Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Deprese, psychosomatické problémy, vtíravé myšlenky

Psychiatrie František 17.10.2019

: Dobrý den,
Obracím se na vás s žádostí o radu. Pokud možno řadu psychiatra.. S dovolením se rozepíšu aby šlo lépe hodnotit. V květnu mi začalo jednoho večera šumět v uších, na ORL diagnostikován zánět zvukovodu a s tím spojený tinnitus. Zánět odezněl šumění však "nikoliv". Uvozovky vysvětlím později. Skutečnost, která mi vůbec nepomohla je taková, že známý muž měl tinnitus - pískáni, a spáchal kvůli tomu sebevraždu. Já ve chvíli, kdy jsem zaslechl, že mám tinnitus, zhroutil jsem se. Ačkoliv lékaři říkali že odezni, já se v tom furt šťoural a tím jsem si pravděpodobně přivodil psychosomatický problém. Jelikož když se zeptám třeba sourozenců, též v tichu slyší šum, jen to neřeší, u mě to však vyvolává strach. Po měsíci dá se říci jsem si myslel, že jsem ok, a že s vírou počkám až to odezní.. jenže na dovolené my začali tuhnout nohy, ruce, a svalové záškuby.. mě nenapadlo nic lepšího než otevřít google, který mi ujistil, že mám als, i přes racionální uvažování jsem nedokázal zabránit strachu a opět na to myslel dennodenně... K lékaři jsem se dostal za 14 dní, vyšetření nic neodhalilo, závěr neurologie funkční syndrom se somatickými jevy, a tím to začalo, nevím zda deprese či úzkosti, zkrátka špatná nálada, nezájem o okolí, to díky krizové intervenci odeznělo - na 3 týdny... Od té doby se v tom hrabu... Střídá se strach z tinnitu i když ten mi reálné nevadí a když na něj nemyslím neslyším ho ani v tichu, ale co mi ničí nejvíc je druhá věc... Mám tříletou dcerku, která je pro mě vším, miluji ji nadevše, ale napadají mě myšlenky - ač si uvědomuji, že je to absurdní, jen jim nelze poručit, jako že dcerku nemám rád, či ji dokonce ubližuji... Zdůrazňuji jen v myšlenkách, nikdy bych jí neublížil a tím sem si i v tomhle stavu jist... To ve mě vyvolá úzkost a nastává řetězová reakce... Byl jsem na prvni návštěvě psychoterapie, dle pana terapeuta - neuróza... Co se týče obtíží, spánek bez obtizi, Občasný třes, napětí, svalove záškuby, a nejvíc ty vtíravé myšlenky, kterým nejde zabránit... Před květnem jsem měl normální život - práce, z práce 4x týdně do posilovny, poté klasické domácí činnosti..v zaměstnání klasický stres.. beru nyní třezalku od firmy kneipp, doporučená dávka je jedna tableta 300Mg, lze dávku navýšit? Omlouvám se za referát, zaverem bych dodal, že normálně funguji, chodím do prace, nejsem ani nikdy jsem nebyl agresivní typ, spise naopak... Prosím o vaši radu, a pokud možno rád bych si pomohl bez léků... Děkuji moc za trpělivost a pochopení... Strašně se za sebe stydim, hlavně za myšlenky vůči dceři...
Doplňujcí informace:žádost byla o posouzení psychického stavu a případného doporučení

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství

Dobrý den pane Františku.
Nemusíte se stydět, psychické onemocnění je jako každé jiné. Důležité je, že si problém uvědomujete a chcete ho řešit. Vzhledem k vtíravým myšlenkám nemusí jít jen o úzkostnou poruchu s psychosomatickými projevy. Může jít o daleko komplikovanější problém. Vzhledem k délce potíží bych zvážila psychiatrickou medikaci, která by Vám mohla pomoci. Nyní se nacházíte v začarovaném kruhu. Nevím zda jste navštívil lékaře psychiatra či nikoliv, píšete, že jste byl na psychoterapii, ovšem dle Vámi popsaných příznaků se mi diagnoza neurozy jeví jako spíše chybná. Doporučuji vyhledat psychiatra. Váš dotaz předám specialistovi k odbornému vyjádření a doporučení. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

Dobrý den, co se týče Tinnitu tak s ntím psychiatt nic moc neudělá, zkoušela se výzkumně na Psychiatrické klinice tzv. Transkraniální magnetická stumulace, ale ani její výsledky nejsou přesvědčivé . Ke mně chodí několik pacientů, co užívají antidepresiva, čímž docháízí k jejich zklidnění a tinnitus tolik nevnímají a celkově se zlepšuje jejich kvalita života, nicméně tinnutu je nezbavím, bohuže.
s pozdravem MUDr. Miroslav Sekot
psychiatr.

MUDr. Luboš Janů Ph.D.
Odpovídá lékař:

MUDr. Luboš Janů Ph.D.

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Ambulance Smrková ulice, Plzeň

Dobrý den, popisujete u sebe projevy obsedantně kompulzivní poruchy. Nicméně vaši žádost o pomoc bez léků zklamu, žádnou takovou neznám. Tedy nejsem vám schopen napsat "dělejte toto a za 4 měsíce budete bez potíží". Navíc berete třezalku, což už stejně je antidepresivum, jen s mnohem závažnějšími a častějšími nežádoucími účinky než běžná antidepresiva. Jedinou "výhodou" je, že sušená ztratila většinu účinných látek, včetně hyperforinu. Proto vám také neporadím s dávkou, protože v této podobě není účinná. Málo účinná s většími nežádoucími účinky je třeba v Německu dostupná (na recept) pod názvem Jarsin. Je to stejná situace, jako bych měl radit, jak léčit "vysoký tlak" bez léků. První volbou by byl například sertralin v cílové dávce po titraci 150-200mg denně. Efekt se začne rozvíjet po cca 4 týdnech od dosažení cílové dávky. Psychoterapie má prokázaný efekt jen tzv KBT (kognitivně behaviorální terapie). Bohužel lepší, rychlejší nebo "bezlékovou" radu vám neumím dát. Brzkou úlevu přeje Luboš Janů

Související dotazy

Vtíravé myšlenky
Dobrý den, vaši poradnu využívám již po několikáté....
Vtíravé myšlenky o homosexualitě
koupil sem si posledni cislo psychologie dnes a bylo...
Deprese
Dobrý den, potřebuju poradit. Asi před 2 měsíci se...
Vtíravé myšlenky
Dobrý den, už více jako 1) už 5 let mě trápí moje chování,...
Deprese, myšlenky na sebevraždu
Už mě nic nebaví často přemýšlím nad sebevraždou a...
Deprese
Dobrý den,rozhodla jsem se udělat si na internetu testy,jestli...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Deprese, léčba

Dobry den trpim uz po třetí depresemi.. vysadila sem dvakrát leky tet je nasazuji...

Deprese, léčba antidepresivy

Dobrý den. Můj syn 30 let - má DMO, k tomu už 11let deprese. Po velké atace...

Deprese, lenost, únava

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat zda existují opravdu nějaké účinné doplňky...

Deprese, myšlenky na sebevraždu

Už mě nic nebaví často přemýšlím nad sebevraždou a říkám si že už není jiné...

Deprese, myšlenky na sebevraždu

Dobrý den, je mi 17 a už od svých dvanácti mám deprese a myšlenky na sebevraždu. Asi...

Deprese, panická porucha?

Dobrý den, moje problémy začaly na začátku září. Je mi 19 let, do té doby, než...

Deprese, pocit skleslosti

Dobrý večer beru od svých 22 let antidepresiva na panickou poruchu a deprese...

Deprese, pocity úzkosti, záchvaty pláče

Dobrý den, je mi 17 let a už přes dva roky trpím depresemi, se kterými si nevím...

Deprese, pokus o sebevraždu

Dobrý den, mám 17 let. Jsem si jistá, že mám problém. Když mi bylo 14 pokusila...

Deprese, poruchy spánku

Dobrý den, asi dvacet let se léčím s mírnější formou deprese.Poslední tři...

Deprese, sebevrazda

Dobry den, potrebuji to napsat alespon nekde. Je mi 21 let, a dnesnim dnem 25.1.2016...

Deprese, separační úzkost

Dobry den. Ani nevim kde zacit. Mam pocit, ze trpim depresema a uz nevim jak...

Deprese, smutné nálady, osamění

Dobrý den, je mi 13 let. Už přes rok mám takovou zvláštní náladu. Moji rodiče...

Deprese, spánek

Dobrý den, již rok nemohu spát. Při řešení tohoto problému mi bylo doporučeno,...

Deprese, strach

Dobrý den, prosimvás chtěla jsem se jenom zeptat co se mnou je. Bývám denně...

Deprese, strach mezi lidmi

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Už delší dobu trpím depresemi...

Deprese, suicidium

Dobrý den, chci pomoc manželovi, který se léčí již několik let neúspěšně pro...

Deprese, tlak v hlavě

Dobrý den, je mi čerstvě 18 let a zhruba od 13 let se u mě stupňuje deprese,...

Deprese, únava, povšechné obtíže

Dobrý den, je mi 31 let, už měsíc a půl mě trápí pichlavá bolest vlevo cca 5...

Deprese, úzkost

Dobrý den,užívám,Escitalopram Teva 11dní a na noc Tritito,přes den,když je...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zahnědlá kůže v rozkroku

Dobrý den, už delší dobu mě trápí svědění a neobvykle hnědě zbarvená kůže v...

Antidepresiva generace

Dobrý den paní/pane doktoro/doktore, mám dotaz ohledně antidepresiva Amitriptylin-Slovakofarma...

Zlomenina kotníku

Dobrý den,chtěla bych se zeptat zlomila jsem si nohu v kotníku a utrhla vaz.Mám...

Bulka v třísle a únava

Hezký den, mám bolestivou bulku v třísle a bolí mě jakkoli zvednout nohu...chůze...

Bolest v krku

Dobrý deň chcel by som sa vás opýtať mám problém s časťou bolesťou hrdla ráno...

Vysoký krevní tlak, bolesti hlavy

Dobrý den je mi 32 roki mam kravni tlak 158/107 moc mě boli chlava nevím co...

Bolesti žaludku


Bolesti a povšechné obtíže

Dobrý den, předem říkám, že se bude jednat o delší dotaz, jsem již poněkud...

Svědění šourku

Dobrý den. Zhruba měsíc se potýkám s nepříjemným svěděním v oblasti šourku....

Chronický kašel

Ráda bych se zeptala od ledna mám vlhky kašel ..vykaslavam žlutý a občas zelene...

Krev ve stolici


Cholecystolithiasa


Zvětšení prostaty

Dobrý den, prosím jestli by jste mi mohli sdělit co pro mě znamená když se mi...

Vyrážka penisu


Jiný problém

: Dobrý den pane doktore, je mi 50 let a do června jsem užívala HA Depo Proveru....

Pupinky (bradavicky) na stydkych pyscich


Zvětšené uzliny

Dobrý den. Syna bolel před 3 mi týdny pant,ale zub ne. Za týden na to strašně...

Dyshidrotický ekzém, vodnaté pupínky kůže


Extrakce - bolest okolních zubů

Dobrý den. Již jsem pokládala podobný dotaz ale ještě chci upřesnit pár informací....

Bolest ramene

Vazeny pane doktore,od jara lonskeho roku me boli leve rameno.Na orthopedii...

Reklama
Zavřít