšem cílem návštěv u fyzioterapeuta je zejména to, abyste se správně naučil cvičit sám, a toto cvičení posléze cvičil samostatně doma, nejlépe denně - to je prostě práce, kterou za Vás nikdo neodvede a to aby Vás záda dále nebolely, to můžete z 99% ovlivnit pouze Vy sám.
Není vůbec na škodu, že jste absolvoval rehabilitaci pouze všeobecně na diagnózu bolestí zad. Ono totiž neexistuje žádné cvičení konkrétně na protruzi L5/S1, to takto vnímat nelze. Fyzioterapeut je schopný si Vás vstupně vyšetřit sám a cvičit s Vámi podle toho, co je potřeba. Samozřejmě pokud jdete na pracoviště, kde je i rehabilitační lékař, je to s výhodou, protože pak můžete docházet i na kontroly a být tam veden a dle stavu Vám může rovnou rehabilitační lékař doporučovat další rehabilitace. Jinak také závisí vůbec na možnostech daného fyzioterapeuta, zda má např. absolvované různé kurzy, či zda se specializuje na bolesti zad, např. techniky Mc. Kenzie apod. (to také nemusejí mít všichni fyzioterapeutové).
Takže co závěrem: Ano, rehabilitaci můžete po půl roce opět zopakovat. Odeslat Vás může i Vaše praktická lékařka. Pokud jste nebyl spokojen s předchozím rehabilitačním pracovištěm, můžete si najít např. po internetu jiné pracoviště, které může mít i rejabilitačního lékaře a nechat se odeslat tam (musí mít ale smlouvu s Vaší zdravotní pojišťovnou). V mezidobí je potřeba cvičit individuálně, ideálně denně.

Přije brzkou úlevu od obtíží. S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie Pracoviště: Naprapathy Klinika

Vypadá to, že nález nekoresponduje s vašimi potížemi, což ale nelze tvrdit jistě. Chybí lékařovo klinické a reflexologické vyšetření, které by to jasně řeklo. To bohužel naši lékaři ( na rozdíl od zbytku západní Evropy) nejsou povinni zapisovat. provést je ovšem musít. takt o však je.
Vzhledem k tomu, že kvalita našich neurologů je na velmi dobré uúrovni, tak lze přepodkládat, že přímá souvislost s nálezem opravdu není, jinak by doporučil buď cílenou kontrolu, další vyšetření jako např. EMG apod.
Rehabilitace, kterou jste absolvoval je zcela na místě v začátku léčby, není to však léčba cílená, ale pouze zklidňující. měla by navázat systematická fyzioterapeutická, resp. " aktivně fyzioterapeutická " léčba. Dle doporučení Vašeho lékaře( někdy může rozhodovat neurolog, jste li ovšem v jeho péči) může být tato léčba opravdu rukou fyzioterapeuta, někdy ( dle aktivity porušených plotének) alspoň na počátku rukou lékaře, který pracuje aktivně fyzioterapeuticky\. Na toto zvážení dáváte máálo informací.
Po obnovení normální funkce okolí problematických míst úáteře, po obnově postavení pánve fyzioterapetuickou léčbou by mělo následovat systematické Vaše cvičení. Nábaznost další léčby rehabilitační či fyzioterapetútické nelze zvažovat paušálně, pouze dle konkrétní momentální situacie.

Související dotazy

Bolesti bederní páteře
Dobry den, porosim vas o vas nazor, mam velke bolesti...
Mám bolest bederní páteře
Dobrý den pane doktore mám bolest bederní páteře a...
Bolesti bederní páteře
Dobrý den je mi 26 let před měsícem po náročném dni...
Dlouhodobá bolest krční a bedeřní páteře
Zdravím, dlouhodobá bolest krční a bederni patere a...
Bolesti bederní páteře
Dobrý den, Mám dlouhodobé bolesti bederní páteře,...
Bolesti bederní páteře
Dobrý večer, prosím o vysvětlení mé diagnózy, již...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolesti bederní páteře

Dobry den, porosim vas o vas nazor, mam velke bolesti patere, krcni mam jiz...

Bolesti bederní páteře

Chtěla bych Vás požádat o Váš názor,jako neuroložky na moji diagnozu.Co by bylo...

Bolesti bederní páteře

Dobrý den je mi 26 let před měsícem po náročném dni v práci (PPL) jsem dostal...

Bolesti bederní páteře

dobrý den, již delší čas trpím bolestmi bederní páteře, v současné době mně...

Bolesti bederní páteře

Dobrý den asi před měsícem mě v klidové poloze v křesle začaly bolesti na pravé...

Bolesti bederní páteře

Dobrý den ,jsem již deset let po operaci bederní páteře L4/5,občas páteř hodně...

Bolesti bederní páteře

Prosím o radu. Mám stále a dlouhodobé bolesti páteře, nyní chodím na rh a stav...

Bolesti bederní páteře

Dobrý den!Prosím o vysvětlení nálezu MRz a CT VUG.Mám dlouhodobé bolesti bederní...

Bolesti bederní páteře

Dobrý den, moc Vás žádám o radu/pomoc. Po 5 letých problémech, mám stále bolesti...

Bolesti bederní páteře

Dobrý den,na CT mi bylo zjištěno: v úrovni L4/5 cirkulární protruze disku s...

Bolesti bederní páteře

Dobrý den, po operaci menisku na levé noze mne začala bolet pravá kyčel. Když...

Bolesti bederní páteře

Dobrý den chtěla bych se zeptat jsem v pracovní neschopnosti od začátku dubna...

Bolesti bederní páteře

Dobrý den, mám bolesti bederní páteře, nález na CT je tento: osteochodnrosa...

Bolesti bederní páteře

Dobrý den, pred vyše mesice jsem si namohla zada, diagnoza je M5456, retroperitonea....

Bolesti bederní páteře

Dobrý den. Ráno po probuzení jsem cítil menší bolest v oblasti bederní páteře....

Bolesti bederní páteře

dobrý den, od mládí mám bolesti celé páteře, hlavně bederní, neustále užívám...

Bolesti bederní páteře

Dobrý den, prosím o vysvětlení pojmů z MR (byla provedena 25.5.09) a jaké jsou...

Bolesti bederní páteře

Dobrý den,prosím o laické vysvětlení problému.Bolesti bederní páteře mě trápí...

Bolesti bederní páteře

Dobrý den ,prosím o vysvětlení Rtg LS:ventrolistéza L5 6mm bezprojasnění-bez...

Bolesti bederní páteře

Dobrý den!Jemi 45 let,jsem diabetik a léčím se s vys.TK a dlouhodobě s bolestí...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nauzea

Dobrý deň, Posledné dva roky s prestávkami je mi často zle - napína ma na...

Nízký tlak

Dobrý den,už dlouhodobě mám diastolický TK kolem 60 plus-mínus,systol.v normě,chci...

Bolest močového měchýře a citlivost varlat

Dobrý den ,pane doktore mám na Vás dotaz. Před deseti lety to začalo prvně,...

Bakteriální vaginóza


Mdloby, bolest očí, tlak v hlavě a na hrudi

Dobrý den, 15. června jsem cítila silný tlak na hrudi, točení hlavy, naprostá...

Dráždění na hlasivkách - slzení

Dobrý den, můj problém začal asi před 10ti lety, kdy se ke klasické infekci...

Šumeni v levem uchu

Jiz delsi dobu mi sumi v levem uchu posledni dobou se intenzita zvysuje. V noci...

Výrazně vysoké jaterní testy

Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor na můj zdravotní stav. Dne 6.9. jsem...

Jak dál po vypálení bradavice?

Dobrý den. Včera jsem byla na vypálení bradavic tekutým dusíkem na patě a z...

Zduření v oblasti hrudní kosti

Dobrý den,před rokem jsem si nahmatala tvrdou bouli (cca v průměru 4cm) na spojnici...

Fobie

Dobrý den , mám problém se zvládáním své psychiky je mi 26 let od 15 trpím hypochondrii...

Bušení srdce, tlak do hlavy


Bolesti žaludku


Nafouklé břicho

Dobrý den, v květnu 2012 jsem začala užívat antikoncepci-Minervu. Časem jsem...

Může se jedna a tatáž chřipka zopakovat během jednoho měsíce?


Bolest varlat po ejakulaci

Dobrý den, mám problém, že mě vždy po ejakulaci začnou bolet obě varlata a...

Bílá bulka na penisu (u dítěte)

syn 2,5 let má na penisu ( žaludu) už delší dobu pod kůži viditelnou bílou bulku....

Hypertrofie mandlí

Dobrý den, přibližně dva týdny pozoruji bolesti v krku. Předtím jsem měl angínu,...

Toxoplazmoza a možné potraty

Vážená paní doktorko, chtěla bych Vás požádat o zhodnocení hodnot na Toxoplaznozu....

Deformace nehtu

Dobrý den, už od narození mám deformovaný nehet, je zluštělý. Chtěla bych se...

Reklama
Zavřít