Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Dysmenorea po užívání HA

Gynekologie Jana 10.2.2018

Dobrý den,
prosím o Váš názor k problému s menstruací.
Menstruovala jsem od 14ti let víceméně pravidelně, občas se zpožděním pár dní. Od 16ti let jsem brala HA, při které jsem dostávala MS pravidelně. Antikoncepci jsem brala asi 9 let. Před 15 měsíci jsem HA vysadila (Po přečtení mnoha článků jak HA škodí tělu). Po vysazení HA jsem MS nedostala, po 2 měsících jsem šla na gynekologii, kde jsem dostala injekci a MS se dostavila slabá a na 3 dny. Problém se opakoval, znovu dva měsíce nic, dostala jsem injekci, MS slabá na 3 dny, po dalších dvou měsících jsem byla na další injekci, po které se už MS nedostavila. Dostala jsem pak nějaké tabletky na 10 dní, po kterých se MA dostavila. Po té zas 3 měsíce bez MS, po třech měsících se dostavila přirozeně MS prvně po vysazení HA. a od té doby zase skoro 3 měsíce nic.

Gynekolog řekl, že mám nízkou sliznici, několikrát jsem měla vysoký Prolaktin (630 a pak 810), proto mě poslal na Endokrinologii, kde už byly výsledky v pořádku a poslali mě zpět do péče gynekologa.
Při poslední kontrole mi pan doktor řekl, kdybych prý chtěla otěhotnět, tak by to s největší pravděpodobností nešlo, ale když teď dítě neplánuji, tak to nebudeme teď řešit.

Řešení MS vidí v HA (Yosefinne), tělo očividně neprodukuje hormony, které má, že se tomu musí pomoci touto cestou. Mám obavy, aby se tím problém nezametl pod koberec a až budu chtít za pár let miminko, tak nebudu moci. Nehledě na to mám stále obavy, že HA škodí tělu.

Jinak jsem zdravá, neberu žádné prášky, nekouřím, 155 cm, 65 kg, 25 let. dítě neplánuji. Poslední rok jsem vystavená dlouhodobému velkému stresu.

Předem děkuji za Váš názor a přeji hezký den.

S pozdravem

Jana

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Dobrý den Jano, děkujeme za zajímavý a velmi důležitý dotaz, nejprve bych chtěla napsat, že při užívání hormonální antikoncepce žena nemá menstruaci v pravém slova smyslu, ale tzv. krvácení ze spádu hormonů, hormony Vašeho těla jsou trvale zablokovány a naopak každý den pilulkou dodávány hormony umělé, poté je týdenní pauza a užívají se bílé tabletky bez obsahu hormonů a to způsobí krvácení.
Nemyslím si tedy, že je v současné Vaší situaci dobrým řešením začít užívat další hormonální antikoncepci, protože by to právě oddálilo řešení problému, který zřejmě nastal ve spouštění Vašich vlastních hormonů.
Dobré je, že nyní miminko neplánujete, ale jednou ano, tak tedy se ted nemusíte stresovat s rychlým početím, ale naopak budete mít dostatek času věnovat se Vašemu tělu.
Nestresujte se, najděte si vhodnou kompenzaci pro stres typu cvičení jogy, chození po horách. Zdravě jezte s dostatkem čerstvé zeleniny a ovoce, cvičte, v lékárně doporučuji zakoupit přípravek s názvem Sarapis mensis, což je přípravek z bylinek právě k vyladění menstruačního cyklu. Myslím, že by se Vám takto za nějaký čas mohlo podařit vyladit svůj hormonální systém a cyklus tak, že budete mít menstruaci zase pravidelnou.
Přeji Vám, at se to brzy podaří a bohužel stres je tomu velkým nepřítelem, tak se zkuste nestresovat. S pozdravem, K. Jiříčková.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví Pracoviště: GYNBUS s.r.o.

Vážená paní,
antikoncepce rozhodně tělu neškodí, bylo by vhodné zopakovat hladinu Prolaktinu když byl zvýšený a bude li v normě a nechcete li nyní otěhotnět pak jediná možnost je substituce cyklu například nízkodávkovanou antikoncepcí.
Příjemný den

Související dotazy

Krvácení při užívaní HA
Delší menstruace při braní HA Dobrý den, měla bych...
Užívání HA
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně užívání HA....
Vhodný čas pro užívání HA
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaká je nejvhodnější...
Vynechání menstruace při užívání antikoncepce
Nekrvacim Dobrý den, jsem na dlouhodobé cestě po Americe...
HA - užívání, pauza, režim
Dobrý den, Beru HA už dlouho. Prvni moje HA byla Diane...
Ochrana při užívání antikoncepce
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak se to s chráněním...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dyskomfort na hrudníku

Dobrý den, na začátku července jsem prodělal spontánní pneumotorax na pravé...

Dyskomfort při pohlavním styku a výtoky z pochvy

Dobry den od 12 let trpim ma vytoky.Po prvnim porodu se to jeste vice zhorsilo...

Dyskomfort v boku

Dobrý den.Již asi 2 roky cítím spíše než bolest, dyskomfort v pravém boku.Můj...

Dyskomfort v oblasti žaludu penisu

Dobrý den, v sobotu jsem měl pohlavní styk, chráněný a nyní mám "neurčitý diskomfort...

Dyskomfort v zevních genitáliích

Dobrý den, Chtěla bych Vás poprosit o radu. Vždy po skončení menzes, mě bolelo...

Dyslipidémie

Dobrý den, tyto otázky by mě také zsjímaly Proč není PSA vyšetřováno v rámci...

Dyslipidemie

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je nutné užívat léky na snížení cholesterolu. Celkový...

Dyslipidémie

Dobry den. Mam 29 rokov a liecim sa na dyslipidemiu od uz 10rokov s prestavkami...

Dyslipidémie a hyperurikémie

Dobrý den, prosím o posouzení výsledků a doporučení dalšího postupu. děkuji

Dysmenorea

Dceru (14let) již asi 2 rokem trápí dysmenorea.Dříve jen bolesti břicha,poslední...

Dysmotilita jícnu

Dobrý den, mám těžkou dysmotilitu jícnu a těžkou refluxní chorobu jícnu s...

Dyspareunie

Dobrý večer, Asi 2 mesice me trapila kvasinkova infekce.Muj gynekolog mi na...

Dyspareunie

Dobrý den, je mi 18 a mám, už v červenci to budou 2 roky, problém. Vlastně,...

Dyspareunie

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Asi před půl rokem jsem s přítelem...

Dyspareunie

Dobrý den, je mi 17 let a spím s přítelem uz delší dobu.. od začátku našeho...

Dyspareunie

Dobrý den,jsem s přítelem rok a čtvrt.Po čtvrt roku jsme spolu zacli spát (byl...

Dyspareunie

Dobrý den, několik let mě trápí poranění pochvy po pohlavním styku. Poševní...

Dyspareunie

Dobrý den, trápí mě gynekologický problém. Při téměř každém pohlavním styku...

Dyspareunie

Dobrý den, je mi 19 let, mám přítele již dva roky, po roce vztahu jsme spolu...

Dyspareunie

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. Už přes rok mám velké bolesti při pohlavním...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Třes rukou

Dobrý den, Je mi 17 let a již přes rok se mi dost třepou ruce. Dříve jsem...

Odřenina

Dobrý den, před třemi dny jsem v běhu zakopla a spadla. Měla jsem dlouhé tepláky,...

Bolesti svalů, bolesti kloubů

Dobry den, chci se zeptat zda je mozne si nejak zazadat o test western blot?...

Příliš dlouhá menstruace


Výška děložní sliznice

Dobrý den, jaká má být normální výška děložní sliznice? Děkuji

PSA

Před rokem jsem měl na urologii PSA 4. Nyni mi naměřili 7. Odběr krve jsem měl...

Bolest na plicích v těhotenství

dobrý den, z ničeho nic mě začalo bolet na plicích na pravé straně. nikde jsem...

Špatně po kávě

Dobrý den, potřebovala bych od Vás poradit. Několik let jsem pila kávu rozpustnou...

Uhodila jsem se do hlavy, mám strach z otřesu mozku či hematomu mozku


Bolesti zad - nález na MR

Dobrý den, od května loňského roku jsem měl velké problémy s trávením, pocity...

Neuropatie?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda je možná příčina mých potíží neuropatie....

ČASTÉ KRKÁNÍ U 7,5 LETÉ DCERY

DOBRÝ DEN. MOJE 7,5 LETÁ DCERA ASI TAK 2 MĚSÍCE VELMI ČASTO A NAHLAS KRKÁ. STÁVÁ...

Bolest hlavy


Zubní můstek, pojišťovna

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je nějaká možnost, aby byl zubní můstek...

Záchvaty suchého dráždivého kašle, únava

Dobrý den, mám následující potíže - asi před dvěma lety jsem začal brát léky...

Plánovaná operace kolene a pracovní neschopnost

dobry dem mam problem s kolenem po navsteve ortopeda mne obednal na operaci,jelikoz...

Kdy budu chodit po vyjmutí kovů z kotníku

Hezký den, v polovině září 2016 jsem si na přivodil zlomeninu vnitřního a vnějšího...

Bolest břicha na pravém boku a průjem


Trávící potíže po operaci žlučníku

Dobrý den, 6.2.2015 mi byl laparoskopicky vyjmut žlučník. Bohužel tím se moje...

Je Neurol a Xanax totéž?


Reklama
Zavřít