Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Connův syndrom

Vnitřní lékařství Radovan 4.3.2019

Dobrý den, při prohlídce jsem měl snížený draslík, byl jsem poslán na vyšetření štítné žlázy, ta je v pořádku, takže pak ještě na ct nadledvin, tam byl zjištěn malý adenom nadledviny, (connův syndrom), dostal jsem verospiron 2 krat denne, chodim pravidelně na kontroly a na odběry, akorát při poslední kontrole byly odbery jen na draslík, sodík, fosfor, predchozí odběry byly rozsáhlejší, to mě trochu znepokojilo.. Dále by mě zajímalo jestli dlouhodobe uzivani tohoto leku nejak neskodi. A co jsem se informoval tak u tohoto onemocneni se uvadi ze byva vysoky tlak, ten ja nemam. Takze po lecich mivam jeste nizsi a s tim spojene problemy. Byvaji u tohoto onemocneni nejake omezeni? Myslim treba namáhave cinnosti pri kterych by mi jeste klesala hladina drasliku? Nemůže být problém u ledvin? Je mi 33 let.Děkuji.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

ne při každé návštěvě je nutné dělat kompletní laboratoř. Samozřejmě zpočátku, kdy se nemoc nejprve diagnostikuje, uvažuje se o více možných příčinách, tak se dělají široké odběry, aby se vyloučily ostatní příčiny. Při pravidelných kontrolách při zavedné léčbě pak postačí pouze parametry, které jsou pro léčbu podstatné, čili ve Vašem případě zejména draslík a sodík.
Medikamentózní léčba je standardem, pokud nelze nádor chirurgicky odstranit. Léky bohužel mají své nežádoucí účinky, ale tyto jsou poze banální v porovnání s možnými závažnými až smrtelnými komplikacemi, pokud by se stav neléčil.
Nežádoucí účinky jsou vypsané detailně v příbalovém latáku léku, mezi nejznámější dlouhodobé patří např. gynekomastie (zvětšení prsů) u mužů. Omezení Vám vyplývají zejména z užívání léků, ne z nemoci jako takové, a to je zejména zákaz užívání alkoholu.
Blíže by Vám byl schopný poradit a říci Váš ošetřující internista/nefrolog. Váš dotaz přepošlu ještě odborníkovi, k eventuálnímu podrobnějšímu vyjádření.

S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Radovane, to je lro Vás jistě dibře, že dosud nemáte vysoký tlak a že onemocnění bylo zachyceno a léčeno záhy. Řešeni potíží s nedostatkem draslíku a vlbec projevů nemoci může být odstrarněni adenomu a podávájí léků na udrženi hladiny draslíku, tedy ve Vašem případě Verospiron. Někdy je třeba podávat draslík a držet dietu s omezením solení. Budete chodit na pravidelné kontroly hladiny minerálů, občas budou sledovány i další ukazatele jako funkce ledvin a ultrazvuk. Měl byste být také sledován stran možnosti vyššího tlaku a srdečního přetížejí. Pokud by se vyskytly nežádoucí účinky léčby jako zvětšení prsů, je možno lék vyměnit za jiný, který tyto potíže nedělává. Všechny potíže, které by se případně vyskytly, určitě proberte se svým nefrologem. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Ashermannův syndrom
Ashermannův syndrom a nízká děložní sliznice - chtěli...
Anemický syndrom
Dobry den preji. Mela bych takovy dotaz. Mam anemicky...
Nefrotický syndrom
Dobrý den mám nefroticky syndrom ktery se lečíl s kortikoidy...
Hypotonický syndrom u dítěte
Dobrý den, můj dotaz se týká centrálního hypotonickeho...
Syndrom polycystických ovarií
Dobrý den, již jsem zde položila dotaz ohledně syndromu...
Premenstruační syndrom
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat jestli se žlučníková...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Condylomata acuminata

Dobrý den, chci se zeptat, jestli to může být kondyloma? Doktorka na kožním...

Condylomata acuminata po holení žiletkou, možnosti očkování.

Dobrý den, Před měsícem mi byla operována condylomata acuminata. Vše proběhlo...

Condylomata na penisu

Dobry den, bol som u kozneho a povedal ze to je condilomata accuminata a virus...

Condylomata nebo papily ?

Dobry den, muj pritel ma v okoli zaludu male bile pupinky (viz foto). Muzeme...

Condylomata, vir HPV

Dobrý den. Pravděpodobně jsem od bývalé přítelkyně (zhruba před 9 měsíci)...

Condylomata, vir HPV

Vážená paní doktorko, děkuji Vám za odpovězení části mého dotazu. Bohužel jste...

Condylumata accuminata

Dobry den chcela by som sa opytat mala som nechraneny pohlavny styk z chlapcom...

Conizace

tak tentokrát buďto lžete a nebo se mýlíte ale vir co způsobuje před nádorové...

Conizace

pokud vaše kolegině takto odpovídá na většinu otázek pak se nedivím že národ...

Conizace

ptal jsem se jedné z lékařek na vašem serveru zda může sterilizace způsobit...

Contragel green+prezervativ

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda lze používat spermicidní krém Contragel...

Controloc 20 mg během těhotenství

Dobrý den, prosím Vás o radu, jsem na začátku těhotenství (cca 6 týden) a užívám...

Controloc v těhotenství

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně Controlocu 20mg v těhotenství...

Controlog 20 mg vs. 40 mg

Dobrý den, Pred par lety me po gastroskopickem vysetreni zjistili refluxni...

Convulex

Dobrý den, dostala jsem léky jako preventivní léčbu proti migréně. Convulex...

Cordaron a alkohol

Dobrý den, můžu prosím pít alkohol, když musím užívat denně lék Cordaron na...

Cordarone a solárium

dobrý den. nevím, zda mi odpovíte ale zkusím to. Skoro půl roku beru Prášky...

Cordarone a štítná žláza

Dobrý den. Prosím o posouzení následující medikace : Po užívání léku Cordarone...

Coronavirus

Dobrý den, 2dny mám teplotu, jeden den i přes 38C, dnes zatím bez TT. Přetrvávají...

Coronavirus

Dobrý den, mám otázku ohledně koronaviru je bezpečné nakupovat potraviny z online...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti zad

bolest v zádech pod levou lopatkou, mezi žebry, při otočení doleva a při pohybu...

Cukr v moči

Chtěla bych se zeptat - nejsem diabetik, na preventivní prohlídce jsem byla...

Mravenčení v léve noze od lýtka po chodidlo

Dobrý den, před 14 dny jsem byl na fotbale (v kotli) a jak se patří jsem fandil,...

NEvolnost po jídle, nechuť k jídlu, průjmy po jídle

Dobrý den, než začnu plašit co se děje ráda bych se zeptala vás. Už 5 dní trpím...

Horké tváře a uši


Naražený nebo zlomený prst


Skřípnutý nehet na palci ruky

Dobry den, nedavno jsem si dost zmačkl nehet na ruce na lisu, je cely šedy,...

Bičenka poševní

dobrý den, pane doktore. Minule jste mi odpovídal na dotaz ohledně přenosu pohlavních...

Tlak při močení

Dobry ddn, citim neprijemny tlak pri moceni, ktery pocituji uz skoro tyden....

Bolest hlavy

Dobrý den, posledních pár měsíců mě trápí bolest hlavy, která cestuje po různých...

Štípnutí hmyzem

Dobrý den, píchnul mě nejspíše komár a mam docela velký červený flek okolo...

Říhání u miminka

Dobry den mam 6 týdení dcerku a máme problem s rihanim. Dcera si krasne krkne...

Léky a jejich kombinace

Dobrý den, mám takový dotaz a možná i problém. Beru léky na psychické onemocnění,...

Vykašlala asi 3x trochu hlenu s krví


Stav po CT PRT

Dobrý den, rád bych se zeptal, zdali je normální po zákroku CT PRT že mi po...

Bolesti břicha, bolesti zad


Rýhy na žaludu

Dobrý den,už pár měsíců mám na žaludu takovou čáru(prohlubeň).Nesvědí,nepálí.Nevíte...

Bolest varlete po námaze

dobrý den chtěl bych se zeptat na jednu věc a to pobolívá mě varle ale je to...

Odběr na COVID-19

Dobrý den,maminka má cca 30 let RS,je jí 52 let a tak jak se to v médiích doporučuje,chtěla...

Bolest varlat

mam jen niekdy problem sty ze sem uz po operacii rok a pul a sem tam mne zacne...

Reklama