Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Chorioamniititida grade 4 stupně představuje pro plod v těhotenství vážnou hrozbu?

Gynekologie jana 31.5.2018

Dobrý den, chtěla bych se poradit zda chorioamniititida grade 4 stupně představuje pro plod v těhotenství vážnou hrozbu? Kolik je celkem stupňů závažnosti? Byla kompletně zasažená placenta i plodové obaly. Byla to vážná hrozba pro dítě, mohlo zemřít? Jak se postupuje v případě zjištění? - Je v ohrožení i celá děloha matky pokud jsou v tak vážném stavu pl. obaly?

Kontakt vám dávám pouze pro řešení tohoto požadavku. Prosím jinak nevolat, děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, o problematice chorioamnionitidy mám jako praktický lékař jenom obecné znalosti. Příčinou je vzestup infekce z pochvy a děložního hrdla, který je pak příčinou zánět plodových obalů (amnia a choria), infekční agens je přítomno v plodové vodě, vyvolavatelem je běžná flora urogenitálního traktu: Streptoccocus agalactiae (je nejvirulentnějším agens), Escherichia coli, anaerobi: rody Fusobacterium, Bacteroides, Peptostreptococcus.
Zánět plodových obalů zeslabuje jejich odolnost a často vede k předčasné ruptuře blan, předčasnému odtoku plodové vody a předčasnému porodu
Patří mezi nejdůležitější příčiny spontánního potratu v II. trimestru a předčasného porodu před 30. týdnem gravidity, matka je obvykle bez příznaků, někdy jsou přidruženy teploty, citlivost dělohy.
Váš dotaz nyní přepošlu k zodpovězení specialistovi, gynekologovi, který Vám poskytne přesnější a rozsáhlejší odpovědi na Vaše dotazy. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

odb.as. MUDr. Luděk Fiala MBA


Dobry den, jsem poněkud zmaten, aby se mohlo hovořit o nejakem stupni probehleho zánětu jakékoliv tkané ci jinych změnách - tak to muze obvykle hodnotit jen histolog/patolog z materialu ktery mu byl předán po operaci/pitvě apod.
Pokud tomu ale rozumim tak jste gravidni takze asi k odberu tkané nedošlo nebo jste jiz po porodu? To by se pak plodové obaly mohly nechat vysetrit- ale spis jde o to zda chcete vyhodnotit nalez ( napr z duvodu stížnosti na nemocnici) nebo chránit sebe a plod pri této probíhající infekci.
Pokud jste gravidni tak je to jen diagnoza vyplývající z klinického nalezu- muze postihnout vnější a vnitrni obal nekdy i plod nekdy take vnitrni orgány rodiči. V pripade komplikace a spatne citlivosti na antibiotika byva řešením take ukoncen8 gravidity císařským řezem- jde ale o to v jake jste tydnu gravidity- tato data chybi
Lecba je ale obvykle bezproblémová- antibiotiky nejcasteji sirokospektralnimi pokud neznáme presne infekčního činitele ktery to způsobil- obvykle jde stejne o smíšenou infekci. Prognóza byva velmi dobra v pripade ze jsou infekční agens citlivé na zvolena antibiotika.
Pro detailnější vyjadreni mi ale chybi konkrétní informace o Vas o gravidite jak jiz jsem rekl
S pozdravem
MUDr. Ludek Fiala,MBA

Související dotazy

Lipom plodu
Dobrý den, ve 30 týdnu těhotenství nám bylo sděleno,...
Velikost plodu v prvním trimestru
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně velikosti plodu...
Prosáknutí plodu
Dobrý den, dokázali byste mi poradit, co znamena prosaknuti...
Genitální opar v těhotenství
Dobrý den, jsem v 17. týdnu těhotenství a na genitálu...
Velikost plodu v 7 tt
Dobrý den, podle poslední menstruace jsem v 7+5 tt....
Stáří plodu
Dobrý den.Da se usoudit z ultrazvuku fetalni vek plodu-zarodku...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

CHOPN - rozedma plic

Dobrý den, mám prosbu : Manžel / 62 let / má asi 3 roky rozedmu plic dosud...

Chopn 4

Psal jsem již 3.3.2013 , staráme se už 2 rokem o babičku s chopn 4 ( silná kuřačka...

CHOPN a expektorace bílého spúta

Dobry den mam nemoc chpn a vikaslavam bile hleny muzete mi poradit

CHOPN a kyslíkový koncentrátor

Dobrý den, maminka má CHOPN 3.stupně a chtěla by si koupit kyslíkový koncentrátor....

CHOPN a ZTP

Dobrý den mám plný invalidní důchod asi kvůli více nemocem najednou,do toho...

CHOPN II-III. st/B,pneumonii v dol.plic.laloku

Dobrý den. Můj manžel (77 let) má zjištěnou diagnozu: CHOPN II-III. st/B,pneumonii...

CHOPN, pálení nohou

Dobrý den, léčím se cca 10let na CHOPN, užívám kortikoidy , Formoterol, Miflonid,...

CHOPN, rozedma plic a vyhlídkový let

dobrý den mám dotaz, známá dostala dárek vyhlídkový let letadlem na 20 minut...

Chorá pečeň?

Dobrý deň, píšem Vám kvôli našej mamke, ktorá prekonala ako 15 ročná Hepatitídu...

Choresterol

Dobrý den, zajímalo by mě, zda moje hodnoty cholesterolu jsou hodně přes normál...

Chornická lymfocitární tyreoiditida

Dobrý den, prosím o podrobnější zhodnocení mého zdravotního stavu (a spíše laicky)...

Chornický průjem

Dobrý den, rád bych požádal o Vaší pomoc. Jde o problém, který trvá už přes...

Chornický zánět děložního čípku

Dobrý den, dne 26.9.2014 jsem byla na konizaci čípku. Brali mi opravdu jen kousek...

Chornova choroba a darování plazmy.

Dobry den mam lehkou CHronovou Chorobu vysledky jako bych ji neměl a tabletky...

Choroba

Dobry den. Moja 1,5 rocna dcera zacala pred par dnami pokasliavat a mat nadchu,...

Choroba

Dobry den. Moja 1,5 rocna dcera zacala pred par dnami pokasliavat a mat nadchu,...

Choroba

Dobry den. Moja mama uz mesiac kasle. Uz vybrala 3 sirupi a stale sem tam kasle....

Choroba ?

Dobrý den, zhruba před týdnem se mi objevily tyto pupínky na penisu které následovaly...

Choroba jícnu

Dobrý den mám gerd refl.esofagitídu 2 st. užívám helicid 20 2x denně tabletek...

Choroba jícnu

dobrý den mám esofagitídu 2 st při GERD Diagnostikovali mi jí zhruba před 3...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Náhlý odpor přítelkyně k análnímu sexu

Dobrý den, Je mi 23 a s přítelkyní jsme již 2 a půl roku. Jednou z věcí kterou...

Opožděná menstruace

Dobrý den,prosím o radu.V nedeli 18.12 jsem mela dostat menstruaci,ktera se...

Vykloubené rameno

Dobrý den, nedávno se mi vykloubilo rameno a i když mi ho doktor dal zpět, stále...

Bolest varlat, pálení při močení, zarudlá špička penisu

Dobrý den, na začátku listopadu jsem měl nechráněný pohlavní styk, den nebo...

Pálení a bolení klitorisu

Dobrý den, chtěla sem se zeptat, mam zanět močových cest, úspěšně se to léčí,...

Hlen ve stolici

Dobrý den, má dcera 13 let měla cca na den průjem s hlenem bez krve(3.7.), ale...

Pálení žáhy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na dotaz ohledně léku Helicid (omeprazol)....

Nateklá předkožka

Dobrý den pane doktore, nedávno jsem začal nosit přetaženou předkožku až za...

Pálení v koleni

Dobrý den, již dva týdny mě trápí koleno. Při ohnutí od 90° a více se objeví...

Černý nehet

Dobrý den,od mládí mi byla diagnostikována lupénka, která se u mě projevuje...

SI blok

Dobrý den, mám opakované bloky levého SI skloubení. Chtěla bych se zeptat,...

Nález na ledvinách

Dobrý den, chtěla bych se zeptat?mému dědovi našli lékaři nález na obou ledvinách,...

Nateklá a podrážděná předkožka

Dobrý den, před dvěma dny po pohlavním styku mi přišlo, že je předkožka popraskaná...

Plastika předníko křížového vazu

Dobrý den, jsem 4 roky po plastice předního krizoveho vázu a minuly týden v...

Pupínek na stydkém pysku


Haemophilus parainfluenzae

Dobry den. Pri vytere z hrdla mi vo vysledkoch vysla tato bakterie ( aj ine...

Může to být RS?

Dobrý den, již delší dobu mi mravenčí (nebo občas pocit pálení) v pravé ruce...

Jak rychle mají antibiotika působit?


Časté močení a bolesti na konci močení

Dobrý den, asi 4 dny už má problémy s močením. Velmi často musím chodit na záchod,...

Žloutenka C a orální sex

Dobrý den, před několika lety mě orálně uspokojila promiskuitní dívka bez kondomu,...