Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Chronická angína a zlatý stafylokok

Uši, nos, krk Jakub 18.10.2018

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně mého současného stavu. V 6 letech mi byla po úrazu odstraněna levá krční mandle a ta druhá, jak pracuje sama, je evidentně náchylnější na anginy. Poslední 2 roky obzvlášť se mi tonsilitidy hodně opakovaly. Minulý rok cca v říjnu / listopadu to začalo - hodně hnisavá angina - jako první jsem užíval ATB Amoksiklav - bez úspěchu po 3 dnech se to vrátilo. Poté Ospen, opět bez úspěchu a zase se to vrátilo. Nakonec Dalacin a ten to konečně zlikvidoval a měl jsem na rok klid. Tento rok je to ale trochu jinak. V srpnu mě začlo bolet v krku a na ORL už mi rovnou dali Dalacin - nejspíš zabral, ale po 2 měsících teď v říjnu se bolest opět vrátila, ale přišlo mi že to nebyla angina. Na mandli se mi dělaly drobné bílé povlaky, krční uzliny jsem neměl zvětšené a teplotu jsem rovněž neměl. Praktik i ORL lékařka mě nicméně poslali rovnou do nemocnice na píchaný penicilin (zprávy přikládám v příloze) s tím, že normální ATB už mi nezabírají. Před první injekcí mi v nemocnici udělali výtěr z krku, jehož výsledky byly k dispozici až ke konci léčby prokain penicilinem. Nález: staphylococcus aureus. Na internetu jsem všude četl, že na tuto bakterii skoro žádná ATB nezabírají tak nechápu, proč mi vlastně píchali ten penicilin. Sama doktorka mi tam říkala, že ten výtěr vyloučil streptokoka (který je nejspíš hlavní příčinou angin) a že s tímhle stafylokokem co tam mám se "nic nedělá". Ještě mi dali na ukončení injekci Lentocilinu, což je asi něco jako pendepon. Mandle už je bez povlaku ale pociťuji občasně jakoby "knedlík v krku". Taky jsem si vyhledal že ten stafylokok se strašně špatně léčí a že je to dost odolná a nebezpečná potvora, tak je mi z toho docela na nic. Nemůže to mít nějaké vážnější následky, když se s tím nebude nic dělat?? Případně jak bych se ho mohl zbavit. Díky za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý večer,
Stafylokok, který se Vám objevil ve výtěru z krku se vyskytuje jako běžná součást flóry na kůži nebo sliznicích. Takže pouze nosičství se skutečně neléčí. Lidský organismus je navíc proti této bakterii značně odolný. Nejčastěji způsobují poúrazové a pooperační infekce.
V případě, že máte stále pocit knedlíku v krku, můžete k desinfekci použít odvar z šalvěje nebo rovnou přípravek Florsalmin. Hojení při infekcích je možné podpořit užíváním přípravku Wobenzym a dále při jakékoliv léčbě antibiotiky by se měla užívat probiotika. Tím také podpoříte přirozenou mikroflóru.
A nakonec v případě recidivujících infekcí a neúčinné léčbě antibiotiky lze využít autovakcínu. Tu zhotovují odběrové laboratoře.
S pozdravem

MUDr. Karolína Dostálová
Odpovídá lékař:

MUDr. Karolína Dostálová

Specializace: Ušní, nosní, krční Pracoviště: ORL ambulance PP Hospitals, Nemocnice Brandýs nad Labem

Dobrý den, opravdu stafylokok je schopný se ve sliznici zapouzdřit a vykouknout po léčbě. Mám dobré zkušenosti s léčbou lokálními antibiotiky, kterou ponechávám 3 týdny - pacienti prokapávají nos, protože zdrojem bývá nosohltan a tím řeší i problém v krku.
S pozdravem KD

Související dotazy

Zlatý stafylokok v pochvě
Dobrý den pane doktore, Mám na Vás prosbu.Je možné,...
Zlatý stafylokok
Dobrý večer, tchyni byl nalezen zlatý stafylokok v...
Zlatý stafylokok
Dobrý den, mám dotaz ohledně zlatého stafylokoka. Mám...
Fleky na pažích a stehnech
Po operaci hlezna jsem měl zlatého stafylokoka vyléčeného...
Zlatý stafylokok
Dobrý den, byl mi zjištěn zlatý stafylokok v krku....
Angina
Dobrý den, opakovaně mi zlatý stafylokok napadá mandle,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Chron.synovialitis coxea 1sin

Dobry den.Má diagnoza zni:chron.synovialitis coxea 1sin,os ad acetabuli L.sin...

Chrondróza disku L5/S1 s dorzální mediální protruzí

Dobrý den, věnuji se naturální kulturistice a už půl roku mám tento problém....

Chronicá sinusitida

Dobrý den, dnes jsem byl na ORL s dlouhodobým problémem..mám zastření obou max.dutin...

Chronická (autoimunitní) tyreoiditida

dobrý den, je to už několik let co mi byla po porodu zjištěna snížená funkce...

Chronická anální fissura u dítěte

Mému 4,5 letému synovi byla diagnostikována proktologem chronická anální fissura...

Chronická anální fisura

Dobrý den. Absolvoval jsem pro bolesti v oblasti konečníku kolonoskopii (nebyla...

Chronicka angina

Dobry den MUDr. Zakova, mam anginu, ktora mi trva uz vyse dva a pol tyzdna....

Chronická angína

Dobrý den, před půl rokem mě trápil pocit tlaku v krku, lékař mi diagnostikoval...

Chronická angína

Dobrý den, už od října trpím opakovanými nemocemi (8x za 6 měsíců-pokaždé nasazeny...

Chronická angína a kojení

Dobrý den. Kojím pětiměsíčního syna, je to docela žroutík. Manžel je alergik....

Chronicka angina, bolesti chrbtice a zavraty

Dobry den.trapia ma chron.hnisave capy v pravom lozku.tonzilektomiu som mala...

Chronická apendicitida

Dobrý den, mám se podrobit operaci kvůli chronické apendicitidě, která mě pořád...

Chronická asymptomatická kapavka

Zdravím, V případě, že je podezření na ASYMPTOMATICKOU a CHRONICKOU kapavku...

Chronická atrofická gastritida

Prosím o odpověd,mám chronickou atrofickou gastritidu,už dlouho,zjistili mi...

Chronická atrofická gastritida

Dobrý den, léčím se na chronickou atrofickou gastritidu a nevím,zda mužu pít...

Chronická autoimunii tyroiditida s léčenou hypotyreozou

Mám dotaz léčím se již asi13 let na tuto diagnozu naposledy sono a krevní testy...

Chronická autoimunitní thyreoditida

Dobrý den, mám diagnostikovánu výše uvedenou nemoc a zajímalo by mě, zda bych...

Chronická autoimunitní thyroiditis

Dobrý den, Lékaři mi zjistili, že mám chronickou tyroiditidu Hashimotova...

Chronická autoimunní thyreoiditis, potíže, dávkování Letroxu

Dobrý den, jsem řadu let léčena Letroxem s dávkováním 6x týdně 100ug, poslední...

Chronická bakteriální infekce moč. cest a prostaty

Dobrý den. Chtěl bych se poradit a pomoci. už přes půl roku se trápím s chronickou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest břicha


Fleky na penisu

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Před 3 měsíci jsem se léčil na...

Pichlava bolest v ruce

Dobry den obracim se na Vas z duvodu pichlave bolesti v me prave dlani a zapesti...

Antikoncepce

Dobrý den. Chtěla bych se Vás zeptat na vhodnou antikoncepci. Je mi 19 let...

Bolest hlavy

Dobrý den, poslední asi dva týdny mě trápí bolest v okolí spánku ( je to spíše...

Otok obličeje

jsem 8 dní po chirurgické extrakci 8.zubu dnes ráno jsem se vzbudila s otokem...

Těhotenství - kdy nejdříve se zjistí z moči


Antidepresiva

Dobrý den, jsem ve druhém ročníku, a zapsala jsem si do rozvrhu i předměty z...

Malý penis

Chci se zeptat zda špatné prokrvení těla jako rukou a nohou muže způsobit menší...

Nález v prsu

dobrý den chci se zeptat mám dvě bulky v levém podpaží větší a na pohmat bolestivé...

Odřený penis

Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat co mohu používat za mast na odřený penis...

Erythema nodosum

Dobrý den. Velmi dlouhou dobu (roky) mám na holeni 2 červené fleky (viz foto),...

Magnetická rezonance

dobrý den mám takovíto dotaz..Byla jsem na vyšetření magnetickou rezonancí +...

Náhlý otok očí

Dobrý den, přes noc se mi objevil otok očí, u jednoho oka o mnoho větší než...

Tlak u kořene nosu

Dobrý den, před měsícem a půl jsem prodělala chřipku s následnou silnou, dlouhotrvající...

Zánět ucha

Mám zalehlé pravé ucho už týden. Doktoři mi řekli že to mám z rýmy, což je pravda,...

Omeprazol


Čím nejlépe nahradit lexaurin?

Dobrý den, od loňského června mám velké bolesti hlavy, zad a na hrudníku, vč....

Zpěněná moč

Dobrý den, už asi 5 dní mám v moči vždy trochu bílé pěny a moč je taková světle...

Bolest nártu


Reklama
Zavřít