Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Cytologický nález

Gynekologie Jana 4.8.2020

Dobrý den, byla jsem na pravidelné gyn. prohlídce, klasická preventivní vyšetření. Nestihla jsem tentokrát přesně po roce ,ale mimořádně skoro po dvou letech. Poté mi sestřička volala, že mám opravdu jen mírný nález (malé buň.změny). A že není třeba se obávat. Že je vypracovaný systém péče. Jen je třeba to pohlídat. V lednu mám jít na kontrolu. Měsíc před dalším stěrem mám zakoupit a požívat čípky CICATRIDINA.
Mám dotaz- zda mohu ještě něco udělat před opakovaným stěrem. Nebylo by vhodné stěr opakovat? Nejde mi o to co hradí pojišťovna, ale co je opravdu nejlepší ze zdravotního hlediska. Mám oslabenou imunitu, aktivovan EB virus (již delší dobu, cca 2- 3 roky), první objevení EB viru bylo cca ve 20ti letech. K praktikovi chodím pravidelně, nekouřím, nepiju. Určitě jsem hodně pracovně vytížená - i v domácnosti.A stres určitě prožívám, někdy víc, nekdy méně. Je mi 43 let. Mám tedy pouze čekat?
Dále? Znamená to tedy že mi byl muž nevěrný? Nebo se vir aktivoval...nevím jak to přesně nazvat, upřímně, není mi to zcela jasné. Má i on podstoupit nějaký test? Máme se teď do dalších testů nějak chránit? Hrozí přenos např. v domácnosti- např. prkýnko, ručníky... (děti).
Má smysl podstoupit teď nějaká očkování?
Děkuji,

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den Jano, velice záleží o jaký přesně nález se v cytologickém vyšetření jedná. Nicméně je pravdou, že toto se velice přísně hlídá a pokud by tam byl jakýkoliv náznak závažného nálezu, jednalo by se ihned. Opakované stěry se provádí obvykle za 3-6 měsíců. Dříve nemá smysl stěry dělat. Cicatridinu užijte dle doporučení, ale nic více pro to udělat nemůžete. Myslím, že opravdu není důvodů ke stresu. O věrnosti manžela pochybovat určitě nemusíte, virus HPV má více jak 80% sexuálně aktivní populace, takže jinými slovy ho můžete mít už roky a nijak se neprojevil. Pokud máte nechráněný pohlavní styk, pak jej manžel má zcela jistě také. Očkování by mělo smysl, ale je potřeba se o tom pobavit s Vašim gynekologem, který by Vám sdělil jaké přesně podtypy HPV viru máte a dle toho by Vám nabídl nejvhodnější vakcínu. Přenos se děje výhradně pohlavním stykem, takže se nemusíte obávat přenosu prostřednictvím předmětů v domácnosti. Nestresujte se, opravdu myslím, že není důvod. Za necelých 6 měsíců se dostavíte na kontrolu a můžete mít opět zcela normální nález.
S pozdravem

Související dotazy

Kolonoskopický nález
Dobrý den, prosila bych o vysvětlení tohoto textu v...
Sjögrenův syndrom, nález na plicích
Dobrý den mám diagnostikován sjögrenův syndrom, test...
Nález z gynekologie
Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit, co znamená tento...
Nález na čípku
Dobrý den, Chci se prosím zeptat, zda není nebezpečný...
Cytologický nález
Dobrý den. Před měsícem jsem byla na preventivní...
Nález při FESS
Prosím o vysvětlení z histologického vyšetření tkáně...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Cytičká na patře??

Dobrý ráda bych se zeptala zda mám navštívit lekáře(popř. jakého), když mi na...

Cytologické stěry

Před 4 týdny jsem podstoupila pravidelnou gynekologickou prohlídky a z cytologických...

Cytologicke vysetrenie - proč znovu?

Dobry den. Po 5 mesiacoch od cytologickeho vysetrenia mi volala sestricka, ze...

Cytologické vyšetření

Dobry den, v priloze zasilam zpravu z cytologie. Byla provadena po sestinedeli....

Cytologické vyšetření

Dobrý den, dnes jsem volala na výsledky cytologie a bylo mi sděleno, že ve...

Cytologické vyšetření

Dobrý den, neustále se mi v pochvě objevovala e coli. Lékářka mi dělala výtěry,...

Cytologické vyšetření

Dobrý den, chodím na cytologii 1x ročně, nyní mně ale vyšel ASCUS. Dostala jsem...

Cytologické vyšetření

Dobry den,odhali citologicke vysetreni, co se chodi jednou za rok i pohlavni...

Cytologické vyšetření a HPV

Dobrý den chtěla bych poprosit o vysvětlení výsledků z cytologie prvni cyto...

Cytologické změny

Dobrý den, jsem tak vyděšená, že si skoro nepamatuji, co mi lékař říkal ........

Cytologický nález

Dobrý den. Před měsícem jsem byla na preventivní roční prohlídce u svého gynekologa....

Cytologický nález HSIL, dlouhé čekání na kolposkopii

Dobrý den, Při mých vůbec prvních stěrech děložního čípku byl nález HSIL. Gynekolog...

Cytologický nález na děložním hrdle

Dobrý den, při periodické kontrole u gynekologa mám nález Biopsie mírné změny...

Cytologie

Dobrý den, dnes mi lékař dělal cytologický stěr, ale na tyčince, kterou stíral...

Cytologie

Dobrý den, dnes mi lékař dělal cytologický stěr, ale na tyčince, kterou stíral...

Cytologie

Dobrý den, pravidelně každý rok chodím ke svému gynekologovi na prevenci. Naposledy...

Cytologie

Dobrý den, dnes mi lékař dělal cytologický stěr, ale na tyčince, kterou stíral...

Cytologie

Dobrý den, dnes mi lékař dělal cytologický stěr, ale na tyčince, kterou stíral...

Cytologie

Dobrý den, je mi 31 let a plánuji s manželem 2 dítě.Už jsem 2krát po sobě potratila...

Cytologie

včera jsem dávala dotaz na prev. prohlídky ale zapoměla jsem se zeptat že se...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti kloubů ruky

Začátkem února mi začat tuhnou a pobolívat malíček, do týdne se přidal prsteníček,...

Černá skvrna pod nehtem na noze

Dobrý den, zhruba před měsícem se mi udělala černá skvrna pod nehtem na noze,...

Nauzea a zvracení

Dobrý den, už několik týdnů mě trápí častá nauzea, občas zvýšená teplota (do...

Silný tep v břiše

Dobrý den, ráda bych se zeptala, izdali je normální cítít v břiše pulz. Pokud...

Panenská blána


Možné pozření plastu

Dobrý den. Před nedávnem (cca měsíc) jsme si koupili novou plastovou rychlovarnou...

Kolonoskopie pod narkozou

Dobrý den, již téměř půl roku trpím chronickými průjmy. Asi před třemi týdny...

E.coli a Klebsiella v těhotenství

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Jsem ve 22.tt a kultivací z pochvy mi byla...

Bolest ruky po operaci karpálního tunelu

Dobrý den,je mi 41let,a jsem půl roku po klas.operaci Karpal.tunelu.Po operaci...

Nucení na močení po masturbaci

Dobrý den, je mi 17 a poslední dobou musím po každé masturbaci na záchod kde...

Zimnice


Bezvládné nohy

Dobrý den, před 3 lety mi byla diagnostikovaná RS,kromě toho jsem po operaci...

Krevní obraz v těhotenství

Dobry den dnes jsem si byla pro vysledky na gastroentologii kam chodim kazdy...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, manžel byl na jaterních testech. Má zvýšené následující hodnoty:...

Alkohol a Ibalgin


Krvácení po hysterektomii

Dobrý den. Jsem 27 dnů po odstranení dělohy a vaječníků - endometroidní karcinom....

Zatuhlé svaly

Dobrý den paní doktorko, Nevím jak to přesně popsat aby to bylo srozumitelné...

ATB a alkohol


Bolestivá bulka v podpaží


ANTIBIOTIKA A MARIHUANA


Reklama