Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Chcel by som sa poradiť ohľadne výsledkov na toxoplazmózy 540,6

Gynekologie Juraj 28.11.2018

Dobrý deň,
Chcel by som sa poradiť ohľadne výsledkov na toxoplazmózy gond 540,6. Týka sa to mojej tehotnej manželky v 17tt. Pán doktor mi povedal že sú tam nejaké pamäťové protilátky vysoké. Mna by zaujimalo nejaké vyjadrenie na tu toxoplazmózu že či to je v poriadku alebo to nejako treba riešiť. Poslal nás na infekčné ale kvôli podozreniu na syfilis. Ale to sa rieši na koznom a tým pádom mna už na infekčné kde mi poradia s toxoplazmozou bez výmenného lístka nezoberú. Resp. kvôli osypkam tam nechcem ťahať manželku. Čo sa týka toho syfilisu tak pred 2 rokmi bola manželka vysetrena a nemala problém. Moje vyšetrenia sú v poriadku a teraz ešte čakáme na ďalšie vyjadrenie z NRC pre syfilis. Manželka je v 17tt. Mohlo by sa jednať aj o falošnú pozitivitu. Ale teda na výsledky sa ešte čaká. Môžete sa mi pripadne vyjadrit aj k tomu syfilisu. Ale hlavne ta toxoplazmóza má zaujíma že či to je ok. Krvné testy boli robené v 13tt. Posielam v prílohe.
Ďakujem. Doplnění informací: přikládám i další výsledky.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, k syfilisu se ji vyjádřila národní referenční laboratoř, nejsou příto,né nespecifické netreponemové protilátky, přítomné jsou specifické treponemové protilátky a to v třídě IgG, co jsou protilátky paměťové. S ohldedem na graviditu se může jednat i o falošně pozitivní výsledek. Co se týká toxoplasmózy, výsledky serologických testů jste nepřiložil. Podle popisu v textu má manželka pozitivní paměťové protilátky, hladina 540,6. Jestliže jsou sérologické testy, v první řadě testy na celkové antitoxoplasmické protilátky a na IgG positivní, svědčí výsledek pro toxoplasmovou infekci pacienta. Samotná výše titrů celkových protilátek či hladina IgG vypovídá o době od infekce Toxoplasma gondii jen omezeně. Anamnestické titry paměťových protilátek (nízký titr celkových protilátek, IgG pozitivní, IgM negativní) znamenají, že se jedná o nesterilní imunitu, případný další kontakt s infekčním agens nevyvolá akutní toxoplasmózu. Riziko pro plod zde nevzniká, pokud je žena imunokompetentní. Další odběry nejsou potřeba.
Při podezření na akutní či postakutní fázi onemocnění (IgG pozitivní, IgM pozitivní) je indikován kontrolní odběr za cca 3 týdny (možno v rozmezí 2-4 týdny) od prvního, abychom mohli sledovat dynamiku tvorby protilátkové odpovědi. Vhodné je doplnění o další sérologické markery (IgA, IgE, avidita IgG dle možností laboratoře).
Manželka podle Vašeho popisu spadá do kategorie pozitivity paměťových protilátek, riziko pro plod nehrozí. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

odb.as. MUDr. Luděk Fiala MBA


Souhlasim s pani kolegyni, jen doplňuji ze výskyt toxoplazmozy je častý protoze promorenost je vysoká ale hlavni nebezpečí spočívá v akutním onemocneni zpočátku gravidity coz obvykle vede k tomu ze tehotenstvi se samovolně potrati nebo zamlkne.
S pozdravem
MUDr Ludek Fiala MBA

Související dotazy

Som závislí na masturbácií, sebauspokojovaní sa
Dobrý deň, som síce Slovák ale pracujem už niekoľko...
Bubliny na penise
Zdravím, chcel by som sa spýtať ohľadne bubliny ma...
Nemôcť sa nadýchnúť
Dobrý deň, dnes som bola s otcom na plavárni, keď zrazu...
Chronicka synovitida
dobry den dakujem za odpoved na moj dotaz ohladne artroskopie...
Stále som v napätí, neviem sa uvolniť.
Pekný deň prajem. Vplyvom dlhodobého stresu v práci...
Dobry den ja by som sa ra...
Dobry den ja by som sa rada informovala ci je vhodne...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Charakter a průběh menstruace se mi mění

Dobrý den bude mi v září 20, a když mám menzes, mám hned vždy krvácení , a nějak...

Charakter entézopatie

Dobrý den, vrcholově sportuji - atletika a už je to cca 2. měsíc, co marně chodím...

Charcot Marie Tooth

Co si mám představit po pojmem NEJNOVĚJŠÍ PROSTŘEDKY? Léčba původní choroby? Četl...

Charcot Marie Tooth

Dobrý den, v roce 2009 mi byla diagnostikována nemoc Charcot Marie Tooth X1....

Charcot Marie Tooth

Ano chápu, že se vyléčit nedá, ale zajímalo by mně, jestli se právě chirurgicky...

Charcot Marie Tooth

Dobrý den. V roce 2009 mi byla diagnostikována nemoc Charcot Marie Tooth. Neexistuje...

Charcot Marie Tooth a protéza

Dobrý den. Mám nemoc Charcot Marie Tooth a dělá mi problémy přepadávání špičky...

Charcot-MArie-Toot a těhotenství

Dobrý den, ve 12 mi zjistily nemoc cmt ( sarlot marie tooth) která je dědičná,...

Charcot-Marie-Tooth a potravinové doplňky na zlepšení svalů

Dobrý den.Mám diagnostikovanou chorobu Charcot-Marie-Tooth a chtěla bych se...

Charge syndrom

Dobrý den, v lednu se nám narodila dcerka s vícečetnými vývoj. vadami nedovyvinuté...

Chcela by som sa informovať ohľadom ct mozgu

Dobrý deň! Chcela by som sa informovať ohľadom ct mozgu. Mám 30 rokov a mám...

Chcela by som sa opytat ci je možnosť ze nemusím ist vyťahovať stehy ?

Dobry den .. pred 10 dňami som bola operovana laparoskopicky ..appendix .. Chcela...

Chceme miminko

Dobrý den rád bych se vás zeptal : Chtěli bych jsme z manželkou ještě dalši...

Chceme podstoupit další KET

Dobrý den, chceme podstoupit další KET, minulý skončil kyretáží v 9. týdnu....

Chci antikoncepci ale máme v rodině poruchu srážlivosti krve

Dobrý den, chtěla jsem si nechat předepsat antikoncepci a bylo mi řečeno,...

Chci dítě

Dobrý den Paní doktorko chtěla bych s vás zeptat na něco co se týče mé nemoci.Jsem...

Chci ditě

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat kdy mám zhruba vysadit antikoncepci když bych...

Chci dolů 5 kg

Dobrý den. Mám takový jeden velký problém a to je moje váha. Hrozně si na ní...

Chci otěhotnět

Zdravím, chtěla jsem se zeptat .chtěla bych s manželem otěhotnět. Ale nejde...nevim...

Chci otehotnet

Dobry vecer, brala jsen utrogestan asi 2mesice a otehotnela jsem. V srpnu jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krev ve stolici po průjmu

Zdravím,asi dva týdny zpátky jsem měl silný prujem a byl jsem zhruba 20x na...

Komplikace po operaci žlučníku

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat. Mamča byla před 10 dny na operaci žlučníku...

Dormicum

Dobrý deň p. Doktor Čupera, môj 5-ročný syn bude absolvovať menší chirurgický...

Bolest ramene

Dobrý den. Asi před dvěma měsíci mě začalo pobolívat rameno, dnes už je to celkem...

Bolest v krku


Streptokill

Dobrý den. Osmiletá dcera si v pátek večer stěžovala na bolest v krku, lékařka...

Primární coxartróza

Dobrý den, prosím vás o vysvětlení co znamená jiná primární Koxartroza?

Zánět žaludku

Dobrý den, opakovaně se mi stává, že cítím nevolnost kolem žaludku, říhám a...

Bulka v prsu

Dobrý den, mám dotaz ohledně bulky v prsu. Dnes večer jsem si nahmatal v pravém...

Svědění klitorisu

Dobry Den. Uz druhy den me trapi silne svedeni klitorisu a okoli. V pochve...

Kožní obtíže


Křeče v pravém podbřišku

Dobrý den, po několika měsících obtíží s křečovitými bolestmi břicha a mnoha...

Zarostlé tělísko

Dobrý den, je možné, aby tělísko zarostlo do děložní sliznice? Chodila jsem...

Streptokok a e.coli

Od září mám problémy gynekologické a urologické problémy, brala jsem také doxybene...

Černé / tmavé puchýřky na zevním genitálu

Dobrý den. Jsem těhotná 37.tt. a při holení ( cca před dvěma měsíci) jsem si...

Manžela dost bolí kloub u palce levé nohy

Dobrý den, ráda bych se zeptala: manžela dost bolí kloub u palce levé nohy....

Musí být zánět hltanu, nebo nosohltanu provázen horečkou a bolestí při polknutí?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli zánět hltanu či nosohltanu musí být...

Velikost penisu

Dobrý den. Je mi 13 let a chci se optat jestli je moje velikost penisu 10,5cm...

Bušení srdce


BRNĚNÍ CELÉHO TĚLA

Dobrý den,už několik dní mě trápí brnění celého těla při usínání.Pokaždé to...