Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Citalec a Atarax dotaz č. 2

Léky Tereza Kovaříková 28.9.2012

Dobrý den, od května tohoto roku beru z důvodu úzkostné poruchy Citalec 20mg jednu tabletu ráno. Protože jsem měla horší spánek dostala jsem navíc Atarax. Ten beru navečer, v současné době půl tablety Ataraxu na večer. Pokusila jsem se vysadit Atarax, ale vrátila se mi nespavost, která je pro mě nanejvýš nepříjemná. Chci se zeptat do jaké míry dlouhodobé současné braní Citalec 20mg 1 tablety a Atarax 1/2 tablety na večer může poškodit organismus? Jaká je toxicita těchto léků na organismus? Samozřejmě bych si přála léky vysadit, ale také musím fungovat v práci a doma a to pak nejde. Když se člověk nevyspí je to strašné. To že beru v 35letech léky mě strašně mrzí, ale nejde to ted´jinak. Trápí mě jestli tím neškodím svému organismu. Děkuji za odpověd´.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Užívání Citalecu a podobných léků se v dnešní době považuje za bezpečné, i při dlouhodobém podávání. Závažný "toxický" účinek se proto nepředpokládá. Jde o léky velice masově rozšířené, v rozvinutých zemích je užívá významná část populace, často bez jednoznačné indikace. O jejich nízké toxicitě svědčí i to, že se dají relativně bezpečně podávat v těhotenství. Někdy, což považuji za ne úplně šťastné, nahrazuje podávání léků tohoto druhu komplexnější léčebný přístup. Je samozřejmě pohodlnější doporučit lék, o němž je známo, že nemá prakticky žádné nežádoucí účinky, než např. hledat příčiny úzkosti, věnovat se psychoterapii a podobně. Doporučuji k přečtení užitečnou příručku o úzkosti: http://www.kbtvyskocilova.cz/files/generalizovana_porucha.pdf
Dlouhodobé užívání Ataraxu není úplně vhodné, protože může vést ke zhoršení koncentrace a duševní výkonnosti. Návykový však není. Doporučuji spíše nějaký bylinný preparát, teplé mléko s medem, relaxaci před usnutím; Atarax si vyhradit jen pro případ, že nebudete opravdu moci vůbec usnout a bude Vás čekat druhý den nějaký program.

Související dotazy

Citalec
Citalec DObrý den, chodím na kardilogii a beru Nebilet....
Citalec
Dobrý den, včera mi byla předepsána antidepresiva...
Lék Citalec
Dobrý den chci se zeptat uzivavam citalec 3roky a chtěla...
Citalec a Helicid
Pane doktore začinam brát Citalec 10,už mám využíványch...
Citalec nezabírá
Dobry den dostala jsem pilulky citalec když jsem byla...
Nebilet+Citalec
DObrý den,chci se zeptat,zda se mohou současně užívat...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Citalec

Dobrý den, byl mi předepsán Citalec na úskostně depresivní poruchu. Léky užívám...

Citalec - doplnění dotazu z 26.6.2012

Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď na dotaz http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/citalec-vysadit-nebo-ne-48737....

Citalec - úzkost a brnění

Dobrý den. Beru na psychiku Citalec 20mg.Ze začátku jsem snášela lék dobře,ale...

Citalec 10

Dobrý den,třetím dnem beru citalec 10 ráno jen pulku zatim ale mam brat celou...

Citalec 20

Dobrý den,procházím asi tři měsíce těžkými stresovými situacemi.Lékař mi předepsal...

CITALEC 20

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat 7let užívám Citalec 20 a 2roky mám zvýšený prolaktin...

Citalec 20 mg v těhotenství


Citalec 20mg

Dobrý den na psychické problémy mi byl psychiatičkou doporučen Citalec, beru...

Citalec 20mg a alkohol

Dobrý den, užívám od února tohoto roku AD Citalec, nejprve jsem brala 10mg...

Citalec 20mg a Atarax

Beru již půl roku Citalec 20mg. Zajímalo by mě jestli by vadilo když bych chtěla...

Citalec a cipralex

Dobry den p.doktorka Chcem sa Vas opytat.Aky je rozdiel medzi citalecom a cipralexom...

Citalec a Elicea

Prosim vas je citalec a elicea totozne? Alebo je v tom nejaky rozdiel? Uz druhy...

Citalec a Helicid


Citalec a Maca

Dobry den, je mozne brat soucasne 1x 20mg Citalec a extrakt z korene Maca??Dekuji...

Citalec a námaha

Zdravím chci se zeptat už 6 měsíců beru citalec 10 na panickou poruchu a zatím...

Citalec a Nebilet

Dobry den rada bych vedela jestli muzu uzivat zaroven nebilet a citalec precetla...

Citalec a pivo

Dobrý den, teď už beru jen Citalec desítku jednou denně na úzkosti a pevně věřím,...

Citalec a psychika

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat.Přítel bere citalec 20mg.Nemá chuť k jídlu,zhubl,mám...

Citalec a štítná žláza

mam dotaz pri zjisteni THS 7,25a TPO233 mam snizenou stitnou zlazu nasazen...

Citalec a tetanicky syndrom

Dobry den, pani doktorka. Chcela by som sa poradit ohladom uzivania lieku Citalec....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Tmavnutí prstů na noze se sádrou

Dobrý den, před 10 dny jsem si podvrtl kotník a natrhl i přetrhl některé vazy...

Bolest paty

Dobrý den, ráda bych věděla Váš názor.Bolí mě při chůzi po straně pata, nemohu...

Pupínek na penisu

Dobrý den. V pondělí jsem měl nechráněný pohlavní styk s partnerkou ( toto...

Bradavkovitá ježatost penisu

Dobrý den. Je mi 14 let a na penisu mám tyto pupínky chci se zeptat o co jde...

Bolest na hrudi

Dobrý den.Chci se zeptat boli me na hrudníku na levé straně nad prstem a vystreluje...

Beďar na penisu

Dobrý den, asi před měsícem se mi na penisu udělal běďar, který jsem si vymáčkl,...

Ejakulace

Dobrý den , chtěl by sem se zeptat, mám takovej problém ,když těsně pred orgasmem...

Černé tečky na mateřském znaménku

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat mám na břiše mateřské znaménko o velikosti hrášku...

Anemie

Dobrý den, Mám zjištěnou anemii. Nejdříve únava a brnění končetin. Od čtvrtka...

Bulka v žebrech

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně boule ( uzliny? ) v žebrech. 26.6....

Bolest podbříšku a pálení při močení


Bolesti páteře a horní končetiny

Dobrý den, pane doktore,prosím o Váš názor. Je mi 64 let. Asi před 6 týdny...

"bedar" na penisu

Dobry den, udelala se mi na penisu takova bulka, vypada jako bedar, z pocatku...

Zalehlé uši, komora, ztráta sluchu..

Dobrý den, jmenuji se Aneta, již od 5 let trpím percepční poruchou sluchu, kterou...

Pocit zapíchnutého cizího tělesa v krku

Prosim vás v krku mám od rána na mandly pocit jako zapichniteho Cizího tělesa...

ČERVENÝ OBLIČEJ

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat jestli se dá dělat něco s červeným obličejem,není...

Krev před menstruací

Dobrý den, již několik let u sebe pozoruji vždy asi 10 dní před menstruací...

Fleky na dekoltu

Dobrý den, cca před měsícem se mi na dekoltu začali tvořit nepatrné fleky....

Nosní sliznice


Akutní cystitida

Dobrý den Před pár dny mě bolel podbřišek a trošku mě pálilo při močení, ale...

Reklama