Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Můj jazyk se celkově zhoršoval, bolel, nebo spíše pálil.

Vnitřní lékařství Kamil 10.4.2017

Dobrý den. Prosím o radu jak dál pokračovat, protože jsem zatím nenašel nic co by vysvětlovalo moji „nemoc“. Mírné bolesti krku, zahleněnost, divně suchá sliznice cca v záři tohoto roku. První výsledky od obvodní lékařky (zkráceně!!: Bilirubin 21; ALT 0.44; AST 0.28; Moč. 4.7; Cholesterol v normě; vitamíny skoro až všechny v normě až na sníženou hladinu vitamínu D. Doporučeno tedy pít mléko, jíst jogurty atd. Výtěr z krku a jazyka proveden také – bez bakterií. Krevní obraz dále v normě (bílé, červ. krvinky, atd. atd. ….
Začal jsem tedy jíst více věcí s vit. D – hlavně mléčné výrobky. Přestalo bolení v krku a zahleněnost, ale objevili se mi na jazyku fisury – někdy dost bolely. Můj jazyk se celkově zhoršoval, bolel, nebo spíše pálil. Suchá sliznice byla ještě horší. Na jazyk jsem aplikoval Mundisal Gel. Začal jsem mít divné urologické problémy – pálení při močení a mimo něj. Ač jsem sex s nikým jiným než se svojí ženou neměl, absolvoval jsem vyšetření u urologa – moč testována na vše možné, vše v normě. Ledviny, močová trubice, moč. měchýř a varlata či nadvarlata OK. Odeslán na spec. výtěr na dermatovenerologickou stanici – testován 2x na ureaplasmata, mykoplasmata, B+C, GO, atd.. bez nálezu. Testován speciálně PCR metodou na chlamydie – bez nálezu. Po tomto jsem zjistil zajímavý fakt, že když jsem vysadil Mundisal Gel, přestaly moje urol. problémy.
Bohužel jazyk, ústa nevypadaly ok. Přidávala se bolest břicha, únava a začaly mě bolet svaly a klouby. Obvodní lékařka provedla „základní testy na štítou žlázu – thyrotropin 1.6, tyroxin volný 10.9 – očividně vše ok. Dále rev. faktor negativní, HLa B27 negativní. Borelioza (všechny druhy) metodou Elisa negativní, či hraniční. Pro lepší testy – westernblot – poslán na KICH. Zde znovu provedeny jak základní testy tak ty lepší – vše s negativním výsledkem. Následně testován na chlamydie tracho, pneu. – závěr „zcela negativní“. EBV virus zcela negativní. Ale pozor: cytomegalovirus Igg pozitivní, IGM hraniční, titry 1:64 – závěr „jen prodělaná infekce s klesajícími titry protilátek, kontrola již není nutná“.
Ve stejnou dobu jsem se dostal i na revmatologii za jednou „známou“. Až ta mi poprvé sdělila, že moje problémy mohou být od různých auto-imunitních chorob jako je RA či jen obyčejná alergie na něco. Hned udělala všechny testy. Znovu testy na chlamydie – negativní. Westernblot anti-intrinsic factor G/A negativní; anti-parientální buňky G/A – negativní; anti-tTG IGG/IGA negativní; ASCA igg/iga negativní, anti-gliadin iGG/IGA negativní. CRP 2.880, RF IGM elisa 0.001; RF iga elisa 0.001; RF igg elisa 5.2; anti-ccp iga elisa 0.340; anti-ccp igg elisa 0.420; krevní obraz celkově OK, koagulace FW 1h: 2; FW 2h: 5 (zde to bylo trošku pod úrovní). Dále ANF (ANA) IF: negativní a anti-ENA 0.980 (HRANIČNÍ). Cvičení s klouby provedeno : Celkový závěr – nemělo by se jedna o RA.
Podstatné zjištění bylo však to, že mi nad rámec povinností provedla i kontrolu alergie na kravské mléko a laktózu – vše silně pozitivní.
Okamžitě jsem vysadil vše mléčné. Problémy se suchými ústy ustal do 14 dní, problémy s otoky jazykem cca také. Únava a bolest břicha zmizela do měsíce! Bohužel co mi přetrvává, jsou vznikající a zase mizející fisury na jazyku a bolest malých kloubů na prstech ruky, nohy (zde kotník), a kolena.
Moje otázka tedy zní, mohl jsem si tyto nepříjemnosti způsobit opravdu jen alergii na mléko + prodělanou cytomegalovirou infekcí nebo bych se měl nechat testovat i na něco jiného? Myslím tím střeva, žaludek na gastroeneterologii? Něměl bych se nechat testovat a Yersinie? Na alergologii + imunologii v jednom jsem již objednán. HIV nepředpokládám – testy provedeny s negativním výsledkem. Dentální hygiena je každý půl rok, stav zubů = všechny řádně opravené kompozity – žádný amalgám. Nebo bych měl zajít k psychologovi?
Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, co se týče nálezu v dutině ústní, určitě by jsem vzhledem k tendenci k tvorbě ragád a fisur na jazyku provedla specifické stěry z jazyku na kvasinkovou infekci, po stěru by jsem do výsledku kultivace potíralal jazyk roztokem Hypermanganu, při pozitivitě poté antimykotikum celkově. Dalším faktorem by mohl být i gasteroezofageální reflux, který se může projevit jenom mimojícnovými projevy v dutině ústní, proto doporučuji režimová opatření – redukce tělesné hmotnosti, omezení zvyšování nitrobřišního tlaku, zákaz kouření, dietní omezení (nedráždivá stravu s vyloučením alkoholu, tučných jídel, sladkého kynutého pečiva, čokolády, kávy, peprmintu; menší porce; nejíst před ulehnutím), terpeutický pokus inhibitory protonové pumpy (např. omeprazol 20mg 1-0-1), s pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Dnes mě začal bolet jazyk
Dobrý den dnes mě začal bolet jazyk na levé straně...
Změny na jazyku
Dobrý den, již několik let mám různé změny na jazyku....
Povlak na jazyku
Dobrý den, již pět týdnů se nemohu zbavit bílého,...
Bulka na jazyku
Dobrý den, už 14 dní mám uvnitř jazyka na levé straně...
Výstupky na jazyku
Dobrý den, rád bych se zeptal na "vystupky" po stranách...
Rýha na jazyku
Dobrý den, uprostřed jazyka se mi udělaly červené...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Můj 16 letý syn má silné akné

Dobrý den, můj 16 letý syn má silné akné - nejen bílé puchýře s hnisem, ale...

Můj 5-ti letý syn 27.7. dostal antibiotika na angínu (Amoksiklav)

Dobrý den, můj 5-ti letý syn 27.7. dostal antibiotika na angínu (Amoksiklav)...

Můj brácha má atopickou dermatitidu

Dobrý den, můj bracha má atopickou dermatitidu viz foto. Je aktuálně v zahraničí...

Můj čtyřletý syn má spálovou angínu podruhé za sebou

Dobrý den, můj čtyřletý syn má spálovou angínu podruhé za sebou. Poprvé měl...

Můj dědeček zemřel na rakovinu hrtanu

Dobry den, zajímá mě co by mohlo způsobovat me problémy. Již šest měsíců mam...

Můj doktor by rád počkal a na operaci mě zatím posílat nechce

Dobrý den, je mi 26 let, v listopadu minulého roku mi našly ultrazvukem žlučníkový...

Můj dotaz bude trochu komplexnější

Dobrý den, můj dotaz bude trochu komplexnější, ostatně i proto píši sem,...

Můj dotaz se týká bolesti zad

Dobrý den, můj dotaz se týká bolesti zad, přesněji bolest v bedrech , vystřeluje...

Můj dotaz se týká listeriozy

Dobrý den. Jsem v 5 týdnu těhotenství, zjistila jsem to teprve nedávno. Můj...

Můj dotaz spočívá ohledně bradavice

Dobrý den, můj dotaz spočívá ohledně bradavice. Několik let jsem měl na prstu...

Můj manžel se nakazil Syfilisem - tvrdí, že si cca před 3měsíci sedl v autobuse na injekční střikačku

Dobrý den, měla bych takový dotaz, můj manžel se nakazil Syfilisem, jsou to...

Muj mozek po ukončení huleni travy.

Dobrý den, Cca 3 roky jsem hulil travu, da se tict že denne. Nyní jsem se...

Můj obvodní lékař by mi už nejraději ukončil neschopenku.

Dobrý den, dne 16.11.2018 jsem absolvoval ASK pravého zápěstí. Diagnoza.Ruptura...

Můj partner se již několik let(cca 7-8) nadměrně v noci potí

DObrý den, můj partner se již několik let(cca 7-8) nadměrně v noci potí....

Muj penis

Dobrý den,chtěl bych se zeptat jestli nemám nějakou poruchu nebo je to normální,objednal...

Muj penis

Je mi 11 let a chci se zeptat jestly výška 7-8 cm meho penisu v erekci je normalni?děkuji...

Můj penis

Dobrý den je mi 12 let avmám takový problém. Když mám penis ve ztopořeném stavu...

Můj penis

Dobrý den. Je mi let a když se dotknu svého žaludu, tak to je v pohodě, ale...

Můj penis je oproti vrstevníkům malý


Muj penis meri normalne okolo 3 cm a ve chvili vzruseni 18 cm

dobry den je mi 22 let a mam takovy problem. muj penis meri normalne okolo 3...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest u pravého ucha

Dobrý den, již několik týdnů pozoruji v oblasti pravého ucha tlak, takové cca...

Dávkování léku Trittico 150

Dobrý den,pro nespavost jsem dostala po Zolpidemu lék Trittico.Mám užívat 1/3...

Búšenie srdca, zvýšený pulz, nepríjemný tlak na hrudníku

Dobrý deň, Asi pred rokom som sa začala liečiť na črevnú kandidozu. Asi...

Bolest a otok prsu


Bodavá bolest kostí

Dobrý den, už delší dobu se mi na pár dní objeví bodavá bolest kostí - trvá...

Pocit na zvracení, bolest břicha

Dobrý den, v posledním měsíci se u mě vyskytují časté bolesti břicha, pocit...

Pálení chodidel


Angina

Dobry den, chci se zeptat mám anginu a antibiotika Zinnat 500 3 balení po 10ti...

Zvýšená hladina protilátek proti štítné žláze

Dobrý den, přítelkyni vyšlo v krvi 112 anti TG (norma 0-60), bere 1/2 léku...

Bulka v axile

Dobrý den, cca před týdnem se mi udělala malá bulka o průměru desetikoruny ve...

Vysoký tlak

Dobrý den, potřebovala bych se poradit, je mi 36 let, jsem silné postavy, již...

Krvácení mimo menstruaci s kusy sliznice

Dobrý večer, je mi 22 let můj gynekolog je momentálně na dovolené, tak se...

Změna lékaře

Dobrý den. Jsem z Valašska. Před půl rokem jsem si našla práci v Brně. Cca do...

Možnost nákazy orálním sexem

Dobrý den, ještě než bych započal svůj sexuální život rád bych věděl, zda je...

Riziko otěhotnění při pohlavním styku

Dobrý den, je mi 16 let a podstoupila jsem interupci před 5-ti týdny. Ve 3-tím...

Streptokok v krku po 3 antibiotikách

Streptokok v krku po 3 antibiotikách. Dobrý den, manželka od 04/2017 marodí...

Vyhozené koleno

Dobrý den, včera jsem si vyhodila koleno, ale neměla jsem vůbec žádnou zátěž,...

Cvik na odstranění bolesti páteře a kyčle

Dobrý den. Již přes rok mě trápí neustálé bolesti různé intenzity v oblasti...

Imunita na černý kašel

Dobrý den, mám dotaz, zda jsem doživotně imunní po prodělaném černém kašli...

Zápach z pupíku

Dobrý den, nevím kam mám tento problém zařadit, tak doufám, že jsem zařadila...

Reklama
Zavřít