Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Cholelithiasa

Trávení Pavla 9.4.2010

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na problematiku žlučníkových kamínků. Po porodu 1. dítěte mi byl objeven kamínek velikosti 2,5mm( před těhotenstvím byl žlučník bez lithiasy), nyní po porodu druhého dítěte se nález zhoršil. Opíšu Vám zprávu lékaře ze Sono vyšetření: žlučník-normální velikosti a šíře stěny, v lumen patrnný echotenní osah-jeden konkrement do 5mm a několik dalších drobnějších. stále však diskrétní nález, žlučové cesty volné, nerozšířeny, v hilu 3-4mm.
S tímto nálezem jsem došla k paní doktorce na gastroenterologii, kam docházím kvůli funkční žaludeční dyspepsii. jsem po porodu před půlrokem vyhublá a zesláblá, plně kojím, těžko se mi přibírá na váze. Paní doktorka mě chtěla s tímto nálezem odeslat na chirurgii k operaci, což jsem zejména kvůli kojení musela odmítnout. Nařídila mi přísnou žlučníkovou dietu s tím, že takovýto nález je jako časovaná bomba a kdykoliv se kamínek může zaklínit ve žlučových cestách a způsobit komlikace. Nedovedu si představit, jak s přísnou žlučníkovou dietou mohu přibrat, což opravdu potřebuji, zvláště když mě trápí pyróza a žaludeční dyskomfort. Celoživotně se stravuji velmi dietně, prý mi však koliku může způsobit i káva...Jsem z toho všemu ve stresu a váhám, když si chci namazat rohlík máslem, nevím si rady a mám strach se normálněji najíst beze strachu, že dostanu koliku.Po pravdě jsem nečekala takovouto reakci paní doktorky, zvláště když z mého pohledu nález není tak velký...i dle slov doktora na sonografii. Mám knížku o žlučníkové dietě, kde se také píše, že asymptomatické žlučníkové kameny se chirurgicky neřeší a i dieta není nutná. Tak nevím, jaký je Váš názor?Žlučníkové potíže jsem nikdy neměla a nemám ani nyní.Jak často se vyskytuje kolika u pacientů s obdobným nálezem zvláště když se travují dietněji? Co mám dělat ? Dle slov paní doktorky to mohu čekat každým dnem, tato úzkost z toho mi vše ještě zhoršuje. Také jsem se chtěla zeptat, když jsou žlučové cesty 3-4mm široké, může se do nich dostat kamínek velikosti 4,5mm?
Předem Vám děkuji za laskavou odpověď.
S pozdravem Pavla K.

avatar-placeholder
Odpovídá lékař:

Odpovědět na vaše dotazy není snadné. Rozhodně bych doporučovala omezit potraviny, u kterých...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Cholelithiasa
Dobrý den, od 6. měsíce těhotenství mě trápí kolikovité...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Cholangiocelulární carcinom

Prosím Vás o odpověď na můj dotaz, jsem po 2 resekcích jater, první byla v 3/2008...

Cholecistitis s litiázou

co mi podle toho nazvu je??konkrement 4mm a mam termin operace za 2mesice ....

Cholecystektomia a Schindeleho minerály

Dobrý deň, som asi 2 roky po cholecystektómii, ktorá mi bola prevedená v 19tich...

Cholecystektomie

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co přesně znamená detrit ve žlučníku. A může...

CHOLECYSTEKTOMIE

Dobrý den, V blízké době mě čeká laparoskopické odstranění žlučníku.Chtěl bych...

Cholecystolithiasa


Cholecystolithiaza

Dobrý den, prosím o radu, našli mě žlučníkový kámen o velikosti 9 mm, ale mám...

Cholecystolithiáza

Pro paní doktorku kpt. MUDr. Denisa Gottvaldová. Omlouvám se vám, nevím, jak...

Cholecystolitiáza

Dobrý den, chci se zeptat zda je normální mít zlucnik zcela vyplněn drobnými...

Choledocholitiáza

Dobrý den, Už dva týdny ležím v nemocnici bez jídla. Byly mi nalezeny kameny...

Cholelithiasa

Dobrý den, od 6. měsíce těhotenství mě trápí kolikovité záchvaty, zřejmě od...

Cholelithiaza

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně potíží se žlučníkem. Dlohodobě...

Cholestáza v těhotenství

Dobrý den, sem ve 13.týdnu těhotenství a zhruba 2 dny me svedi cele tělo- nejvic...

Cholesteatom

Dobrý den, pane doktore, je mi 30 let a delší dobu jsem pozorovala horší kvalitu...

CHOLESTEATOM

Dobrý den, jsem po operaci cholesteatomu středního ucha a na ucho slyším tak...

Cholesteatom

Dobrý den, mám přítelkyni(18 let), která má roštěp a měla na pravém uchu cholesteatom....

Cholesteatom a související problémy

Dobrý den, Již od malička trpím cholesteatomem, který by v tuto chvíli měl...

Cholesteatom ve spánkové kosti

Dobrý den, mnohokrát děkuji za odpověď. Měla bych ještě jeden dotaz, zda je...

Cholesteatom ve spánkové kosti

Mé dceři ve 12 letech lékaři po mnoha vyšetřeních diagnostikovali cholesteatom...

Cholesterol

Dobrý den, už si nevím rady, brala jsem Rosuvastatin, Simvastatin a teď Rosumop....