Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Čo sa týka príznakov hypotyreózy, žiadne nemám.

Endokrinologie Kristína 17.1.2018

Dobrý deň, potrebovala by som názor endokrinológa. Od puberty mám problém s nepravidelnou menštruáciou. Po gynekologickej stránke som v poriadku, akurát mi bola zistená hraničná hodnota TSH (okolo 5). Preto som bola odoslaná na endokrinológiu, kde mi TSH vyšiel 9,4, fT4 19,4 a fT3 5,3. Všetko ostatné (protilátky a sono štítnej žľazy) bolo v poriadku. Diagnóza bola stanovená ako primárna hypotyreóza, nasadený Euthyrox 25 1 tableta každý deň. Nemala by sa však znížená funkcia prejaviť tak, že TSH je zvýšený, ale hodnota fT4 je skôr nižšia? Ja túto hodnotu mám pri hornej hranici normálu, čiže nechápem tomu, prečo hypofýza navyšuje hladinu TSH, keď štítna žľaza podľa výsledkov je schopná produkovať dosť hormónov. Nie je skôr problém v hypofýze? Preto si nie som istá, či mi bola určená správna diagnóza a liečba (aj tak ani po 4 mesiacoch užívania Euthyroxu sa mi menštruácia nezlepšila). Čo sa týka príznakov hypotyreózy, žiadne nemám - akurát ten nepravidelný cyklus. Problém s priberaním nemám (skôr mám problém pribrať, aj keď jem dosť - BMI mám 18,7). Veľmi pekne ďakujem za Váš názor. Kristína.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ambulance praktického lékaře Benátky nad Jizerou

Dobrý den, referenční mez u TSH bývá obvykle 0,27 - 4,20, u fT4 volný 12,00 - 22,00, fT3 volný 3,10 - 6,80 (záleží na konkrétní laboratoři a vyšetřovací metodě). U Vás v rámci odběrů vyšla vysoká hodnota TSH (9.4) při normální hodnotě volného fT3 a fT4. Vaše diagnóza je subklinická hypothyreosa, to znamená, že produkce hormonů je snížená, ale štítná žláza je zatím schopná kompenzovat sníženou produkci hormonů fT3 a fT4, proto se stav klinicky neprojevuje a projeví se jenom laboratorně a to právě vyšší hladinou TSH. TSH je hormon kontrolní, kterého produkce se zvyšuje, když je potřeba zpětnovazebně navýšit produkci hormonů štítné žlázy. Léčba byla stanovena dobře, množství hormonu se bude ještě korigovat při dalších kontrolách dle hodnot hormonů. Menstruace nemusí mít se štítnou žlázou vůbec nic společného, někdy se prostě stává, že bývá nepravidelná a srovná se třeba až nasazením hormonální antikoncepce či těhotenstvím/porodem. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Hemeroidy bez priznakov
Dobry den, chcem Vas poprosit o radu, mam 22 rokov...
Sposob vysadzania a rizika abstinencnych priznakov
Dobry den. Uzival som Rivotril 0,5mg na noc na spanok.(cca...
HIV
Dobrý deň chcem sa opýtať mal som nechránený styk približne...
Na penise sa mi objavili cervene ranky
Vcera vecer som nasiel cervene rany na predkoske ,...
Bol som sa otestovať na protilátky
Dobrý deň, prekonal som ochorenie covid 19 - mierny/stredy...
Môjmu priateľovi sa na penise spravili ako keby vyrážky
Dobrý deň . Môjmu priateľovi sa na penise spravili...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Čištění zubů pastou s fluorem

Dobrý den, není nebezpečné používat při paradentóze zubní pasty s vysokým obsahem...

Čištění zubů po trhání osmiček

Dobrý den, ve středu 18.3. 2015 jsem byla u zubaře na vytrhnutí dolní a horní...

Čkování a Diprophos

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mi měsíc po očkování proti žloutence...

Člověk v mé hlavě

Dobrý den, mám takový problém. Vlastně ani nevím, zda je to problém. Jednoduše,...

Člunková kost - Deca durabolin

Zdravím, jsem před operací 2letého pakloubu člunkové kosti, jedná se o extrakci...

Člunková kůstka

Dobry den utrpěl jsem zlomeninu člunkové kosti, pod dvou měsicích jsem se odhodlal...

Čmelíkovec krysí

Dobrý den, Měli jsme doma pískomila a museli ho dát pryč,ptž se u něj objevil...

Čnící hrudní kost u syna

Dobrý den synovec žije v zahraničí je mu 14 let a v poslední době hodně povyrostl...

Čo ďalej

Budem mať 66 rokov a behom mesiaca trikrát po sebe sa mi stalo, že sa mi penis...

Čo ďalej

Budem mať 66 rokov a behom mesiaca trikrát po sebe sa mi stalo, že sa mi penis...

Čo sú tie biele bodky okolo korunky žaluďa?

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, že čo sú tie biele bodky okolo korinky žaluďa....

Čo to môže byť ten opuch?

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať čo to môže byť ten opuch? Mam to uz mesiac...

Čo to znamena..popis MRI hlavy

Dobrý den,chcela by som sa informovat čo znamena po magnetickej rezonancii...

Čočka oka

Dobrý den, budu mít možná stupidní dotaz, ale zajímá mne jestli se dá nějak...

Čočky

Dobrý den, začala jsem nosit kontaktní čočky a zatím jsem z nich dostala jen...

Čočky

Dobrý den. Chci se zeptat, zda můžu nosit do bazénu čočky? I když bych se chtěla...

Čočky - stejné dioptrie

Dobrý den, byla jsem u očního lékaře na kontrole a nakonec mám na levém oku...

Čokoládová masáž při vysokém tlaku

Dobrý den, můj otec se od mládí léčí s vysokým tlakem. V poslední době mu lékaři...

Čpavek v III. trimestru

Dobrý den, jsem v 32-33tt a moc bych Vás prosila o zodpovězení mého dotazu....

Črev. mikroflóra

Pán doktor, bola som u 1 gastroenterológa, kt. plne doverujem. Keď som mu povedala,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem

Dobrý den, Už od jisté doby mám problémy se žaludkem, prosím Vás o radu....

Lipom

Dobrý den, před časem jsem si na vnitřní straně stehna, v třísle našla bulku,...

Zolpidem v těhotenství

Dobrý den, moje matka trpí nespavostí již asi 10 let teď je však těhotná a...

Vyšší GGT

Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně dlouhodobě zvýšených jaterních hodnot, hlavně...

Něco jako strup na penisu

Dobrý den, je mi 14 let.. Včera jsem si všiml že mám na předkožce něco jako...

Nadýmání a Crohn.nemoc

Dobrý den, již 7 let mám diagnostikovanou Crohnovu chorobu v terminálním...

Suché flíčky na nohou

Dobrý den, mé dceři 2 roky se na noze udělal suchý flíček na pohmat je to jakoby...

Bolest ramene a ruky

Dobrý den, nevím zda jsem zvolila správně oblast problému, jelikož je to obsáhlejší. Vše...

Silné bolesti hlavy a zamlžené vidění

Dobrý den, prosim o radu. Můj manžel ( 40 let ) má silne bolesti hlavy a při...

Brnění končetin a zhoršená psychika

Dobrý den, je mi 23 let a již půl roku mě trápí tentýž problém. Brnění končetin....

Stužkovitá stolice a rakovina tlustého střeva

Dobry den prosim o zodpovezeni par otazek...Jak hluboko se muzou nachazet hemeroidy,jak...

Holenní kosti

Dobrý den, jsem aktivní hráč nohejbalu. V poslední době mě začli bolet obě...

Pupínky na penise

Dobrý den, v posledním týdnu se mi z dvou pupínků udělalo toto. Používám mast...

Kapka lásky?

Dobrý den, chci se zeptat, ze kdyz se muj pritel vzruší a já vrzmu jeho penis...

Alergi na PNC

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat na alergické reakce po Atb. V minulosti jsem...

Červené fleky v podkolenních jamkách

zničeho nic se mi v podkolenních jamkách objeví červené fleky hrozně to bolí...

Bolesti žaludku

Posledni dobou mam obcasne bolesti zaludku,mam docela stresove zamestnani. Za...

Horke a cervene ucho

Dobry den,prosim mam dotaz. Posledni dobou mam docela casto horke a cervene...

Zánět mazové žlázy

Dobry den,mam zrejme zapalenu mazovu zlazku na velkom pysku ohanbia, svrbi to...

Problémy s trávením

Dobrý den, v únoru jsem podstoupila operaci žlučníku (akutní zánět) a laparoskopicky...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
Představte si prostředí, kde se vždy setkáte s pozorností, kterou očekáváte.
* registrací neměníte svého lékaře.