Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

COVID-19 - rizikové faktory

Infekce Peter 25.12.2020

Dobrý deň,

mám 29 rokov a dnes som zistil, že som pozitívny na Covid19. Jediný priznak je, že som si včera a dnes pár krát odkašlal a mám zvýšenú teplotu 37,6. Bohužial priblžne dva mesiace dozadu mi zistil doktor vysoký krvý tlak v oridnácií 160/120 a pulz aj 130. Bohužial som bol pod velkym stresom a aj stres od doktora mi tlak vyzenie na velke cisla. Na doma som dostal pristroj, tam tie cisla boli lepsie, hlavne v noci skoro normalne, doktor povedal ze mam skusit zmenu zivotneho stylu. Tlak som si odvtedy nemeral zhodou nahod az dnes, predtym nez so msa dozvedel ze mam covid a moj tlak je priblizne 110-130/90-95 a pulz je okolo 100. Momentalne beriem asi tyzden len cesnakove tabletky. Kazdopadne to ze mam covid a vysoky tlak je rizikovy faktor, som dost vystraseny a tak by som vas prosil o radu, kedze moj doktor ma dovolenku a co mam teda robit. Moj druhy problem je ze na hpv mam predpisany isopronisone, ktory uz uzivam mesiac a krem aldara. Mam prerusit uzivanie? A este by som dodal, že mám miernu nadváhu, proste brucho, ideálne by bolo kebymám o 10kg menej, to mi príde ako tiež rizikový faktor s tým krvným tlakom, je sanca ze budem mat aj tak iba mierny priebeh?

MUDr. Dóra Kvasničková Szabó
Odpovídá lékař:

MUDr. Dóra Kvasničková Szabó

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý deň pán Peter. Ďakujem za Vašu otázku.
Ste mladý muž, s najväčšou pravdepodobnosťou Covid-19 bude mať u Vás mierný/ľahký priebeh. Samozrejme, v medicíne je možné všetko, takže s 100% istotou Vám to nikto nezaručí. Medzi rizikové faktory, ktoré môžu viesť k závažnému priebehu sice patrí vysoký krevný tlak, ale väčšinou sa to týka ľudí s dlouhodobou anamnézou vysokého krvného tlaku s dlhodobým užíváním lieky na tlak.
To, že máte 10kg naviac ešte neznamená, že ste obézný. Museli by ste mať BMI nad 30 aby sa to počítalo do rizikových faktorov. Nemusíte sa stresovať ohľadne miernej nadváhy.
Čo sa týka vyššieho krvného tlaku, súhlasím s Vaším lekárom, úprava životosprávy je kľučový v liečbe. Odporúčam pravidelnú pohybovú aktivitu, obmedziť alkohol, zanechať fajčenie, jesť veľa zeleniny, ovocie a dostatok vlákniny, obmedziť príjem soli a celkový príjem tukov, hlavne nasýtených.
Pokiaľ by ste mali horúčku, tak môžete užívať napr. Paralen 500 po 6-8 hodinách. Ďalej odporučam dodržovať kľudový režim, zostaňte v domácej izolácii a obmedzujte socialné kontakty.
Lieky na HPV môžete ďalej užívať podľa predpísaného dávkovania.

S pozdravom a prajem veľa šťastia.

Související dotazy

Faktor Rh
Dobry den, je mozne, aby moji dva synove meli kazdy...
Faktory ovlivňující průběh nákazy COVID-19
Dobrý den, dá se vyloučit, že se covidem ještě více...
Rizikové těhotenství COVID-19
Dobrý den, momentálně jsem těhotná (9+5 tt) a ráda...
Karantena a kontakt s covid-19
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jak je to s karanténou...
Nelze stanovit Rh faktor
Dobrý den, 6 měsíců před otěhotněním jsem si nechávala...
Revmatoidní faktor
Dobrý den, již delší dobu mám vysokou hladinu revmatoidního...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

COVID protilátky


COVID protilátky IgG

Mám dosti protilátek? Mohu se nechat očkovat nebo mám počkat? Kolik asi procent...

Covid protilkátky

Dobrý den,prosím jen o informaci ohledně Covid 19,syn má na Covid 19 protilátky,ale...

Covid symptoms


Covid v těhotenství

Dobry den, Jiz 5.den mam potvrzeny covid, nejdrive horecky, bolest v krku,...

Covid v těhotenství

Dobrý den, jsem v 8. měsíci těhotenství, můj manžel je od dnešního odpoledne...

Covid-19

Dobrý den. Onemocněl jsem Covid-19. Jsem v karanteně a chtěl bych vědět, jak...

COVID-19

Dobrý den mám nastavenou eRoušku a přišla mi zpráva že jsem se měla 16.10.setkat...

COVID-19


Covid-19


Covid-19 a antibiotika

Dobrý den, prosím o radu. Od včerejška ležím s covidem (horečky, bolesti hlavy...

Covid-19 a bolesti v krku

Dobrý den, je možné dostat v průběhu covidu angínu? (teploty nemám) Děkuji.

Covid-19 a CHOPN

Dobrý den, prosím o Váš názor zda je manžel v rizikové skupině ohledně nákazy...

COVID-19 a léčba

Dobrý den, Jmenuji se Dina. Mám koronavirus a je to 5. den. Nemám praktického...

COVID-19 a nízký krevní tlak

Dobrý den pátým dnem jsem v izolaci. Zdravotní stav se nezlepšuje neustále špatně...

Covid-19 a očkování

Dobrý den mám dotaz jsem ockovana 1.davkou a mám teď covid, jak mám pokračovat...

Covid-19 a protilátky

Dobrý den, v příloze přikládám fotku s výsledkem na COVID. Chtěl bych se zeptat...

Covid-19 a protilátky

<p>Prosim o vysvětlení,<br /><br /><br /><strong>1. doplnění z 30.11.2021</strong></p> <p>Jo...

Covid-19 a protilátky

<p>Dobrý den, dnes jsem absolvovala test na protilátky, výsledky měření jsou...

Covid-19 a protilátky

Dobrý den, jen se chci informovat- v prosinci minulý rok jsem prodělala covid....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nález CT jater

Dobrý den,jen bych ráda věděla co mi to vlastně našli a z čeho nález může být? Játra...

Ozařování nádoru prostaty

Dobrý den, otec je po operaci prostaty, kdy mu byla odstraněna celá prostat,ale...

St.p. neštovicích a pobyt u moře

Dobry den, dcera (2 roky, 4 mesice) prodelala pred 3 tydny nestovice. Po 17...

Levá lopatka

Dobrý den je mi téměr 16 let a poslední dobou mě trápi bolest pod levou lopatkou...

Listerióza

Dobrý den, bohužel jsem těhotná žena plašan - potřebuji ujištění nebo lépe...

Zalehlé ucho


Mravenčení levé ruky

Dobrý den Začínám trochu panikařit, takže bych potřeboval uklidnit nebo doporučit...

Ochablý penis

Prosim o radu když ma dojit k sexu tak muj ud neni dostatečně stopořeny a i...

Tvrdé břicho v těhotenství

Dobrý den, Ráda bych se zeptala, zda je normální, že mám v noci při jakékoliv...

Otoky kotníků a pálivá bolest

Po gynek.operaci mám stálé bolestivé otoky kotníků, vyšetření interna,štítná...

Nepříjemný pocit po močení


Vysoké hodnoty bilirubinu

Dobrý den, jsem dívka, je mi 14 let. Mám časté bolesti břicha, jak kdy silné....

Červené pupínky na stehnech

Dobrý den, už se nevím rady s těmito pupínky. Myslela jsem, jestli to nemám...

Zvýšená teplota

Dobrý den, vypila jsem na večírku hodně alkoholu, ale otravu jsem neměla. Následující...

Bolest v podkolenní jamce


Antibiotika+slunce

Dobrý den. Minulý týden jsem brala antibiotika Klacid, a ted jsem dostala...

Ložisko v plicích u maminky


Rozškrábání pihy

Dobrý den , ted jsem si rozškrábla malou pihu pod prsem tekla kapička krve....

Závratě/krční páteř


Ct mozku

Dobry den,byla jsem na vysetreni CT mozku a vysledek nevim co znamena vinuta...

Reklama