Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Brucella

Infekce Peter 25.10.2017

Dobrý deň,

rád by som sa opýtal, ako interpretovať výsledok tohto krvného testu na protilátky anti brucella IgM a IgG. Nie je mi jasné, či je to potvrdenie brucelózy (je to prvý odber na zistenie protilátok), alebo je treba ďalší.

V prípade, že sa opäť ukážu identické hodnotypozitívne IgM a negatívne lgG je to definitívne potvrdenie?

Môže brucelóza v tele pretrvávať roky bez toho, aby sa na to prišlo? Mám zdravotné ťažkosti rozličného charakteru posledné tri roky.

Ovplyvňuje čas diagnostikovia úspešnosť liečby? Zanecháva brucelóza nejaké trvalé následky?

Ďakujem za Vaše odpovede.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den,Petře,
děkujeme za dotaz. S brucelózou jsem se zatím neměla možnost častěji potkat a ani řešit interpretaci jejích serologických výsledků, proto předám Váš dotaz odborníkům infektologům. Nicméně za sebe dle Vašich výsledků mohu potvrdit, že byla prokázána vysoká hladina IgM protilátek, které nám značí akutní probíhající onemocnění. Inkubační doba je jeden až tři týdny, může však dosáhnout až dvou měsíců. Br. abortus a Br. melitensis mohou způsobovat Bangovu nemoc nebo ve vzácných případech tzv. maltskou horečku. Bangova nemoc se s nízkou patogenitou příležitostně objevuje i u lidí. Typickými příznaky Bangovy nemoci jsou periodická horečka, zvětšení jater a zduření lymfatických uzlin. V některých případech dochází k zánětu kloubů a dalších orgánů. Maltskou horečku způsobuje epidemický kmen brucelózy. Infekce vede prakticky vždy k manifestnímu onemocnění. Některé brucelové infekce se manifestují jako brucelová hepatitida.Onemocnění může probíhat jako akutní infekce, ale i přejít do chronicity. Více případně poradí náši odborníci. Přeji hezký večer.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Černá


Dobrý den. Vyšetření protilátek proti infekčním patogenům je pouze nepřímým průkazem probíhající infekce, to znamená, že pozitivita protilátek ještě nemusí znamenat, že infekcí paciet trpí. Je třeba pečlivě porovnat potíže pacienta s daným výsledkem a zvážit, zda by mohla tato infekce být původcem potíží. Existuje řada případů, kdy pozitivita protilátek pouze značí zkříženou reakci imunitního systému na jiný, třeba i neinfekční podnět. Je třeba se obrátit na lékaře, který vyšetření požadoval, aby výsledek také interpretoval. Navíc, pokud prokážeme pozitivní výsledek protilátkového vyšetření, je nutné za 2 týdny provést vyšetření protilátek znovu. Pokud dojde alespoň ke 4násobnému vzestupu nebo poklesu protilátek, nebo k tzv. sérokonverzi (čili objeví se protilátky IgG), pak lze hovořit o průkazu infekce. Pokud se toto nestane, pak je infekce nepravděpodobná. Hezký den.

Související dotazy

Brnění, nespecifické obtíže
Dobrý den, rád bych se poinformoval ohledně výsledcích...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

BRONCHOSKOPIE

Dobrý den, budu mít asi poněkud zvláštní dotaz...Chtěla jsem se Vás zeptat,...

Bronchoskopie

Dobrý den, před měsícem jsem absolvovala bronchoskopii (vdechla jsem rozkousaný...

Bronchoskopie

Dobrý den, můžu se zeptat co se dát všechno najít při bornoskopii plic ?. A...

Bronchoskopie v těhotenství

Dobrý den, mám prosbu. Hledám informace o možnosti popř.rizicích rentgenu a...

Bronchoskopie ve vysokém věku

Dobrý den, mamince (87 let), která je jinak v dobré kondici, našli před 2,5...

Bronchoskopie, ct

Dobrý den, zjistí se na ct plic /hrudníku/, to samé, co by se zjistilo na bronchoskopii?...

Bronchotida

Dobrý den pane doktore, chci se zeptat. Před 14 dny mě koncem týdne začala...

Bronchovaxom a vakcína proti mykóze

Dobrý den, mohu současně užívat tablety bronchovaxomu a vakcínu proti poševní...

Bronchowaxom

Dobrý den,chtěl bych se zeptat,jestli je možné užívat Broncho-vaxom při revmatických...

Broušená menisku

Dobrý den , už sem sem jednou psala dnes sem byla u otropeda s kolenem prý mam...

Brufen a panado u dětí

Hezkou neděli! Chci se zepta: Lze kombinovat Brufen a Panadol u dětí po odeznění...

Brugadův syndrom

Dobry den, chci se vas prosim zeptat jak casty je v ceske republice vyskyt brugadova...

Brugara syndrom

Dobrý den, chci se Vás zeptat u mého bratra byl v těle ve VFN Praha nalezen...

Brucho

Dobrý den , pociťujem ako keby tik v bruchu pri pumpku mierne v ľavo . Ako ked...

Brusinkový kompot s plísní

Dobrý den, Včera večer jsem si mazal brusinkový kompot na chleba se sýrem,...

Brusinky + manosa v těhotenství

Dobrý den, prosím Vás, chtěla bych se zeptat, zda mohu preventivně užívat doplňek...

Brusinky a močové cesty

Dobrý den, má 5,5letá dcerka prodělala zánět močových cest a bohužel následně,...

Brusinky a prevence zánětu močových cest

Dobrý den, je možné říci, kolik brusinek v sušeném stavu by měla denně sníst...

Brusinky na zánět močových cest

Dobrý den, prosím Vás o radu.Jsem ve 25. týdnu těhotenství a chtěla bych se...

Brusna chripka?

Dobry den, bol som pred meisacom na testy hiv co som mal rizikovy stik bolo...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krváení z konečníku


Bolest paty


Bolest kolene z vnitřní strany


Bolest prsu


DAO enzym, histaminová intolerance

Dobrý den, mám podezření na histaminovou intoleranci, kde přesně je možné test...

Požití 2 Paralenů, 1 Ibalginu, 2 Euthyroxů 50ug a 1 Enapu 5mg

Dobrý den, když 15 dívka o výšce 175 cm a 70 kg snědla před 2 dny večer 2 paraleny...

Natržený křížový vaz


Kortikoidy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co vlastně jsou kortikoidy ? Byli mi podávány...

Svedeni podpazi

Dobry den, uz 14 dni me silne svedi podpazi. Nemam na nej zadne pupinky nebo...

Nesnesitelná bolest prsu

Dobrý den, je mi 25 let a jsem bezdětná. Zhruba před týdnem, první den menstruace...

Bolest vnějšího nártu

Dobrý den, v pondělí při běhaní jsem podklouzl na kořeni a zvrtl jsem si levou...

Svalové bolesti

Dobrý den, může se projevit po dvouměsíční každodenní únavě v zaměstnání projevit...

Změna barvy stolice po vypití Burčáku

Dobry den, chtel bych se zeptat zdali je mozne, ze ma stolice zbarveni na druhy...

Léčba kortikoidy

Dobry den, beru kortikoidy (60mg na 57kg sve vahy) po dobu 1,5mesice. Od osetrujiciho...

Histaminová intolerance


Tupá bolest za okem a půlky hlavy

Dobrý den, paní doktorko/pane doktore, mého přítele již několik let trápí silná...

Otrava Paralenem

Kamarádka se chtěla zabít na předávkování paralenem a nevím kolik toho snedla...

Silny tlukot sedce

Dobry den Pane doktrore, mam k vam takovy dotaz uz paty den pocituji aretmii...

Bolest a otok prsu


Bradavičky na penisu

: Dobrý den, jednou za pár měsíců se mi u přechodu penisu na žalud udělají...

Reklama
Zavřít