Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Citlivý mrtvý zub

Zuby Petra 31.7.2012

Dobrý den,
mám takový problém. Momentálně jsem v cizině (abych byla konkrétní tak se jedná o Čínu a v ČR budu nejdříve až v lednu, jinak bych si zašla za zubařem a nepsala dotazy sem..).
Před odjezdem mě začaly trápit zuby (nikdy předtím jsem žádné větší problémy neměla a o to víc mě to překvapilo). Konkrétně tedy cca začátkem června.
Především jsem měla problém se čtyřkou vpravo nahoře. Občasnému pobolívání jsem nekladla, vzhledem k růstu osmiček, význam. Bohužel pak začal být citlivý a bolet. Po vyvrtání a zaplombování již bolavého zubu se dostavila bolest ještě větší a musela jsem jít na vrtání znova. Nakonec zubař vytáhl nervy, vyčistil a zaplnil zubní kanálek, dal tam cement a nevím co všechno a zaplomboval - a už v tuto chvíli jsem měla obrovský problém, že jsem se mu i pod anestezií doslova rozbrečela na zubařském křesle, následovala obrovská bolest, která i doktora samotného překvapila, ale následný rentgen byl v pořádku a zubní kanálek pečlivě zaplněn a zubař říkal, že musím vydržet.. Načež mi i osobně volal aby se poptal jak mi je (k jeho přístupu nemůžu mít jedinou připomínku) a že jeho kolegyně se setkala s podobně bouřlivou reakcí, takže mám mít trpělivost.
V jeho ordinaci jsem v té době byla vícekrát. Zub byl i zbroušen aby nebránil moc při zkusu. Několik dní jsem byla pod léky proti bolesti, načež samovolná bolest zubu z velké části přešla. Ale zub zůstal opravdu šíleně moc citlivý poklep kovovým předmětem a i na horké a studené - můj první dotaz tedy je jestli to je u mrtvého zubu normální i po cca 2 měsících?
Poslední dny mám zase takový blbý pocit, že mě zub začíná trochu bolet i sám o sobě, nejen tedy v době kdy se napiju něčeho studenějšího. Doufám, že jsem ho jen nějak sama podráždila.
Bohužel je moje situace komplikovaná ještě tím, že mi rostou osmičky vpravo dole i nahoře, tudíž nejsem schopna rozlišovat od čeho mě pravá část čelisti bolí.. Bohužel je problém, že na částečně vyrostlé osmičce vpravo nahoře mám taky plombu, ale je citlivá na teplé a studené, tak se obávám jestli tam nemám ještě nějaký kaz..
Je pro laika nějak možné poznat obnažený krček? A může být citlivost zubu způsobena něčím jiným než kazem/zánětem/obnaženým krčkem?
Spíše se obecně bojím případného zánětu.. Je možné případný zánět nějak poznat?
Nikdy jsem neměla citlivé zuby a moc nevím jak se s tím vypořádat. Používám zubní pastu sensodyne, ale nevím jestli to má jakýkoliv účinek a od dob problémů jsem si koupila měkký kartáček (nikdy jsem neměla citlivé zuby a vyhovoval mi naopak velmi tvrdý kartáček.. měla bych si koupit kartáček nějak speciální?). Dále jsem se chtěla zeptat jestli třeba ústní voda listerine může mít negativní či naopak pozitivní účinek (jsem zvyklá ji používat).

A případně jakou by jste mi dal radu abych zubu pomohla co nejvíc?
Bohužel mě bolí čelist (doufám, že od těch osmiček), takže do pusy stříkám sprej proti bolesti (čínské bylinkové něco.. umrtvuje to trochu) a občas si vezmu nějaký prášek na bolest (nesteroidní protizánětlivý).
Vím, že mám dlouhý dotaz, ale nechci ve svém věku mít zbytečné problémy navíc. Vzhledem k tomu, že mi v konečném důsledku na té pravé straně zubař krom té mrtvé čtyřky ošetřoval další 2 kazy (jeden na osmičce a "jeden" v mezizubním prostoru myslím 5/6 nebo 6/7 teď si nejsem moc jistá) tak se bojím dalšího šíření problémů - chodím na preventivky 2x ročně, dlouho jsem neměla žádné kazy, ale v minulosti jsem jich nasbírala poměrně dost - a vždy právě když už tak rovnou více na jednou.
PS: Nevím jestli by mi pomohlo jít k zubaři tady v Číně, protože bych zase o zub nerada přišla zbytečně(ale při zhoršení ho samozřejmě vyhledám).
Předem moc děkuji za Váš čas a ochotu.

Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den,
bolest zubu po endodontickém ošetření je velmi vzácná a příliš často se nevyskytuje. Je možnél že endo nebylo provedeno úplně správně, nebo že část výplně dráždí okolní tkáně. Doporučoval bych proto znovu kontrolu u lékaře. Co se šíření zubního kazu týče, je možné, že změna stravy mění u prostředí ve Vašich ústech, čímž častěji dochází ke kazivosti.
Kartáček ale určitě používejte co nejměkčí, aby nedocházelo k poškozování dásně. Z past používejte některou na citlivé zuby.
Hezký den.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Citlivý přední zub na dotek
Dobrý den, už třetí den mám citlivý přední zub na jakýkoliv...
Citlivý zub pod korunkou
Dobrý den, mám korunku na dolní stoličce, kovovou....
Citlivý krček zubu
Dobrý den, cca před půl rokem mě začal pobolívat zub....
Mrtvý zub
Dobrý den, mám již delší dobu problémy s jedním zubem...
Mrtvý zub
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně mrtvého zubu. Před...
Ulomený zub a kaz
Dobrý den, měla jsem problem se zubem, který měl narušenou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Citlivý klitoris

Dobrý den, už 3 dny mám velmi citlivý klitoris, při tlaku na něj, ( stačí pohyb,...

Citlivý klitoris


Citlivý klitoris

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, s přítelem spím už něco přes půl roku (je...

Citlivý klitoris

Potřebovala bych pomoct s dlouhodobým problémem. Sexuolog mě uz odpovedel ze...

Citlivý klitoris

Potřebovala bych pomoct s dlouhodobým problémem. Sexuolog mě uz odpovedel ze...

Citlivý klitoris

Potřebovala bych pomoct s dlouhodobým problémem. Sexuolog mě uz odpovedel ze...

Citlivý krček zubu

Dobrý den, cca před půl rokem mě začal pobolívat zub. Dr. nenašla žádný kaz,...

Citlivy mocovy mechyr

Dobrý den mám problém v oblasti kolem močového měchýře, když curam tak mi to...

Citlivý močový měchýř

Dobrý den, můj dotaz se týká problémů s močovým měchýřem,který trvá asi 1 měsíc.Mám...

Citlivý močový měchýř

Dobrý den, můj dotaz se týká problémů s močovým měchýřem, trvajícím již 6 let....

Citlivý nárt

Dobrý den, už asi rok mě trápí problémy s chodidly. Vše začalo tím, že jsem...

Citlivý podbřišek

Dobrý den pane doktore , mam problém s citlivostí podbřišku a břicha. Když lehce...

Citlivý prst

Dobrý den, před měsícem se mi zapíchl ocelový drát z blatníku do nohy. Drát...

Citlivý přední zub na dotek

Dobrý den, už třetí den mám citlivý přední zub na jakýkoliv dotyk, ale při pití...

Citlivy zalud

Dobry den. Mam problem s velice citlivym zaludem. Pri sexualnich hratkach dojde...

Citlivý zaplombovaný zub

Dobrý den, nedávno mi byl vrtán horní premolár a do mezizubního prostoru jsem...

Citlivý zub

Dobrý den, po odstranění zubního kamene mám velmi citlivý zub v místě krčku....

Citlivý zub

Dobrý den,byla jsem na prventivní prohlídce.Nalezena prasklá plomba,pan doktor...

Citlivý zub po vrtání

Dobrý den, před měsícem jsme byla u svého zubního lékaře, vrtal mi dvojku na...

Citlivý zub pod korunkou

Dobrý den, mám korunku na dolní stoličce, kovovou. Zub mám umrtvený. Je to 6...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Arytmie a úzkostná porucha

Dobrý den, trpím panickou poruchou. Od jara 2017 vlivem dlouhodobějšího stresu...

Stěhující se ostrá bolest v břiše

Dobrý den. Již nějakou dobu (přesně nepozoruji jak dlouho, cca měsíc) mě nepravidelně...

Revmatoidní artritida a přibírání na váze

Extrémně zvýšený revmatoidní faktor a prudké přibírání na váze Je mě 35 let...

Roztroušená skleroza a magnetická rezonance

Dobrý den, dá se poznat roztroušená skleróza z magnetické rezonance?

Srážlivost krve

DObrý den chtěla bych se zeptat, jak se projevuje vysoká srážlivost krve, po...

Bolest kostí

Dobrý den. Je mi 18 let a občas se u mě projeví bolesti kostí dolních končetin....

Moučnivka v ústech novorozence

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,ted jsme 3 týdny po porodu a včera jsem si všimla...

Bolesti páteře po operaci

Vážený pane doktore,v r.1998jsem podstoupila operaci bederní páteře pro spondylolistezu...

Štítná žláza hubnutí

Dobry den. Mám dotaz ohledně štítné žlázy už dva roky se snažím zhubnout par...

Zranění kolena

Dobry den, chtěl bych se zeptat co je tak stručně napsáné v mé lékařské zprávě.Doktor...

Flek na zádech

Dobrý den, mám ma zádech velký červený flek, nijak nesvedí nepálí neštípe. Mám...

Ureaplasma


Zlomená kostrč

Dobrý den,na horách jsem spadla přímo na zadek a zlomila si kostrč 80 stupňů...

Rychlé bušení srdce

Dobrý den, již nějakou dobu mě trápí problémy se srdcem. Je mi 22 let, jsem...

Medrol a alkohol

Dobrý den, mohu se zeptat, zda-li můžu na medrol pít s mírou alkohol? Dávky...

Bolesti ,otoky kolen, záněty,celková únava

Dogbrý den, již druhým rokem mám problémy s koleny(otoky,pichlavá bolest obou...

Antikoncepce a antibiotika


Vysoká srážlivost krve

Na co ukazuje vysoká srážlivost krve v hodnotě 100

Jeanine

Dobrý den, moc bych Vás chtěla poprosit o radu. Již čtyři roky používám antikoncepci...

Pupák na penise

Dobrý deň, dnes som si všimol, že sa mi na penise urobil akýsi pupák, resp....

Zavřít reklamu