Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

CA 125 s výsledkem 50, na kontrole hodnota CA 125 stoupla na 70

Gynekologie Lenka 14.10.2019

Dobrý den, v květnu jsem byla na laparoskopické operaci - endometrioza (v rozmezí 7 let již druhá,po první operaci mi bylo sděleno,že mám endometriozou zasaženu i břišní stěnu,jak moc nevím a byla odstraněna endom.cysta z pravého vaječníku), v květnu mi byla odstraněna endometrická cysta na levém vaječníku, pravý vaječník celý z důvodu endometriozy.V srpnu jsem byla na kontrole u svého lékaře, zjistil cysty(ne endometrické) na levém vaječníku a vzal mi krev na CA 125 s výsledkem 50. V říjnu na kontrole bylo zjištěno,že cysty zmizely, ale hodnota CA 125 stoupla na 70. Menstruace mám bolestivé,ale to už roky,zřejmě díky endometrioze. Za 3 týdny mám jít znovu na kontrolu. Děsím se,aby hodnoty CA neznamenaly nějaký vážný problém.

Doplňující informace Slo mi take o to jestli hodnota 70 (namerena posledni den menstruace) je nejak alarmujici.Jestli je mozne aby takovou hodnotu zpusobila endometrioza. V podstate trpim roky bolestivou menstruaci, spinenim az 5 dnu pred menstruaci a posledni rok i nepravidelnou menstruaci. Lecba hormonalni antikoncepci u me neni mozna, trpim na migreny.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, sledování hladiny onkomarkrů bez jasně prokázaného nádorového onemocnění v dnešní době nemá své opodstatnění. Hlavní využití CA 125 je v diagnostice rakoviny vaječníků, u většiny žen s tímto nádorovým onemocněním je hladina CA 125 zvýšená, to nepopírám. Diagnózu pochopitelně nemůžeme postavit pouze na hladině tumor markeru, žena musí mít i gynekologické vyšetření a případně vyšetření zobrazovacími metodami (ultrazvuk a CT vyšetření břicha). Pravidelné monitorování CA 125 je výhodné u pacientek s již potvrzenou rakovinou vaječníku, u kterých probíhá onkologická léčba, abychom hodnotili její účinnost a případné vymizení (pokles koncentrace CA 125), nebo návrat nemoci (zvýšení koncentrace CA 125). Nevýhodou tohoto vyšetření je relativně malá citlivost markeru CA 125. Jeho hladina může být totiž zvýšena i u mnoha nenádorových nemocí jako jsou například infekční pánevní záněty (záněty vejcovodů, záněty vaječníků), endometrióza, cirhóza jater a cukrovka 2. typu. Ke změnám koncentrace CA 125 dochází i v rámci menstruačního cyklu a v těhotenství. Takže odběry Ca 125 v různou dobu cyklu u pacientky s jasně diagnostikovanou endometriózou jsou dle mého názoru zbytečné. Pokud má gynekolog pocit, že by se mělo jednat o nádorové onemocnění, je spíše vhodné zvolit přesnější zobrazení břicha a malé pánve, ideálně tedy CT. Tyto opakované odběry dle mého nemají valnou výpovědní hodnotu, na druhou stranu pro Vás musí být toto období stresující, zatěžující, žít v obavách z nádoru, který možná ani nemáte, mně nepřipadá správné. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček


Vážená paní,
CA 125 jako i jiné tumormarkery se vyskytují zvýšené u řady onemocnění,endometrióza mezi ně patří nicméně zvýšení z 50 na 70 bych nepovažoval za dramatické,spíše bude rozhodující palpační a hlavně ultrazvukový nález, zachovejte klid a nedělejte si zbytečné obavy
Příjemný den

Související dotazy

Ca 125
Dobry den, pri laparoskopii mi nebyla potvrzena endometriosa...
Marker ca 125
Dobrý den. Mám na Vás dotaz. Manželce byl v září...
Gynekologie CA 125
Dobrý den, dnes mi gynekolog oznámil, že krevní testy...
Cysta na vaječníku a vysoká hodnota CA 125
Dobrý den, v září mi byla při ultrazvukovém vyšetření...
Cysta ovaria a Ca 125
Dobrý den. V rámci vyšetření na gynekologii, zda jsem...
Cysta vaječníku a zvýšený onkomarker CA 125
dobry den na kontrole u gynekologa mi bola zistena...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bývalý přítel

Dobrý den,chtěla bych Váš názor na bývalého přítele.Jsem přesvědčena že má duševní...

Bzučení v hlavě

Dobrý den paní doktorko, již 15 let trpím neuropatií z boreliozy. Také mi 15...

Bzučení v hlavě

Dobrý den, prosím pěkně o radu, stává se mi že najednou slyším vyloženě jako...

C

Dobrý deň môžem sa spýtať koľko stoja špeciálne testy na zistenie thc v krvi...

C pater

dobry den chtel bych se zeptat na par veci pred nekolika mesici jsem byl na...

C páteř

Dobrý den, pane doktore mám po vyšetření CT mám o 4-5mm vychýlené plotýnky a...

C páteř

Dobrý den, už asi týden pociťují zvláštní pocity. Nejdříve mě začalo mravenčení...

C pateř

Dobrý den Pane doktore nebo doktorko Potřeboval bych přeložit do lidské řeči...

C.R.I.O.N

Dobrý den, prosím o info co obnáší výše uvedená diagnoza - prognoza apod....

Ca 125

Dobry den, pri laparoskopii mi nebyla potvrzena endometriosa ani nalezen jiny...

Ca 15-3

Dobrý den, mám dlouhodobé problémy s vracejícími se záněty průdušek, bolestmi...

CA 15-3 a DHEAS

Dobrý den, prosím o info ohledně krevního testu. Ve 4 letech leukemie ALL (chemo+radio...

Ca 19-9 a karcinom slinivky

Dobrý den, chtěla bych znát Váš názor, popřípadě budu ráda i za názor onkologa....

CA 72-4

Dobrý den, v září jsem byla u lékaře / bolest v podbřišku /, dle výsledků...

Ca 72-4

Dobrý den, Pokud je hodnota ca72-4 vysoká až 102.1, značí jistě rakovinu? Dekuji

CA 72-4

dobrý den chci se zeptat měj sem po zánětu prostaty zvýšený jeden test ca 72-4...

Ca děložního čípku

Dobrý den ,mám velkou pravděpodobnost ,že mám rakovinu děložního čípku a čekám...

Ca děložního čípku

Dobrý den. Jsem 2.5roku po konizaci cipku, 2 roky po operaci triselne kyly laparoskopicky....

Ca děložního hrdla

Dobrý den, měla bych dotaz prodelala jsem HPV vir CIN III, ktery je ambulante...

Ca endometria

Dobry den pane/pani doktorko,mam kvam velkou prozbu chtela jsem se zeptat na...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Paměť

Zdravím, mám takový zajímavý problém a nevím zd-li má cenu kvůlu tomu jít za...

Vředy v obličeji

Dobrý den,zhruba před rokem jsem se léčil se zánětem dutin.Behem léčby se mi...

Chronická bolest (tlak) v oblasti kolem kotníku

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o rady ohledně chronické bolesti (tlaku)...

Mykosa

dobry den , mam mensi potize a potreboval bych odbornou pomoc . Svedi me u sourku...

Bolest u kořene jazyka

Dobrý den, už asi 14 dní cítím na kořeni jazyka cosi co mne dráždí v krku....

Strach z pohlavní choroby

Dobrý den, před sedmi týdny jsem měl chráněný pohlavní a nechráněný orální styk...

Davivý kašel s bolestmi zad

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu,co mi asi je. Už tři týdny mám davivý...

Suchý jazyk a ústa

Dobrý den, mám na Vás větší dotaz. Už déle než týden se v noci probouzím a...

Bolesti na hrudi, bušení srdce

Dobrý den mám často preskakovani srdce v klidu jako pocit chvění na hrudi bolest...

Často cítím vibrace v pravém uchu

Dobrý den, mám poněkud komplikovanější ORL problém. Často cítím vibrace v...

Stehy po obřízce

Dobrý den, jsem 1 den po úplné obřízce + frenuloplastice kvůli fimóze. Chtěl...

Rychlost růstu ochlupení kolem penisu

Dobrý den. Chodil jsem asi půl roku po vyšetřeních a lékař mě požádal jestli...

5 dní mě pálí / trochu řeže v močové trubici

Dobrý den, přibližně 5 dní mě pálí / trochu řeže v močové trubici. Jiné příznaky...

Pulz v uchu

Dobrý den,poslední dobou mě často trápí nepříjemný pulz v levém uchu.Nejprve...

Stav po operaci slinivky, jak povzbudit chuť k jídlu


Naraženina nebo zlomenina?

Dobrý den, při fotbale mi kamarád nešťastně nastřelil palec u pravé ruky, okamžitě...

Preejakulát a otěhotnění


Kožní změny na žaludu.

Dobrý den. Potřeboval bych radu jak léčit kožní problém na žaludu, který se...

Nadměrná tvorba ejakulátu.

Všichni urologové- sexuologové které jsem doposud navštívil se mi omlouvají...

Alergie na barvu na vlasy

Dobrý den, ve čtvrtek jsem si barvila vlasy a nejspíš mám alergickou reakci,...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.