Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

D-dimery v těhotenství

Srdce a cévy Kamila 23.4.2009

Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení otázky ohledně vysoké hladiny D-dimerů v těhotenství.
I. těhotenství v roce 2003 skončilo potratem v 22tt pro VVV plodu. Důvody nebyly zjištěny, prý se to "někdy stává". Dělali mi různá vyšetření, na hematologii zjištěn "Homozygotní stav MTHFR s normální hladinou homocyteinu". Pár týdnů po potratu jsem prodělala těžkou chřipku s vysokými horečkami a pořád se mi potom vracelo bolení v krku, vyšetření na imunologii prokázalo vysoké ASLO (cca 1300), které po vytržení mandlí (v roce 2004) kleslo na cca 500. Od té doby se drží pořád na hodnotách kolem 500, nikdo už neví proč, další různá vyšetření (KO, CRP, sedimentace, ORL atd.) byla v pořádku a bylo mi řečeno, že když nemám žádné problémy, nemá smysl léčit laboratorní hodnoty a pronásledovat neviditelného streptokoka.
II. těhotenství v roce 2006 - dcera (4100g, 52cm), zdravá, porod císařským řezem pro špatnou polohu. Kolem 30tt zjištěny zvýšené D-dimery a doporučena pravidlená kontrola průtoků pupečníkem. Na ty jsem chodila každé 2 týdny a vždy to bylo v pořádku.
V současné době jsem potřetí těhotná, v 26tt (dle UTZ 27tt). Po odběrech na hematologii v 21tt jsem měla zvýšené D-dimery (0,86), proto jsem byla na kontrole průtoků pupečníkem, vše OK. Poslední zhruba 2-3 týdny mě v noci občas chytá křeč do levého lýtka. Tento týden v pondělí (20.4.) jsem byla na testu na těh. cukrovku - výsledek OK, na rukou mám ale po odběrech větší modřiny. V úterý (21.4.) jsem ne svojí vinou upadla na břicho, náraz jsem naštěstí instinktivně ztlumila koleny a rukama (modřiny na koleně, loktech a bolest jakoby namožených svalů mezi rameny a prsy). Byla jsem do středy (24 hodin) hospitalizovaná na pozorování v nemocnici, dle UTZ je placenta i dítě v pořádku. Dnes (23.4.) jsem byla na kontrolních odběrech na hematologii s výsledkem lehké chudokrevnosti a ještě vyšších D-dimerů než posledně (bohužel nevím přesnou hodnotu.) Shodou okolností jsem byla ještě na kontrolním UTZ na gynekologii - placenta i dítě v pořádku, průtoky také, bez známek odlučování a bez hematomu.
Doktorka z hematologie mě pozvala za 6 dnů na kontrolní odběr a poté se uvidí, co dál. Říkala, že to může souviset s modřinami, které mám po odběrech a pádu, nebo také s nějakým nachlazením nebo zánětem (ale CRP z dnešního dne je v pořádku), takže to by podle mého obvodního dr. nemělo být příčinou. Pokud budou hodnoty nadále vysoké, čeká mě ultrazvuk žil v nohách kvůli riziku trombózy a pak se uvidí co dál. Můžete mi, prosím, říct, co všechno můžou vysoké hodnoty D-dimerů signalizovat? S doktorkou z hematologie jsem mluvila bohužel jen telefonicky a nejsem moc moudrá. Mám moc veliký strach o miminko a bojím se, jestli nemůžou D-dimery způsobit miminku za ten týden než půjdu na další odběry nějakou újmu. Moc Vám děkuji za odpověď a omlouvám se za dlouhý dotaz. Kamila

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Vyšší hladiny D dimerů se vyskytují při stavech s vyšším srážením krve, tzn. trombosy, infarkt myokardu apod. V těhotenství je samozřejmě na prvním místě vždy nutné zkontrolovat, jestli tyto stavy nepostihují plod ( cévy pupečníku) - což asi ve vašem případě je v pořádku. Ale nesmí se zapomínat na cévy v dolních končetinách, zvláště v případě, že popisujete bolesti v lýtku. Doporučovala bych neodkládat ultrazvukové vyšetření hlubokého žilního systému dol. konč. k vyloučení trombosy.Samotné D-Dimery miminku uškodit nemohou.

Související dotazy

Zvětšené D-dimery
Dobrý den jezdím na Hematologii (D689 vada koagulace...
Elevace d-dimerů po operaci
Dobrý den, 23.3. jsem prodělala plastiku LCA, 4.4....
D-diméry, jednotky
Prosím o vysvětlení jednotek, v nichž se měří D-dimery....
D dimery
Dobrý den. V těhotenství jsem měla trombózu, léčena...
Zvýšené d dimery v těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Těsně před porodem...
D-dimery
Dobry den, mam dotaz ohledne D-dimeru. Byla jsem u...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

D manosa

Dobrý den, prosím o radu. Jsem alergická na veškeré ovoce, nejvíce na jablka....

D- dimery

Dobrý den, již 14 dní mě bolí pravá noha v lýtku (bez otoku, červenání)....

D- dimery v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 23. tt a mám zvýšenou hladinu P_D-dimer - 1,36 mg/l (0,00...

D-dimer test

Dobrý den,prosím o zodpovězení - může ovlivnit (vyšší hodnota 400) tento test...

D-dimery

Vážený pane doktore, chtěla bych Vás srdečně poprosit o radu. Jsem v 15.TT po...

D-diméry

Dobrý den, včera jsem byla na vyšetření pro podezření na plicní trombózu....

D-dimery

Dobrý den chtěla bych se zeptat, v polovině Března mi byla odebírána krev na...

D-dimery

Dobry den, mam dotaz ohledne D-dimeru. Byla jsem u lekare kvuli bolesti nohy...

D-dimery

Dobrý den, pane doktore. Je mi 30, 2 malé děti. Rok mi bylo slabo jako na chřipku,...

D-dimery a uváděné jednotky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na převody jednotek D-dimerů. V lékařské...

D-diméry, jednotky

Prosím o vysvětlení jednotek, v nichž se měří D-dimery. V různých dotazech ve...

D-dimery, pooperační stav

Dobrý den, Obracím se k Vás s dotazem. 30.12. Jsem byla v zahraničí a byla...

D160- nezhobný novotvar lopatka a dlouhe kosti hor.kon.

Dcerka si asi pred tydnem nasla boulicku na cnitrni strane asi 2cm nad loktem,...

D377 metastat.proces jater

Můj přítel měl zjištěn v 11/2011 polyp v tl.střevě, dle histol.pozitivní, ten...

Da sa tento stav pripisat abstinencnym priznakom z nahleho vynechania Frontinu?

Dobry den, dva tyzdne som po pravidelnych zachvatoch z neurogennej tetanie uzivala...

Dá se endometrioza nahmatat?

Dobrý den, skrz konečník a pochvu jsem si nahmatala nejspíše v rektovaginální...

Dá se chytit HIV v bazénu ?

Dobrý den, chodím denně na koupaliště (kde se asi moc chemicky voda neupravuje)...

Dá se koupit dermatoskop?

Dobry den mohla bych se zeptat zda se dá někde koupit ci objednat přístroj,kterým...

Dá se nějak upravit, aby varlata měli správný tvar

Pokud se tedy po úderu do varlete mohla tkáň změnit, zvazivovatět, zjizvit....

Dá se nějak utlumit sexuální apetit?

Dobrý den, nemám až tak zdravotní problém jako problém s četností sexu. Chtěl...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Snědl kousek alobalu

Dobrý den, můj třinácti měsíční syn snědl ve čtvrtek (6.8.) kousek alobalu-ukousl...

Bolest v krku při polykání a zíváni´

Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o radu. Cca 15 dní trpím silnou bolestí...

Stav po trhání zubu moudrosti- bojím se zánětu

Dobry den , vcera mi trhali spodni zub moudrosti, bojím se abych tam nemel zánět,...

Boule mezi řitním otvorem a pochvou

Dobrý den, asi před třemi dny se mně udělala boule, měkká mezi řitním otvorem...

Antibiotika a alkohol


Brnění malíčku a prsteníčku

Po dobu dvou týdnů mám brnění v pravé dlani, především v malíčku a prsteníčku...

Neštovice u 10ti měsíčního kojence

Dobrý den, dcera 2,5 roku má neštovice. Spíše lehčí průběh, bez teplot. Co mohu...

Poranění kůže stydkého pysku

Ahoj, mohlo se mi něco stát. Depilovala jsem si genitálie voskovými pásky a...

Bolesti pravého oka

Dobrý den mám bolesti pravého oka i hlavy hlavne v okoli čela a spanku.Také...

Špatný sluch a šumění

Dobrý den, mám dotaz 24.2. 2017. jsem měla po adenotomii a paracentéze vpravo,...

Nafouknuté břicho, říhání

Dobrý den, pročítala jsem zde otázky a odpovědi. Prosím co je "zůžení trávící...

Přeskakování hlasu -Mutovani

Dobry den,rad bych se zeptal je mi 25 let a stale mi preskakuje hlas ,nikdy...

Záblesk před okem

Dobrý den, již asi dva dny vidím záblesk před pravým okem. Hlavně když se podívám...

Jód a autoimunitní tyreoiditida

Krásný den přeji, vrtá mi v hlavě jedna věc - od mala se léčím na Hashimotovu...

Varlata se mi zasunou do podbřišku

Dobry den chcel by som vediet ci nieje to vazny problem ked sedim na židle a...

Velmi suchá a hrubá kůže na loktech

Dobrý den, Mám na loktech (z vnější strany) zhruba kolečko s cca 2-3 cm průměrem...

Bolest zad


Bolest ramenou

Dobrý den. Cvičím od 13 let s vlastní vahou (7 let). Když jsem začal, dělal...

Bolesti loketního a ramenního kloubu

Dobrý den,už více jak rok mám problémy s hybností lokte a ramene. Z neurologie...

Můžu si vzít ibalgin pokud užívám antibiotika?


Reklama