Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Dovolená a virus ZIKA

Infekce Michaela 21.6.2019

Dobrý den, vrátila jsem se 20.4.2019 po 3/4 roku z Mexika, Yukatánu. 30.5.2019 jsem šla, pro jistotu, na vyšetření viru Zika, protože s přítelem plánujeme rodinu.
Výsledky mám:
Anti Zika IgM ELISA: hraniční
Anti Zika IgG ELISA: negativní
Zikavirus - Akutní infekci nelze vyloučit. Doporučujeme kontrolní odběr.

Ráda bych názor někoho dalšího, co to znamená hraniční...? Informace, které jsem dostala jsou pro mě dost matoucí...
Do toho jsem před dvěma dny zjistila, že jsem už cca v 5. týdnu těhotenství.... Jak moc se mám bát? Znamená to, že jsem virus měla a už nemám? Nebo ho mám "čerstvě"? Jak se to léčí? Je miminko ohrožené? Gynekolog mi k tomu nedokázal vůbec nic říct :-(

Předem mnohkrát děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, doporučovala bych udělat co nejdříve kontrolní vyšetření a při opakovaném zvýšení protilátek IgM proti viru ZIKA ihned konzultaci a další vyšetření na infekční klinice. Pokud se jedná o hraniční zvýšení, může jít jen o zkříženou pozitivitu a může být vše v pořádku. V případě počínající infekce je třeba zahájit léčbu a provést další vyšetření k vyloučení rizika poškození plodu. Předávám Váš dotaz ještě ke zodpovězení specialistovi, který Vám nejlépe poradí. Bude Vás kontaktovat i zdravotní sestra, která Vás může k odbornému lékaři objednat.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství‎ Pracoviště: Global Assistance

Dobrý den, Michaelo
Krevní testy, které používáme ke stanovení hladiny protilátek mají svoje omezení, zejména test typu ELISA, který se používá u Zika viru. Není úplně přesný, často bývá zkříženě pozitivní, ovlivní ho spousta faktoru, hraniční výsledek znamená, že test neumí rozhodnout, jestli je pozitivní nebo negativní protože hodnoty, které vykazujete jsou ani sem ani tam, doufám, že vysvětluji dobře. Pravě proto nutno provést kontrolní vyšetření s odstupem 7-10 dnů od vyšetření původního. Opravdová infekce je totiž proces dynamický a pokud se o infekci jedná musí najít k nárůstu hladiny protilátek. Pokud test bude negativní nebo stále hraniční je to falešná pozitivita, o nemoc se nejedná. Pokud bude jasně pozitivní, tak se jedná o infekci. Faktory, které ovlivňují pozitivitu jsou očkování na nebo prodělání klíšťové encefalitidy, očkování proti žluté zimnici, prodělání horečky dengue či chikungunya, jsou to viry, které jsou si strukturou podobné takže test to neumí přesně rozlišit. Takže doporučuji kontrolní vyšetření, v případě, že to bude zase hraniční pro úplný duševní klid je možné krev zaslat do národní referenční laboratoři v Ostravě, jen tam se dá provést speciální test na ověření správnosti výsledků. V případě nákazy Zika virem léčba není žádná, doporučuje se pouze pečlivě monitorování vývoje plodu, jelikož ne každý plod infikované matky musí mít následky. Chci Vás ovšem uklidnit tím, že ve Vašem případě nejspíše se jedná o falešnou pozitivitu, jelikož dle časového odstupu od návratu byste už měla mít jasně pozitivní protilátky IgM a dokonce i protilátky IgG, které máte stále negativní. Vím, že závěr, který se uvádí zní hrozně, ale nejspíše to bude jen zkřížená reaktivita, snažte se byt v klidu, pro plod je mnohem horší stres a nervozita. Test opakujte znovu. Věřím, že dobře dopadne. Přeji hodně zdaru.

Související dotazy

ZIKA
Dobrý den, s manželem plánujeme dítě a rádi bychom...
Zika
Dobrý den, rádi bychom s přítelem počali miminko....
Herpatické viry
Dobry den.. s přítelkyní jsem necelé 3 měsíce.. pohlavní...
Zika na Kubě a Jamajce
Dobrý den, v září se chystáme na svatební cestu na...
Zika a těhotenství?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Plánujeme s manželem...
Mám HPV vírus
Dobrý . chcel by som sa opýtať. Mám HPV vírus. mam...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Doteď jsem měla vždy pravidelnou menstruaci

Dobrý den,prosím o reakci.Je mi 27,mám šestileté dítě a doteď jsem měla vždy...

Doteď mi na ušním lalůčku zůstala taková tvrdší bulka

Dobrý den, asi před měsícem se mi na jednom ušním lalůčku udělal pupínek, který...

Dotyčná byla nakazena virem HIV

Dobrý den, mám jeden nepříjemný zážitek a tak bych se Vas chtěl zeptat.. Předem...

Douhotrvající subfebrilie

Dobrý den, tuším, že se můj problém takto nevyřeší, přesto jsem se rozhodla...

Dovětek k předchozímu dotazu

Jen bych se opravila- psala jsem před chvíli dotaz na akné, a místo differine...

Dovolená

Dobrý den, jsem 2 roky po operaci nádoru tlustého střeva a rok po operaci...

Dovolená a leidenská mutace

Dobrý den paní doktorko, má přítelkyně má leidenskou mutaci a chystáme se letecky...

Dovolená a menstruace

Dobry den, mela bych dotaz na prasky oddalujici menstruaci. Pokousime se s...

Dovolená a nemocenská

Dobrý večer chci se Vás zeptat. Vím že to není asi na místě, ale nevím koho...

Dovolená a oddálení menstruace

Dobrý den, jedu na dovolenou k moři mám dostat menstruaci. Je možné nějakým...

Dovolená bez dětí- kam s dětmi?

Dobrý den, řeším následující dilema: s manželem jsme se rozhodli pro asi 12ti...

Dovolená po infarktu

Budu rok po infarktu,katetrizací mi zavedly stem,mužu letět na dovolenou do...

Dovolená po operaci

Dobrý den, dcera 24 let je po operaci slepého střeva dne 09.04.2017. Dva týdny...

Dovolená u moře při hypertenzi a chronické žilní insuficienci

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je pro mě vhodný 2hodinový let letadlem...

Dovolená v Egyptě a průjem

Dobrý den, Z rodinou se chystáme do Egypta (děti 7 a 11 let) tak se chci zeptat...

Dovolená v těhotenství

Dobrý den, s přítelem plánujeme odjet ke konci srpna na dovolenou do Španělska....

Dovolená v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak moc by pro mne byla riziková dovolená...

Dovolená v Tunisku pro dvouleté dítě

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je vhodná dovolená pro dvouleté dítě v Tunisku.(Egypt...

Down syndrom,epilepsie,alzheimer

Dobrý den paní doktorko,můj bratr 34 let má down syndrom.Tento týden mu diagnostikovali...

Down. syndrom

dobry den, manzeluv bratr ma down. syndrom, chceme s manzelem zalozit rodinu,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Ježdění autem po zlomenině obratle

Dobrý den, mám zlomený obratel L12. Musím nosit korzet a chtěl bych se zeptat...

Vyrážka, svědění a modřiny

Dobrý den, poslední dobou se mi na nohou (především na lýtkách) a bocích objevují...

Modřiny po bodnutí hmyzem


Stěhovavé pupínky na různých částech těla

Dobrý den, asi 14 dní mám problém s pupínky na různých částech těla (nejvic...

Roztroušená skleróza a svalové záškuby

Dobrý den,již asi tři dny me trapí svalove zaškuby,neni to v kuse je to jen...

Šilhání u dítěte při dlouhé ofině

Dobrý den, zajímalo by mne, zda může vést ke vzniku šilhání u dítěte dlouhá...

Jak dlouho užívat maxitrol

Dobrý den, od podzimu bojuji s ekzémem kolem očí (vnější koutky), optalomohydrocortizon...

Smegma


Hrčka za uchom + tlak v uchu a hlave

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť. Tesne za ušnicou (na kosti za ňou/za uchom)...

Fleky po alkoholu

Dobrý den mám dotaz ohledně fleků po alkoholu. Mam 180cm 95kg, endomorf, 30%...

Vnímání bušení srdce- divné

Dobrý den, problém u mě nastal před dvěma dny v noci (třetí hodina ranní). Zničehonic...

Bílé pupínky žaludu

Dobry mam na penise bile pupinky mam je asi od 14 - 15 let

Nízká hodnota ALP

Dobrý den, konzultovala jsem u vás již dlouhodobé potíže s bolestí břicha, zad...

Achilova šlacha

Dobrý den.Jsem dva měsíce po operaci zánětu achilovy šlachy.Achilova šlacha...

Zápach penisu - mykoza


Abstinenční příznaky při přestání kouření

Přestal jsem kouřit, byla to sázka na Nový rok. Problémy přisly cca 2 týdny...

Puchýřky na kůži

Dobrý den,syn 6 let poslední rok má puchýřky na hřbetu ruky a na vrchní straně...

Krvácení z konečníku v době menstruace

Dobry den, Chtela bych se na Vas obratit s nasledujicim zdravotnim problemem. Jiz...

Ztvrdla stolice v konecniku

Dobrý den, nevím, jestli můj problém vyžaduje návštěvu lékaře, tak volím nejprve...

Panenská blána


Reklama