90 Vzhledem k vysoké hodnotě CCP jsem byla poslána na reumatologii. Reumatolog výsledky testu zcela ignoroval, řekl mi, že reumatická artritida se v SI kloubu nevyskytuje. Bude to řešit až když se mi artritida objeví v prstech či v kolenou. Problém je dle něho svalového původu. Odůvodnil to tím, že v 90% případů je bolest zad důsledek problému s ploténkami či se svaly, a já mám ploténky v pořádku. Mně se to nezdá. Před tím pádem loni v září jsem problémy se zády nikdy neměla, když posiluju svaly tak, jak mi doporučil fyzioterapeut, bolesti se zhoršují (nejlépe mi naopak je, když nic fyzického nedělám) a bolesti se zhoršují v horším počasí - mráz, sníh a předtím, než začne pršet. Což mně, laikovi, poukazuje spíše na problémy s klouby než svaly. Žiji trvale v zahraničí, obracím se na vás proto touto cestou. Ráda bych věděla, zda má reumatolog pravdu a reumatická artritida se v SI kloubu opravdu v žádném případě nevyskytuje, tj nemá cenu se tudy dále ubírat. A je-li tomu tak, co byste doporučovali jako další krok. Trvá to už téměř rok, dost mě to omezuje - omezuji pohyb na minimum, nechodím cvičit, což je mi nepříjemné (naposled jsem byla před 14 dny na pilates a pak mě 5 dní bolely záda), nemůžu na zádech nosit nic těžšího než 3kg (jít s batůžkem na výlet nepřichází v úvahu), a záda mě bolí i potom, co doma umyju schody. A stále nevím, kde je problém a co mám dělat, aby se stav mých zad zlepšil. Děkuji vám předem za odpověď."> 90 Vzhledem k vysoké hodnotě CCP jsem byla poslána na reumatologii. Reumatolog výsledky testu zcela ignoroval, řekl mi, že reumatická artritida se v SI kloubu nevyskytuje. Bude to řešit až když se mi artritida objeví v prstech či v kolenou. Problém je dle něho svalového původu. Odůvodnil to tím, že v 90% případů je bolest zad důsledek problému s ploténkami či se svaly, a já mám ploténky v pořádku. Mně se to nezdá. Před tím pádem loni v září jsem problémy se zády nikdy neměla, když posiluju svaly tak, jak mi doporučil fyzioterapeut, bolesti se zhoršují (nejlépe mi naopak je, když nic fyzického nedělám) a bolesti se zhoršují v horším počasí - mráz, sníh a předtím, než začne pršet. Což mně, laikovi, poukazuje spíše na problémy s klouby než svaly. Žiji trvale v zahraničí, obracím se na vás proto touto cestou. Ráda bych věděla, zda má reumatolog pravdu a reumatická artritida se v SI kloubu opravdu v žádném případě nevyskytuje, tj nemá cenu se tudy dále ubírat. A je-li tomu tak, co byste doporučovali jako další krok. Trvá to už téměř rok, dost mě to omezuje - omezuji pohyb na minimum, nechodím cvičit, což je mi nepříjemné (naposled jsem byla před 14 dny na pilates a pak mě 5 dní bolely záda), nemůžu na zádech nosit nic těžšího než 3kg (jít s batůžkem na výlet nepřichází v úvahu), a záda mě bolí i potom, co doma umyju schody. A stále nevím, kde je problém a co mám dělat, aby se stav mých zad zlepšil. Děkuji vám předem za odpověď."> #PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Bolesti zad nejasného původu

Revmatologie Věra 5.7.2018

Dobrý den,

loni v záři jsem měla drobný úraz - uklouzly mi nohy a spadla jsem na zadek. Druhý den mě hrozně bolely záda a pánev, na pohotovosti mi záda zrentgenovali, nenašli žádnou zlomeninu (snímek bohužel nemám), lékař mi předepsal léky proti bolesti s tím, že do měsíce se vše spraví.

Měsíc jsem nechala záda v klidu a vše se zdálo být v pořádku. Vrátila jsem se tedy do "normálního režimu" - pracuji jako školitel, zhruba polovinu týdne prosedím u počítače a polovinu prostojím/prochodím, nosím boty na podpatku. Začala jsem i normálně cvičit - chodím do posilovny, na aerobic, na zumbu - nijak přehnaně, 2x týdně. A záda se bohužel začala znovu ozývat. Prakticky lékař mi doporučil vyhledat fyzioterapeuta, což jsem udělala. Fyzioterapeut se nejprve domníval, že se může jednat o vyhřezlou ploténku. Nechala jsem si na vlastní náklady udělat MRI scan, a ploténky jsou zcela v pořádku. Závěr z další konzultace byl, že problém je v pravém sakroiliakálním kloubu (s čímž jsem souhlasila, tam mě to nejvíc bolí).

Bolesti se výrazně zhoršily s příchodem zimy. Vždy cyklicky - nejprve se bolest objevila v pánvi a pak se 'přesunula' do dolní části zad. Trvalo to zhruba 5 dní, pak jsem byla den, dva bez bolesti, a pak vše začalo znovu. To probíhalo od listopadu až do konce dubna, než se zlepšilo počasí. Od bolesti mi pomáhal led. V březnu a v dubnu se mi bolest rozšířila i do kyčlí, resp. hýždí a horní části stehen (na obou stranách, napravo i nalevo). Minimálně jednu noc v týdnu jsem proležela na zemi se sáčkem ledu na zádech. Měla jsem i pár situací, kdy jsem např. v obchodě nevydržela stát ve frontě, musela jsem si sednout.

Lékař mi opakovaně tvrdil, že se jedná o svalový problém ("špatně sedíte"), fyzioterapeuty jsem vyzkoušela celkem čtyři, bohužel s nulovým výsledkem. Lékař mě pak poslal na krevní test, abychom vyloučili artritidu. Výsledky testu byly následující:
Hb 132, WBC 8.6
CRP 1.4, ESR 7
RF negative, CCP 41.4
ALT 34, eGFR>90

Vzhledem k vysoké hodnotě CCP jsem byla poslána na reumatologii. Reumatolog výsledky testu zcela ignoroval, řekl mi, že reumatická artritida se v SI kloubu nevyskytuje. Bude to řešit až když se mi artritida objeví v prstech či v kolenou. Problém je dle něho svalového původu. Odůvodnil to tím, že v 90% případů je bolest zad důsledek problému s ploténkami či se svaly, a já mám ploténky v pořádku.

Mně se to nezdá. Před tím pádem loni v září jsem problémy se zády nikdy neměla, když posiluju svaly tak, jak mi doporučil fyzioterapeut, bolesti se zhoršují (nejlépe mi naopak je, když nic fyzického nedělám) a bolesti se zhoršují v horším počasí - mráz, sníh a předtím, než začne pršet. Což mně, laikovi, poukazuje spíše na problémy s klouby než svaly.

Žiji trvale v zahraničí, obracím se na vás proto touto cestou. Ráda bych věděla, zda má reumatolog pravdu a reumatická artritida se v SI kloubu opravdu v žádném případě nevyskytuje, tj nemá cenu se tudy dále ubírat. A je-li tomu tak, co byste doporučovali jako další krok.

Trvá to už téměř rok, dost mě to omezuje - omezuji pohyb na minimum, nechodím cvičit, což je mi nepříjemné (naposled jsem byla před 14 dny na pilates a pak mě 5 dní bolely záda), nemůžu na zádech nosit nic těžšího než 3kg (jít s batůžkem na výlet nepřichází v úvahu), a záda mě bolí i potom, co doma umyju schody. A stále nevím, kde je problém a co mám dělat, aby se stav mých zad zlepšil.

Děkuji vám předem za odpověď.

avatar-placeholder
Odpovídá lékař:

Dobrý den, Věro,
děkujeme za Váš dotaz. Chápu, že Vás vleklé obtíže trápí, dlouhodob...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Rehabilitační lékařství‎, Traumatologie Pracoviště: Úrazová nemocnice Brno

Nevylučuji, že tento dopis byl již jednou odpovídán, možná, že podobný.
Pád dozadu na zad...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Bolesti zad nejasného původu
Dobrý den, Můj dotaz je na bolesti páteře, horní...
Bolest zad
Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat, již delší dobu...
Bolest zad nejasného původu
Dobry den, jiz jsem vam psal par tydnu zpatky, od te...
Bolest nejasného původu
Dobrý den, od minulého října trpím na bolest v pravém...
Bolest zad
Dobrý den, mám celkem velkou bolest zad při ležení...
Bolest zad
Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. Cca...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolesti zad a žeber

Dobrý den. Cca od července mě bolí záda a spodní část žeber (na boku - tedy...

Bolesti zad asi ledvin při nachlazení

Dobrý den, je možné, že při ležení a pocení v posteli mě druhý den začnou bolet...

Bolesti zad dole

Dobry den,mam bolesti zad skoro uz 4 roky ,boli mi nejvice kdyz se ohnu to mam...

Bolesti zad hlavy a stehna

Dobrý den.Už měsíc a něco jsem doma s bolavýmy zády.Muj lékař mi třikrát odblokoval...

Bolesti zad krkem a únava

Dobrý den. Již druhý týden trpím únavou a bolestmi za krkem při pohybu. Nejvíce...

Bolesti zad mezi lopatkama

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, od prosince asi tak jednou někdy dvakrát...

Bolesti zad mezi lopatkma

Dobrý den ráda bych se optala mám bolesti v zádech jak jou lopatky a vystřeluje...

Bolesti zad nad levou lopatkou až do ramene

Dobrý den asi 5 dní mám bolesti nad levou lopatkou a bolest jde nahoru až do...

Bolesti zad nebo může jít o srdce ??

Cirurgie páteře. Nevím přesně, na jakeho lékaře se obratit. Po zánětu průdušek...

Bolesti zad nejasného původu

Dobrý den, Můj dotaz je na bolesti páteře, horní části zad, (někdy i jiných...

Bolesti zad od 18 let

Dobrý den, mám bolesti zad od 18 let, ale až teď se to projevuje víc bolestivě....

Bolesti zad okolo levé lopatky

Dobrý den pane doktore, přibližně tři měsíce pociťuji bolesti zad v oblasti...

Bolesti zad po autonehodě

Dobrý den, manžel měl dnes autonehodu (náraz do našeho auta zprava). Já seděla...

Bolesti zad po cvičení

Dobrý den, jedno dne jsem cvičil z rána mrtvý tah, kde jsem zvedal velkou váhu....

Bolesti zad po masáži

Dobrý den, minulé pondělí (před týdnem) jsem byla na masáži u prof.zdravotní...

Bolesti zad po masáži

Dobrý den, minulý týden v pondělí jsem byla na Thajské masáži se zaměřením na...

Bolesti zad po masáži

dobrý den chci se zeptat byla jsem na masáži celých zad od pasu po krk a silně...

Bolesti zad po námaze v práci

Dobrý den.Mám dotaz ohledně přetrvávající bolesti zad.Už docela dlouho,s přestávkami...

Bolesti zad po nevhodné aktivitě

Dobrý den, chtěl bych se zeptat... Kamarád mi skočil na záda když jsem seděl...

Bolesti zad po operaci

Dobrý den, pane doktore. V říjnu 2013 jsem byla rok po operaci páteře L5/S1-...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#