Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Čo sa týka príznakov hypotyreózy, žiadne nemám.

Endokrinologie Kristína 17.1.2018

Dobrý deň, potrebovala by som názor endokrinológa. Od puberty mám problém s nepravidelnou menštruáciou. Po gynekologickej stránke som v poriadku, akurát mi bola zistená hraničná hodnota TSH (okolo 5). Preto som bola odoslaná na endokrinológiu, kde mi TSH vyšiel 9,4, fT4 19,4 a fT3 5,3. Všetko ostatné (protilátky a sono štítnej žľazy) bolo v poriadku. Diagnóza bola stanovená ako primárna hypotyreóza, nasadený Euthyrox 25 1 tableta každý deň. Nemala by sa však znížená funkcia prejaviť tak, že TSH je zvýšený, ale hodnota fT4 je skôr nižšia? Ja túto hodnotu mám pri hornej hranici normálu, čiže nechápem tomu, prečo hypofýza navyšuje hladinu TSH, keď štítna žľaza podľa výsledkov je schopná produkovať dosť hormónov. Nie je skôr problém v hypofýze? Preto si nie som istá, či mi bola určená správna diagnóza a liečba (aj tak ani po 4 mesiacoch užívania Euthyroxu sa mi menštruácia nezlepšila). Čo sa týka príznakov hypotyreózy, žiadne nemám - akurát ten nepravidelný cyklus. Problém s priberaním nemám (skôr mám problém pribrať, aj keď jem dosť - BMI mám 18,7). Veľmi pekne ďakujem za Váš názor. Kristína.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, referenční mez u TSH bývá obvykle 0,27 - 4,20, u fT4 volný 12,00 - 22,00, fT3 volný 3,10 - 6,80 (záleží na konkrétní laboratoři a vyšetřovací metodě). U Vás v rámci odběrů vyšla vysoká hodnota TSH (9.4) při normální hodnotě volného fT3 a fT4. Vaše diagnóza je subklinická hypothyreosa, to znamená, že produkce hormonů je snížená, ale štítná žláza je zatím schopná kompenzovat sníženou produkci hormonů fT3 a fT4, proto se stav klinicky neprojevuje a projeví se jenom laboratorně a to právě vyšší hladinou TSH. TSH je hormon kontrolní, kterého produkce se zvyšuje, když je potřeba zpětnovazebně navýšit produkci hormonů štítné žlázy. Léčba byla stanovena dobře, množství hormonu se bude ještě korigovat při dalších kontrolách dle hodnot hormonů. Menstruace nemusí mít se štítnou žlázou vůbec nic společného, někdy se prostě stává, že bývá nepravidelná a srovná se třeba až nasazením hormonální antikoncepce či těhotenstvím/porodem. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Sposob vysadzania a rizika abstinencnych priznakov
Dobry den. Uzival som Rivotril 0,5mg na noc na spanok.(cca...
Na penise sa mi objavili cervene ranky
Vcera vecer som nasiel cervene rany na predkoske ,...
Môjmu priateľovi sa na penise spravili ako keby vyrážky
Dobrý deň . Môjmu priateľovi sa na penise spravili...
Mykanie telom strhnutie sa tesne pred spaním nemozem zaspať
Dobrý deň, posledných pár dní mam problem zo spánkom....
Nemôcť sa nadýchnúť
Dobrý deň, dnes som bola s otcom na plavárni, keď zrazu...
Otázka se týka problému s kolenem
Dobry den. Mam dve otazky. Prvni se tyka problemu s...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Čištění zubů pastou s fluorem

Dobrý den, není nebezpečné používat při paradentóze zubní pasty s vysokým obsahem...

Čištění zubů pastou s fluorem

Dobrý den, není nebezpečné používat při paradentóze zubní pasty s vysokým obsahem...

Čištění zubů po trhání osmiček

Dobrý den, ve středu 18.3. 2015 jsem byla u zubaře na vytrhnutí dolní a horní...

Čkování a Diprophos

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mi měsíc po očkování proti žloutence...

Člověk v mé hlavě

Dobrý den, mám takový problém. Vlastně ani nevím, zda je to problém. Jednoduše,...

Člunková kost - Deca durabolin

Zdravím, jsem před operací 2letého pakloubu člunkové kosti, jedná se o extrakci...

Člunková kůstka

Dobry den utrpěl jsem zlomeninu člunkové kosti, pod dvou měsicích jsem se odhodlal...

Čmelíkovec krysí

Dobrý den, Měli jsme doma pískomila a museli ho dát pryč,ptž se u něj objevil...

Čo ďalej

Budem mať 66 rokov a behom mesiaca trikrát po sebe sa mi stalo, že sa mi penis...

Čo ďalej

Budem mať 66 rokov a behom mesiaca trikrát po sebe sa mi stalo, že sa mi penis...

Čo sú tie biele bodky okolo korunky žaluďa?


Čo to môže byť ten opuch?

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať čo to môže byť ten opuch? Mam to uz mesiac...

Čo to znamena..popis MRI hlavy

Dobrý den,chcela by som sa informovat čo znamena po magnetickej rezonancii...

Čočka oka

Dobrý den, budu mít možná stupidní dotaz, ale zajímá mne jestli se dá nějak...

Čočky

Dobrý den, začala jsem nosit kontaktní čočky a zatím jsem z nich dostala jen...

Čočky

Dobrý den. Chci se zeptat, zda můžu nosit do bazénu čočky? I když bych se chtěla...

Čočky - stejné dioptrie

Dobrý den, byla jsem u očního lékaře na kontrole a nakonec mám na levém oku...

Čokoládová masáž při vysokém tlaku

Dobrý den, můj otec se od mládí léčí s vysokým tlakem. V poslední době mu lékaři...

Čpavek v III. trimestru

Dobrý den, jsem v 32-33tt a moc bych Vás prosila o zodpovězení mého dotazu....

Črev. mikroflóra

Pán doktor, bola som u 1 gastroenterológa, kt. plne doverujem. Keď som mu povedala,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Užití Euthyroxu při noční směně

Dobrý den, chci se zeptat. Beru Euthyrox 50 mg 1 tabletku ráno. Ale nedávno...

Záda

Je mi 18,Dost často mě bolí záda jak v oblasti lopatek tak v oblasti bederní...

Pocit pálení mezi lopatkami

Uz asi rok mne pali mezi lopatkami. Drive to bylo asi jednou za mesic, nyni...

Svědění těla

Dobrý den, asi před 2 týdny mě začala svědit kůže po celém těle a to především...

Otok prstu po úrazu


Atarax


Tasemnice

Dobrý den, je možné že bych byla nakazena tasemnicí i když mi byla provedena...

Bolest žaludku


Užívání přípravku Condrosulft

Je mi 64 let a užíval jsem Condrosulf v cyklech cca 3 měsíců. Tělo si vždy...

Zjištění těhotenství

Dobrý den, den po skončení menstruace jsem měla nechráněný pohlavní styk, kdy...

Phimóza, předkožka

Dobrý den, mám 12-ti měsíčního syna a když seděl na nočníku, tak jsem si všimla,...

Blesky v očích

Dobrý den.Ráda bych se chtěla zeptat co se to odehrává v očích. Já, moje mamka...

Píchání u srdce a motání hlavy

Dobrý den, občas mne pícha u srdce jako by mě do něj někdo bodal nožem. Také...

Zlomenina nártu

Dobry den, Je mi 30 let. Pred mesicem jsem si zlomila kost nartu 5 metatarzu...

Stav po plicní embolii

Dobrý den, loni jsem prodělala trombózu a plicní embolii. Nyní jsem byla na...

Svědění těla


Bolest trojklanného nervu

Dobrý den,chtěla bych se zeptat nco může znamenat,když mě už 4dny bolí levá...

Přetížená záda a odpočinek

Vážená paní doktorko, chtěla bych se zeptat co můžeme dělat v naší situaci....

Apendikografie

: Dobrý den, po dlouhodobých bolestech a všech možných vyšetřeních bez nálezu...

Zjištěny dvě bakterie v plicích

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně nálezu dvou bakterií, které...

Reklama
Zavřít