Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Dráždivý tračník a provedení kolonoskopie

Trávení Petra 21.4.2020

Dobrý den
Mám už přes dva týdny střevní problémy. Začalo to bolestí v podbříšku (bolest podobná jako při menstruaci), za dva dny se přidal průjem. (Občas na průjmy trpím, když jím např.něco hodně tučného nebo ve stresovém období). Nepřikládala jsem tomu důležitost, držela jako vždy dva dny dietu a pak se vrátila zpět k běžné stravě. Pobolívání ve střevech jsem ale stejně stále cítila. Po dvou dnech jsem opět dostala průjem, bolely mne střeva, dala jsem si dvakrát Smectu, zase nasadila na tři dny přísnou dietu, opět se to zlepšilo a začala jsem přidávat zase běžné potraviny. Průjem se opět vrátil, bolestivý, až do vodnaté fáze. (všimla jsem si i občasnému hlenu ve stolici)
Volala jsem svému praktickému lékaři a ten mi řekl, že by se s největší pravděpodobností mělo jednat o dráždivý tračník. (Mám občas úzkosti, ale pracuji na tom dlouhodobě se svou psycholožkou, dva roky jsem bez antidepresiv - snažím se jít jinou cestou - meditace, dýchání, psychoterapie, pohyb, vyvážená strava)
Pan doktor mi na dálku předepsal - Smectu, Hylak, Endiaron a probiotika a přísnou dietu. Vše dodržuji, střeva mě nadále pobolívají, občas se bolest objeví nahoře mezi žebry asi deset centimetrů nad pupíkem - pocit křeče, nebo jsem cítila tlak na konečník, palení po vyprázdění, občasné tlaky ve střevech na různých místech. Průjmy už vyloženě nemám, ale stolice je stále řidší. Občas cítím nadýmání. Chuť k jídlu mám.
Beru ještě 10mg Helicidu na noc, protože mám lehký reflux jícnu.
Mám pocit, že mám ve střevech takový neklid, který se mi promítá do úzkosti. Jako by se lehce chvěly. Včera jsem vyzkoušela vzít si půlu Diazepamu (2,5mg, mám ho pro případ panických atak) a celé to ústrojí se jakoby zklidnilo. Pobolívání ve střevech se nezlepšilo, ale dostala jsem se celkově do klidu a střeva se nechvěla i lehce povolila bolest/křeč mezi těmi žebry.
Ještě bych chtěla říct, že jsem poslední měsíce procházela stresovějším obdobím a asi dva měsíce mám k večeru zvyšenou teplotu, kolem 37,2....Teď k mým dotazům.
1. Mám tedy pocit, že je teď klíčové celkové zklidnění. Antidepresiva znovu nasazovat nechci, Diazepam asi taky není řešením, existuje nějaký lék na dočasné zklidnění který bych mohla brát dočasně a zase ho brzy bezpečně vysadit a vrátit se ke svému způsobu "léčby" psychiky? (mám dobrou zkušenost s Immodiem, vím že není na psychicku ale na střeva, ale vždy krásně zklidní)
2. Samozřejmě mám trochu strach jestli se nejedná o něco vážnějšího, např. o Crohnovu chorobu, lze provést nějaká vyšetření, která by tuto variantu vyloučili? Popř. i nádor ve střevech? Vím, že se dělá kolonoskopie, ale v této situaci to bude asi obtížnější se tam dostat a mám pocit že spíš potřebuji teď střeva zharmonizovat než pít několik litrů projímadla a jít na toto vyšetření. V minulosti jsem byla na gastroskopii, mám na to hrozné vzpomínky, musela jsem podstoupit nasální gastroskopii, protože pusou to prostě nešlo....takže v případě kolonoskopie bych jako první variantu nejradši volila kapslovou. Vím, že to běžnou kolonoskopii nenahradí a v případě nálezu se bude muset udělat běžná,a le myslíte že by to zprvu stačilo na prohlédnutí? (vzhledem k tomu, že se asi stejně s největší pravděpodobností jedná o psychickou příčinu, dráždivý tračník...)
3. Jaká jiná vyšetření jde udělat teď, v této divno situaci, kdy se moc nikde nevyšetřuje - odhalilo by něco krevní vyšetření? Rozbor stolice? Nebo třeba ultrazvuk střev? Něco méně invazivního než je kolonoskopie?
4. jak popisuji všechny tyhle příznaky - je hodně pravděpodobné že by se mohlo jednat o Crohnovu chorobu? Není to v této fázi život ohrožující?
Mohu se zeptat jaký máte na tento problém názor? Bylo by možné dostat i vyjádření gastroenteorologa?

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, paní Petro. I na mě po přečtení Vašeho dotazu obtíže působí jako funkční - nejspíše tedy charakteru dráždivého tračníku. Nádorové onemocnění je ve Vašem věku takřka vyloučené, tím bych se opravdu netrápil. Nespecifické záněty střevní - jako je například Crohnova choroba se samozřejmě ve Vašem věku vyskytuje v daleko větší frekvenci. Klasická kolonoskopie s odběrem vzorku sliznice střeva na histologické vyšetření je suverénní metodou diagnostiky. Kapslová kolonoskopie má několik nevýhod -největší určitě v tom, že je pouze diagnostická, neodebere vzorek, neodstraní polyp, ale myslím si, že i její funkce diagnostická je problematická - nezastaví tam,kde se vyšetřujícímu něco nelíbí, kde se chce podívat opakovaně, detailněji, apod.. Problém je samozřejmě i s dostupností a jak říkáte úhradou.UZ střev je dle mého názoru v místě kde se to provádí a kde se to umí o něco lepší, ale též ne metodou, která by klasickou koloskopii nahradila. V laboratorním vyšetření - při odběru krve často vídáme anémii, nižší železo či zvýšené některé zánětlivé markery - ale negativita těchto vyšetření problém ve střevech také nevyloučí. Co se týče léků na uklidnění - všechny které jsou na krátkodobé zklidnění - tzn. diazepam,oxazepam, neurol, frontin, lexaurin, ansilan, atd - patří mezi benzodiazepiny, tudíž opravdu je vhodné jen krátkodobé užívání, při dlouhodobějších problémech se předepisují antidepresiva ,které mají též protiúzkostný účinek. Za mě tedy určitě pokračování relaxace, meditace, sportování, koníčky, psychoterapie, zmiňovaných léků bych se krátce také neobával a rozhodnutí se zda ano či nikoliv budete absolvovat klasickou koloskopii k definitivnímu vyloučení organické příčiny Vašich obtíží. Dotaz dle Vašeho přání předávám ještě k zodpovězení odbornému lékaři. S pozdravem MUDr. Tomandl.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní, základem diagnostiky obecně je dobře odebraná a zhodnocená anamnéza. Dokonce většinu chorob lze vytipovat podle toho, co nám pacient řekne. Popisujete poměrně typické obtíže pro dráždivý tračník. Lze připustit, že se možná občas projeví reflux (bolestmi 10cm nad pupíkem, které popisujete), anebo že proběhla lehká střevní viróza. Ale i přesto lze konstatovat, že to pravděpodobně nebude nic vážného. V ordinaci bych se Vás ještě vyptala na charakter stolice - jejich počet denně, jestli není přítomna krev. Ve Vašem popisu ale krev ve stolici není, tedy ji nepředpokládám. Průjem je definován jako nejméně 3 řídké stolice denně, z Vašeho popisu mi není jasné, jestli tuto definici splňujete, nebo jste měla "jen" nárazově řídkou stolici. Pokud jste měla do 3 stolic denně, tak není nutné držet přísnou dietu. Stačí se vyvarovat těžkých mastných jídel, ale jinak lze jíst vcelku normálně. Píšete, že opakovaně měříte teplotu 37,2°C ve večerních hodinách, nepíšete však, jestli jsou k tomu ještě doprovodné projevy - zimnice, únava, bolest hlavy? Pokud je, tak je význam měření rozporuplný. Dvoutýdenní anamnéza ne zcela příznačných obtíží je poměrně krátká, abychom rovnou směřovali k invazivním vyšetřením jako je kolonoskopie. Kapslová kolonoskopie není hrazena z veřejného pojištění, cena kapsle se pohybuje cca mezi 15-20tis. Kč, na pojišťovnu lze vykázat ve specifických případech enteroskopii v jasně indikovaných případech, tedy vyšetření cílené primárně na tenké střevo, schvaluje ji revizní lékař - u Vás taková indikace není. Opravdu ale není třeba paniky, že byste měla mít Crohnovu nemoc a podobné. Zároveň není třeba, abyste se vyhýbala vyšetření lékařem kvůli covidové epidemii - rozhodně Vás covid ohrožuje méně, než komplikace vyplývající z nedostupnosti péče o nesouvisející obtíže. Na Vašem místě, pokud se skutečně jedná o nové potíže a obáváte se vážnějších chorob, bych kontaktovala svého praktického lékaře telefonicky znova a požádala ho, zda by Vás neposlal na základní odběry a na sono břicha, případně na výtěr z konečníku. Přičemž předpokládám, že by toto vyšlo negativní, ale i taková informace by nám/Vám mohla pomoci. Negativní laboratorní parametry zánětu, normální krevní obraz, negativní sono - to vše svědčí proti nespecifickým střevním zánětům, kam patří i Crohnova choroba, i když jak píše kolega, diagnostická je až kolonoskopie. Pokud je dostupné vyšetření kalprotektinu ve stolici, tak negativita v podstatě vylučuje zánět střeva - ale většinou je toto vyšetření dostupné obtížně, běžně se nedělá, určitě ne běžně u praktika. Obavy z nádoru bych neměla, pokud nemáte výraznou rodinnou zátěž, tak není důvod, proč byste ve svých letech měla mít nádor projevující se nyní poslední 2 týdny ne zcela příznačně. Pokud byste byla psychicky silnější a byla schopná přijmout, že se jedná o obtíže funkční (dráždivý tračník), a pracovat s nimi, tak je to pravděpodobně slibná cesta - pracovat na psychice, věnovat se zdravému vaření, dodržovat denní rituály, odpoutat pozornost od střevních obtíží a zejména od obav z vážné choroby. Uvažte spojit se se svým psychiatrem. Diazepam lze využít jako sos medikaci, nebo jak terapeutický pokus, ale určitě není vhodný pro pravidelné užívání (naopak, je zcela nevhodný kvůli riziku návyku). Naproti tomu jsou k dispozici antidepresiva a stabilizátory nálady, které jsou bezpečné - nevzniká na ně návyk, některé se mohou užívat i v těhotenství atd., akorát nefungují okamžitě a jejich užívání je obvykle naplánováno na řadu měsíců, spíše let (mohou se vysadit kdykoliv, ale obvykle léčba pouze několik týdnů nemá potřebný dlouhodobý efekt). Je chvályhodné, že se snažíte s psychickými obtížemi pracovat psychoterapeuticky - osobně si myslím, že psychoterapie a úprava životního stylu je základ a léky pak až k tomu podobně jako je základem léčby cukrovky dieta, ale zkrátka někdy to bez léků nejde a s léky se pacientovi výrazně uleví. Pokud jsou vhodně zvolené, není důvod se jim vyhýbat. Z léků proti průjmu můžete občas užít Immodium, pokud Vám pomáhá, osobně ho příliš v oblibě nemám - je to takové lepidlo na střevní sliznici. Spíše proti průjmu doporučuji vlákninu (psyllium), proti křečím v břiše Meteospasmyl (obojí je volně v prodeji v lékárně). Na pomezí psychiatrické a gastroenterologické medikace je Duspatalin (již na předpis, je to antidepresivum, nyní užívané právě u dráždivého tračníku), případně při komorbiditě depresí tricyklická antidepresiva (nasazuje obvykle psychiatr, už ne gastroenterolog, praktik výjimečně). Duspatalin lze užívat i kratší dobu, vyzkoušela bych ho u Vás. Probiotiky nic nezkazíte, mohou Vám pomoci zharmonizovat střevní floru. Na životě si, myslím, Vás střevní/břišní obtíže neohrožují. Ale pokud by trvaly delší dobu, mohou Vám výrazně zhoršit kvalitu života, proto je třeba se obtížemi zabývat a hledat řešení. Kvůli covidovi určitě řešení obtíží neodkládejte, není pro to důvod. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Dráždivý tračník
Dobrý den, mám diagnostikovaný dráždivý tračník...
Dráždivý tračník
Dobrý den, před nějakým časem jsem byla na CT Kolonografii,...
Dráždivý tračník
Dobrý den, Již týden kdyz mám jit na velkou mě předtím...
Dráždivý tračník ??
Dobrý den myslíte že bych měl problémy se slinivkou?...
Dráždivý tračník
Dobrý den Před zhruba dvěma lety před školou jsem...
Dráždivý kašel
Dobrý den. Je mi 15 let a poslední dobou v uzavřenějších...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dráždivý tračník

Hezký den, je mi 23 a mám dráždivý tračník, kolonoskopie nebyla provedena, ale...

Dráždivý tračník

Dobrý den, je mi 43 a cca 6 let trpím průjmy, byla jsem na vyšetření na alergologii,...

Dráždivý tračník

Dlouhodobě trpím trávicími potížemi (bolesti břicha, častá stolice, opakované...

Dráždivý tračník

Dobrý den, chci se zeptat. Trápí mě zažívací potíže v tom smyslu, že mám už...

Dráždivý tračník

Dobrý den, cca před rokem jsem byla na kolonoskopii (trpěla jsem častými průjmy,...

Dráždivý tračník

Dobrý den, Po kolonoskopii a vyšetření žaludku mi byla v krvi naleznuta alergie...

Dráždivý tračník ??

Dobrý den myslíte že bych měl problémy se slinivkou? Světla jilovita stolice...

Dráždivý tračník a dieta

Dobrý deň. Posledných niekoľko rokov trpím na syndróm dráždivého čreva s prejavmi...

Dráždivý tračník a jiné příčiny

Dobrý den. Mám 23 let a rád bych se na Vás obrátil s obtížemi, které mě trápí...

Draždivý tračník a laktózová intolerance

Dobrý den, mám diagnostikovaný dráždivý tračník s jeho typickými projevy (mám...

Dráždivý tračník a žaludeční reflux

Dobrý den,mám již delší dobu /asi rok/bolesti od pupku směrem k žaludku na levé...

Dráždivý tračník batolete

Dobrý den, zajímá mne, jak se projevuje dráždivý tračník u batolat? Syn (2 roky)...

Dráždivý tračník je potřeba léčit

Hezký den, mám problém se zažíváním už cca 2 roky. Byla mi zjištěna alergie...

Dráždivý tračník, bolest v perianální oblasti, lymfadenitida

Dotaz: Vážení, již 10 let mám potíže s dráždivým tračníkem. Projevuje se převážně...

Dráždivý tračník, bolest v pravém podžebří

Dobry den, jiz nejakou dobu mam problemy s travenim. Pred cca 10 lety mi zacaly...

Dráždivý tračník, kojení

Dobrý den, je mi 28 let, mám 2 děti, 4 roky a 3 měsíce, plně kojím. Loni mi...

Dráždivý tračník, výsledek kolonoskopie

Dobry den. Prosila bych o objasneni nalezu z kolonoskopickeho vysetreni. Makroskopicky...

Dráždivý tračník?

Dobrý den.Máš už asi 3 týdny problém ,že se mi chce zvracet.Začne to tím že...

Dráždivý trakčník

Dobrý den, již rok mám zdravotní problémy, na gastroenterologii mi provedli...

Dráždivý trakčník, Celiakie

Dobrý den, před rokem, my byl diagnostikován dráždivý trakčník, brala jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolestivá boulička na boku

Zdravim potřeboval bych poradit co s touto bouličkou o velikosti cca 3cm která...

Stažený šourek

Dobrý den. Mám problém s neustále staženým šourkem a to i těsně po ejakulaci....

Bílé pupínky na prsou

Dobrý den. Prosím o radu ,jak se zbavit bílých pupinku na prsou? Pokazde kdyz...

Výhřez meziobratlové ploténky

Dobrý den, mám výhřez meziobratlové ploténky v bederní oblasti L5-S1 a to...

Bolestivá noční erekce

Dobry den, uz skoro tri mesice mam tento problem. Temer kazdou noc me probouzi...

Zánět močových cest

Dobrý den ,chtěla bych se zeptat dneska pan doktor na pohotovosti mi nasadil...

Časté zívání


Pocit knedlíku v krku


Bílé pupínky žaludu

Dobry mam na penise bile pupinky mam je asi od 14 - 15 let

Bolest srdce při strachu

Dobrý den, včera ráno, když jsem vstala vyděsila mě řezavá bolest u srdce, obvykle...

Kombinace antibiotik Augmentin 1g a Paralenu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu kombinovat antibiotika Augmentin...

Bulka na zádech

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně bouli na zádech.Tátovi se udělala boule...

Rakovina 4. stupně

Dobrý den. Strejdovi 65 let diagnostikovali rakovinu 4. stupně. Je po operaci,...

Červený flek na hrudníku

Dobrý den, chci se zeptat. Mému příteli se už asi tak před rokem udělal flek...

Výška dítěte

Dobrý den. Prosím Vás o posouzení růstové křivky mé dcery. Narodila se ve 40tt-53cm,...

Mám nárok na lázně?

Dobrý den, před 14 dny jsem podstoupila odstranění myomu (5x6 cm v zadní...

Bolestivá boulička na krku

Dobrý den, včera jsem si nahmatala bouličku na krku jak končí spodní čelist,...

Velikost penisu


Růst penisu


Nespavost

Užívám hypnotika po úraze kolene /pro silné bolesti nespavost/ asi dva měsíce....

Reklama