Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Demence a výživa pacientů

Jiný problém Zuzana 16.10.2018

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na moji maminku. Má stařeckou demenci v pokročilém stadiu. Nechodí, nekomunikuje. Je v pečovatelském domě se zvláštním režimem. V poslední době přestala polykat potravu. Někdy je to lepší, někdy horší. Ošetřující lékař naznal, že jí zavedou hadičku nosem do žaludku a tou ji budou krmit. Vím, že tyto hadičky se zavádějí do žaludku břichem. Nevím, jak dalece maminka toto cítí, ale ve výrazu obličeje vím, že při každém polknutí, ji něco bolí, také při otáčení hlavy. Můžete mi prosím sdělit, jestli je toto standardní postup? Zda se tato metoda používá a co člověk cítí při zavedení hadičky nosem do žaludku? A mluvíte prosím o zavedení trubičky nosem? Doplnění informací: prosím mohla bych se ještě na něco zeptat? Maminka si v noci hadičku vytáhla a opět ji vezli do nemocnice na opětovné zavádění. Řekli mi, že upevnění na nose musí být pevnější. Bojím se, že při nepřetržitém upevnění na nose bude mít bolavá místa, může ji to svědit, prosím může mít tuto hadičku vedenou nosem i několik let? Nebo po určité době se musí vést břichem. Za maminkou chodím, posadím ji do křesla a krmím ji pusou. Je to složité, někdy méně úspěšné,ale myslím, že důležité. Pečovatelky na to nemají čas. Moc děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Zuzano,
děkujeme za Váš dotaz. Bohužel u pokročilé demence je porucha příjmu potravy velmi častá. Pacienti mají problém se žvýkáním, polykáním, mnohdy si jídlo v dutině ústní ani neuvědomují, zakuckávají se apod.. Proto jsou lékaři někdy nucení přistoupit k výživě pomocí nasogastrické sondy ( její zavedení není příjemné, ale není vysloveně bolestivé, následně mohou pacienti pociťovat tlak či mírné dráždění, mnohdy však snášejí sondu zcela bez problémů)). Touto se pak pacient krmí, čímž se alespoň částečně hradí potřebný kalorický příjem. Dlouhodobějším řešením může být i gastrostomie ( kdy se potrava dodává přímo do žaludku). O tom, jaký postup zvolit rozhoduje ošetřující lékař na základě celkového zdravotního stavu pacienta a předpokládaného vývoje v dalších dnech. Přeji Vám hodně sil v dalších dnech. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Zuzano, když je člověk starý a má pokročilou demenci, může se , jako Vaš maminka, dostat do stadia, kdy přestane normálně jíst. Může to být přechodný stav daný třeba zhoršením při nějaké nemoci, může se jednat o trvalý problém. Proto, aby byl čas to zjistit a vidět, jak se stav vyvíjí, se nejprve lékař pokouší zajisti výživu nějakou co nejméně složitou cestou. Tou je právě hadička nosem do žaludku. Hadička je tenká a její zavádění nebolí, ale je nepříjemné, jako když si něco strkáte hluboko do nosu, pak při průchodu z nosu do krku a zavádění do žaludku může být chilku na zvracení. Jakmile je hadička na svém místě, většinou je snášená dobře, ale může nějaký čas trvat, než si dotyčný zvykne. Někdo může pociťovat tlak či nepřijmený pocit v krku. Většinou bývá nepříjmené připevnění náplastmi na obličej, poraďte se se setřičkami, zda to maminku třeba někde netáhne či netlačí. Když by se její stav nelepšil a nezačala sama jíst a pít, pak se po nějaké době přistoupí k hadičce, která se zavadí přes břišní stěnu do žaludku. Je to ale větší výkon, který není zcela bez rizik a možných komplikací, proto se nejříve Váš lékař pokouší o nějaké jiné řešení. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Zuzano, jak dlouho bude mít maminka zavedenou hadičku nosem, záleží na tom, jak ji bude nadále snášet a jak se bude vyvíjet její stav. Obvykle se dává na 4-6 týdnů, předpokládám, že lékař doufá, že by se stav maminky mohl vylepšit. Pokud by se stav nelepšil, nebo si maminka na hadičku nezvykla a opakovaně ji vyndavala, pak bude nutné přistoupit k vytvoření vstupu na podávání stravy přímo přes břišní stěnu do žaludku (PEG). Prosím, proberte to zejména s tím lékařem, který se o maminku stará. Chápu, že Vás ta hadička znepokojuje a máte dojem, že to mamince vadí. Ale je to pro ni vcelku bezbolestné a zákrok je nenáročný a má minimum rizik a komplikací, což je u lidí, kteří mají demenci a k ní přidružené problémy vítané. Je moc dobře, že se snažíte, aby maminka stále něco jedal a pila ústy, opravdu je to důležité. Ideální by bylo, kdyby se o to pokoušel i personál, ale někdy to může být složité. Snažte se o to dál, pokud Vám to lékař dovolí a doporučí. Ohledně upevnění na obličeji - je třeba hadičku přilepit tak, aby nebyla volná, nepohybovala se a nedráždila či nepadala. Tím se snad podaří, aby mamince vydržela co nejdéle. Vaše maminka ve svém stavu pravděpodobně nechápe, proč ji má a tahá za ní. Tomu bohužel nejde zabránit a je možné, že si ji může znovu vyndat. Náplasti na obličeji mohou dělat bolavá místa, je třeba okolí kontrolovat a pokožku ošetřovat. Naštěstí nové náplati jsou vcelku dobře snášené a netvoří se na ně alergie, vyrážky, sundavání bývá snazší a bezbolestné. Oba typy hadiček - jak nasogastrická sonda tak PEG nevylučují přijímání potravy ústy a obě se dají vyndat, když by se maminčin stav zlepšil. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Demence
Dobrý den,mám dědu a projevila se mu demence,ale už...
Demence
Dobry den chtela bych se zeptat msm maminku 79 let...
Demence
Dobrý den, mám dotaz ohledně občasných výpadků paměti...
Alzheimerova demence
Dobrý den, můj manžel (79 let) má diagnostikovanou...
Demence
Dobrý den, trápí mě chování maminky. Maminka je skvělá...
Demence
Dobrý den ,mamince letos bude 68 let.Je vdova a po...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Demence

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit o názor nebo o cokoli co...

Demence

Dobrý den. Nevím kam se obrátit o radu. Mému manželovi je teprve 65 let, ale...

Demence

Může se projevit demence v dospívajícím věku? Popřípadě dá se zjistit pomocí...

Demence

Dobrý den, matce je 77 let a před několika lety byla nezjištěnou dobu zřejmě...

Demence

Dobrý den, na CT mozku mi byla stanovena počínající atrofie mozku. Kromě atrofie...

Demence

Dobrý den ,mamince letos bude 68 let.Je vdova a po operaci srdíčka(baypass)...

Demence , muz 30 let

Dobry den pracuji v zarizeni kde se starame o 7 postizenych lidi (autismus,...

Demence ??

Dobrý den, prosím vás o radu .Moje matka(84 let) si vloni v srpnu zlomila krček...

Demence a pupík

Dobrý večer,chtěla bych s přítelem miminko,ale jeho brácha má lehkou demenci...

Demence a snížená soběstačnost

Dobrý den, dotazuji se za svého otce, u kterého se rozvíjí forma demence. Momentálně...

Demence či psychoza

Dobry den,mamince je 89 roku,uziva leky na vysoky tlak a na srdce.Do nedavna...

Demence?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co mám dělat? Má matka je strašně nemocná nemůže...

Demineralizace čelisti

Dobrý den. Při kontrolním rentgenovém vyšetření mi zubní lékař mimo jiné zjistil...

Demineralizovaná zubní sklovina

Dobrý den, paní doktorka mi řekla, že mám demineralizovanou sklovinu a po sundání...

Demodekoz

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na nemoc OR Halyazion DEMODEKOZ v latině...

Demodex

Dobrý den, měla jsem dlouhodobý ekzém v obličeji a byla jsem na kožním léčená...

Démonofóbie

Dobrý den. Je mi 15 let a obávám se že trpím démonofóbií. Bojím se hrozně tmy,...

Demratitida

Dobrý den, prosím Vás o radu. Asi před 14 dny se mi v oblasti krku a klíční...

Demyelinizace a roztroušená skleróza

Dobrý den, posílám výsledkový list z MR. Tento nález je náhodný. Přišla jsem...

Demyelinizační léze

Dobrý den ,od roku 2014 chodím na MR vícečetná demyelisační léze supratentoriálně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Prosím o vysvětlení nálezu Polytopní VAS Cp, Thp, LSp

Dobrý den, prosím o vysvětlení nálezu - Polytopní VAS Cp, Thp, LSp při poruše...

Můj puls je velmi vysoký

Dobrý den, je mi 16 let Meřím kolem 158 cm Můj puls je velmi vysoký nejvic...

Vřídky na stydkých pyscích

Dobrý den, včera se mi na stydkých pyscích objevily tvrdé vystouplé vřídky....

Helicid v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu v těhotenství brát Helicid 10. Žáha...

Šedý zákal - pooperační problémy

Dobrý den, mám dotaz. Dne 23. 10. a 1. 11. 2012 jsem prodělala operaci šedého...

Přechod na jinou HA

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s přechodem na jinou HA? Užívala...

Puchýřky na penisu

Dobrý den, rad bych se zeptal, před 11 dny jsem měl nechráněný pohlavní styk....

Zápach z úst jako po alkoholu


Zarudnutí žaludu

Dobry den... vzdycky se mi jednou za cas objevi na zaludu cerveny flek a ja...

PIASCLEDINE 300

Dobrý den, absolvoval jsem ošetření IPL (ošetření pulsním světlem) na kosmetice...

Bolest varlete po cystoskopii

Dobrý den, před deseti dny mi byla provedena cystoskopie močového měchýře. Vše...

Alergie očních víček

Dobrý den, Mám ekzém na očních víčkách,zpočátku byl celkově okolo očí. Po zahájení...

Flek na žaludu

Dobry den, Pred zhruba tydnem se mi na zaludu udelal tento flek. Vzhledem...

Pravidelnost v menstruaci

Dobrý den, poslední dobou jsem to měla dost rozházené, a raději si začala dělat...

Bulka na obličeji

Dobrý den, občas se mi pod kůží (na tváři, bradě a nebo kolem uší) vytvoří...

Bolest v nártu


CT žlučníku

Dobrý den,podle vyšetření CT žlučníku mi bylo zjištěno:žlučník menších rozměrů,ostře...

Krvácení po prvním pohlavním styku

Dobry den, v sobotu jsem mela prvni pohlavní styk. Od te doby nepravidelně krvacim....

Trpí silnými sexuálními úzkostmi

Vážená paní doktorko, vážený pane doktore, rád bych se na Vás obrátil s prosbou...

Poševní dysmikrobie, výtok

Dobry den..je mi 55 let a kvuli problemu s kolenem mam antibiotika Dalacin 300mg.ctyri...

Reklama