Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Dlouhodobě zvětšené uzliny

Vnitřní lékařství Barbora 12.12.2019

Dobrý den, už tři roky mám zvětšené lymfatické uzliny na krku v podpaží a třislech. Souběžně trpím extremní unavou oslabenyn imunitnim systémem. Krevní testy vyšly v pořádku stejně tak jako RTG a sono břicha. Lékař mě neustále posílá domů že to je běžná únava. Teď jsem si Vydupala testy na boreliozu a štítnou žlázu. Problém je že ve svého lékaře už nemám důvěru protože po 3 letech kdy se tyto příznaky zhoršují mě to značně omezuje v běžném životě. A můj Dotaz tedy je v případě potvrzení boreliozy jak dál řešit nebo kam se obrátit a jestli z prvních testů lékař pozná stadium boreliozi a v případě že tyto testy opět výdou negativní jak dále postupovat můj prakticky lékař mě totiž opět pošle domů…

MUDr. Petr Tomandl
Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, paní Barboro, že by stav souvisel s boreliozou je velmi nepravděpodobné, ta se takovouto lymfadenopathií (zvětšením uzlin) neprojevuje. Interpretace výsledků vyšetření krve na boreliozu je velmi problematická, rozlišení stádia choroby nemožné. To lze laboratorně provést pouze prokázáním borrelií v mozkomíšním moku u 3. stadia, neuroboreliozy. Jinak se klinické stadium určuje podle typických klinických projevů.Vyšetření funkce štítné žlázy v rámci pátrání po důvodu únavy je jistě namístě. Lékař by měl primárně zhodnotit charakter uzlin - jejich velikost, tvar, strukturu, umístění. Dále by měl zvážit vyloučení rozšíření na jiná pro prostý zrak nedostupná místa (dutinu břišní, hrudní - viz provedený RTG plic a ultrazvuk břicha). Dle těchto nálezů dále postupovat - vyloučit nejčastější - reaktivní zvětšení uzliny (spádová oblast nějakého například zánětlivého procesu - tak například nějaký zubní problém a zvětšená krční uzlina na téže straně). Jsou-li uzliny zvětšeny oboustranně či generalizovaně pak pátrat po celkových procesech (například toxoplazmoza, či jiné antropozoonozy, HIV, hepatitidy, atd.).
Není-li ani po tomto pátrání jasno pak zvážit excizi - vyříznutí některé uzliny a její histologické vyšetření. Postup Vašeho lékaře by mohl znamenat, že jsou uzlinky ve více lokalitách více hmatatelné, viditelné - toto může být například u asteničtějších (rozumějte štíhlejších) jedinců a opravdu to nic neznamená - ale toto berte pouze jen jako můj odhad situace. Nemáte-li ve svého současného praktika důvěru, tak ho určitě změňte.
S pozdravem MUDr. Tomandl.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Barboro, je škoda, že se Vám praktický lékař dle Vašich slov příliš nevěnuje. Na druhou stranu, jsou pacienti se "záhadnými onemocněními", která jsou těžko uchopitelná a pokud pacient ztratí v lékaře důvěru, nikam se neposunou. Totiž i v případě, že se třeba na nic nepřijde a podle lékaře je pacient "zdráv", tak by mu měl věnovat čas a vysvětlit, co tedy jeho potíže způsobuje a zhruba jak na ně. Hlavní úlohou praktického lékaře by ve Vašem případě mělo být objektivně posoudit, jestli máte zmiňované uzliny opravdu zvětšené, dále jaký je vývoj v čase - jestli se mění nebo ne, jestli jsou bolestivé a pohyblivé nebo nejsou, pečlivě odebrat anamnézu (jestli doma chováte zvířata, jestli jste prodělala nějaké infekční onemocnění atd.) Samozřejmě, že základní odběry jsou potřeba - krevní obraz, biochemie, základní serologie. Event. Vás může praktik poslat na sonografii zvětšených uzlin a/nebo podezřelé oblasti, dále by měl proběhnout základní onkoscreening (sono břicha, rentgen hrudníku - píšete, že proběhlo, poud před 3 lety, tak se dá uvážit opakování) - nicméně pokud se jedná o obtíže trvající 3 roky, tak za tím nádorové onemocnění skoro jistě nebude, dávno by se projevilo jinak. Již tato základní vyšetření by měla dát odpověď, o jaké přibližně se může jednat onemocnění a kam Vás má směřovat ke specialistovi (na imunologii, revmatologii, infekci, hematologii?). Není výjimečné, že se při lymfadenopatii nejasného původu provede chirurgická extirpace (odstranění uzliny), kterou pak může histolog vyšetřit - to bývá velmi přínosné. Naopak pouze hrubě orientační bývá tenkojehlová biopsie patologických uzlin, ale také se provádí. V úvaze je samozřejmě vyšetření na imunologii - kvůli únavě a oslabenému imunitnímu systému - ale opět, co to znamená oslabený imunitní systém - že jste opakovaně nachlazená? Kolikrát do roka? I praktický lékař může provést základní imunologické vyšetření - sérovou hladinu imunoglobulinů, nejčastější je deficit IgA. Samozřejmě únavu může způsobit onemocnění štítné žlázy. Může se jednat o chornický únavový syndrom, při něm se pacient léčí klidem a psychoterapií. V současnosti je velkým hitem vitamín D a jeho užívání v zimním období. Samozřejmě, že důležitý je celkový životní styl - kvalitní stravování, tekutiny, spánek, spokojenost v sociální sféře. K Vašemu dotazu: nepovažuji za nutné se pídit po řešení boreliozy, která je zatím testována, ale není potvrzena. Pravděpodobně bude negativní. Upřímně, nejedná se o příliš populární diagnozu, v doporučeních stejně figuruje, že pojem "chronická borelioza" či chronicky zvýšené titry protilátek proti boreliím nejsou diagnostické a neznamenají aktivní infekci, tedy nejsou indikací k antibiotické léčbě. Nicméně pacienti s obavami z boreliozy a nespecifickými stesky chodí a testování na borelie vyžadují, snad každý v populaci má známého, kterého až léčba boreliozy zbavila vleklých obtíží.... Je tedy běžné, že se pro klid duše všech nasadí na 3 týdny antibiotika proti boreliím a je to. Avšak není to správné. Kdyby přecejen byla v titrech protilátek významná elevace (zvýšení) v třídě IgM, směřujte do ambulance infektologa, myslím, že praktický lékař nebude mít problém s odesláním Vás ke specialistovi. Pokud byste přecejen měla problém s Vaším praktikem, samozřejmě můžete praktického lékaře změnit - jednoduše kontaktovat jiného a ten by Vám s přeregistrováním pomohl, není nutné se u původního praktika omlouvat/vzsvětlovat/stavovat. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Zvětšené uzliny
Dobrý den, před pěti lety mě dlouhodobě bolelo v krku...
Zvětšené uzliny
Dobry den, Pisi s dotazem ohledne zvetsene uzliny...
Zvětšené krční uzliny
Dobrý den, již rok a půl mám problém ze zvětšenýma...
Zvětšené uzliny
Dobrý den, v červenci 2016 jsem prodělala infekční...
Zvětšené uzliny
Dobrý deň, v dubnu som si na tvári nahmatala tvrdú,...
Zvětšené uzliny
Dobrý den. Jsem dlouhodobě v zahraničí-Portugalsko...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dlouhodobé zívání únava srdce ucpaný nos

Dobrý den po smrti mámy v roce 2003 sem byl těžký kuřák ale už asi tak 5let...

Dlouhodobé zívání, únava, srdce, ucpaný nos

Dobrý den po smrti mámy v roce 2003 sem byl těžký kuřák ale už asi tak 5let...

Dlouhodobě zrychlený tep

Dobrý den, už cca tři roky mne trápí velmi rychlý tep, v naprostém klidu 100-105...

Dlouhodobě zvětšená krční uzlina

Dobrý den, pane doktore, již několik let mám zvětšenou jednu krční uzlinu,...

Dlouhodobě zvětšená mandle, pupínky

Dobrý den, asi před měsícem jsem kolem vánoc prodělala angínu (velké obě mandle...

Dlouhodobě zvětšená uzlina

Dobrý den, před 2 lety mě bolela pravá čelist jako v zánětu a plus necitlivý...

Dlouhodobě zvětšená uzlina na krku

Dobrý den, již cca 3 měsíce mám zvětšenou uzlinu na krku. Střídavě se zmenšuje...

Dlouhodobě zvětšená užlina

Dobrý den, je mi 21 let a už třetí měsíc mám zvětšenou uzlinu na levé straně...

Dlouhodobě zvětšené krční uzliny

Dobrý den. Ráda bych se zeptala. Mám dlouhodobě zvětšené obě krční uzliny (více...

Dlouhodobě zvětšené uzliny

Dobrý den, již delší dobu mě trápí zvětšené uzliny pod čelistí, je to už cca...

Dlouhodobě zvětšené uzliny na krku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli byste mi mohla přiblížit příčinu dlouhodobě...

Dlouhodobě zvětšené uzliny na krku

Dobrý den, mám již několik měsíců zvětšené uzliny po celém krku. Byla mi zjištěna...

Dlouhodobé zvětšení uzlin pod krkem a na hlavě

Dobrý den. Už minimálně dva roky (možná i déle) mám zvětšené uzliny pod krkem...

Dlouhodobě zvětšený lalok ŠŽ

Dobrý den, paní doktorko, nenašla jsem podobný dotaz mezi ostatními, tak se...

Dlouhodobě zvětšující se fleky na kůži

Dobrý den, už je to nějaký ten rok zpátky, co se mi na patě objevil flíček...

Dlouhodobé zvracení

dlouhodobé zvracení Dobrý den, již více jak měsíc je mi už od probuzení špatně...

Dlouhodobe zvysena teplota

Dobry den, uz velmi dlhu dobu (cca 4 roky) ma trapia neustale zvysene teploty...

Dlouhodobe zvysena teplota

Dobry den uz pul roku me trapi zvysena kolisajici teplota. Rano 37.2, odpoledne...

Dlouhodobe zvysena teplota (37-37,4)

Dobry den, jiz asi 3 roky mam zvysenou teplotu 37-37,4... pred 2 lety jsem...

Dlouhodobě zvýšená teplo a časté angíny

Dobrý den, asi před třemi roky jsem začala trpět na časté angíny (skoro...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pupínky na noze

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu o jaký problém se přesně jedná. Včera...

Předávkování ???

Dobrý den je mi 13 let a dnes jsem si vzala 5 prášků xyzalu 5 prášků ibalgunu...

Tepání aorty

Tápání v břiše. Dobrý den, Chtěl bych se zeptat na jednu věc, je mi 23 let...

Užívání Paralenu a Nurofenu


Pupínek na stydkém pysku


Vřídek na šourku

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu. Asi před měsícem se mi na šourku...

Lék Meloxicam-Teva

Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně náhrady za lék Meloxicam-Teva 15mg, jsem...

Alergie na Amoksiklav

Dobrý den. Předevčírem jsem dobral balíček antibiotik Amoksiklav 1mg. Dnes se...

Preejakulát a otěhotnění


Červené fleky pod nehty

Dobrý den, objevily se mi zvláštní červené nehty pod nehty, viz. přiložená...

Kostní výběžek po extrakci zubu

Dobrý den, prosím o radu ohledně posunu kosti v dolní čelisti. Při vytržení...

Povlak na jazyku a kouření

Dobry den, Asi od června me trápí povlak na jazyku. Nikdy predtim jsem tento...

Růst penisu


Zvýšené jaterní testy - možné příčiny?

Vážený pane doktore, obracím se na Vás, protože jsem si všimla, že jste na podobné...

Zvrtnutý kotník - přetrvávající potíže

Dobrý den, Před 4 týdny jsem si zvrtla kotník. Ten mi během chvíle otekl...

Bolest na hrudi

Dobrý den.Chci se zeptat boli me na hrudníku na levé straně nad prstem a vystreluje...

Předávkování léky

Můj dotaz je jestli existuje lék na předávkování lékem říká se tomu asi antidotum...

Znaménka a pihy


Zkažený sýr v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, resp. ujistit. Jsem ve 30. tt a snědla...

Oranžové zbarvení dlaní

Dobry den, jiz priblizne rok sleduji občasné bezdůvodné skvrny v dlanich, ktere...

Reklama