Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Cítím nepravidelný tep, extrasystoly

Srdce a cévy Míla 6.11.2017

Dobrý den,
poslední dobou se mi stává, že cítím jakoby "nepravidelný" tep, resp. mi na krátkou dobu vynechá srdce a v zápětí přijde silnější úder, než se srdce dostane do "normálního" rytmu. Na různých diskuzních fórech jsem se dočetl, že by se mohlo jednat o tzv. "extrasystoly".
Stává se mi to jen v určitých situacích a velmi mě to vyděsí. Zpotí se mi ruce, začnu se pozorovat, počítat tep atp. Domnívám se, že je to psychické, protože podobný jev pozoruji téměř výhradně ve stresových situacích (a poslední dobou vždy na cestě z práce). Vždy když se na to zaměřím, opravdu je během hodiny dokážu pozorovat několikrát. Navíc ihned po návratu domů potíže ustoupí, resp. je nevnímám.
Nedávno jsem byl na kontrole u obvodního lékaře (EKG v pořádku, štítná žláza v pořádku, odběry krve kvůli infraktu v pořádku).
Začal jsem pít meduňkové čaje a trošku se stavy zlepšily. Již jsem si vypěstoval určitý druh závislosti na mém zdravotním stavu - stále se pozoruji, počítám tepovou frekvenci.
Rád bych věděl, zda je možné se podobných stavů zbavit či je omezit, protože mne to vždy vyděsí. Už se jen děsím té činnosti, při které jsem tento "extrasystolový" stav měl.
Jinak se cítím v pořádku, jsem kuřák (cca 12 cigaret denně), cca 85 kg, 185 cm, alkohol velmi výjimečně (1 sklenička vína měsíčně).
Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, podle popisu příznaků jde o extrasystoly. Pokud jste byl vyšetřen lékařem, nemělo by se jednat o závažnou poruchu.
Extrasystoly jsou běžné, někteří lidé je vnímají více, jiní vůbec. Pokud se na ně soustředíte, samozřejmě je snáze odhalíte. Extrasystol se můžete leknout (děje se něco neobvyklého), což provokuje stresovou reakci organismu, při této reakci může být extrasystol poněkud více a ocitáte se v začarovaném kruhu.
Nejlepší by bylo ve Vaší situaci navštívit psychologa a potíže s ním rozebrat. Naučí Vás se situací pracovat a pomůže Vám, abyste ji zvládal sám.
Pokud budou obtíže těžšího rázu, lze ev. užívat pravidelně antidepresiva (nebo jednorázově jako první pomoc léky na "uklidnění- např. Lexaurin- ale ty bývají návykové, takže je třeba být obezřetný).
Snažte se omezit stresové situace ve Vašem okolí- pokud je to možné. A vyhýbejte se konzumaci alkoholu, ten sám o sobě dokáže extrasystoly provokovat též.
S pozdravem BB.

Související dotazy

Extrasystoly
Extrasystoly. Dobrý večer. Po letech se mi vrátily...
Extrasystoly
Dobry den, mam dotaz na extrasystoly. Mam obdobi, kdy...
Extrasystoly
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda mohou extrasystoly...
Nízký tlak a nepravidelný srdeční tep
Dobrý den. Za poslední půl rok jsem zhubla 12 kg (nyní...
Extrasystoly
Dobry den chcem sa informovat ohladom preskakovania...
Komorové extrasystoly, jak se jich zbavit
Dobrý den, měla bych na Vás dotaz, již dva roky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Citalopram nebo seropram

Dobrý den, v lékárně mi byl místo seropramu 20 vydán cilopram teva 20. Mohu...

Citalopram verzus Escitalopram

Dobrý deň, prosím o radu od psychiatra. Už rok užívam Citalopram Teva 30mg....

Citalopram, Lexaurin - jdou dohromady? a co na bolest hlavy?

PRosím vás o radu. Lékařka mi předepsala Citalopram Pliva 10mg, mohu k tomu...

Citalopram+Xanax a alkohol

Už dlouhou dobu užívám citalopram (20mg/den) a xanax (1,5mg/den), neurolog mi...

Cítěné krve v nose

Dobrý den, delší dobu pozoruji občasné cítění krve v nose (prostě zápach). Jedná...

Cítil jsem bodovou bolest v hyzdi

Dobrý den, cítil jsem bodovou bolest v hyzdi. chtel jsem se zeptat,zda by to...

Cítim bušení srdce

cítim bušení srdce na obou rukou a i na hýždích .. ale jenom když sedim nebo...

Cítím hlavně v leže tlukot srdíčka

Hezký den, je mi 38 let, vážím 62 kg a mám tlak 101/59, 78. Cítím hlavně v leže...

Cítím chlad v jedné noze

Jiz delsi dobu me trapi,ze citim chlad v jedne noze(v leve).Objevi se to vzdy...

Cítím nekomfort tam, kde je žaludek

Dobrý den, Jsem dívka, 17 let. Už asi měsíc cítím nekomfort tam, kde je...

Cítím nereálné vjemy

Dobry den, chtela bych se zeptat, zhruba tyden stale citim jakoby zplodiny,...

Cítím pach dýmu, spáleného dřeva

Dobrý den, již cca měsíc cítím všude, kde jsem - doma, v práci, venku, v obchodě,......

Cítím paniku a strach o život

Dobrý den, je mi 30, mám spokojený život, pracuji hlavou, netrápí mě deprese,...

Cítím průtok krve v podpaží

Dobrý den, asi před týdnem jsem začal cítit tlak na hrudi, který pominul. Od...

Cítím se být ženou

Dobrý den, jsem od narození muž ale vždy jsem se cítil být více ženou. Rád se...

Cítím se být ženou

Dobrý do n.chtěla bych se zeptat zda říct své obvodní lekarce o tom,ze se víc...

Citím se hrozne

dOobrý den nejradeji bych o tom to problemu nepsala ale posledni dobou uz to...

Cítím se nemocně


Citim se sama

Prosim o radu. Mam pritele se kterym jsem 1 rok. Udelala bych pro nej naprosto...

Citim se slaba a naodpadnuti, mam bolesti zaludka a spatne se mi dycha

dobry den je mi 16 let, od malicka trpim s astmou ktera se mi zlepsila kdyz...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pohyby v břiše

Dobrý den, už asi týden cítím v břiše stejné pohyby jako v těhotenství.Těhotná...

Zlomenina lopatky

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli je možné aby si člověk zlomil lopatku...

Operatio plast.LCA gen.I.dx.sec. Bruckner BTB. et emnisectomia men.med.subtotalis

Dobrý den, Potřebovala bych poradit s diagnozou. Operatio plast.LCA gen.I.dx.sec....

Bolesti břicha, zvracení, průjem dlouhotrvající

Dobrý den, Už zhruba 4 měsíce trpím opakovanými bolestmi břicha a pocity na...

Zánět po operaci žlučníku a slinivky

Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na zdravotní stav mého otce. Zhruba před...

Masturbace

Co vlastně znamená masturbace. To je pouze, když si dámy hrají se svými malými...

Vrzání kloubů

Dobrý den, když udělám dřep nebo ráno vstanu, slyším ,,vrzání,,v kolenou. Je...

Zavedení nitroděložního tělíska pro a proti

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat na tělísko jadeys.Momentálně beru pilulky...

Bolesť hlavy v čelovej oblasti

Dobrý deň, moje bolesti hlavy začali asi koncom februára, asi tri týždne ma...

Neplodnost


Nechráněný pohlavní styk

Zdravím, chtěla bych se zeptat. S přítelem jsem měla nechráněný pohlavní styk...

Útvar pod jazykem po nechráněném styku

Dobrý den, před dvěma týdny jsem měl nechráněný orální styk a nyní se mi udělal...

Porucha vzrušení

Dobrý den, od malička masturbuju na porno a zjistil jsem, že jsem na pornu závislý...

Na pár místech mi přestali růst vousy


KLION poševní tobolky při menstruaci

Dobrý den, mám dotaz zda KLION D-100 má užívat i když jsem dostala menstruaci??? Děkuji...

Již dva měsíce mě trápí točení hlavy při změně polohy

Dobrý den Již dva měsíce mě trápí točení hlavy při změně polohy (vstávání...

VYrážka na penisu

Dobrý den už par týdnu mám vyrazku na penisu která nemizí, kůže okolo žaludu...

Možnost otěhotnění

Dobry den, Mela sem prvni MS 10.8., nechraneny pohlavni styk byl v noci mezi...

Možnost otěhotnění, přerušení užívání antikoncepce


Vyšetření spermiogramu

Dobrý den. Chci se zeptat kam zajít aby zjistili jestli moje sperma je v pořádku...