Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Endokrinní porucha - andropauza

Endokrinologie Jan 21.4.2017

Následky zvýšené hladiny estradiolu u stárnoucího muže

Po 13 letech suplementace jsem byl pořádně vyšetřen. Na papíru, který jsem dostal do ruky se uvádí tyto zjištěné hodnoty bez rozmezí a jednotek.
S/Testosteron 18,76 , Patologické: FSH 0,30 , LH_S/P ≤ 0,10 , S_Estradiol 62,93.
Pro pořádek uvádím: je mi 56 let, hmotnost 105 Kg, v mládí 85 kg, Andropauza mi byla diagnostikována v roce 2004. Od té doby jsem užíval Undestor 2x2 denně, a Striant SR 2 x 30 mg denně, v dobách výpadku méně. Pak Testim Gel 1,5-2 x 50 mg denně.
Všiml jsem si zvýšených hladin estradiolu. Často u mě byly nacházeny zvýšené hladiny od začátku suplementace, avšak poslední 3 roky byl estradiol zvýšen vždy, např. 31.8.2016 Estradiol 0.073-0.173 nmol/l , 0,325 !
Poslední 3 roky se mi objevuje únava, nesoustředěnost v práci, málo tvrdá erekce a sex nestojí za nic, ale spraví se po dvojitých dávkách testosteronu.

Já bych se vás chtěl zeptat:
1) Mohou takto vysoké hladiny estradiolu blokovat účinek testosteronu a vyvolávat pocit nedostatku testosteronu.
2) Mohou takto vysoké hladiny estradiolu blokovat tvorbu LH a FSH a
3) způsobovat také neplodnost?
4) Může blokovaná tvorba LH a FSH způsobovat tloustnutí a zvýšenou chuť k jídlu?
5) Doporučila byste spíše inhibitor aromatázy nebo antiestrogen? Znáte nějaká pro a proti? Mám cukrovku a preferoval bych ten, který víc přispěje ke zhubnutí. (i když IA může uchránit nějakou část testosteronu před rozpadem)
6) Může klomifen nebo tamoxifen významně snížit vazbu testosteronu na SHBP a albumin zvýšit tak množství účinkujícího testosteronu?
7) Je vhodné střídat inhibitor aromatázy s antiestrogenem v nějakém intervalu?
8) Můžete vyjmenovat nějaká negativa antiestrogenní léčby u muže?
8) Kteří lékaři jakých odborností smějí tyto léky zařazené jako cystostatika předepisovat?

Ze současného stavu jsem nešťastný, známí se mi smějí, poplacávají po břichu, spíš panděru, litujou mě, jak mě to zohavilo. Že údajně zženštilost je na mě vidět. Práce mi nejde, obchody mi nejdou. Děkuji za pomoc.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, bohužel jsem praktická lékařka a nemohu adekvátně zodpovědět Váš dotaz. Předávám Vás proto specialistovi, který Vám lépe odpoví na Vaše otázky a doporučí i vhodné řešení. Co se týče poslední části Vašeho dotazu, doporučuji Vám řešit tento problém s psychologem. Chápu Vás, že je pro Vás těžké přijmout své zdravotní obtíže a že Vás zraňuje reakce známých. Pokud se ale nezačnete přijímat Vy sám, nebude Vás přijímat ani Vaše okolí. Věřte, že někdy za posměchem jsou schovány vlastní problémy a strachy.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie Pracoviště: Nemocnice Sedlčany

Vážený pane Jane, rozsah Vašeho dotazu vyžaduje konzultaci v endokrinologické ambulanci, buď u Vašeho endokrinologa, nebo v rámci tzv. second opinion v jiném zdravotnickém zařízení. S pozdravem, MH.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková PhD.


Dobrý den, pro rozsáhlost dotazu se vyjádřím hlavně k prvnímu faktu, který mne po přečtení textu napadne a to, že jednou záležitostí je andropauza léčená testosteronem, která má být sledována laboratorně prakticky jen hladinami testosteronu (aby se vytitrovala správná dávka), krevním obrazem a pravidelnými kontrolami hladin PSA a urologickými vyšetřeními. A další je nově se vyskytující (tedy 3 roky) přibírání na váze, únava, nesoustředěnost, impotence. Ani jedno z toho nevyřešíte podáváním vyšších dávek testosteronu, jedině si uškodíte. Navíc estradiol vzniká v těle z testosteronu, tedy na vyšších hladinách estradiolu se podílí vyšší dávky testosteronu, které si aplikujete. Navíc při vyšším podílu tuku v těle (pokud jste diabetik, budete mít nadváhu, ne-li obezitu) je převod testosteronu na estradiol o to rychlejší. Opravdu doporučuji tzv. second opinion u endokrinologa, který s Vámi vše probere osobně. Pro poruchy erekce je určena jiná léčba, poraďte se s urologem.
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Porucha spánku
Dobrý den,Už asi 2-3 měsíce nemůžu spát.Usnu asi tak...
Poruchy spánku
Dobrý den, mám poruchy spánku. Ani si nepamatuji, kdy...
Poruchy spánku
Dobry den,uz roky trpim poruchami spanku,kdy v noci...
Porucha zraku
Dobrý den, je mi 16 let, a bohužel jsme zkoušeli cca...
Endokrinni orbitopatie
Dobrý den, v srpnu roku 2011 jsem byla operována se...
Porucha spánku
Mohla by jsem se zeptat ? Když jdu spát trvá to alespoň...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Endogenní deprese

Dobrý den, rád bych se optal : můj partner trpí endogenní depresí. Pobírá spoustu...

Endogenní produkce testosteronu

Dobrý den, nějaké léky na obnovu endogenní produkce tst po vysazení AAS?Pregnyl,Pergonal,hcg...

Endokarditida

Dobrý den. Již tři týdny mne trápí bušení srdce - přes den i noc, zvýšené teploty...

Endokarditida nebo jiná infekce

Dobrý den. Posledního půl roku je mi čím dál více divně. Zpočátku jsem byla...

Endokarditida?

Vážený pane doktore, zkusím stručně uvést fakta, ať z toho není slohovka :) Jsem...

Endokranioza

Dobrý den ráda bych se zeptala co znamena endokranioza, v lekarském slovníku...

Endokrínna orbitopatia

Moje meno je Soňa,mám 19 rokov, som priblizne pol roka po operaciii štítnej...

Endokrínna orbitopatia

dakujem pekne za odpoved,chcela by som este nadviazat na moj predchadzajuci...

Endokrinní orbitopatie

dobrý den, mám end.orbitopatii a v musím podstoupit operasi štítné žlázy.Hodnoty...

Endokrinni orbitopatie

Dobrý den, v srpnu roku 2011 jsem byla operována se štítnou žlázou,která mě...

Endokrinolog v Brne

Dobry den, pani doktorko, rada bych se zeptala, jak mohu nalezt vhodneho...

Endokrinologická dieta

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné, aby tato dieta nějak ublížila?...

Endokrinologické autoimunity a kopřivka

Dobrý den paní doktorko, je mě 75 let a od svých 38 let jsem se léčila na zvýšenou...

Endokrinologicke vysetrenie

Dobry vecer pan primar, velmi Vas chcem poprosit o vylozenie mojej diagnozy...

Endokrinologické vyšetření

Dobrý den.trápí mě srdeční arytmie.Dle vyjádření mého praktického lékaře na...

Endokrinologické vyšetření ?

Dobrý den,je mi 31 let a chtěla bych se optat,v jakém případě je na místě endokrinologické...

Endokrinologické vyšetření při užívání duphastonu

Dobrý den, moje gynekoložka mi doporučila edokrinologické vyšetření z důvodu,...

Endokrinologické vyšetření v Praze

kde je možné se objednat na Endokrinologické vyšetření v Praze, když mám pocit,...

Endokrinologické vyšetření- vysvětlení zprávy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená níže psaná zpráva z endokrinologického...

Endokrinologicke vyšetření,prujem a jiné potíže

Dobrý den paní doktorko, už jednou jsem vám psala a chtěla bych ještě poradit. Psala...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hlen ve stolici a nadýmání

Dobrý den, v květnu jsem byl na odstranění hemeroidu. Je to tak měsíc tak mě...

Třes a sucho v ústech po Keppře

Dobry den, pred tremy tydny mi byl nasazen lek keppra z duvodu epileptickeho...

Střevní potíže, neléčené roupi

Dobrý den, můj problém je takový, že mám přes 10 dní průjem a nemohu se ho zbavit....

Odřenina na penisu

Dobrý den, Po velké sexuální zátěži se mi na penisu udělalo toto zranění, zasažená...

Co je předmětem 15ti leté prohlídky

Dobrý den chtěl bych se zeptat co se dělá na 15 leté prohlídce? Děkuji

Doxybene a alkohol

Dobry den dostal jsem Antibiotika Doxybene 100mg mekke tobolky,proteze jsme...

Prolaps pochvy

Po hysterektomii mě byl asi špatně zavěšena pochva. Mám proplas pochvy a vykukuje...

Infekce v krku


Flek v podkolenní jamce

Dobrý den, příteli se v podkolení jamce objevil červený flek asi 13 × 7 cm....

Opožděná menstruace

Dobrý den, chci se zeptat, mívám cyklus většinou 28 max 30 dní, menstruaci jsem...

Bolest břicha, svědění těla a při močení

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, už týden mám bolesti břicha, občas hlavy,...

Boule/hrbol na šlaše chodidla


CALTRATE 600mg/400 IU D3 a ledvinové kameny

zdravím. Chci se optat zda mohu brát bez obav lék CALTRATE 600mg/400 IU D3....

Pocení, návaly horka, únava

Dobrý den, chci se zeptat co může znamenat nadměrné pocení, únava a návaly horka....

Bolesti varlete

Dobrý den, Týden cítím na pravém varleťi takový pocit/ lehkou nepatrnou...

Bílý povlak jazyka, pocit otoku jazyka


Černý pruh pod nehtem

Dobry den, uz nekolik let (ted si uplne nemuzu vzpomenout kdy jsem to zaregistrovala,...

Bolest při hlubokém nádechu

Dobrý den, už delší dobu cítím při hlubokém nádechu pichlavou bolest na pravé...

Bolesti žaludku

Posledni dobou mam obcasne bolesti zaludku,mam docela stresove zamestnani. Za...

Vřed v třísle

Dobry den, v trisle se mi objevil vred. Mohl by to byt syfilis?