Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Cytomegalovirová hepatitida

Infekce Martin 10.2.2021

Dobrý den jak již jsem psal měl jsem zvýšene jaterky jinak mi nic není . ALT 2.7 AST 1.1 a bilirubin 30 potom klesl na 12. Vsechny hepatitidy negativny byla mi zjistena v minuosti prodelana moninukleoza ale aktualne negativni ale CMV pozitivni. Moje otazka zni da se poznat jestli jsem tu infekci mel pred rok treba? Podle tech protilatek? A kdyz zijeme s rodinou v jedne domacnosti s malym chlapcem 6 mesicu nemuzu to na ne nejak přenest? Co by se jim stalo? A jak se tato nemoc leci? Kdyz mi klesnou ty protilatky IGm aktualni vir tak uz by se meli snizit i ty jaterky? Chteli bysme jeste jedno dite ale ted nevim abych to neprenesl na matku a ta na plod. N internetu pišou ze kdyz clovek nema imunitu tak mu to muze napadnout jatra a jine organy. Ale pak sem nasel ze i u zdravych jeduncu to muze zvysit jaterky. Tak tomu nerozumim. Nevim zda muzu na malyho sahat nebo ho nosit atd.

Odpovídá lékař:

MUDr. Igor Romanko

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Martine. Z provedeného vyšetření nelze poznat, kdy jste se přesně nakazil. IgM protilátky ale zřídka přetrvávají delší dobu, proto si nemyslím, že jste měl infekci před rokem. V některých případech se při oslabení organismu může virus, který Vás infikoval někdy dříve v průběhu života, reaktivovat. Z toho, co jsem si přečetl, si ale myslím, že pravděpodobně půjde o novou infekci. Pokud se jedná u Vás o prvotní infekci, můžete ji přenést na dítě. Přenos lze minimalizovat dodržováním hygienických opatření v domácnosti (mytí rukou a pod.). Pravděpodobně se nestane nic. Většinou infekce cytomegalovirem probíhá bezpříznakově, nebo s mírnými chřipkovitými příznaky. Takto se promoří většina populace. Pokud by se u dítěte objevily známky nemoci, s ohledem na infekci probíhající u Vás bych doporučoval určitě stav konzultovat s praktickým lékařem Vašeho syna. Pokud nemá jedinec narušený imunitní systém, je cytomegalová infekce asymptomatická, nebo velmi mírná (jako např. Váš případ). Nemoc se v lehkých případech léčí symptomaticky- snižování teploty, klid, tekutiny, abstinence, podle potřeby hepatoprotektiva. Při cytomegalové hepatitidě s lehkým průběhm je vhodné sledovat vývoj jaterních testů v čase (např. po týdnu), při zhoršování stavu častěji. Antivirotika se podávají osobám se známou poruchou imunity, (HIV pozitivním osoby, osoby po transplantaci orgánů nebo kostní dřeně, jiné poruchy imunity), nebo při závažném průběhu onemocnění (co podle dostupných informací není Váš případ). Pokles IgM protilátek nemusí nutně znamenat pokles jaterních testů. Podle toho se nelze orientovat. Pro další těhotenství je důležité, jestli má protilátky Vaše partnerka. To se dá zjistit vyšetřením z krve, podobně jako u Vás. Většina populace totiž protilátky má. V takovém případě je ona před infekcí chráněna a onemocnět by akutně neměla. Protilátky, které má, by navíc předávala krví plodu v děloze. Pokud má Vaše partnerka protilátky a syna kojí, tak mu také předává protilátky mateřským mlékem a to by mu mělo poskytnou určitou ochranu. Pokud by protilátky neměla (to nelze poznat bez vyšetření), pak by bylo riziko onemocnění plodu a v takovém případě je rozhodně lepší plánované početí odložit o několik měsíců. Ano, virus může napadnout jiné orgány, u jedinců s poruchou imunity. U jinak zdravých lidí nedělá nic, nebo může způsobit mírnou hepatitidu (a zvýšení jaterních testů), která se sama vyhojí. Aktivní léčbu by si vyžadovala např. encefalitida, nebo zápal plic či zánět sítnice. Ale z dostupných informací se zdá, že to není Váš případ. Na syna určitě můžete sahat. Měl by jste ale doržovat určitá hygienická opatření. Např umýt si ruce, než na něj budete sahat, mýt si ruce po toaletě, nesahat si do nosu nebo úst a pak na syna, nedávejte mu zatím pusu, pravidelně omývejte věci, na které sahá a hračky, co si dává do úst, používejte vlastní příbor a nádobí k jídlu, nesdílejte nádobí a sklenice s jinými členy rodiny. To samé platí i pro kontakt s partnerkou, pokud ji chcete chránit. Virus se může přenášet i pohlavním stykem, takže ten je dobré v akutní fázi nemít. O Vašem stavu by jste měl informovat svého praktického lékaře.

Související dotazy

Leukémie a hepatitida
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jak je to s výskytem...
Hepatitida C
Je možné určit podle podílu viru hepatitidy c, jak...
Hepatitida B-laboratorní testy
Dobry den, pozna se z laboratornich testu na hepatitidu...
Hepatitida c
Dobrý den mám hepatitidu tipů c chronickou neberu žádné...
Průkaz virových hepatitid
Dobrý den, dá se hepatitida B,C ,D spolehlivě prokázat...
Přenost hepatitidy B a C
Dobrý den.Chtěl bych se zeptat, zda je možné nakazit...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Cytologie děložního čípku

Dobrý den, mám dotaz ohledně cytologie děložního čípku, zajímavé je, že leta...

Cytologie HPV

Dobrý den paní doktorko, každoročně chodim na pravidelně vyšetření cytologie....

Cytologie HSIL

Dobrý den, mám několik problémů, které se v poslední době dějí, potřebovala...

Cytologie při chybějící děloze

Dobrý den, již jsem jednou zadávala tento dotaz: "Byla mi odstraněna...

Cytologie uzlu štítné žlázy

Dobrý den mohl bych se zeptat co přesně znamená tento nález? a co může uzlíkv...

Cytologie výsledky

Dobrý den, měla bych prosím dotaz ohledně výsledků cytologie...celý život jsem...

Cytologie z moči

Dobrý den, manželovi 54 let byla provedena cytologie moči, pro mikrohematurii....

Cytologie z uzlu štítné žlázy

Dobrý den, můžete mi prosím objasnit cytoogické vyšetření, jehož výsledky...

Cytomegalová infekce

Dobrý den paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala, zda je možné dostat CMV infekci...

Cytomegalovir a plánované těhotenství

Dobrý den, Ve 14 letech jsem prodělala infekční mononukleózu způsobenou...

Cytomegalovirová infekce

Dobry den jiz jsem psal mam CMV virus a zvysene jaterni testy ALT 2.7 a AST...

Cytomegalovirová infekce v těhotenství

Dobrý den, paní doktorko, pane doktore, obracím se na Vás s dotazem. Jsem ve...

Cytomegalovirus

Dobrý den, zajímá mě, jestli je pravda, že se během kojení může reaktivovat...

Cytomegalovirus

Dobrý den, jsem v osmém týdnu těhotenství a nyní byl nevlastnímu synovi diagnostikován...

Cytomegalovirus

Dobrý den, mám dotaz ohledně infekce cytomegalovirem. Očekáváme 2. potomka a...

Cytomegalovirus

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak velké je pro mě riziko nakažení cytomegalovirem...

Cytomegalovirus

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na můj stále se opakovatelný problém s infekcí...

Cytomegalovirus

Dobrý den, v listopadu 2012 jsem potratila a jako následný důvod mi byla zjištěna...

Cytomegalovirus

Dobrý den, ráda bych se zeptala, za jak dlouho po nákaze CMV by se měly v...

Cytomegalovirus

Dobrý deň!Prosím,robia na neur. klinikách lumbálku na herpes viry ako cytomegalo,lymfo?Dakujem!...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Průjem a krev ve stolici

Dobrý den, dlouhodobě se potýkám s plynatostí, častými průjmy(po probiotykách...

Úder do krku

Dobrý den, dne 27.12 jsem dostal úder loktem do krku - spíše někam střední...

Oteklé spodní víčko

Dobrý den, oteklo mi dolní víčko v rohu u spojivky. Začalo to bolestí, která...

Bolest C páteře

Dobrý den, už 2 měsíce mě bolí hlava a krční páteř, občas cítím i tepání v hlavě....

Tiky

Dobrý den, trpím v současné době tiky v končetinách, kde přesně - je různé,...

Poštípání hmyzem


Bolest zad


Odběr krve u kojence

Dobrý den paní doktorko, syn prodělal ve 2,5 měsících zápal plic. Naše paní...

Zhoršené dýchání v horku

Dobrý den, Už asi rok mě trápí to, ze se zadychavam ve velkém horku a mám...

Acc a ospen

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda se smí užívat ACC LONG k antibiotikum předepsaným...

Krev ve stolici při infekčním průjmu


Rehabilitace

Dobrý den, před 7 týdny jsem prodělala operaci prasklého menisku a zároveň operaci...

Svědění kůže v těhotenství

Dobry den. Jsem v 34.tt. Jiz 3 tydny me trapi svedeni celeho tela bez vyrazky....

Zlomenina palce ruky

Dobrý den, před asi 2 týdny se mi stal prac. úraz. Průvan mi přirazil ruku do...

Tik pod okem a mravenčení nohou


Světlá stolice v těhotenství

Dobrý den,sem ve23tt těhotenství a mám problém se stolicí je to už týden,ze...

Adenom nadledvinek?

Dobrý den, tento týden jsem dostala výsledky endokrinologickeho vyšetření kde...

Zvýšené CRP

Dobrý den, moje dcera trpí vleklým stěhovavým zánětem. Vyšetřením na gynekologii,...

Hnědá skvrna na žaludu penisu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat o co se muže jednat. Na zadní straně žaludu...

Bolest břicha

Dobrý den, uz dlouhou dobu me neustále bolí, spíše picha na levé straně pod...

Reklama