Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Endometrioza a hormonální léčba, nárůst váhy

Gynekologie Ivana 7.2.2018

Dobrý den,
je mi 53 let. Poslední dva roky jsem měla silnějši menstruaci. Občas byla nepravidelná. Tak 3x do roka mi vynechala a cyklus se prodlužoval z 26 na 36 dnů..Od září 2017 mám menstruaci velice slabou.2017 jsem chodila na kontroly pro cystu na vaječníku. Ta se po půl roce zcela ztratila. Sama jsem užívala thiamin. Letos v lednu, při preventivní gyn. kontrole, mi bylo sděleno,že mám vysokou sliznici v děloze,která tam narostla během 4 měsíců. Podstoupila jsem hysteroskopii a kyretáž. Cytologie vyšle jako endometrio'za. Paní doktorka mi předepsala PROVERU 100 mg.. Měla bych jí brát 15.den po začátku menstruace 2x denně po dobu 5ti dnů. Přečetla jsem si příbalový leták a jsem zděšená. Mimo jiné se bojím nárustu hmotnosti. Hermony STEROLIBRIN jsem brala jeden měsíc a přibrala jsem15kg! Je to 30 let. Proto ta nedůvěra. Kolegyně po Proveře také hodně přibrala. Chtěla bych se zeptat jestli jsou jiné možnosti než cytostatika. Děkuji Dufková
Jenom ještě dodám ,že jsem rodila 2x sekcí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, jako praktický lékař, kterému je Váš dotaz primárně přeposílán Vám nedokážu dostatečně poradit. Hormonální léčba jistě může způsobit kolísání váhy, ale je to velmi individuální - přípravek od přípravku, pacient od pacienta. Zda-li je ještě možná jiná forma farmakoterapie Vám nedokážu ze své pozice zodpovědět. Samozřejmě trvající zvýšené krvácení v této situaci by mohlo býti i indikací i k chirurgickému odstranění dělohy. Váš dotaz budou ještě zpracovávat sestřičky a mohou je přeposlat k zodpovězení našemu gynekologovi. S pozdravem MUDr. Tomandl.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví Pracoviště: GYNBUS s.r.o.

Vážená paní,
Provera není cytostatikum ale gestagen a působí na přeměnu sliznice z proliferační na sekreční a poté po jejím vysazení po 5 denním užíváním tato sliznice odkrvácí, přírůstky hmotnosti nejsou zdaleka tak drastické jak se obáváte ani příbytek 15 kg za měsíc se mi nezdá pravděpodobný , navrhovaný postup považuji za zcela rozumný.
Příjemný den

Související dotazy

Endometrioza a těhotenství
Dobrý den, snacha /34 let/ byla v roce 2007 operována...
Endometrióza
Dobry den,chtela bych se zeptat,mam mesic po laparoskopii...
Endometrióza
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat ohledně endometriozy....
Hormonální léčba
Dobrý den, mám za sebou 1,5 roku intenzivní hormonální...
Endometrioza
Dobrý den. Byla mi diagnostikována endometrioza. Je...
Endometrioza
Dobrý den, jsem 10 dní po operaci endometriozi a mam...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Endometrioza

Dobrý večer,před třemi týdny jsem podstoupila operaci kde mi odstraňovali cystu.Tento...

Endometrioza

dobrý den,mám takový problém.Před měsícem jsem ukončila >> léčbu.byla >>...

Endometrioza - bolesti

Dobrý den, už 10 let se potýkám s endometriózou. Tuto diagnózu vím ale jen...

Endometrióza - léčba

Dobrý den, mám endometriozu, jsem po operaci, paní dktorka mi předepsala na...

Endometrioza - léčba a IVF

Dobrý den, paní doktorko, po 3 letech marné snahy o otěhotnění a 2 neúspěšných...

Endometrióza - před operací

Dobrý den, 21.1. jsem pokládala dotaz z hlediska podezření na endometriózu....

Endometrioza ??

Dobrý den, před 6 měsíci jsem ledvinovou koliku, vše bylo pak po kontrole ok,...

Endometrioza ??

Dobrý den, už v Prosinci min. roku jsem si všimla, že něco není uplně v pořádku...

Endometrioza ??

Dobrý den! Chtela jsem se zeptat, zda jde určitě poznat cysta na vaječníku ultrazvukem?...

Endometrióza = rizikové těhotenství?

Dobrý den paní doktorko, měla bych na Vás dotaz. Mám prokázanou endometriozu...

Endometrioza a IUI

Dobry den, po jednej neuspesnej LPS endometrickej cysty na jednom vajecniku...

Endometrioza a IUI nebo IVF

Dobrý den, mám endometrozu 3. stupně. Každým rokem chodím na laparoskopické...

Endometrioza a její léčba

Dobrý den. V květnu mi byla laparoskopicky operovaná endometrioza, levý vaječníkmám...

Endometrioza a laparoskopická operace

Dobrý den. Jsem za tři týdny odesílána na laparoskopii kvůli pravděpodobné endometrióze...

Endometrioza a otěhotnění

Dobry den, je mi 20 let, jsem skoro dva tydny po laparoskopii, zjistili mi endometriozu...

Endometrióza a problém s ledvinami

Dobrý den, snad už odjakživa mám urologické a gynekologické problémy. Od puberty...

Endometrioza a problémy s játry

Dobrý den, příběh je bohužel dlouhý a moc se omlouvám za nudné čtení a zároveň...

Endometrióza a rakovina

Dobrý den, je mi 21 let, endometrióza lehkého stádia mi byla diagnostikována...

Endometrioza a těhotenství

Dobrý den, snacha /34 let/ byla v roce 2007 operována na endometriózu vaječníků....

Endometrioza a těhotenství

Dobry den, v novembri 2017 mi v moči našli bakteriu Klebsiellu pneumonie v moči...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zelená stolice u dvouletého dítěte

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o rodu, která se týká mé dvouleté dcery....

Dieta při divertiklech

Dobrý den, je mi 37 let, volni mi byly zjištěny ve střevech divertikly. Snažíme...

Křeče rukou

Dobrý den, už asi měsíc mě trápí každodenní křeče do rukou,noc co noc se budím,...

Leukocyty v moči

Dobrý den, chtěl bych se zeptat za mamku, 56 let. Cca necelý rok má v moči zvýšené...

Strach ze spánku, když jsem sama doma

Dobrý den, poslední 4 měsíce se bojím usnout, když jsem sama doma. Nejde o...

Bolesti a motání hlavy

Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila, již 2 roky mě trápí moje "nemoc" a...

Antikoncepce - kombinace


Zubní váček a postup řešení

Dobrý den, pod zubem s korunkou, kterou mám zhruba šest let se mi udělal...

Píchám si injkce proti trombóze

Dobrý den chtěla bych se zeptat minulí týden jsem menstruovala a stále krvacím...

Píchání ve stehenním svalu

Dobrý den, jsem 20-letý fotbalista a během jarní části sezóny mě trápila bolest...

Zvýšené CRP a nižší tepová frekvence


Loupání kůže v ústech

dobrý den chtěl bych se zeptat poslední dobou mám v ústech na levé tváři vevnitř...

Zvětšená uzlina při infekci


Otěhotnění při užívání kondomu

Dobrý večer, s partnerem používáme jedinou ochranu kondom. Antikoncepci mi...

Vřed na penisu


Malé modřinky na těle bez příčiny

Dobrý den, v posledních dvou měsících se mi na těle asi 4x objevilo pár modřinek,...

Zažívací potíže

Dobrý den Obracím se na vás s problémem, který už mě trápí rok. Začalo to pálením...

Rezidua

Dobry den.od porodu mam pres tri mesice a byla mi jiz 2*delana revize,po prve...

Bolest ruky po úrazu

Dobrý den, dnes jsme hráli s míčema a kamarád mi to trefil když jsem neměl ruku...

Naražení svalu, brnění prstů, bolesti kotníku

Dobrý den, před třemi dny mě na tréninku sebeobrany soupeř nakopl kolenem do...

Reklama
Zavřít