Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Dráždivý tračník, výsledek kolonoskopie

Trávení Jitka 1.7.2018

Dobry den. Prosila bych o objasneni nalezu z kolonoskopickeho vysetreni. Makroskopicky normalni nalez. Histologie: a) tri excize z terminal. Ilea kazda o prumeru 4 mm jsou tvorene sliznici s ruzne vystupnovanou celularitou v kamina propria. Zanetlivy infiltrat je predstavovan prevazne lymfocyty a plasmocyty, b) tri excize ze sigmoidea kazda o prumeru 3 mm jspu tvorene sliznici, kde je fokalne zvysena celularita ve forme lymfoplasmocytarniho infiltratu v lamona propria a ve dvou rezech pak byly zachyceny hemoragie, c) excize z rekta o prumeru 5 mm ma v lamina propria rozsahke hemoragie. Jinak dalsi udaje, zvysene asca protilatky,, kalprotektin ze stolice 220. Uz leta se lecim. Na drazdivy tracnik, ovsem v poslednim pulroce se me obtize vystupnovali, kasovite nestravene stolice, tak 5x denne, obcas krvavym hlenem,, velke bolesti v levem. Podzebri a v levem podbrisku,, extremni nadymani,, paleni zahy,, horko v ustech,, ne chutenstvi. Stolice opakovane bakteriologicky negativni. Obtize i v noci. Kolonoskopie naposledy delana pred 6 lety, histologie byla negativni. Nyni toto. Kdyz jsem se Dr. Ptala, co to mam tedy za zanet,, rekla, ze to muze byt infekce. No ale pritim bakteriologie negarivni a potize jspu dkouhodobe ale nyni se vystuonovaly. Byl. Mi nasazen Asacol,, ze zpravy vzhledem k parcialne zanetlivemu histologickemu nalezu. Jinakk mi nic vysvetleno nebylo, jen , ze zkusime tuto lecbu. Bohuz vim,, ze existuje i hemoragicka kolitida, bojim se, ze by to mohla byt ona? Mam. Problemy s cevami, krecove zily,, dale obcasna krev v moci a nyni jsem i vzhledem k brneni a paleni rukou a nohou,, hyperrleflexy vysetrovana na neurologii. Mam doma male dite a opravdu mam jiz strach, co mi muze byt, prosim moc tedy o vysvetleni nalezu z histologie a vysvetleni, co mi muze byt. Mnohokrat dekuji.

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

erudovanou odpověď Vám na toto dá spíše odborník, gastroenterolog, vyčkejte tedy ještě jeho vyjádření, přepošlu mu to k odpovědi.
Jinak samozřejmě se nejedná o normální nález, kde se ve sliznici nachází více imunologických buněk, v konečníku se jedná o prokrvácenou tkáň. Jistě je vhodné zaléčení Asacolem, který působí obecně k zastavení zánětlivých procesů, ovšem diagnostika se bude zřejmě ještě doplňovat. Nyní tedy dbejte doporučení Vašeho gastroenterologa,užívejte Asacol a poté se k němu dle plánu dostavte na kontrolu.

Přeji brzkou úzdravu, s pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Jitko, rozumím Vašim obavám. To, co Vám doporučuji na prvním místě, je, abyste se objednala do gastroenterologické poradny ke svému lékaři a nechala si vše vysvětlit. Pokud by Vám Váš ošetřující lékař nevysvětlil, oč se jedná a jaký bude další postup, neobjednal Vás na další kontrolu, na gastroskopii apod., doporučuji Vám, abyste si našla nějakého jiného lékaře, který s Vámi bude komunikovat srozumitelně. V péči o pacienta hraje velikou roli porozumění, vcítění a vzájemná důvěra. Když budet v obavách a nebudete vědět, co se děje, vzniklý stres Vaše střevní obtíže může zhoršovat.

Podle výsledku histologie se jedná o zánět v tlustém střevě a koncové části tenkého střeva. Jsou přítomné zánětlivé buňky. V koncové části tlustého střeva a v konečníku bylo kromě zánětu zachycené i prokrvácení sliznice. Protilátky ASCA bývají zvýšené u Crohnovy nemoci, někdy u ulcerosní kolitidy, také u celiakie, Bechcetovy nemoci a dalších. Fekální kalprotektin je zvýšený, což svědčí pro zánět ve střevě. Bývá zvýšený u Crohnovy nemoci, ale také u ulcerosní kolitidy a dalších nemocí nesouvisející se střevními projevy. Celkový pohled na to, o jaký druh zánětu se jedná, se opírá právě o soubor těchto vyšetření - tedy jak střevo vypadá na pohled, jaká je histologie, jaké jsou ukazatele zánětu, autoprotilátky, kalprotektin atd.. Je možné, že histologický nález nebyl jednoznačný, ale podle mého není vyloučené, že byste mohla mít jeden z nespecifických střevních zánětů jako je ulcerosní klitida a Crohnova nemoc. Někdy je obtížné rozluštit, o jaký druh zánětu se přesně jedná. Důležité je, že byla zahájená léčba, která by Vám měla pomoci.

Součástí Vašeho vyšetření bylo jistě vyšetření stolice na parazity, také výtěr z rekta a vyšetření krve. Kdyby bylo podezření na vážné diagnózy, byla byste podle toho léčená. Z hemorhagické kolitidy podle mého názoru strach mít nemusíte. Dostala jste Asacol, který působí protizánětlivě ve střevě.

Jinak určitě požádejte svého gastroenterologa o gastroskopické vyšetření, příznaky jako nevolnost, pálení žáhy a další patří do skupiny příznaků provázející návrat kyselého žludečního obsahu do jícnu - gastroesofageální reflux. Měla byste užívat blokátor protonové pumpy (Helicid, Lanzul, Controloc...), zvláště když budete nyní užívat Asacol. Případné další léky či dieta bude doporučena dle nálezu.

S gastroenterologem se rovněž můžete poradit ohledně léků na omezení průjmu. Ten by měl při léčbě ustoupit, nicméně můžete použít i léky, které Vám uleví, záleží na tom, jestli se spolehlivě vyloučila infekce.

Zatím dodržujte následující opatření: nepijte alkohol, kávu, bublinkové nápoje. Nejezte příliš kořeněná ani pálivá jídla, vyhněte se tučnému, mastnému, smaženému. Vynechejte pochutiny (brambůrky, křupky a pod.), fast food. Pokud kouříte, omezte to, nebo ještě lépe přestaňte. Jezte malé porce častěji. Nepracujte v předklonu a nezvedejte těžká břemena. Na noc si hodně podkládejte záda a nejezte dvě hodiny před ulehnutím.

Držím Vám palce, aby Vám brzy bylo lépe.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, paní Jitko, již jsem Vám na Váš dotaz podrobně odpovídala, proto odkazuji na doporučení a vysvětlení v přechozí odpovědi.
Pro shrnutí Vám mohu napsat, že se u Vás dle výsledků jedná o zánětlivé onemocnění střeva. Může jít o Crohnovu nemoc, ulcerosní kolitidu, jiný druh zánětu (způsobený léky proti bolesti apod.), infekční původ se mi nezdá pravděpodobný. ASCA protilátky se mohou vyskytovat u nespecifikých střevních zánětů (Crohn, ulcerosní kolitida), celiakie a dalších, kalprotektin je zvýšený a rovněž svědčí pro zánět, zejména Crohnovu nemoc, ale také ulcerosní kolitidu. Zánět v terrminálním ileu, tedy konci tenkého střeva bývá častější u Crohnovy nemoci. Ve všech úsecích z histologie jsou zastižené zánětlivé buňky a kolem konečníku i prokrávácení. O jaký zánět se nejspíše jedná, Vám může řící Váš gastroenterolog, který Vás vyšetřoval kolonoskopicky, ví, jaký je celkový nález a makroskopický obraz (tedy jak střevo vypadá), zná výsledek ultrazvuku či CT břicha, laboratorní parametry a také Váš celkový stav a vývoj nemoci.
Pokud to, co posíláte, je výsledek kolonoskopie z doby před šesti lety a nikdo Vás nesleduje a nyní nevyšetřil, měla byste se nyní objednat pro současné potíže do gastroenterologické porady. Pokud Vás někdo sleduje, toto je soudobá kolonoskopie a jste léčená Asacolem pro zánět nově, měla byste se obrátit na ošetřujícího lékaře, že máte stále potíže a žádat vysvětlení. Jestliže si s Vaším lékařem nerozumíte, nebojte si najít jiného, zavolejte na jiné pracoviště nejlépe do nějakého velkého zdravotnického zařízení s většími zkušenostmi a vyšetřovacím zázemím. K novému lékaři vezměte Vaše zprávy a výsledky.
Pokud nebyly udělány, pak by se měly nyní udělat odběry na zánět, laboratorní testy na celkový stav organismu včetně testů na funkci jater, ledvin, štítné žlázy, slinivky atd., kontrolní kalprotektin, ultrazvuk břicha případně další zobrazovací vyšetření jako CT. Měla byste podstoupit gastroskopii, protože pálení žáhy a pobolívání břicha a hořkost v ústech mohou být, a nejspíše také jsou, projevem návratu žaludečních šťáv do jícnu, tedy gastroesofageálního refluxu. Měla byste (i s ohledem na braní Asacolu, který podobné projevy zhoršovává) užívat blokátor protonové pumpy jako Omeprazol, Lanzul či Controloc.
Nadále dodržujte dietu a režimová opatření, jak jsme již doporučovali.
Z hemoragické kolitidy podle mého nemusíte mít obavu. Užívejte doporučený Asacol. Pokud se účinek nedostavil, řekněte to gastroenterologovi, který léčbu upraví.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková
Poznámka - pokud máte dojem, že potřebujete slyšet nějakou jinou odpověď, nebo by Vás zajímala nějaká jednotlivost, konkrétní problém, něco z odpovědi by bylo nejasné, pak prosím, abyst zkusila poslat dotaz znovu s doplněním, co Vás přesně zajímá, které část není srozumitelná apod.. Pokud byste si přála, aby Vám tým našich sestřiček pomohl s vyhledáním nového lékaře, i to je možné, prosím, s důvěrou se na ně obraťte.

Související dotazy

Dráždivý tračník
Dobrý den, mám diagnostikovaný dráždivý tračník...
Dráždivý tračník
Dobrý den, před nějakým časem jsem byla na CT Kolonografii,...
Dráždivý tračník ??
Dobrý den myslíte že bych měl problémy se slinivkou?...
Dráždivý tračník
Dobrý den, Již týden kdyz mám jit na velkou mě předtím...
Dráždivý tračník
Dobrý den Před zhruba dvěma lety před školou jsem...
Dráždivý kašel
Dobrý den. Je mi 15 let a poslední dobou v uzavřenějších...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dráždivý tračník

Dobrý den, Po kolonoskopii a vyšetření žaludku mi byla v krvi naleznuta alergie...

Dráždivý tračník ??

Dobrý den myslíte že bych měl problémy se slinivkou? Světla jilovita stolice...

Dráždivý tračník a dieta

Dobrý deň. Posledných niekoľko rokov trpím na syndróm dráždivého čreva s prejavmi...

Dráždivý tračník a jiné příčiny

Dobrý den. Mám 23 let a rád bych se na Vás obrátil s obtížemi, které mě trápí...

Dráždivý tračník a žaludeční reflux

Dobrý den,mám již delší dobu /asi rok/bolesti od pupku směrem k žaludku na levé...

Dráždivý tračník batolete

Dobrý den, zajímá mne, jak se projevuje dráždivý tračník u batolat? Syn (2 roky)...

Dráždivý tračník je potřeba léčit

Hezký den, mám problém se zažíváním už cca 2 roky. Byla mi zjištěna alergie...

Dráždivý tračník, bolest v perianální oblasti, lymfadenitida

Dotaz: Vážení, již 10 let mám potíže s dráždivým tračníkem. Projevuje se převážně...

Dráždivý tračník, bolest v pravém podžebří

Dobry den, jiz nejakou dobu mam problemy s travenim. Pred cca 10 lety mi zacaly...

Dráždivý tračník, kojení

Dobrý den, je mi 28 let, mám 2 děti, 4 roky a 3 měsíce, plně kojím. Loni mi...

Dráždivý tračník?

Dobrý den.Máš už asi 3 týdny problém ,že se mi chce zvracet.Začne to tím že...

Dráždivý trakčník

Dobrý den, již rok mám zdravotní problémy, na gastroenterologii mi provedli...

Dráždivý trakčník, Celiakie

Dobrý den, před rokem, my byl diagnostikován dráždivý trakčník, brala jsem...

Dráždivý, bolestivý až štěkavý kašel

Dobrý den. Mám dlouholetý problém. V 19 letech jsem měl TE a zároveň (již podruhé)...

Dráždivý/dusivý kašel v noci

Dobrý den, třetí noc trpím dráždivým kašlem (ne suchým), s bolestí při polykání...

Dráždivýtračník

Dobry den, na jare 2019 jsem prodelal zaludecni zachvat. Po pozreni vetsiho...

Drážění nervu po ope kýly

Dobrý večer, po operaci tříselné kýly (laparoskopicky) velké bolesti v pase...

Drbání hlavy

Dobrý den, moje dcera se už pár týdnů drbe na hlavě. Vši nemá a lupů sice hodně,...

Drceni ledvinového kamene

Dobry den, predevcirem jsem absolvovala drceni ledvinového kamene razovou vlnou....

Drcení potahovaných tabet

Dobrý večer, chci se zeptat, slyšela jsem, že potahované tablety se nesmí půlit...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Přetrvávající otok a zarudnutí po říznutí

Dobrý den, asi před dvěma měsíci jsem se řízla do kloubu na prstu a ránu myslím...

Lék na oddálení menstruace a jeho preskripce


Nosičství streptokoka

Nosič angíny. Dobrý den, měla bych dotaz. Na konci roku starší dcera prodělala...

Červené fleky na kůži


Dlouhodobé užívání ibalginu

Dobrý den, chci se zeptat, na piksle od ibalginu jsem se dočetl, že je možné...

Motání hlavy, stavy na omdlení


Lehčí tupá bolest v pravém podbřišku

Dobrý den, již cca 7 měsíců s menšími přestávkami mě pobolívá v podbřišku. Abych...

Alergie na Xorimax

Dobry den, asi pred 7 dny jsem brala antibiotika- Xorimax, jiz drive mi byla...

"únavová" zlomenina ??

Dobrý den, na rentgenu mi po velké bolesti a nemožnosti došlápnout na nohu sdělili...

Tlak v podpaží

Dobry den,asi tri dny citim takovy tlak v podpazi, jakoby tam bylo neco navic,...

Skolioza u dospělého

Dobrý den, je mi 27 let a trpím skoliozou už asi od 12let - první mi ortopedi...

Amoksiklav - potíže při stolici

Dobrý den, před třemi dny jsem dobrala antibiotika Amoksiklav. Během užívání...

Malé píchání v oblasti tlustého střeva.

Dobrý den,je mi 17 za tři měsíce 18 let. Před měsícem a půl mi bylo oznámeno,že...

Natržená uzdička


Bodavá bolest mezižeberního svalu od lopatky k boku

Dobrý den, třetí den mám pichlavou bolest na levé straně zad, začalo to...

Zánět jazyka


Nervozita, vnitřní chvění

Dobrý den, můj věk 40 let, pracuji ve 12 hodinovém směnném provozu, dálkově...

Pálení při močení a krev na papíře

Dobrý den, ráda bych se zeptala na svůj problém. Už skoro 4 dny chodím stále...

Petechie


Zátěž po Infarktu

Dobrý Den, prosím Vás chtěl jsem se zeptat.v srpnu jsem prodělal akutní infarkt...

Reklama
Zavřít