Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Časté nucení - po stěru z uretry mi byla zjištěna mykoplasmata a ureaplasmata

Gynekologie Karolína 22.3.2018

Dobrý den,
Z důvodu urologických potíží (časté nucení) mi po stěru z uretry mi byla zjištěna mykoplasmata a ureaplasmata. Po 10 dnech užívání ofloxinu a kontrolním stěru je nález ureaplasmat stále pozitivní. Momentálně užívám doxyhexal opět na 10 dní.
Urolog požaduje ještě kontrolní stěry z děložního čípku na gynekologii, aby v budoucnu nedošlo při pohlavním styku k přenostu těchto bakterií zpět do močového ústrojí.
Moje gynekoložka mi však na žádost o stěry napsala, že mykoplasmata a ureaplasmata (a zároveň chlamydie) jsou normální součástí poševní flory, a stěry mi je ochotná udělat, pouze pokud budu mít potíže, což nemám.

Kde je prosím pravda? Skutečně může dojít k přenosu? Dočetla jsem se že tyto bakterie se vyskytují u více než poloviny populace, má tedy vůbec cenu je léčit, když nezpůsobují potíže?
Můj urolog na stěrech trvá a já nevím, jestli se obrátit na jiného gynekologa.
Děkuji! Karolína

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, chlamýdie, ureaplasmata, mykoplasmata patří mezi pohlavně přenosné nemoci. Ano, promořenost populace je velká, častý je asymptomatický průběh těchto infekcí, ale to neznamená, že u jejích průkazu neléčíme nositelky. Mohou působit dlouhodobý, chronický zánět v oblasti dělohy, vejcovodů, vaječníků, mohou pak stát i za případnou neplodností nositelek. Nemyslím si, že argument gynekoložky je v pořádku, zmiňované bakterie Vám potíže dělají, a to konkrétně urologické, ale zdroj je jednoznačně pohlavní styk a přenos touto cestou. Kromě stěrů z pochvy a čípku by jsem doporučila vyšetřit a při průkazu patogenů léčit i Vašeho sexuálního partnera. A vím, že by jsem Vás k tomu neměla nabízet, ale když gynekoložce uvedete že máte například mírný výtok, bolest při styku a podobně, bude to důvod k provedení stěrů. Případně pokud nebude ochotna, tyto stěry Vám určitě udělají i na venerologii ve Vašem okolí. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Mykoplasmata
Přeji pěkný den, chtěla jsem se zeptat, zda se mykoplasmata...
HIV
Dobrý den, je možné, že když by byl nějaký problém...
Mykoplasmata v pochvě
Přeji pěkný den, chtěla jsem se zeptat jaké jsou příznaky...
Ureaplasmata
Dobrý den, našli mi ve stěru ureaplasmata. Už podruhé...
Chlamydie
Dobry den. Chtela bych Vas pozadat o radu. V podstate...
Můj jazyk se celkově zhoršoval, bolel, nebo spíše pálil.
Dobrý den. Prosím o radu jak dál pokračovat, protože...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Časté noční močení

Pane doktore je mi 62 let,léčím se s vysokým krevním tlakem,jelikož můj tlak...

Časté noční močení

Dobrý den. Už asi 2roky často močím hlavně v noci a během dopoledne- v noci...

Časté noční močení

Dobrý den,je mi 55 let a poslední tři roky chodím tak 4x za noc na malou. Proud...

Časté noční močení

Dobrý den,v noci chodím každé dvě hodiny curat.Mam mnohocetna ložiska ve skeletu,1x...

Časté noční močeni

Dobrý den, prosim o radu. Již se lečim 4 roky na urologii dg.urgentni mikce,noční...

Časté noční močení

Dobrý den, chtěla jsem se informovat zda je normální časté noční močení....

Časté noční močení a nadýmání

Mám již asi 3 měsíce potíže s nadýmáním, beru přípravek NOBAL, bez větších úspěchů....

Časté noční močení manžela

Dobrý den pane doktore. Můj manžel, který je t.č. v rehabilitačním ústavu po...

Časté noční močení, muž 60 let

Pane doktore, prosím o odpověď na otázku, zda je normální u muže - 60 let -...

Časté noční močení, opakované močové kameny

Dobrý den, můj dotaz se týká manžela-29let. Můj muž minimálně pět let chodí...

Časté nucení močení

Dobrý den, poslední asi 4 dny mám téměr neustáý pocit že potřebuji jít na toaletu....

Časté nucení na malou

Dobrý den, chtěla bych poradit. Mam takový problém- časté močení jsem schopná...

Časté nucení na moč

Dobrý den, jsem studentka a je mi 23 let. Poslední dobou, cca přes dva měsíce...

Časté nucení na močení

Dobrý den, syn má už týden občasný pocit na vykonání malé potřeby, ale pak...

Časté nucení na močení

Pěkný den, měla bych k Vám následující dotaz. Poslední dobou trpím častým nucením...

Časté nucení na močení

Dobrý den, Mám takový problém. Neustále se mi chce čůrat, ovšem během močení...

Časté nucení na močení

Již více než dva roky mám potíže s močením,bylo mi urologem diagnostikováno...

Časté nucení na močení

Dobrý den, od konce srpna trpím problémy ohledně močení. Močení je časté cca15x...

Časté nucení na močení

Přibližně před měsícem u mne začaly problémy s močením - časté nucení na močení,...

Časté nucení na močení

Dobrý den, Je mi 19let a neustále pociťuji potřebu jít na záchod, trvá to už...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

NÁHRADA ZUBU LEVÁ JEDNIČKA

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat čím kromě můstku jde nahradit jednička. Paní...

Bolest v krku, pocit knedlíku


Brintelix a zvýšení serotoninu v těle

Dobrý den, mám deprese a užívám lék Brintelix 10mg. 2tab/den. Stav se mi nezlepšuje...

Vaginální mykóza a pálení při močení

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,byla jsem u své gynegoložky, když jsem měla...

Streptokok v pochvě a sex

Dobrý den, jsem pozitivní na streptokoka v pochvě, který se prý neléčí. Je to...

Křupání a bolest kloubů

Dobrý den, je mi 21 let a křupe mi snad každý kloub ( prsty, zappestí, ramena,...

Malý penis, znamínko na žaludu

Dobry vecer je mi 20 let a mam maly penis bez erekce 5cm s erekci 9 cm mam maly...

Natažený břišní sval

Dobrý den, myslím že mám natažený břišní sval, vypadá to obdobně jako na obrázku...

Vysazování benzodiazepinů

vzhledem neustále řetězově se opakujících rodinných tragedií,jsem na radu kamarádky...

Trichomoniaza

Dobry den.U partnerky objevili trichomoniazu.Ja byl sve partnerce verny a ona...

Bolesti zad

Dobrý den,trpím již několik let bolestmi bederní páteře,vystřelují do pravé...

Dlouhodobé trápení s ,,hemeroidy"?

Dobrý den, nevím přesně, jak dlouho mě tato nemoc trápí, ale myslím si, že...

Brnění rukou, přibírání na váze, bolest v krku


Obřizka

Dobry den. Byl jsem na operaci obřizky ze zdravotnich duvodu a to dne 8.2. Ale...

Pálivá bolest pod žebry

Dobrý den, poslední tři ny mám problém s pálivou bolestí pod žebry.. je to...

Puchýř v dutině ústní

Dobrý den, dnes při obědě se mi objevil divný půchýř nebo, co to je na levé...

Bolest kostrče

Dobrý den, měla bych otázku.Již přes rok mám problémy s kostrčí a s kyčlema.Kyčle...

Nákaza z netopýřího trusu

Dobry den, vcera jsme vyhaneli z bytu asi 12 netopyru, kteri se u nas pres...

Bolest vzadu v kolení jamce

Dobrý den,už tak 3 týdny mám bolest v kolení jamce vzadu za kolenem,přechází...

Zvětšená uzliny při nachlazení

Dobrý den, dnes jsem si našel trovhu zvětšenou týlní uzlinu na pravé straně....

Reklama
Zavřít