Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Brintelix a zvýšení serotoninu v těle

Psychiatrie Pavel 31.1.2017

Dobrý den, mám deprese a užívám lék Brintelix 10mg. 2tab/den. Stav se mi nezlepšuje a dočetl jsem se, že Serotonin hodně pomáhá. Vytváří Brintelix látku Serotonin v organizmu ? S tímto lékem užívám taky Oxazepam Léčiva, který sice krátkodobě utlumí deprese, ale jako vedlejší účinek je značná ospalost a únava, která mi dělá problémy. Jsem neschopen jakékoliv tvůrčí a jiné práce. Kromě toho užívám léky na "cukrovku" a vysoký tlak. Všechny léky užívám již dlouhodobě, stav se nezlepšuje a jsem z toho bezradný. Prosím o radu, co mám dělat.
Děkuji za odpověď.

MUDr. Jan Diviš
Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Diviš

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Centrum zdravotních služeb, Přáslavice

Dobrý den,
Brintelix obsahuje účinnou látku vortioxetin, která patří mezi nejnovější multimodální antidepresiva(tzn. má více mechanismu účinku). Jeho účinky kromě zvyšování hladiny serotoninu vedou i ke zvýšení dalších neurotransmiterů-noradrenalin, dopamin, acetylcholin, glutmátu, které by měly všechny pozitivně působit na zlepšení klinického stavu. Důležité je zmínit, že účinky těchto antidepresiv( jako i všech ostatních) se dostavují až po 4-6 týdnech pravidelného užívání a i potom je někdy potřeba pracovat s dávkou léku, popřípadě přidávat další preparáty. Pokud se Vám Váš stav nezdá uspokojivý, konzultujte jej dále se svým psychiatrem, určitě najdete další možnosti ke zlepšení Vašeho stavu.
S pozdravem JD

MUDr. Šárka Kolacíová
Odpovídá lékař:

MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

Dobrý den Pavle,
děkuji za Váš dotaz.
Lék Brintelix má opravdu účinek na neuromediátor serotonin, ovlivňuje také jiné neuromediátory a užívá se na léčbu depresí. Je to poměrně nový lék, který se řadí mezi antidepresiva. Většinou platí, že lék, který zabral na projevy jednou, měl by pomoci i při dalším výskytu depresí. Píšete, že lék užíváte dlouhodobě a jeho účinek se Vám zdá neuspokojivý. Doporučila bych, abyste se poradil se svým psychiatrem. Většinou se dá upravit dávkování, ale u Vás, jak píšete o diabetu a hypertenzi, se musí pracovat velmi opatrně, aby se nezhoršila Vaše dlouhodobá komorbidní medikace na somatická onemocnění. Většina léků se odbourává pomocí jater a u straších lidí se musí sledovat somatický stav, aby nedošlo ke zhoršení stavu tělesných onemocnění. Léky, které ovlivňují množství serotoninu v mozku, mají menší nežádoucí účinky kvůli menším interakcím s ostatními léky. Lék Oxazepam nepatří do antidepresiv, ale do anxiolytik, tzn. na ovlivnění úzkostí. Po jeho požití můžete pociťovat určité zklidnění a to může ovlivnit i Vaše depresivní stavy. Jeho nežádoucí účinek je ospalost a nesoustředěnost, ale hlavně se jedná o lék návykový, který by se neměl užívat dlouhodobě.
Znovu Vám doporučuji kontaktovat Vašeho psychiatra na možnost úpravy dávkování příp. medikace. Znovu opakuji, že čím více léků budete užívat, tím více se mohou zároveň ovliv'novat v účinku.
Přeji Vám, aby se Vám ulevilo od potíží, které popisujete a přeji hezký víkend. Š.K.

Související dotazy

Serotonin
Dobrý den chtěl jsem Vás požádat o radu ohledně mých...
Zvýšení jaterních testů u hladovění
Zdravim, muze mit podvaha, modriny, unava vliv na...
Hladina serotoninu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jakým způsobem se...
Hladina serotoninu a antidepresiva
Dobrý den, velice stručně bych se rád zeptal. Beru...
Boláky po těle
Dobrý den Po obličeji se mě dělají vystouplé boláky...
Pupínky po těle
Dobrý den, udělali se mi na těle tyto pupínky. Nesvědí...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Breptavost

Dobry den, mam dotaz ohledne meho problemu. Dlouho me trapi porucha reci a sice...

Bridky na genitaliich

Dobry den, pred tydnem jsem si všimla nejakych vyrustku u vchodu do pochvy....

Bricho

Dobry den,mam dotaz. Vcera jsem byla na gynekologii s problemem dlouhodobe bolesti...

Bricho

Dobrý den chci poprosit o radu už přes týden mám bolesti žaludku když se najim...

Bricho

Dobry den chtela bych se zeptat na svuj problem,jiz delsí dobu trpím strídaní...

Bricho

Dobry den,uz par dni mam bolesti [podle me v oblasti zaludku],nejintenzivnejsi...

Bricho

Dobry den,mela bych na vas dotaz a predem dekuji za vas cas a odpoved. Byla...

Bricho

dobry den pane doktore uz druhy tyden mam tlak a sem tam vystrelujici bolest...

Bricho

mam vetši bricho boli jako modriny a uvnitr obcas pali bolest se da vydrzet.ale...

Bricho roste jak v tehotenctvi

Dobry Den je mi 21 let mam syna ktery se narodil ze sindromem jmenem Emanual...

Brisni aorta

Dobry den, jsem dva roky po porodu druheho ditete, oba porody probihaly cisarskym...

Brisni kyla

Dobry den chci se zeptat nedostanu se jeste dlouho jak poznam nejlepe brisni...

Brišní aorta

Do.den mohu se spolehnout na UZ bricha?rok od porodu amm citlive bricho, zjsitili...

Brišní nepohoda,brnění končetin

Dobrý den,loni v létě jsem občas pociťoval pálení v podbřišku. Začátkem listopadu...

Brňavka

Dobrý den, před čtrnácti dny jsem upadl a uhodil se do "brňavky" na lokti....

Brnění

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat a poprosit o vysvetlení vysetreni magnetickou...

Brnění

dobrý den mám dotaz ohledně brnění celého těla ,zničehonic mi začalo brnět celé...

Brnění

Dobrý den, ráda bych se zeptala co mohou znamenat výsledky mých vyšetření.Mám...

Brnění

Dobrý den, je mi 27 let, nedávno jsem prodělala akutní zánět slinivky a následné...

Brnění

Dobrý den, před cca třemi týdny mě náhle po sportu (na který jsem jinak celkem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tetanie

Dobrý den.Me obvodni lékařce jsem popsala příznaky které mám a ona mi řekla...

Zánět moč. měchýře

Dobrý den, je mi 15 let a už asi měsíc pozoruji, že po vymočení, i když mám...

Krvácení z nosu

Dobrý den, před dvěma měsíci mi 2 dny po sobě tekla krev z nosu a dnes znovu,...

Bolest v kříži, noční a ranní tuhnutí kloubů prstů

Dobrý den, prosím o radu. Je mi 43 let.Cca 6 měsíců mě v noci a ráno při probuzení...

Doteď mi na ušním lalůčku zůstala taková tvrdší bulka

Dobrý den, asi před měsícem se mi na jednom ušním lalůčku udělal pupínek, který...

Vyšší lačná hladina cukru


Nateklý nárt a kotník.

Dobry den pane doktore, chtel bych si s vami poradit ohledne meho natekleho...

Zánět zubu

Dobrý den,pane doktore,chodím k zubařce několikrát do roka za poslední 2 roky.,-začlo...

Syfilis v těhotenství

Dobrý den. Mohu poprosit o radu. Jsem ve 13 TT těhotenství na zajišťovací lecbe...

Lék na oddálení menstruace a jeho preskripce


Riziko užívání nikotinových sáčků Lyft


Antimykotika


Pálení a bodání stehen

Dobrý den, posledních půl roku mám potíže ze stehny, při delším chozením,...

NORETHISTERON či Orgametril

Dobrý den. Chtěla bych oddálit menstruaci kvůli dovolené u moře. Chtěla jsem...

Mukokela

Dobrý den,mohla bych se zeptat co to muze byt?mam to asi treti den a dnes se...

Občasné motání hlavy po ránu

Dobrý den , jmenuji se Kristýna a je mi 13 let.Nejsem nějak spokojena s mojí...

Otok po pádu

Dobrý den, ve čtvrtek jsem při běhu zakopla a spadla jsem si na ruku (horní...

Jaké vyšetření může ohalit srůsty

V prosinci 2010 jsem byl na operaci kde mě byl odstaněný žlučník (jeden 14mm...

Vyšší krevní tlak po antibiotikách

Vážená paní doktorko, dnes jsem byla na prohlídce u své gynekoložky a sestřička...

Pásový opar, možnost nákazy po měsíci a půl od výsevu puchýřků

Dobrý den, 18. 7. jsem se vrátila z Bertinných lázní. 20. 7. se mi projevila...

Reklama