Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Dráždivý tračník je potřeba léčit

Šárka 11.10.2018

Hezký den,
mám problém se zažíváním už cca 2 roky. Byla mi zjištěna alergie na mléko (kasein i laktózu), intolerance na pšenici - po matce. Celiakie negativí. Na kolonoskopii jsem nebyla, i když o ní uvažuji, ale nikdo z lékařů mi ji nedoporučil. Krevní testy totiž byly v pořádku (CRP, ANCA tuším, játra, apod.), to samé ultrazvuk, pohmat břicha, i gynekologické testy OK. Po nasazení diety mi potíže ustaly (hleny ve stolici). Stolici mám 1x denně. Ale trpím taktéž úzkostmi, se kterými se zatím neléčím a všimla jsem si, že vždy, když mám jít do práce a jsem tam (3 dny v týdnu, zbytek dnů studuji Vš), tak mám celý den hlasité kolikovité křeče v břiše, bolesti v podbřišku, jsem nafouklá a celkově mě to omezuje v sociálním životě. Do toho dostanu vždy paniku, abych náhodou neměla zánět slepého střeva i když racionálně vím (myslím si), že je to ze stresu. Jakmile totiž odcházím z práce, nepříjmný pocit v břiše skoro vždy úplně či částečně vymizí. CHtěla bych se zeptat, mohou tyto nepříjemnosti být svedeny opravdu na dráždivý tračník (což mám i v závěru gastroentr. zprávy), či je nutná koloskopie? Je mi 22 a spíše než užívání si života řeším 24/7 svoje zažívání a to, co jím. V rodině Crohn ani kolitida není, přesto se jich obávám. Děkuji za objasnění situace, popř. doporučení, co s tračníkem dělat. Jsem z toho zoufalá. Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, pokud máte krevní testy v pořádku, tak je zánět střeva prakticky vyloučený, na to vám stačí úplně obyčejná sedimentace ( FW ), což je úplně banální a nejlevnější vyšetření, pokud je nízká tak jste naprosto zdráva a na kolonoskopie určitě nemusíte, pokud by byla zvýšená, pak asi raději ano, nicméně vaše potíže jsou typicky vázané na stres, takže nechápu proč dávno neberete něco proti úzkosti, třeba Remood, stačila by 1/2 tbl. na večer, dobrý je také Prosulpin nebo Duspatalin, léky lze kombinovat a nejsou návykové a můžete je kdykoliv vysadit, akorát se vám mohou potíže zase vrátit, ale s věkem a "větší dospělostí" se vám psychická odolnost jistě ještě zlepší, takže vás to nejspíše přejde, ale určitě bych nyní úzkost takto léčil, protože jistě není důvod proč s tím takto trápit a neužívat si života, když pomoc je zcela snadná a bez nějakých rizik, děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, slečno Šárko, pokud se Vaše potíže s trávením a hleny ve stolici upravily po zavedení vhodné diety, pokud na ultrazvuku nebyla nalezena zánětlivá ložiska, dále když i výsledky testů na ukazatele zánětu jsou v normě, pak nic nesvědčí pro to, že byste měla mít Crohnovu nemoc nebo ulcerosní kolitidu. Můžete si nechat dovyšetřit fekální kalprotektin, který ukazuje na aktivitu střevního zánětu. Také samozřejmě můžete podstoupit kolonoskopické vyšetření, které ale nejspíše bude normální. Jako všechna vyšetření je to zákrok, který má svá rizika, byť ne velká a všichni lékaři se snaží nedělat zbytečná vyšetření, když k nim není důvod. Pokud se domníváte, že Vás to uklidní, můžete se domluvit na vyšetření s gastroenterologem, nebo si to zařídit jako samoplátce. Nicméně mám dojem, podle toho, co píšete, že ani negativní kolonoskopie by Vás nedokázala natrvalo zbavit obav, které by se mohly po nějaké době dostavit znovu. U úzkosti uklidnění z vyšetření nebývá dlouhodobé. Jiná situace by samozřejmě byla, kdyby byla krev či hlen ve stolici nadále, kdybyste měla zvýšenou teplotu, průjmy, zvýšené ukazatele zánětu a další potíže, které by nasvědčovaly střevnímu zánětu. Pokud ale víte, že jsou Vaše potíže vázané na stres v práci a úzkost, pak jednoznačně nejprve doporučuji, abyste se objednala na psychoterapii či k psychologovi a začala se věnovat odstranění a řešení nejprve tohoto problému. Dobré jsou i relaxační techniky a cvičení, dobře působí například jóga. Samozřejmě nadále musíte dodržovat dietu bez alergenů. Pokud by nestačila psychoterapie a Váš terapeut by to doporučil, můžete zkusit léčiva ze skupiny antidepresiv, existují také léky jako Duspatalin, které fungují dobře na zmírnění projevů dráždivého tračníku, jsou na předpis. Proti nadýmání a škrundání lze jinak bez obav použít Espumissan. Přeji Vám, aby Vám bylo brzy co nejlépe. S pozdravem MUDr. Sońa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Dráždivý tračník
Dobrý den, mám diagnostikovaný dráždivý tračník...
Dráždivý tračník
Dobrý den, před nějakým časem jsem byla na CT Kolonografii,...
Dráždivý tračník
Dobrý den, Již týden kdyz mám jit na velkou mě předtím...
Dráždivý tračník
Dobrý den Před zhruba dvěma lety před školou jsem...
Dráždivý tračník ??
Dobrý den myslíte že bych měl problémy se slinivkou?...
Dráždivý tračník?
Dobrý den.Máš už asi 3 týdny problém ,že se mi chce...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dráždivý tračník

Dobrý den Před zhruba dvěma lety před školou jsem se každé ráno vzbuzoval...

Dráždivý tračník

Dobrý den, před nějakým časem jsem byla na CT Kolonografii, kvůli přetrvávajícím...

Dráždivý tračník

Dobrý den. Už to bude měsíc, co se mi spustil dráždivý tračník. Trpím hlavně...

Dráždivý tračník

Dobrý den, mám diagnostikovaný dráždivý tračník spojený s průjmy a byl mi...

Dráždivý tračník

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může být hlen ve stolici, časté průjmy...

Dráždivý tračník

dobry den pred nekolika mesici jsem byla vysetrení strev-kolonoskopii,nic nezjisteno...

Dráždivý tračník

Dobrý den, cca před rokem jsem byla na kolonoskopii (trpěla jsem častými průjmy,...

Dráždivý tračník

Dobrý den, Po kolonoskopii a vyšetření žaludku mi byla v krvi naleznuta alergie...

Dráždivý tračník ??

Dobrý den myslíte že bych měl problémy se slinivkou? Světla jilovita stolice...

Dráždivý tračník batolete

Dobrý den, zajímá mne, jak se projevuje dráždivý tračník u batolat? Syn (2 roky)...

Dráždivý tračník, bolest v perianální oblasti, lymfadenitida

Dotaz: Vážení, již 10 let mám potíže s dráždivým tračníkem. Projevuje se převážně...

Dráždivý tračník, bolest v pravém podžebří

Dobry den, jiz nejakou dobu mam problemy s travenim. Pred cca 10 lety mi zacaly...

Dráždivý tračník, kojení

Dobrý den, je mi 28 let, mám 2 děti, 4 roky a 3 měsíce, plně kojím. Loni mi...

Dráždivý tračník, výsledek kolonoskopie

Dobry den. Prosila bych o objasneni nalezu z kolonoskopickeho vysetreni. Makroskopicky...

Dráždivý tračník?

Dobrý den.Máš už asi 3 týdny problém ,že se mi chce zvracet.Začne to tím že...

Dráždivý trakčník

Dobrý den, již rok mám zdravotní problémy, na gastroenterologii mi provedli...

Dráždivý trakčník, Celiakie

Dobrý den, před rokem, my byl diagnostikován dráždivý trakčník, brala jsem...

Dráždivý, bolestivý až štěkavý kašel

Dobrý den. Mám dlouholetý problém. V 19 letech jsem měl TE a zároveň (již podruhé)...

Dráždivý/dusivý kašel v noci

Dobrý den, třetí noc trpím dráždivým kašlem (ne suchým), s bolestí při polykání...

Drážění nervu po ope kýly

Dobrý večer, po operaci tříselné kýly (laparoskopicky) velké bolesti v pase...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Chuť na kyselé potraviny

dobry den chtela by se zeptat uz dlouho mam chut vzdy na kysele na okurky zeli...

Operace kolení chrupavky

Provedená operace.Corpora libera,chondrom.c.fem.itn gr 2B(2*2cm)genu l.dx shaving...

Vysoký krevní tlak

Před 1 měsícem jsem byla hospitalizována s tlakem 250/150, tlak byl během týdne...

TEP kolene

Vážení na "U lékaře". Nemohu sehnat žádné povšechné základní a ani detailní...

Intoxikace potravinami

Dobry den pritel byl v praci a snedla nejaky spatny steak a parky. Rozklepal...

Nižší hemoglobin

Dobrý den, mohl bych se zeptat ohledně krevního obrazu a co může mít vliv...

První pohl. styk a panenství

Před týdnem (19.1.) jsem měla s přítelem první pohlavní styk, bez ochrany, penis...

Pupínky na jazyku

Dobry vecer, obracim se na Vas s problemem, ktery jsem zpozorovala dnes pri...

Trexan a slunění

Dobrý den, mám RA a užívám Trexan 15mg týdně a Prednison 5mg ob den. CHtěla...

Operace páteře

Dobrý den, chtěla jsem se informovat. Kdybych musela podstoupit fixační operaci...

Bulka nad pupíkem

Dobrý večer, přítel dnes začal pozorovat bouli na břiše. Je lehce viditelná...

Gonalgie

Dobrý den, 11/2016 mne píchalo pod kolenem, obvoďák mne poslal na ortopedii,...

Bolest zápěstí

Dobrý den, již několik týdnů mě trápí bolesti zápěstí. U levého zápěstí se jedná...

Zánět trojklanneho nervu a homeopatika

Dobrý den, měla bych prosbu,dnes mi byl diagnostikován zánět trojklanneho nervu...

Levý přední hemiblok

Dobrý den, mám pravděpodobně levý přední hemiblok, tak se ptám, jestli to...

Haemophilus parainfluenzae

Dobry den. Pri vytere z hrdla mi vo vysledkoch vysla tato bakterie ( aj ine...

Hemangiomy

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať na červené bodky na koži. Niektoré väčšie...

CRP + FW při rakovině

Dobrý den, mají pacienti, u kterých byla diagnostikována rakovina, zvýšené hodnoty...

Zvýšené JT a lymfocyty


Abdominoplastika

Abdominoplastika.. Dobrý den, zajímá mě Váš názor .. Abdominoplastiku mám...

Zavřít reklamu