Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Dotaz ohledně salmonelózy

Lenka 14.6.2018

Dobrý den,

mám dotaz ohledně salmonelózy.
Nejprve popíši situaci: v pátek 1.6 jsem zakoupila v bufetu jídlo (rýži s omáčkou a hovezím masem - prokázáno, že toto jídlo bylo zdrojem salmonely, onemocnělo po něm více lidí, což jsme se dozvěděli teprve dnes, jinak jsme netušily z čeho by nákaza mohla být), jídlo jsem konzumovala já a má dcerka 3 roky. Mě bylo již druhý den lehce špatně od žaludku, ale nic čemuž bych musela věnovat větší pozornost, měla jsem chuť k jídlu a žádné jiné obtíže).V pondělí 4.6 večer začala mít dcerka horečku (dobře reagující na antipyretika), bez dalších příznaků, až ve středu 6.6 se dcerce k horečce přidala kašovitá stolice a za pár hodin ji postihl vodnatý průjem a horečka se zhoršila. Ještě v pátek 8.6 měla zvýšenou teplotu, další den už bez teplot, průjem trval dál, ale již ne tolik vodnatý, postupně se jí ještě doteď stolice mění v kašovitou. Jinak dcerku nic nebolelo, měla chuť k jídlu po celou dobu. Nyní se jí již pomalu upravuje stolice k normálu, nic jí není a je na dietě. V nejhorších příznacích brala Enterol, nyní má Hylak. Ze stěrů jí vyšla pozitivní salmonela.
Mě, krom výše zmiňované lehké nevolnosti nic nebylo, až po 10 dnech od konzumace jídla se salmonelou, když jsem si dala k obědu hermelín se večer dostavil 3x vodnatý průjem, od té doby opět nic, jen cítím občas lehkou nevolnost a nemám teď cca dva dny chuť k jídlu. Nasadila jsem si také Hylak a dietu a zašla si raději na výtěry (výsledky budou v pondělí). Nutno dodat, že jsem 5 týdnů po císařském řezu, plně kojím a mám doma měsíční miminko (tomu jsem pro jistotu nechala udělat výtěr také, výsledky budou zítra, ale prozatím je snad bez příznaků, má tedy řidčí stolici, ale to bude nejspíš kojením).
Na tom samém jídle v bufetu byl ten den, asi s hodinovým odstupem i náš stýc a je zcela bez příznaků. Dále vím o dvou ženách, které toto jídlo konzumovaly v ten den také a měly velice těžký průběh a musely být hospitalizovány.
Mé dotazy:
1. Jak je možné, že ženy měly takový těžký průběh a např. strýc je zcela bez potíží? A je průběh onemocnění u mě a u dcerky normální? U dcerky mě zaráží ta dlouhotrvající horečka a postupný rozvoj průjmu. A u mě zase, že mi nic nebylo a průjem se dostavil až 10 den (jestli po dietní chybě)? Všude se dočítám, že příznaky se dostaví max do tří dní, většinou do několika hodin a právě rovnou teplotou, která rychle odezní a průjmy. Popř. je zde i možnost, že i když jsem konzumovala stejné jídlo napadené salmonelou a nemám typické příznaky, že výtěr budu mít negativní?
2. Mám obavy z komplikaci salmonely. Dá se jim nějak předejít (např. mám požadovat u sebe a u dcerky odebrat krev na salmonely a pokud by bylo zjištěno, že se dostaly do krevního oběhu, rychle to přeléčit, než se stihnou někde usadit a způsobit potíže? Jsou tyto komplikace časté a mám se jich obávat (např. když jsem oslabena nedávnou operací - sekcí, apod.)? Popř. za jak dlouho se mohou projevit? Trochu se bojím, že když nemám klasické příznaky, zda u mě nemůže probíhat ten ložiskový typ salmonely, co způsobuje komplikace). Ale snad už jen moc googlim, jen jsem hrozně vystrašená.
3. Může onemocnění znovu vzplanout v průbehu, co budeme mít dcerka a já stále pozitivní výtěry, tedy bude jasné, že salmonely v sobě stále máme nebo to již nikoli? Jakože by znovu vyvolali onemocnění?
4. Velkou obavu mám i o našeho měsíčního syna, myslíte, že jž by se u něj případně salmonela projevila a je velké riziko, že jí ještě chytne, pokud mě vyjde, že ji mám? Hygienu dodržuji nyný velice striktně.

Snad jsem vše popsala dostatečně a srozumitelně.

Moc děkuji za odpověď. Doplnění informací: moc děkuji za odpověď. Ještě mám doplňující dotaz: A může se stát, že po dobu vylučování salmonel z těla (po řadu týdnů i měsíců) může znovu onemocnění vzplanout, když jsou salmonely stále v těle?
A nemohu syna nakazit salmonelami kojením?

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, salmonelózy u nás patří k nejčastějším průjmovým onemocněním dětí i dospělých. Zdrojem nákazy jsou zvířata, ptáci a jejich produkty – maso a vejce. Přenosným médiem infekce je kontaminovaná potrava, nedostatečně zpracované výrobky z masa a vajec (majonézy, vaječné krémy, zmrzlina, sekaná, tlačenka aj.). Infekční dávka je obvykle vysoká ( k nákaze je nutné 106–109 živých mikrobů). Vnímavější k infekci jsou novorozenci, kojenci a lidé se sníženou kyselostí žaludku, u nichž stačí k infekci podstatně nižší množství mikrobů. Tolik k tomu, že někdo má příznaky minimální, někdo výraznější s nutností hospitalizace. Přímý přenos z člověka na člověka je nepravděpodobný a uplatní se jen při velmi hrubých závadách v osobní hygieně anebo u osob s nízkým stavem imunity, proto přímé riziko pro Vašeho syna nehrozí ani v případě, že by u Vás výtěr byl pozitivní.
Klinický obraz je poměrně variabilní. Nevůle, zvracení, horečka, vodnaté až zelené stolice,
škroukání a bolesti v břiše. U pacientů s oslabeným imunitním systémem může dojít k tyfoidnímu průběhu, dominují horečky, vzácně může dojít k postižení orgánů (osteomyelitidě, endokarditidě či abscesům v měkkých tkáních), u zdravého člověka k tomu nedochází, a proto ani u Vás se nejedná o orgánovou formu salmonelózy. Vylučování salmonel stolicí může přetrvávat týdny až měsíce, proto je obvykle nutné opakování výtěrů.
V léčbě je důležitá rehydratace, úprava minerálního metabolismu, antibiotika nejsou vhodná (zpravidla prodlouží dobu vylučování salmonel), lze podat probiotika a Smectu.
S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní doktorka přede mnou Vám to popsala velice výstižně. Rozumím Vašemu strachu. Průjmy u tětí mohou být nebezpečné. Nicméně si myslím, že nemusíte mít obavy, podnikla jste správné kroky.
Projevy nákazy jsou dané celkovým stavem organismu, věkem, obranyschopností, tím kolik bakterií dotyčný snědl atd.. Proto se u každého z Vás mohla situace vyvíjet jinak. Důležité hlavně je, že se stav dcerky upravuje. Kdyby se znovu objevily problémy jako horečka, průjmy, bolesti břicha, zvracení, neváhejte navštívit pediatra. Totéž platí pro Vaše malého syna; kdyby se objevily popsané obtíže, jděte na kontrolu hned.
Pro syna je nejlepší ochrana kojení. Není pravděpodobné, že byste na něj nákazu mohla přenést, ale je samozřejmé, že musíte zvýšeně dbát na hygienu (pravidelné mytí rukou před a po jídle, při přípravě stravy, po toaletě), také je vhodné jíst tepelně upravenosu stravu a dost pít.
Nemyslím, že byste se měla obávat komplikací. Někdy e stane, že je někdo nosičem salmonelové infekce, na což se přijde z opakovaných testů. Pak se obvykle salmonely skrývají ve žlučníku.
Doporučuji Vám, abyste vydržela s dietními opatřeními ještě pár týdnů. Hermelín není vhodná potravina při průjmových onemocněních - obsahuje špatně stravitelné mléko, plíseň atd., ostatně se podobný typ potravin nepovažuje za rozumný během kojení.
K léčbě průjmů u dětí se používá dieta, rehydratační roztoky, Smecta, probiotika, odpočinek. U Vás, když kojíte, platí doporučení podobná, zvláš´t co se týče zvýšeného příjmu tekutin. Léky na zástavu průjmu jako Imodium, jsou nevhodné, protože zadržují bakterii v těle. Antibiotika se v léčbě běžně nepoužívají. Nadále doporučuji probiotika.
Kdybyste měla pochybnosti, promluvte si s dětskou lékařkou Vašich dětí a Vaším praktickým lékařem.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Dotaz ohledně odstranění znaménka
Dobrý den, nedávno jsem již posílal dotaz ohledně odstranění...
Dotaz ohledně listeriozy
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně listeriozy. Včera...
Vice dotazu ohledne miminka
Dobry den, mam dotaz ohledne me dcerky 7 tydnu. Kojim...
Dotaz ohledně dárcovství
Dobry den, Mela bych dotaz ohledně dárcovství, chtěla...
Dotaz ohledne hiv testu
Dobry den, mela bych dotaz ohledne testu na hiv. Nechala...
Dotaz ohledně těhotenství
Dobry den.mam dotaz ohledne tehotenstvi .dne 8.7.jsme...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dotaz ohledně neštovic

Dobrý den, mám 2letou Kačenku a dne 5.12.08 jsme byly na návštěvě u kamarádky,...

Dotaz ohledně neustáleho vracení angíny

Dobrý den, v listopadu jsem dostala angínu, byly mi nasazeny antibiotika,ale...

Dotaz ohledně odstranění znaménka

Dobrý den, nedávno jsem již posílal dotaz ohledně odstranění znaménka,ale nepřiložil...

Dotaz ohledně prasklého prezervativu

Dobrý den chtěl jsem se zeptat, mě jsem pohlavní styk, a přitom mi praskl prezervativ,...

Dotaz ohledně problematiky močových cest.

Dobrý den, mám dotaz ohledně problematiky močových cest. Na jaře minulého...

Dotaz ohledně prskavky

Dobrý den, mám takovou otázku, může dítěti ublížit když někdo šáhne na prskavku,...

Dotaz ohledně přirostlé předkožky k žaludu

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně přirostlé předkožky k žaludu....

Dotaz ohledně puchyrku

Dobrý den chtěl jsem se zeptat co to může být. Mám snoubenku 2 roky a pohlavní...

DOtaz ohledně půspbení antikoncepce

Dobrý Den chtěla bych Vás poprosti o vysvětlení tét věty. Princip potratového...

Dotaz ohledně rak.děložního čípku

Dobrý den.Píše se,že časté střídání partnerů ,či jejich počet zvyšuje riziko...

Dotaz ohledně skoliózy páteře

Dobrý den, je mi 25 let. Podle rentgenu mi zjistili skoliózu páteře do strany...

Dotaz ohledně spolehlivosti HAK

Dobrý den chtěla bych se zeptat.Nyní mám 7 denní pauzu užívám HAK Minisiston,...

Dotaz ohledně těhotenství

Dobry den.mam dotaz ohledne tehotenstvi .dne 8.7.jsme s manzelem meli nechraneny...

Dotaz ohledně tetování

Dobrý den, zajímalo mě, jestli si mohu nechat udělat tetování, jelikož jsem...

Dotaz ohledne urogynetalni oblasti

Dobry den, Mam dotaz ohledne urogynetalni oblasti. Za svuj zivot jsem prodělala...

Dotaz ohledně užívání antikoncepce Natalya

Dobrý den, v příbalovém letáku antikoncepčních prášků Natalya píší, že po dobrání...

Dotaz ohledně užívání léku DOXYBENE

Dobrý den, mé přítelkyni šli od soboty teploty nahoru ráno 37,5 a večer už 38,...

Dotaz ohledně vynechané menstruace.

Dobrý den, mám dotaz ohledně vynechané menstruace. v červnu jsem po pěti...

Dotaz ohledně výsledku MR

Dobŕý den, prosím můžete mi vysvětlit závěr z MR : dorsál.protruze L2-3 až 14-5...

Dotaz ohledně vyšetření

Dobrý den, prosím Vás, nutně bych potřebovala udělat testy - třeba z krve, na...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Komplikace po trhání zubu

Dobrý den, v úterý mi zubní lékařka vytrhla sedmičku vlevo dole, jelikož jsem...

Léčba jizvy na čele a nosu

Dobrý den, před týdnem se mně stal úraz-tržná rána na čele cca 2cm a na kořeni...

Naplněný močový měchýř před ultrazvukem

Po delší době, dobrý den. Můj hlavní problém byla vždy první návštěva gynekologie....

Pooperační stav

Dobrý den, jsem druhým dnem od laparoskopické operace (gynekologického charakteru...

Bílé pupínky žaludu

Dobry mam na penise bile pupinky mam je asi od 14 - 15 let

Měření mediátorů v mozku

Dobrý den, dá se nějak u nás v ČR na žádost pacienta, příp. nějaké doporučení...

Dobrý den,čeká mě operace...

Dobrý den,čeká mě operace,a při ní mě mají do penisu zavést cévku,mám penic...

Hemolýza a hodnota hcg

Dobrý den, 5.měsíc beru Utrogestan 16.-25.DC 1-0-1 a v posledním cyklu, MS...

Bolest zubů, oteklé dásně..


Piercing v jazyku,bílý výstupek kolem vpichu, infekce nebo hnis ?

Dobrý den, mám 4 týdny píchlí piercing v jazyku a od 3 týdne se mi začal dělat...

Otěhotnění

dobrý den, měla bych otázku. Má vliv na početí dlouhodobé užívání kapek do nosu...

Hyperinflace plic

Dobrý den. Mám po úraze hyperinflaci plic. Je to reverzibilní? předem děkuji...

Příčiny revmatismu...


Antikoncepce Asumate

Dobrý den, měsíc používám antikoncepci Asumate. Prášky jsem začala brát v den...

Hnis v pupíku


Zamlklé těhotenství

Dobry den prosim radu. Pri navsteve gynekologa mi bylo oznameno tehotenstvi...

Stafylokok v uchu

Dobrý den, již cca. 3 měsíce mám stafylokoka v uchu dle posledních stěrů (streptokok...

Problémy s usínáním

Dobrý den, můj problém spočívá v tom, že již delší dobu mám obtíže s usínáním....

Užití Norethisteronu

Děkuji za odpověď.A myslíte,že v kombinaci s norethisteronem by mohla být prodleva...

Možnost nákazy v těhotenství

Dobry vecer, mam na vas dotaz. Vcera jsem snedla kousek kanciho masa a následně...

Zavřít reklamu