Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Genitální opar v těhotenství

Gynekologie Jana 29.3.2017

Dobrý den,
jsem v 17. týdnu těhotenství a na genitálu se mi objevil herpes – jedná se o recidivu, primoinfekci jsem prodělala na začátku těhotenství (cca ve 3. týdnu), užívala jsem asi týden aciklovir. Nyní mi moje gynekoložka doporučila brát opět aciklovir (zatím jen několik tablet s tím, že se uvidí, „co to udělá“).
Mám několik dotazů: 1) mohl být ohrožen plod při priomoinfekci? (Předpokládám že ne, dle hesla „všechno nebo nic“.) 2) jaké riziko představuje pro plod současná infekce? jaké je riziko vrozených vad, případně jakých? 3) co mohu udělat pro snížení rizika další recidivy během těhotenství? 4) jaké je riziko, že budu muset rodit císařským řezem?
Předem mockrát děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, onemocnění genitálním oparem a jeho léčbu nelze podceňovat. Proto na Vaše dotazy bude nyní odpovídat specialista.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová - praktická lékařka

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček


Vážená pani
Všechny infekce patřící do rodiny herpetických virů představují v těhotenství riziko. Ne jinak je tomu i u herpes genitalis. V prvních dvaceti týdnech těhotenství se může plod nakazit skrze placentu. Často pak dochází k potratům, virus však může způsobit i vrozené vady dítěte.
Rekurentní HSV v těhotenství.
Pokud jsou přítomny herpetické léze za porodu, riziko neonatální infekce je od 2–5 %. Ženy
s rekurentní infekcí, u kterých nejsou za porodu přítomny herpetické léze, mají jednoprocentní
riziko bezpříznakového vylučování viru a riziko neonatální infekce se odhaduje na 0,02–0,05 %.
U žen s rekurentním výsevem před 36. týdnem gravidity je doporučovaná terapie pouze při
závažném průběhu onemocnění.
Publikovaná data randomizovaných studií prokazují, že použití supresivní antivirové léčby po
36. týdnu gestace snižuje riziko vylučování viru, snižuje výskyt rekurencí a nutnosti vést porod
císařským řezem.
Příjemný den

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Těhotenství a genitální opar
Dobry den, pritelkyne pred tremi tydny prodelala genitalni...
Genitální opar- co to je, příznaky
Dobrý den, prosím, co je to genitální opar. Prosím,...
Genitální opar
Dobrý den, má přítelkyně trpí na genitalní opar. Chodíme...
Genitální opar
Dobrý den, je mi 18 let a dnes jsem zjistila, že mám...
Genitální opar
Dobry den. Pred týdnem jsem se vyléčil z genitálního...
Genitální opar
Dobrý den, včera jsem se dozvěděl, že člověk se kterým...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Genitální opar a očkování proti rakovině děl.čípku

Dobrý den. Trpím opakovaným oparem, v poslední době velmi častým, na gynekologii...

Genitální opar a orální sex

Dobrý den, pane doktore chtěla bych se vás zeptat, zda když mám genitální opar,...

Genitalni opar a sexualni zivot

Dobry den, Objevil se u mne genitalni opar(mam 2 roky staleho partnera,kteremu...

Genitální opar AKUTNÍ

Pane doktore dobrý den. Moc bych vám byla vděčná za nějakou radu. Mám genitální...

Genitalni opar nebo zánět močového měchýře?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, od minulého týdne mě bolí celý spodek, nejspíše...

Genitalni opar pri menstruaci

Udelal se mi genitalni opar. Mam ho cca treti den,je hodne bolestivy. Do toho...

Genitální opar přenos

Dobrý den, předevčírem se mi již po druhé udělal genitální opar. Přítel trpí...

Genitální opar při otěhotnění

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu. V lednu jsme se snažili o miminko....

Genitální opar v obličeji?

Dobrý den. Bylo mi řečeno, že jsem na partnerku mohl přenést z genitálií genitální...

Genitální opar v prvních týdnech těhotenství

Dobrý den, před pár dny jsem byla na gynekologii s mým problémem. Bylo mi řečeno,...

Genitální opar v těhotenství

dobrý den, jsem na počátku 11 týdne těhotenství. Trpím cca 7x do roku genitálními...

Genitální opar v těhotenství

Dobrý den, chtěla znát názor někoho dalšího kdo se v těchto problémech pohybuje...

Genitální opar v těhotenství - léčba, porod, rizika?

Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala, jak léčit vaginální opar v době...

Genitální opar- co to je, příznaky

Dobrý den, prosím, co je to genitální opar. Prosím, jaké jsou jeho příznaky,...

Genitální opar?

Dobrý den.. Asi tak dva měsíce zpět se mi na žaludu penisu na spodním okraji...

Genitální opar?

Dobry den, jsem 3. tyden po porodu a vcera kdyz jsem si kontrolovala jak se...

Genitální opar?

Dobry den uz 2 den mam u trisel bolaky hnisave a uz mi to leze na celou vaginu...

Genitální opar+bakteriální vaginóza

Dobrý den, pane doktore. Píši, jelikož už jsem zoufalá. Můj lékař mě poslal...

Genitální opary

Dobrý den,přítelkyně trpí na genitální opary a ráda by věděla,zda se může od...

Genitální opary

Dobrý den, měla jsem už 2x genitální opary a tentokrát je mám už potřetí....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Folikulitida


Tmavě hnědá až černá stolice

Dobrý den, chci se zeptat, dneska jsem měla tmavě hnědou - černou stolici,...

Arytmie

Dobry den, uz asi mesic me trapi extrasystoly ktere u me vyvolavaji panicke...

Bolest bradavek

Dobrý den, už druhý den mě bolí bradavky při doteku. Beru HA Foxinette už 3...

Zácpa po operaci břišní

Dobrý den, Jsem 4. Den po odstranění apendixu. Byl mi odstraněn klasickým...

Zápal plic - doplňková léčba a rekonvalescence

Dobrý den paní doktorko, mám zápal plic (bakteriální) s nálezem v levém středním...

Bušení srdce

Dobrý den, poslední dobou na sobě sleduji menší změny ohledně srdce a dýchání....

Dg m544 - bolest bederní páteře při sezení vystřelující do nohou

Dobrý den pane doktore. Od dubna r.2015 řeším moje stupňující se bolesti bederní...

Bubnování pod žebrem

Dobrý den, vcera v noci mi začalo jakoby "bubnovat" pod levým žebrem. A byl...

Pištěl v důsledku přirostlého tenkého střeva ke steně břišní.

Dobrý den, prosím o radu. Jsem po operaci tlustého střeva se stomickým vývodem....

Bolest pod klíční kostí

dobrý den čas od času mívám takovou tupou bolest jakoby mezi krkem a levým ramenem,...

Boulička na stydkém pysku


Bolest zubu

Dobrý den Mám 4ku vpravo nahoře po resekci již 3roky. Neměl jsem s ní doposud...

Vhodné lázně?

Dobrý den, již pátý měsíc se léčím s tříštivou zlomeninou bérce a čeká mě třetí...

Operace kolene

Dobrý den asi mě nemine operace výměna umělého kloubu můj stav je takový že...

Chlamydie pneumoniae

V apríli toho roku mi zistili chmlamydie pneumoniae. Doktorka mi naordinovala...

Zánět na zubu, nutnost trhání

Dobrý den, před rokem mi lékařka léčila zánět na zubu horní šestce vlevo s...

Ubývání dásní kolem zůbů


Jak dlouho zůstává v krvi marihuana vylouhovaná v alkoholu

Dobrý den, nedávno se mi stal takový problém, na jedny oslavě jsem vypil malého...

Černá stlolice

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jesli je normální,že mám už druhý den černou...

Zavřít reklamu