Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Cholesterol,lipoproteiny

Vnitřní lékařství Petr . 11.3.2012 redakce uLékaře

Dobrý den. Mám zvýšenou hladinu cholesterolu (7,18))(LDL = 5,38),dostal jsem léky APO-LOVASTATIN.Když jsem si přečetl příbalový leták, jímá mě hrůza z vedlejších účinků.Proto prosím, jestli by mně mohl někdo zodpovědět pár dotazů. 1) podle poznatků se ani ten, kdo má normální cholesterol, se nevyhne ateroskleróze a stejně tak, kdo má zvýšený cholesterol, tak pro něj neznamená riziko aterosklerózy.Nebezpečí vzniku, závisí na velikosti částic lipoproteinů . Proto bych se chtěl zeptat, jakým způsobem se velikost částic lipoprotejnů měří a jaké jsou bezpečné a nebezpečné hodnoty? 2) dále bych se chtěl zeptat, jestli při používání léků na snížení cholesterolu dochází k rozpouštění již usazeného cholesterolu, jestli ne, tak jaké léky tyto usazený cholesterol odstraňují ? 3) lékař zpravidla předepíše léky při zvýšeném cholesterolu, který je součtem HDL,LDL a VLDL .Přitom fyzickým pohybem se HDL zvyšuje. Jak je to pak s výsledným cholesterolem.Snižuje se úměrně LDL v případě,že se HDL zvyšuje? 4)když si nechám ultrazvukem vyšetřit krční tepny na přítomnost aterosklerózy a nebude mně zjištěna, měl bych léky přesto užívat ? 5)existují léky na snížení cholesterolu bez vedlejších účinků nebo alespoň,které jsou nejšetrnější k lidskému zdraví ? Velmi děkuji.P.Janeš

Odpovídá:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, "tuková" problematika je nesmírně široká a prochází neustálým a převratným vývojem. Nelze ji tedy obsáhnout v rámci tohoto fóra. Nicméně v úvaze o nasazení hypolipidemik hraje též významnou úlohu vaše osobní a rodinná anamnéza, kterou zná pouze váš ošetřující lékař, který vám léky nasadil. Velikost částic se nijak neměří, hodnotí se pouze laboratorní hodnoty a jejich souvztažnosti lipidového spektra. Statiny snižují cholesterol v krvi tím, že blokují jeho nitrobuněčnou syntézu. Důsledkem snížené syntézy cholesterolu v buňce je zvýšená exprese LDL-receptorů s následným zvýšením vychytávání LDL z plazmy. Ateromové pláty s již usazeným cholesterolem se díky léčbě stabilizují. Negativní nález na USG karotid není důvod k vysazení léčby pacientem. Jak už jsem uvedla, určitá provázanost mezi jednotlivými hodnotami lipidového spektra existuje, ale není zcela absolutní, přesto je zdravý životní styl nejvýznamnějším faktorem při snižování zvýšené hodnoty tuků. Ke snižování cholesterolu přispívá např. Omega 3, která nemá nežádoucí účinky statinů.

Související dotazy

Léky na cholesterol a glykémie
Beru prášky na cholesterol. Když je na týden vysadím...
Grep a léky na cholesterol
Mohu k lékům na cholesterol jist grupy? Děkuji
Zvýšený cholesterol
Léčím se mimo jiné se srdeční arytmií, kard. mi odebral léky...
Vysoký cholesterol
Dobrý den, mám vysoký cholesterol (zlý), teď mám držet...
Zvýšený cholesterol
Dobrý den, mám mírně zvýšený LDL a TAG v krvi,avšak...
Vyšší cholesterol
Dobry den, je mi 35 let a byla mi naměřena hodnota...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Cholesterol a statiny

dobrý den, na neurologii mi bylo doporučeno n neužívat léky obsahující statiny...

Cholesterol a triglyceridy

Dobrý den, je mi 38 let a mám zjištěný vyšší cholesterol 5,6 a triglyceridy...

Cholesterol a trombocyty

Dobrý den,v krevních testech mi vyšel cholesterol 9 a nižší hladina trombocitů....

Cholesterol celkový 11,89

Dobrý den pane doktore, momentálně žiji v zahraničí, před týdnem jsem přicestoval...

Cholesterol HDL a tuky

Dobrý den, už delší dobu cca rok a půl mě trápí stále zvýšená teplota 37,2...

Cholesterol u dětí

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak moc je dědičný cholesterol, mohu-li to...

Cholesterol, jablečný ocet

Dobrý večer, jsem léčena na osteoporózu přípravkem Bonviva. Mám vysoký cholesterol...

Cholesterol, LDL, TSH

Dobrý den. Byly mi zjištěny hodnoty cholesterol 6.2, LDL cholesterol vyp. 3,99,...

Cholesterol, nitrooční tlak

1/ aký je rozdiel medzi liekmi Atorvastatin Polpharma 20 mg a Atorvastatin...

Cholesterol, štítná žláza

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat na cholesterol, brala jsem Sortis...

Cholesterol.

Dobrý den mám takovou otázku. Před dvěma týdny jsem byl na odběru krve a všechno...

Cholesterolová dieta

Dobrý den, zjistili mi vysoký cholesterol (nejspíše ho mám dědičný) nikdy mě...

Chomáčky pod žaludem

Dobrý den, chci se zeptat, co může být za vznikem těchto chomáčků pod žaludem,...

Chondoprotektiva

Dobrý den, zajímá mne, zda když se užívají chondroprotektiva 3 tablety denně...

Chondrální fraktura na patele

Dobrý den pane doktore, děkuji za odpověď na včerejší dotaz. Ale ještě jsem...

Chondrální fraktura patelly

Dobry den 5.12.jsem podstoupila ASK praveho kolene kde mi byla zjištěna CHONDRALNI...

Chondralni fraktura patelly v cele jeji delce az ke kosti (hluboka ragada) a totalni ruptura LCA po padu

Dobry den doplňuji informace k memu problemu.Pri artroskopii mi byla zjistena...

CHONDROITIN AKTIV tbl 60

Dobrý den,uzivam tenhle doplnek stravy pravidelne 1 tabletu denne 1. myslite...

Chondrom

Dobrá den, před půl rokem jsem měl zlomené zápěst a tak jsem byl na chirurgii...

Chondromalácie

Děkuji za předešlou odpověď. Chtěl jsem se ještě zeptat jak dlouho trvá rekonvalescence...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti nohou


Částečný důchod a práce

Dobrý den,chtěla bych vědět zda mám nárok na přiznání částečného inv. důchodu....

Změna vzhledu spermatu

Dobry den,mam dotaz.Pri ejakulaci se mi ve spermatu objevuje tato rosolovita...

Léky proti stresu

Dobrý den Existují nějaké volně dostupné léky na stres ve škole u testu. Abych...

Bílé,a červené pupínky na kůži

Dobrý den,začala jsem na sobě objevovat pupínky,jsou bílé,jdou jen ztěžka vidět,ale...

Těhotenství při HA

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné otěhotnět při užívání HA. Menstruace...

Zbarvená stolice po jídle

Včera jsem měla zmrzlinu s černým barvivem a dnes jsem se měla cerne

Bolesti pohybového aparátu

Vážená paní doktorko, vážený pane doktore. V únoru 2014 mi byl vyměněn pravý...

Vylezlý konečník

Dobrý den, prosím Vás, mám strach, když jdu na záchod a tlačím tak mi vylézá...

Bolesti v kříži a necitlivost nohou

Dobrý den, mám dotaz je mi 39, 2x týdně cvičím posílování s kardiem tzv. kruhový...

Neustálý pocit potřeby močení

Dobrý den, mám velice nepříjemný problém, už 4. den mě doprovází neustálý...

Zánět střeva

Dobrý den, Mám delší dobou problém se střevy, mam nutkání jít denně i 6x...

Možnost těhotenství po přerušovaném pohl. styku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat s přítelem jsme měli před 2 týdny přerušovaný...

Zarudnutí penisu

Dobrý den,mám problem ohledne zarudnuteho zaludu i predkozky.Tento stav trva...

Částečný invalidní důchod

Dobrý den, trpím od 16 let problémy ze zády(skolioza), nyní jsem půl roku na...

Bolest nohy

Dobry den. Nedokazu upresnit jestli me boli achilovka nebo jen pata. Na omak...

Otoky prstů

Již pár týdnů mám potíže s pálením a otoky prstů na ruce a dlaní. Objevují se...

Vyrážka na penise

Dobry den. Mam problem s penisem. jiz nekolikrat se mi udelali takove pupinky...

Hirsuites papillaris genitalis

Dobrý den je mi dvanáct let a už poslední měsíc pozoruji že mi pod žaludem vyrostli...

Bolest nad žaludkem

Dobrý den, je mi 15 let. Chtěl jsem se zeptat, jestli je možné, aby mně začalo...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×