Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Endometrioza a laparoskopická operace

Gynekologie Klára 23.12.2016

Dobrý den. Jsem za tři týdny odesílána na laparoskopii kvůli pravděpodobné endometrióze na levém vaječníku. Je mi 34 let, jsem bezdětná, nemám žádné problémy kromě menstruačních bolestí, které mám ale stejné celých 20 let a zabírají mi na ně prášky. I CA125 markery mám v normě. Trochu mám obavy, abych se nenechala "řezat" zbytečně, aby se třeba nejednalo jen o nějakou cystu, která by časem mohla zmizet i sama....Doktor ale tvrdil, že to může být nebezpečné a že by s tím více jak pár týdnů nečekal. Dotaz č. 1: . Může mě to opravdu nějak ohrozit, kdybych třeba čekala několik měsíců?
Dotaz č. 2: Dost mě šokovalo, že jsem se od své gynekoložky dověděla úplně jiné informace než od lékaře, který mě vyšetřoval na specializovaném pracovišti, kde mě mají operovat. Moje doktorka mi řekla, že útvar má velikost 32x38mm a za 3 týdny po menstruaci 38x41mm. Týden na to mi ale řekl doktor, že to má 7-8 cm. Není přece možné, aby mi to za týden vyrostlo o 4 cm, ani ne přes menstruaci??
Dotaz č 3: Moje doktorka mi tvrdila, že se musí vždy sebrat 100% celý vaječník. Doktor tvrdí, že se vynakládá vždy veškeré úsilí, aby se zachoval, navíc když nemám ještě děti. Co rozhoduje o tom, zda zůstane zachován? jaké jsou šance při takové velikosti endometriózy?Jaké by byly pro mé tělo důsledky odstraněného vaječníku?
Dotaz č.4: Doktorka mi řekla informaci, o které čtu i všude možně v diskuzích na internetu - a to že se někdy jako léčba používá kontinuální užívání HA. Nejsem si totiž jistá, zda jsem ochotna podstoupit nabízenou léčbu injekcemi, které mě mají uvést do stavu přechodu a dle internetu mají děsivé vedlejší účinky. Dotyčný doktor ale tvrdí, že verze s HA, což mi doktorka řekla, je nesmysl a nebyla by účinná. Jak to tedy je??
Dotaz č. 5: Jaké jsou vedlejší účinky této kontinuálně brané HA a jak dlouho se to tak bere?
Děkuji za odpověď.

avatar-placeholder
Odpovídá lékař:

Dobrý den Kláro. Myslím si, že zákrok je vhodné podstoupit i proto, že do budoucna určitě c...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie, Porodnictví Pracoviště: GYNBUS s.r.o.

Vážená paní
tedy postupně
Neléčená endometrióza se může šířit a podle její lokaliza...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Endometrióza
Dobry den,chtela bych se zeptat,mam mesic po laparoskopii...
Endometrióza
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat ohledně endometriozy....
Endometrioza a těhotenství
Dobrý den, snacha /34 let/ byla v roce 2007 operována...
Endometrioza
Dobrý den, jsem 10 dní po operaci endometriozi a mam...
Endometrioza a užívání Visanne
Dobry den. Od unora 2016 se lecim s PCOS, lékařka...
Endometrioza ??
Dobrý den, před 6 měsíci jsem ledvinovou koliku, vše...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Endometrioza - léčba a IVF

Dobrý den, paní doktorko, po 3 letech marné snahy o otěhotnění a 2 neúspěšných...

Endometrióza - před operací

Dobrý den, 21.1. jsem pokládala dotaz z hlediska podezření na endometriózu....

Endometrioza ??

Dobrý den, před 6 měsíci jsem ledvinovou koliku, vše bylo pak po kontrole ok,...

Endometrioza ??

Dobrý den, už v Prosinci min. roku jsem si všimla, že něco není uplně v pořádku...

Endometrioza ??

Dobrý den! Chtela jsem se zeptat, zda jde určitě poznat cysta na vaječníku ultrazvukem?...

Endometrióza = rizikové těhotenství?

Dobrý den paní doktorko, měla bych na Vás dotaz. Mám prokázanou endometriozu...

Endometrioza a hormonální léčba, nárůst váhy

Dobrý den, je mi 53 let. Poslední dva roky jsem měla silnějši menstruaci....

Endometrioza a IUI

Dobry den, po jednej neuspesnej LPS endometrickej cysty na jednom vajecniku...

Endometrioza a IUI nebo IVF

Dobrý den, mám endometrozu 3. stupně. Každým rokem chodím na laparoskopické...

Endometrioza a její léčba

Dobrý den. V květnu mi byla laparoskopicky operovaná endometrioza, levý vaječníkmám...

Endometrióza a lékařská zpráva

Dobrý den, Mohla bych požádat o vysvětlení lékařské zprávy, šlo o diagnostickou...

Endometrioza a otěhotnění

Dobry den, je mi 20 let, jsem skoro dva tydny po laparoskopii, zjistili mi endometriozu...

Endometrióza a problém s ledvinami

Dobrý den, snad už odjakživa mám urologické a gynekologické problémy. Od puberty...

Endometrioza a problémy s játry

Dobrý den, příběh je bohužel dlouhý a moc se omlouvám za nudné čtení a zároveň...

Endometrióza a rakovina

Dobrý den, je mi 21 let, endometrióza lehkého stádia mi byla diagnostikována...

Endometrioza a těhotenství

Dobrý den, snacha /34 let/ byla v roce 2007 operována na endometriózu vaječníků....

Endometrioza a těhotenství

Dobry den, v novembri 2017 mi v moči našli bakteriu Klebsiellu pneumonie v moči...

Endometrióza a těhotenství

Dobrý den, jsem mesic po operaci endo. cysty na vaječníku 10 cm. Cysta byla...

Endometrioza a těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jakou následnou léčbu byste zvolili. Dne 13.8.2012...

Endometrioza a užívání Visanne

Dobry den. Od unora 2016 se lecim s PCOS, lékařka mi jako léčbu nasadila HA...