Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

D-dimer test

Jiný problém Petra 14.2.2011

Dobrý den,prosím o zodpovězení - může ovlivnit (vyšší hodnota 400) tento test probíhající menstruace a prodělaný chir. zákrok?děkuji

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den,

hodnotu D-dimeru je třeba vždy vztahovat ke klinickým obtížím a stavu pacienta. V praxi má především význam negativní (nulová, resp. podlimitní) hladina D-dimeru, která s vysokou přesností a citlivostí vylučuje možnost probíhající trombózy. Naopak samotné zvýšení hladiny D-dimeru je nespecifické a jak je dále uvedeno, může mít i řadu jiných příčin. Navíc hodnota, kterou uvádíte, může být v některých laboratořích považována za ještě normální (odborné publikace uvádějí normální hodnoty do 190-500 ug/ml), záleží na použité metodice stanovení. Prodělaný chirurgický zákrok určitě hladinu D-dimerů zvýší, zda také menstruace mi není známo, zkuste konzultovat svého gynekologa.

Bližší informace ohledně vyšetření D-dimerů naleznete na www.labtestsonline.cz:

"Zvýšené D-dimery mohou být vyvolány hlubokou žilní trombózou, diseminovanou intravaskulární koagulací, nedávným chirurgickým zákrokem, úrazem, infekcí, nemocí jater, těhotenstvím, eklampsií, onemocněním srdce, nebo některými druhy rakoviny. Normální hladina D-dimerů znamená, že nejsou ve Vašem těle tvořeny a rozpouštěny krevní sraženiny. U pacientů s nízkým rizikem vzniku krevní sraženiny se normální hodnota D-dimerů považuje za ukazatel nepřítomnost nadměrného krevního srážení. Pokud se vyskytují určité příznaky, toto vyšetření vyloučí krevní srážení jako příčinu těchto příznaků. Vyšetření D-dimerů se doporučuje provádět jako doplňkový test. Samostatně by neměl být používán. Zvýšené i normální hodnoty D-dimerů mohou vyžadovat další sledování a provedení dalších testů.
Koncentrace D-dimerů může narůstat u starších pacientů. Falešně zvýšené hodnoty mohou být pozorovány u pacientů s vysokými hladinami revmatoidního faktoru, s nadměrným množstvím triglyceridů, lipémií (vysoká konzumace tučného masa před odběrem), bilirubinem (žlučové barvivo) a hemolýzou vzorku krve (nevhodné provedení odběru)."

S pozdravem

Michal Hudcovic

P.S.
Také hormonální antikoncepce zvyšuje hladinu D-dimerů.

Související dotazy

Elevace d-dimerů po operaci
Dobrý den, 23.3. jsem prodělala plastiku LCA, 4.4....
Zvětšené D-dimery
Dobrý den jezdím na Hematologii (D689 vada koagulace...
D-diméry, jednotky
Prosím o vysvětlení jednotek, v nichž se měří D-dimery....
Bolest nohou
Dobrý den, poslední dobou mě bolí střídavě nohy, především...
D-dimery
Dobry den, mam dotaz ohledne D-dimeru. Byla jsem u...
D-dimery
Dobrý den chtěla bych se zeptat, v polovině Března...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

D a K vitamín

Dobrý den, chci se zeptat: svému dítěti jsem dávala D a K vitamín. D vitamín...

D a K vitamín od narození

Dobrý den, chci se zeptat: svému dítěti jsem dávala D a K vitamín. D vitamín...

D dimery

Dobrý den, rád bych se zeptal na Váš názor. Je mi 30 let, mám možná trochu...

D dimery

Dobrý den. V těhotenství jsem měla trombózu, léčena půl roku clexane. Nyní jsem...

D Dimery

Dobrý den, mám dotaz.Je mi 26 let a před 3 měsíci jsem podstoupila císařský...

D dimery

Dobrý den mám zvýšené D dimery. V květnu jsem měla 369mg/l v červenci 499mg/l...

D dimery v tehotenstvi

Dobry den. Je mi 31 let. Jsem tehotna v 11tt. Prvni tehotenstvi skoncilo predcasne...

D manosa

Dobrý den, prosím o radu. Jsem alergická na veškeré ovoce, nejvíce na jablka....

D- dimery

Dobrý den, již 14 dní mě bolí pravá noha v lýtku (bez otoku, červenání)....

D- dimery v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 23. tt a mám zvýšenou hladinu P_D-dimer - 1,36 mg/l (0,00...

D-dimery

Vážený pane doktore, chtěla bych Vás srdečně poprosit o radu. Jsem v 15.TT po...

D-diméry

Dobrý den, včera jsem byla na vyšetření pro podezření na plicní trombózu....

D-dimery

Dobrý den chtěla bych se zeptat, v polovině Března mi byla odebírána krev na...

D-dimery

Dobry den, mam dotaz ohledne D-dimeru. Byla jsem u lekare kvuli bolesti nohy...

D-dimery

Dobrý den, koncem února jsem byla diagnostikována s trombózou vena poplitea...

D-dimery

Dobrý den, pane doktore. Je mi 30, 2 malé děti. Rok mi bylo slabo jako na chřipku,...

D-dimery a uváděné jednotky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na převody jednotek D-dimerů. V lékařské...

D-dimery v těhotenství

Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení otázky ohledně vysoké hladiny D-dimerů v...

D-diméry, jednotky

Prosím o vysvětlení jednotek, v nichž se měří D-dimery. V různých dotazech ve...

D-dimery, pooperační stav

Dobrý den, Obracím se k Vás s dotazem. 30.12. Jsem byla v zahraničí a byla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Průjem a krev ve stolici po léčbě ATB

Dobrý den , je mi 24 let a mám problém , po dobrání ATB jsem dostal prujem...

Chronická nefropatie

Dobrý den,měla bych prosím dva dotazy.Co znamená strukturální patologie prostaty?Co...

Ozařování očních víček infralampou (ječné zrno)

Dobrý den pane doktore. Prosím Vás mám už 6 měsíců trvající asi ječné zrno,...

Střevní parazit

Dobry den, v stolici som si nasla pravdepodobne mrle (male cca 1cm dlhe, biele...

Bolest tlustého střeva

Dobrý den, již poněkolikáté mám bolesti v dolní části břicha,největší při vaprázdňování.Střídá...

Výtok z pochvy


Nejasné mrazení v zádech

Dobrý den,mám 47letého přítele,který je plně invalidní.Trpí teď již pouze občas...

Zmizí sami papillae coronae glandis?

Dobrý den Papillae coronae glandis zmizí samo od sebe? Děkuji za odpověď.

Tmavé skvrny po odřeninách

Dobrý den, jednou jsem spadla a odřela si nohu, ránu jsem nechala zahojit, strup...

Krvácení do nadledvinek u novorozence

Dobrý den paní doktorko, chtěl jsem se zeptat, jakým způsobem se léčí krvácení...

Krev z prsní bradavky

již cca tři týdny mně vytéká z prsní bradavky trochu krve, může to mít souvislost...

Bodavá bolest ve vagině

Dobrý den, je mi 13 let a už asi 5 dní mě bolí ve vagíně jakoby takové píchání,...

Pálení v močové trubici

Zdravím a měl bych následující dotaz: minulý měsíc jsem po nějakou dobu cca...

Bulka v ústech

Dobry den, Dnes jsem si v ustech objevil bulku, ktera se jevi bud jako srazenina...

Pravděpodobnost přenosu viru HIV


Necitlivost nártu

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na problém který teď momentálně mám a to...

Tmavé kruhy pod očima

Dobry den, Co si pamatuji,mela jsem vzdy pod ocima tmave kruhy,bez ohledu na...

Bolest ucha při angíně

Dobrý den, mám angínu a beru antibiotika a k bolesti krku se dnes ještě přidala...

Zubní kazy u dvouletého dítěte

Dobrý den, mám na Vás velký dotaz ohledně mé dvouletě dcerky která má na čtyřech...

Bolest solar plexus

dobrý den! ráda bych poprosila o radu jak řešit bolest v oblasti solar plexus.....

Reklama