Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Časté průjmy

Trávení David 23.4.2018

Dobrý den, předem děkuji za odpovědi. Od prosince 2017 mě trápí časté průjmy. Snažil jsem se vlastní cestou vysledovat, jaký by mohl být problém. Cca 2 měsíce nazpět jsem vysadil mléčné výrobky a průjem se zlepšil na tužší stolici. K tomuto jsem si nasadil probiotika - laktobacily 6" (dr.Max). Pokaždé po konzumaci mléčných produktů, určitého pečiva se mi spustí zase průjem, tudíž bych předpokládal, že se jedná o nějakou potravinovou alergii. Navštívil jsem před cca 3 týdny svého PL, protože jsme měli celá rodina střevní virózu, kde mi praktický lékař udělal základní odběry, kde bylo vše negativní. Nejprve si to přisuzoval ke zmíněnému dlouhodobému problému s průjmy, ale později se ukázalo, že tuto virózu máme celá rodina, ale i přesto vzal odběry, negativní. Nevím, zda je normální, že po konzumaci produktu s obsahem mléka či laktózy přijde průjem i třeba 1 den po konzumaci? Co se mi, ale nezdá, je můj tvar stolice (když jsem vysadil mléčné). Tvar stolice mám světle hnědý, hrubý, výrazně plochý. Může to něco naznačovat, že je špatně nebo je to v pořádku? Občas mám bolesti břicha, ale nic hrozného. Víte, s tímto problémem jsem již byl několikrát u svého praktického lékaře, vždy mi prohmatal břicho, v poslední návštěvě udělal odběry, které byly negativní (viróza celé rodiny). Zneklidňuje mě tvar té stolice, je bez hlenu a krve. Je to zcela normální? Četl jsem na internetu, že stužkovitý tvar stolice může naznačovat rakovinu tlustého střeva, je to možné v mém věku (30 let) mít tuto rakovinu? V rodině nikdo žádné rakoviny neměl.. Prosím o radu, co a jak mám dělat dále. Nevím, jestli je nutné postupovat nějakou invazivní léčbu typu kolonoskopie, když uvedené příznaky by mohly nasvědčovat nějaké potravinové alergie apod. Začal mě znepokojovat jenom ten tvar stolice a nevím, zda je to normální či je důvod k obavám. Poslední cca 2 měsíce jsem zhubnul asi 4 kg, ale je to svědčí tomu, že jsem si dal dietu, nejím mléčně, sladké, prostě jen základ, je to správně? Moc děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, ve Vašem věku je rakovina střev výjimečná. Pokud došlo ke změně tvaru stolice poté, co jste vysadil mléčné výrobky, o rakovinu by se jednat určitě nemělo (spíše jde o důsledek změny stravy).
Vzhledem k dlouhotrvajícím průjmům bych ale doporučila vyšetření na gastroenterologii- právě k vyloučení nesnášenlivosti mléka a ev. lepku. Dietu zatím dodržujte -tj. bez mléčných výrobků a bez pečiva, které Vám nedělá dobře.
Váš dotaz bude zpracovávat ještě i specialista. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Davide, nepíšete, jaké testy Vám Váš lékař udělal, proto nevím, zda se vyloučila celiakie, zda byly dělány celkové protilátky a další, co by mi pomoholo Vám lépe odpovědět. Takto jak to popisujete, se skutečně zdá, že by se mohlo jednat o nějakou potravinovou nesnášenlivost či alergii. Na to existují laboratorní testy a další metody, také se provádí vyšetření na gastroenterologii a alegologii kde by Vám vyšetřili a vysvětlili vše potřebné. Celiakii, laktózovou intoleranci a další. Laktózová intolerance (neschopnost štěpit dobře mléčný cukr) není vůbec neobvyklá, trávení mléka se navíc zhoršuje při oslabení střeva zánětem (u Vás viróza) či antibiotiky. Takže je vhodné mléčné výrobky zatím pokud možno téměř vynechat. Objednejte se na gastroenterologii do poradny s výsledky od Vašeho praktického lékaře. Žádanku Vám vystaví Váš lékař.
Pokud by se prováděly testy na celiakii a nesnášenlivot mléka či alergii, je třeba lepek a mléko zase jíst, abyste měl v krvi protilátky, jinak by vyšetření mohlo vyjít jako falešně negativní. Domluvíte se na gastroenterologii a alergologii na přesném postupu. Nyní vysaďte určitě z mléka vše kromě másla a tvrdých sýrů, pokud je snášíte, omezte výrobky z mouky. Naučte se číst složení výrobků, abyste zjistil, kde všude je mléko, laktóza, lepek.
Vzhledem k tomu, že Vaše obtíže trvají již tak dlouho, nevylučuji, že Vám gastroenterolog doporučí kolonoskopii k vyloučení zánětů střeva jako je Crohnova nemoc či ulcerosní kolitida. Také se tím vyloučí případné nádory, které ale nebývají ve Vašem věku bežné. Jde o vyšetření, kdy se konečníkem zavádí tenká hadička s kamerkou, takže je možné střevo prohlédnout a zárověň odebírat vzorky tkáně na vyšetření, či případně řešit některé nálezy (jako například odstranit polyp).
Zatím dodržujte dietu, nekuřte, pijte hodně tekutin, jezte probiotika a vyčkejte doporučení gastroenterologa případně alergologa. Tvaru a barvy stolice se podle mne nemusíte obávat, nejspíše půjde o důsledek proběhlé virózy a změny jídleníčku.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Průjmy
Dobrý den, již dva měsíce mám časté průjmy. I několikrát...
Časté průjmy
Dobrý den, Je mi 19let a trpím již víc než rok častými...
Časté průjmy
dobry vecer.mam tak velke problemy s travenim ,ze uz...
Časté průjmy
Dobrý den, můj manžel trpí častými průjmy zejména v...
Časté průjmy
Dobrý den, často po ránu mívám prujmy, vůbec nechápu...
Mám časté průjmy, nadýmavost a svědění v konečníku
Dobrý den, je mi 15-let a mám časté prujmy, nadymavost...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Časté problémy s močením

Dobrý den. Již rok mívám občasné potíže při močení jako je pálení, bolest podbřišku...

Časté probouzení

Dobrý den, je mi 27, pracuji ve stresujícím zaměstnání. Svůj zdravotní stav...

Časté probouzení

dobrý den trápí mě porucha spánku chodím spát pravidelně před 10 hodinou,pravidelně...

Časté probouzení v noci

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co může způsobovat časté buzení v noci, zřejmě...

Časté průjmy

Dobrý den Již několik let trpim průjmy. Vždy jsem to prisuzovala cestování...

Časté průjmy

Dobrý den, moc Vás prosím, o radu. Můj problém spočívá v tom, že když někam...

Časté průjmy

Dobrý den, Je mi 19let a trpím již víc než rok častými průjmy. Průjmy mají...

Časté průjmy

Dobrý den, už asi rok mám problémy s řídkou stolicí. Nevím jestli tomu mohu...

Částé průjmy

Dobrý den pane doktore, moje 19-ti letá dcera má asi rok průjmy, které se...

Časté průjmy

Dobrý den, často po ránu mívám prujmy, vůbec nechápu čím to může být , když...

Časté průjmy

Dobrý den Chtěla bych se zeptat na možnou příčinu zdravotních potíží a doporučovaná...

Časté průjmy


Časté průjmy

Dobrý den, už asi 2 měsíce mám takový problém.. Mám téměř pořád průjem. Byla...

Časté průjmy

dobry vecer.mam tak velke problemy s travenim ,ze uz nezvladam normalne zit,kdyz...

Časté průjmy

Dobrý den, můj manžel trpí častými průjmy zejména v ranních hodinách, jiné potíže...

Časté půjmy

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Sestra (20let, 170cm,80kg) cca.1xtýdně...

Časté ranní stolice

Dobrý den, chci se zeptat. Už delší dobu mě poboliva břicho v dolní části ....

Časté recidivy oparů na rtu

Dobrý den, velmi trpím na opary. Nedoléčí se mi jeden a už raší další. Teď...

Časté rengenování

Dobrý den, mám dotaz k častému rentgenování. Byla jsem na rtg kostrče - 3 snímky,...

Časté rentgenování

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat - jsem po operaci skoliozy hrudní páteře a...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Občasné bodání v uších

Dobrý den, prosím o radu. Mívám občas silné bodání v obou uších. Bolest po chvíli...

Spolknutá zátka od plechovky

Dobrý den, omylem jsem vypil zátku od plechovky od piva. Ted nevim, jestli to...

Zubní váček a postup řešení

Dobrý den, pod zubem s korunkou, kterou mám zhruba šest let se mi udělal...

Délka penisu

Dobrý den, je mi 16 a při erekci mám penis vysoký asi kolem 13 cm. Vážím skoro...

Masti Imacort a Imazol

Jaký je rozdíl mezi imacortem krém a imazolem plus krém?

Přítelkyně mi sdělila že má nemoc genitální oparů

Dobrý den, našel jsem si přítelkyni která mi sdělila že má nemoc genitální oparů....

Poškození vazů v koleni

Dobry den,moc prosim o odpoved.10.3.2017 jsem spadla na lyzich,slysela jsem...

Krevní test

Dobrý den, prosím o info, zda případnou nákazu hiv ukáže i běžný krevní test,...

Únava po mononukleóze - jak na ni?

Dobrý den, tak vám píšu opět znovu. Je mi 17 let. Před devíti dny mi bylo oznámeno,...

Kvasinky

Dobrý den, už delší dobu mám problém s kvasinkami, vždycky mi ale pomohl Clotrimazol...

Dysplázie děložního čípku

Dobrý den, již více než 20let jsem jen s jedním partnerem a nyní mi byla zjištěna...

Tuková boule na kotníku

Dobrý den, už delší dobu mám u kotníku bouli, za poslední rok se viditelně zvětšila....

Natržená předkožka

Dobry den, mam mensi problem s mojou predkozkou. Nikdy som tomu nevenoval pozornost,...

Revmatoidní artritida

Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně bolesti kolene. Již od 7mi let trpím...

Brnění v rukou během kocoviny

Dobrý den, mám problém, že někdy po noci plné alkoholu mě během kocoviny další...

Mám dlouhodobé problémy s kolenem.


Červené pupínky na chodidle

Dobry den, udelali se mi na chodidle červené pupínky nejak to nebolí je to trošku...

Polyp na čípku

Dobrý den, při preventivní prohlídce mně byl objeven nesuspektní stopkatý...

Kde začít... ??

Dobrý den, už asi rok trpím bolestí pánevní kosti vrchní časti (té jak vystupuje...

Tezeo 80mg/12,5mg

Dobrý den, lékař mi změnil léky na tlak z Lodoz 0,25 1x denně na Tezeo 80mg/12,5mg....

Reklama
Zavřít