Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Citalec a potíže při jeho užívání

Psychika Monika 26.7.2021

Dobry den,rada bych se touto cestou poradila se svymi tezkostmi, ktere zacali v breznu tohoto roku. Byla jsem na vysetreni na kardiologii kvuli silnemu buseni srdce, unave a slabosti,vse v poradku. Prakticky lekar mi tedy predepsal antidepresiva Asentra 50mg prvni tyden 1/2tablety. Po trech dnech uzivani mne polil studeny pot silne paleni na hrudi, v krku, motani hlavy. Musela jsem jit asi trikrat na stolici. Zacalo se mi spatne dychat a musela mne odvezt zachranna sluzba do nemocnice. Rentgen srdce a plic v poradku stejne tak odbery krve. Druhy den jsem byla propustena. Po konzultaci se svym lekarem mi zmenil medikaci na citalopram bohuzel uz si nepamatuji mg.brala jsem 6dnu 1/2 a po celou dobu jsem byla unavena, slaba, skubala jsem ssebou jen to paleni prichazelo tak 4x za den. Leky jsem bez konzultace vysadila bohuzel ne postupne tedy mi zustalo motani hlavy,slabost, unava (paleni prestalo). Nasledovala rada s neurolozkou predepsala neurol 0,5 vse se zdalo byt v poradku,ale po mesici postupneho vysazovani prisla unava a motani hlavy zpet. Vysetreni MR-mozku v poradku. MR-krcni patere vysledek ctvrty obratel mirne tlaci na michu a jsou chycene nervy rukou. Vysetreni EMG v poradku. Mesic beru citalec 10mg prvni tyden 1/2 a pote celou. Po dvou tydnech uzivani se mi vratilo paleni na hrudi a v krku,poceni. Nevim jestli to je panicka porucha,kteta se mohla projevit touto lecbou nebo to je nezadouci ucinek? Chci se zeptat jestli bych k lecbe nemela brat nejake tlumici leky neurol (tezce se mi po nich dycha) nebo lexaurin? Sem tam jsem brala kdyz jsem nemohla usnout. Pomohlo by treba zvyseni davky Citalecu aby se urychlila ucinnost? Zatim jsem byla schopna obtize vydychat ale je to narocne. Porad se citim v napeti a obavach kdy to na me zase prijde:(. Dekuji za odpoved

Odpovídá lékař:

MUDr. Lucie Fabiánová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Nemocnice Prostějov

Dobrý den, paní Moniko, děkujeme za Váš dotaz. Podle Vašeho dotazu to chápu tak, že jste byla řádně vyšetřena na kardiologii, pak v té nemocnici a byla jste vyšetřená i neurologem, máte hotové EMG a magnetickou rezonanci mozku a krční páteře. Pokud všechny tyto výsledky máte v pořádku, dá se opravdu usuzovat, že Vaše potíže jsou nejpravděpodobněji psychického charakteru. Neurol, nebo Lexaurin působí proti úzkostem, jsou to velmi účinné léky, mezi pacienty oblíbené. Působí ale jen chvilkově a navíc je u nich riziko vzniku závislosti. Jejich dlouhodobější, pravidelné užívání určitě není ze zdravotního hlediska vhodné. Naopak ten Citalec, co teď užíváte, patří mezi velmi bezpečné léky. Pokud chápu správně, užívala jste první týden jen 5mg, teď užíváte už 3 týdny 10mg...Obvyklá denní dávka Citalecu je 20mg denně. Nevím, proč užíváte jen těch 10mg, jestli k tomu máte nějaký důvod. Zkuste se o tom dávkování ještě pobavit se svým lékařem, který Vám ten Citalec předepisuje. Abyste brala opravdu odpovídající léčebnou dávku. Citalec je velmi účinný lék, ale jeho efekt nastupuje až později, je nutné užívat ho dlouhodobě. Antidepresivního účinku dosahuje po 2-4 týdnech užívání. V případě panických atak dosahuje maximálního účinku po 3 měsících léčby. Nežádoucích účinků má minimum, někdy se můžou nějaké nežádoucí účinky projevit v prvních týdnech užívání léku - například to pocení. Ale většinou jsou to potíže jen přechodné a vymizí po nastoupení maximálního léčebného efektu.
Abych to shrnula. V Citalecu určitě dál pokračujte, sama si jeho dávkování nijak neupravujte, zkuste se svým lékařem probrat, jestli by nebylo vhodnější užívat těch 20mg - sama si to ale nezvyšujte. Musí to případně navýšit lékař, který Vás reálně zná, zná Vaše další choroby a celkový stav. Potíže, co teď máte mohou být dány i panikou, možná částečně i léčbou. Ale je potřeba vydržet, časem to ustoupí a bude Vám dobře. Neurol ani Lexaurin užívat není úplně vhodné, lze užít tabletku opravdu v krajní nouzi, určitě se k tomu neuchylovat pravidelně. Pokud byste se ani po cca 3 měsících léčby Citalecem necítila dobře, bylo by nejlepší navštívit psychiatra, aby Vám léčbu nějak upravil. Držím palce, přeji hezké pondělí.

Související dotazy

Citalec
Citalec DObrý den, chodím na kardilogii a beru Nebilet....
Lék Citalec
Dobrý den chci se zeptat uzivavam citalec 3roky a chtěla...
Citalec
Dobrý den, včera mi byla předepsána antidepresiva...
Citalec nezabírá
Dobry den dostala jsem pilulky citalec když jsem byla...
Citalec a Helicid
Pane doktore začinam brát Citalec 10,už mám využíványch...
Nebilet+Citalec
DObrý den,chci se zeptat,zda se mohou současně užívat...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Citalec 20mg a alkohol

Dobrý den, užívám od února tohoto roku AD Citalec, nejprve jsem brala 10mg...

Citalec 20mg a Atarax

Beru již půl roku Citalec 20mg. Zajímalo by mě jestli by vadilo když bych chtěla...

Citalec a Atarax dotaz č. 2

Dobrý den, od května tohoto roku beru z důvodu úzkostné poruchy Citalec 20mg...

Citalec a cipralex

Dobry den p.doktorka Chcem sa Vas opytat.Aky je rozdiel medzi citalecom a cipralexom...

Citalec a Elicea

Prosim vas je citalec a elicea totozne? Alebo je v tom nejaky rozdiel? Uz druhy...

Citalec a Helicid


Citalec a Maca

Dobry den, je mozne brat soucasne 1x 20mg Citalec a extrakt z korene Maca??Dekuji...

Citalec a námaha

Zdravím chci se zeptat už 6 měsíců beru citalec 10 na panickou poruchu a zatím...

Citalec a Nebilet

Dobry den rada bych vedela jestli muzu uzivat zaroven nebilet a citalec precetla...

Citalec a pivo

Dobrý den, teď už beru jen Citalec desítku jednou denně na úzkosti a pevně věřím,...

Citalec a psychika

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat.Přítel bere citalec 20mg.Nemá chuť k jídlu,zhubl,mám...

Citalec a štítná žláza

mam dotaz pri zjisteni THS 7,25a TPO233 mam snizenou stitnou zlazu nasazen...

Citalec a tetanicky syndrom

Dobry den, pani doktorka. Chcela by som sa poradit ohladom uzivania lieku Citalec....

Citalec a vedlejší účinky

Dobrý den, mám dotaz ohledně užívání citalecu.Beru 15tý den 10mg,A již 3 měsíce...

Citalec a Zoloft

Dobrý deň p.Doktorka Rád by som sa Vás opýtal.Aký je rozdiel medzi antidepresívami...

Citalec či Cipralex, jak dál postupovat?

Dobrý den, je mi 47 let, jsem rozvedená, nemám partnera, žiji sama. Mnoho...

Citalec nebo citalopram teva

Dobrý den, užívám lék CITALEC 20 a lékařka mi dala z vlastních zásob nyní...

Citalec nebo citalopram teva

Dobrý den, užívám dlouhodobě citalec 20 a lékařka mi nyní místo něj dala...

Citalec nebo třezalka tečkovaná

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,mám nyní už 2.5leté dvojčata po IVF.Hned po...

Citalec nezabírá


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pálení pochvy

Dobrý den, mela bych takovy dotaz, jednou za cas se mi stane se me po sexu páli...

Svědění zevního genitálu

Dobrý den, ráda bych se zeptala už několikátý den mě doprovází nepříjemné svědění...

Močové cesty a Biseptol

Dobrý den, Chtěla bych Vás poprosit o pomoc. Před cca. 8 lety jsem trpěla na...

Zarostlý nehet u palce na noze

Dobrý den. Začal bych tím, že mám zarostlý nehet už asi 5 měsíců. 3x jsem...

Nafouklé břicho, bolesti zad a hrudníku

Dobrý den, manžel (38) má opakující se trávicí problémy, neustálé nafouklé břicho,...

Bolest ucha


Azalia - zpoždění menstruace

Dobrý den, dříve jsem užívala ant. Cerazette, po které jsem silně krvácela po...

Bolest je zezadu kolene


Pálení v pochvě

Dobrý den, mám takový problém, často se nevídame s partenerem, takže máme třeba...

Infekčnost anginy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho po zahájení léčby antibiotiky...

Antibiotika a gyrablock

Dobrý den, asi před 5 dny jsem dostala zánět močového měchýře. Užívám antibiotika...

Divertikl jicnu

Dobry den, mam dotaz ohledne divertiklu jicnu v oblasti nad aortou.Velikost...

Cipralex

Dobrý den,chci se zeptat na užívání cypralexu-užívám ho 1 rok a byliny kotvičník.Je...

Ruptura šlachy m. biceps brachii

Dobrý den. Před 3 týdny jsem upadl na běžkách. Při pádu na nataženou levou...

Valdoxan a Trittico

Dobrý den, beru antidepresiva Valdoxan 125mg denně, dále beru Lamotrigin 250mg...

Nepravidelná menstruace

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, minuly měsíc při prvním dnu méně jsem začala...

Boule pod levým žebrem

Dobrý den pane doktore! Už delší dobu jsem měla na levé straně pod žebrem malou...

Točení hlavy, bolest levé ruky

Dobrý den, včera se mi začala točit hlava hned ráno jakmile jsem se při spánku...

Nateklá lýtka

Dobrý den, je mi teprve 19 let, ale už delší dobu mě trápý oteklá lýtka. Ráno...

Bolestivá uzlina v podpaží


Reklama