Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Častější extrasystoly

Srdce a cévy Petr 2.7.2021

Dobrý den,
jezdím 3-5x týdně silniční cyklistiku. Délky 80-220 km (letos zatím vyšší výkonost než loni). Každoročně chodím na lékařské prohlídky (zátěž ECHO, EKG, rozbor krve). Letos byl i HOLTER.
Problém: dle záznamu HOLTER (byl volen dobrovolně primárně zjistit co dělá srdce při zátěži) mám ES, které mi až na občasné vnímání nečiní žádné problémy.
Minulou so cca 1 hodinu po dojezdu se spustily ES ve velmi časté frekvenci (např 3 tepy-pauza, 2-tepy pauza, nebo cítím silnější úder srdce na hrudi, takto je to celý týden v různých intervalech, třeba hodinu nic a pak 20 minut dosti časté ES). ES vnímám občas dosti výrazně vzhledem i k potvrzené blokádě žeber a hrudní páteře, mám i fyzioterapii. Jiné příznaky nejsou. Vyšetřeni krve 04/2021, minerály-OK, TSH-OK, Fe-OK. TK v normálu, klidová TF 48-52. Léky neberu žádné, pouze Magnosolv. Covid jsem neprodělal-nevím o tom.
Vůbec netuším jak mohly ES nastat tak velmi často, co je spustilo, co mi hrozí, je možno jezdit kolo i ve vyokých TF? Obecně do minulé so tak ES do 120 tepů. Nad 120 již pouze naprosto ojedinělé. Od té doby jsem na kole nebyl.
Poz: 15.7 bude další Holter.
Děkuji za odpověď.

Doplňující informace ze dne 6.7.:
Ještě doplním:
- mám takový subjektivní pocit, že výskyt ES se zvýší pokud nějak stlačuji hrudník (předklony, pohyby rukama atd.), ale nemusí to s těma ES vůbec souviset
- při cyklistice do minulé so žádné problémy (od té doby jsem nebyl, pojedu až tuto so), TF reaguje jak má, dýchání bezproblémové, stavy závratě, dušnosti apod. nic takového
Důležité: neberu žádné podpůrné prostředky, neboli žádný dopink!

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Lang


Dobrý den, pane Petře! Děkujeme za Váš dotaz. Extrasystoly mohou mít různou příčinu (minerálová nerovnováha, onemocnění srdce, případně plic atd.), mohou se však vyskytovat i u zdravých jedinců. Nutné je především zhodnocení četnosti a délky trvání extrasystol. Doporučuji Vám vyčkat s větší zátěží do EKG Holter vyšetření a následného zhodnocení stavu kardiologem. Do té doby doporučuji navštívit praktického lékaře a zkontrolovat opět hladiny minerálů, případně i srdečních enzymů. Zvažte také, zda nyní netrpíte zvýšeným stresem, neboť i ten se občas může projevit častějšími extrasystolami a větší citlivostí k jejich vnímání. Na Váš dotaz odpoví i náš specialista z oboru kardiologie, prosím, vyčkejte i jeho odpovědi. Přeji Vám, ať se vše brzy vyřeší!

Odpovídá lékař:

MUDr. Michaela Romanko Ingrischová

Specializace: Kardiologie

Dobrý den. Tak jak to píšete, tak může jít o velmi časté a nakupené extrasystoly. Nelze ale vyloučit i jinou poruchu srdečního rytmu. Bylo by dobré, aby se tyto úseky nahrály. Doporučuji do objektivizace nálezu nedělat větší aktivitu. Zkuste se domluvit s Vaším kardiologem na dřívějším a vícedenním ekg Holteru, pokud by to bylo možné. Jinak můžete i jako samoplátce cestou www.mdt.cz /společnost, která se zabývá online monitorací poruch srdečního rytmu/, zda nemají dřívější, a vícedenní monitor.
Riziko bez objektivizace poruchy rytmu nelze odhadovat. U benigní extrasystolie žádné až náhlá smrt u komorové tachykardie, či např.mozková mrtvice u fibrilace síní. Vzhledem ke změně charakteru obtíží bych, jak jsem již psala výše, počkala s dalším sportem do objektivizace srdečního rytmu, a porady s Vaším kardiologem dle výsledku.

Související dotazy

Extrasystoly
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda mohou extrasystoly...
Extrasystoly
Extrasystoly. Dobrý večer. Po letech se mi vrátily...
Extrasystoly
Dobry den, mam dotaz na extrasystoly. Mam obdobi, kdy...
Extrasystoly
Dobry den chcem sa informovat ohladom preskakovania...
Komorové extrasystoly, jak se jich zbavit
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz, již dva roky...
Arytmie u mladého muže
Dobrý den, před několika měsíci jsem vypil větší...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Částečný invalidní důchod

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, žádala jsem o částečný invalidní důchod, ale...

Částečný invalidní důchod

Dobrý den, trpím od 16 let problémy ze zády(skolioza), nyní jsem půl roku na...

Částečný invalidní důchod

Dobrý den.Před rokem jsem prodělala operaci výhřezu ploténky.Dle svého neurochirurga...

Částečný invalidní důchod - depresivní stavy, diabetes

Dobrý den,již několik let se léčím s depresivními a úzkostnými stavy,diabetem...

Částečný invalidní důchod - Sjorgenův syndrom

Dobrý den, byl mi zamítnut invalidní důchod z důvodu, že má nemoc je v začátku.Mám...

Částečný invalidní důchod po hysteroktomii

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda odstranění dělohy, vaječníků a vejcovodů...

Částečný invalidní důchod po operaci páteře

Dobrý den. Od července jsem na neschopence z důvodu operaci páteře po autonehodě.Momentálně...

Částečný invalidní důchod, bolesti kloubů

Mám po operaci karpálního tunelu před 10 lety na levé ruce.V součastnosti mám...

Částečný potrat

Dobry den ve dvanactem tydnu tydnu jsem prodelala castecny potrat ve stredu...

Částěečné zúžení předkožky

Dobrý den, je mi 18 a mam takový problém že když mám erekci tak nemůžu celou...

Častejší extrasystoly

Dobrý den.Spousty let trpím na extrasystoly.Bohužel,když jsem měla Holtra na...

Častější menstruace

Dobrý den, vážená poradno, jen bych to potřebovala vysvětlit, jak je možné,...

Častější močení

Dobrý večer. mám na vás dotaz ohledně častějšího močení. Je mi 20 let a nikdy...

Častější močení

Častěji močení má léky na uvolnění a mžete mi poradit předem děkuji moč i krev...

Častější močení

Dobrý den. Vážím 117 kg a trpím častým močením. Byla jsem u obvodního lékaře,...

Častější močení

Dobrý den, moje paní doktorka mě chce poslat na vyšetření svalů pánevního dna...

Častější močení

Dobrý den, v poslední době jsem zpozoroval častější chození na záchod (2týdny)....

Častější močení a bodání v pravém podbřišku

Dobrý den. Od včerejšího večera mě bodá v pravém podbřišku a také chodim častěji...

Častější močení v těhotenství

Dobrý den, trpím syndromem hyperaktivního moč.měchýře. Léčila jsem se, ale...

Častější nemocnost a onemocnění štítné žlázy

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jestli špatná funkce štítné žlázy může způsobovat...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Klebsiella pneumoniae v moči + sex?

Dobrý den, od začátku února mám již po čtvrté (z toho třetí recidiva) zánět...

Bolesti nohou


Otevřená pusa v noci

Dobrý den měla bych takovou otázku. Je mi 15 let a když spím, tak mám docela...

Bolest na špičce jazyku

Dobrý den, asi týden mám problém s červenými pupínky na špičce jazyka a s bílým...

Bolest zubu a lymf. uzliny

Dobrý den, asi před třemi tydny jsem prodělala hnisavou angínu, když už mi pak...

Zapáchající pot

Dobrý den,je mi 14 let a strašně moc smrdím...je to hrůza.Nechápu proč,starám...

Červené fleky v podpaží

Dobrý den, moc prosím o konzultaci. Po dovolené na Madagascaru se mi začaly...

Ortéza místo sádry

Dobrý den, před týdnem jsem si způsobil frakturu MTT 2,3,4 a dostal jsem plastovou...

Postinor

Dobrý den, prosím Vás o radu. S manželem jsme měli pohlavní styk, použili kondom...

Postinor

Pokud žena požije Postinor, do kdy Postinor funguje? Čistě teoreticky, kdyby...

Komorové extrasystoly, jak se jich zbavit

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz, již dva roky mám srdeční arytmii – KES...

Postinor

Dobrý den, psala jsem Vám, že jsem měla s přítelem orální sex a vy jste mi doporučil...

Léčba syfilis ambulantně

Chtěla bych se zeptat, jestli je nutná v latentním stádiu (určitě nejspíše déle...

Samovolné pomočování

Dobrý den, je mi 22 let a donedávna jsem neměl žádné potíže. (když pominu noční...

Bolest v krku


Hlen v kuku


Tuhnutí svalů

Dobrý den, již velmi dlouhou dobu mě trápí svalové problémy, se kterými si...

Ranní nevolnost a nechuť k jídlu

Dobrý den. Předem Vám děkuji za odpověď a za Váš čas. Již delší dobu mám problém,...

Průjem po porodu

Dobrý den, chci se zeptat, v lednu jsem rodila a od té doby mám třeba 4-5x týdně...

Biologicka lečba

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, zda-li je biologicka lečba vhodna i pro ekzematiky?...

Reklama