Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Chronická (autoimunitní) tyreoiditida

Endokrinologie andrea 10.9.2018

dobrý den, je to už několik let co mi byla po porodu zjištěna snížená funkce štítné žlázy... problémy jsem nikdy žádné nepociťovala... TSH mívám bez užívání euthyroxu kolem 5 až 7, FT 3 a 4 vždy v pořádku a ANTI TPO 80 ( norma 0až30)... mohu se zeptat kde může být příčina proč si tělo stále vytváří protilátky proti žláze ? a jakto že FT 3 A 4 je v normě? kde může být problém a jak mohu podpořit tělo aby si ty protilátky nevytvářelo ? nebo je to nezvratný problém a tělo už bude takto zmatené pořád ? děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Vamed-Mediterra

Dobrý den,
bohužel není známo, proč se u některých pacientů začnou vytvářet protilátky proti štítné žláze a u jiných ne. Někdy mají tito pacienti i další autoimunní onemocnění.
Hormony štítné žlázy mohou být dlouhodobě v normě, není tedy potřeba substituce, pacienti se jen sledují. Zánět je ale chronický, jedná se tedy o trvalé onemocnění.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Zuzana Foglarová

Specializace: Diabetologie a Endokrinologie Pracoviště: Endokrinologický ústav, Praha

Dobrý den Andreo. Jak říká kolegyně, proč se vytváří protilátky nevíme (myslíme na součinnost genetiky, chemické životní prostředí, vliv Černobylu). Tvorbu protilátek neumíme zastavit. Tyto protilátky můžou a nemusí štítnou žlázu ovlivňovat. Nevím jak vypadá vaše štítná žláza na sonografii. TSH je hormon z mozku - hypofýzy a bývá takové první varování (asi hlavně pro nás doktory) že se může/ale nemusí, něco dít se štítnou žlázou. Při takovýchto hodnotách nemusíte mít žádné obtíže. Je potřeba to pravidelně laboratorně sledovat, ve chvíli kdy TSH přesáhne 10 je již nezbytně nutné zahájit substituci - náhradu hormonů (jedna tabletka hormonů denně). Nicméně bych vzhledem k vašemu věku ( a možnému dalšímu těhotenství) velmi zvažovala náhradu hormonů už nyní, protože i s touto nepatrně vychýlenou hodnotou, jsou rizika potratů, a ovlivnění vývoje plodu. U těhotných (a těch co chtějí těhotnět) je nejlépe TSH pod 2,5. S pozdravem Dr.Foglarová

Související dotazy

Autoimunitní thyreoiditida v těhotenství a jód
Dobrý den pane doktore,mám autoimunitní tyreoditis,poslední...
Autoimunitní tyreoiditida, změny na ultrazvuku a nutnost operace
Dobrý den, lékař mi doporučil odstranit štítnou žlázu,...
Autoimunitní thyreoitida, hypofunkce štítné žlázy, zvětšený lalok štítné žlázy
Dobrý den, chtěla bych znát Váš názor na můj problém:...
Imunopreparát
Dobrý den, mám celiakii a autoimunitní thyreoiditis,...
Autoimunitní tyreoiditida
Dobry den, byla mi DG chronicka autoimunni thyreoditida....
Autoimunitní nemoc
Dobrý den,byla jsem na imunologických odběrech a bylo...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Chron. st.p.

Dobrý deň, pán doktor, čo, prosím Vás, znamená skratka "chron. st.p"? Pre presnejšie...

Chron. thyreoiditis

V závěru lékařské zprávy je uvedeno: chronická thyreoiditis s hypof.(vyhaslá),...

Chron. VAS LS páteře s radik. iritací S1 vlevo při vent. spondylolistéze L5 II.st se spondylolýsou

Vážený pane doktore prosím o Vaše stanovisko k mé diagnóze. Je mi 31 let, bolesti...

Chron.bolest,paraparéza DK

Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o pomoc a radu mé tety,která je ochrnutá...

Chron.lumbalgie vert.

Dobrý den, cca od 15-let trpím bolestí zad, ale až teď (22) přišli na to, proč....

Chron.polytopní doarzalgie nemám ponětí co to vše znamená

Dobrý den.ráda bych se zeptala,co to všechno znamená.Insuf.břišních sval.s aktivací...

Chron.rýma+

Mám dotaz.Zhruba dva roky zpátky jsem strašně smrkal a žádný léky mi nezabírali..Jednou...

Chron.synovialitis coxea 1sin

Dobry den.Má diagnoza zni:chron.synovialitis coxea 1sin,os ad acetabuli L.sin...

Chrondróza disku L5/S1 s dorzální mediální protruzí

Dobrý den, věnuji se naturální kulturistice a už půl roku mám tento problém....

Chronicá sinusitida

Dobrý den, dnes jsem byl na ORL s dlouhodobým problémem..mám zastření obou max.dutin...

Chronická anální fissura u dítěte

Mému 4,5 letému synovi byla diagnostikována proktologem chronická anální fissura...

Chronická anální fisura

Dobrý den. Absolvoval jsem pro bolesti v oblasti konečníku kolonoskopii (nebyla...

Chronicka angina

Dobry den MUDr. Zakova, mam anginu, ktora mi trva uz vyse dva a pol tyzdna....

Chronická angína

Dobrý den, před půl rokem mě trápil pocit tlaku v krku, lékař mi diagnostikoval...

Chronická angína

Dobrý den, už od října trpím opakovanými nemocemi (8x za 6 měsíců-pokaždé nasazeny...

Chronická angína a kojení

Dobrý den. Kojím pětiměsíčního syna, je to docela žroutík. Manžel je alergik....

Chronická angína a zlatý stafylokok

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně mého současného stavu. V 6 letech mi...

Chronicka angina, bolesti chrbtice a zavraty

Dobry den.trapia ma chron.hnisave capy v pravom lozku.tonzilektomiu som mala...

Chronická apendicitida

Dobrý den, mám se podrobit operaci kvůli chronické apendicitidě, která mě pořád...

Chronická asymptomatická kapavka

Zdravím, V případě, že je podezření na ASYMPTOMATICKOU a CHRONICKOU kapavku...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest hlavy

Dobry den, pred nekolika dny mne zacalo bolet v oblasti spanku na leve strane...

KAšel


Budím se každou noc kolem třetí hodiny


Ovulační bolesti břicha

Dobrý den pane doktore, chci Vás moc poprosit o názor. Již dlouhou dobu (...

Bolest v krku, při polykání i mluvení, zarudlost

Dobrý den, ve čtvrtek (8.6.) jsem se probudila se silnou bolestí v krku. Šla...

Bolest žaludku


Cirhóza jater

Prosím o stanovení přibližného dožití při diagnóze cirhózy jater (muž, 60 let,...

Zmrzlé rameno

Dobry den pane doktore Jiz od listopadu lonskeho roku se lecim se.zmrzlym ramenem..byl...

Bolesti a křeče v břiše po alkoholu

Dobrý den už je to asi týden co jsem s kamarády slavila a vypila jsem celou...

Dlouhodobé zahlenění

Už 2 roky chodím po lékařích s nosníma dutinama kvůli neustálému zahlenění,...

Škubání a bolesti svalu, škubání šlach a nasledný samovolný pohyb prstu, ruky, či svalu (viditelné pohyby)

Škubání a bolesti svalu, škubání šlach a nasledný samovolný pohyb prstu, ruky,...

Mám 14 let a mám problém s přetažením předkožky při erekci


Polyp v těhotenství

Dobrý den, jsem v 11t +3 těhotenství, trápí mě každodenní mírné špinění. Jako...

Klacid 500

dobrý den chtěla bych se zeptat jestli je normální při použivání Klacid 500...

Ablace

Dobrý den, na konci června mi byla provedena katetrizační ablace srdce : diagnostika...

Záchvaty kašle v noci


Nádor žaludku, prognóza

Dobry den, už jsem se tu ptala na prognózu mojí maminky cca asi před týdnem...

Bolest na hrudi vpravo

Dobrý den. Prosím o Váš názor / radu. Jsem muž 33 let. Začalo mě bolet na hrudníku...

Bolest prsou

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, bolí mě obě prsa v dolní části a bradavky....

Sexuální touha, Nadrženost


Reklama
Zavřít